Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
polityka
Może tutaj będziemy wrzuciać polityczne wątki, linki itp?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4658076.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 58076.html</a><!-- m -->
Ja już nie mam siły na tego prezydenta.
Odpowiedz
A w czym problem? Że "tylko" zadzwonili, zamiast wysłać list? Bez przesady. Choć chyba Tusk rzeczywiście się obraził
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4658144.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 58144.html</a><!-- m --> Smile)
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):A w czym problem? Że "tylko" zadzwonili, zamiast wysłać list? Bez przesady. Choć chyba Tusk rzeczywiście się obraził
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta....69,4658144.html">http://wiadomosci.gazeta....69,4658144.html</a><!-- m -->
Dzisiaj w porannym wywiadzie powiedział, że nie ma żadnych zastrzeżeń co do formy 'zaproszenia'.
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
fizol napisał(a):Dzisiaj w porannym wywiadzie powiedział, że nie ma żadnych zastrzeżeń co do formy 'zaproszenia'.
No właśnie.
Oczywiście, żartuję z tym "obrażaniem się".
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):A w czym problem? Że "tylko" zadzwonili, zamiast wysłać list?
do tej pory było tak, że na wszystkie ważne wydarzenia wysyłało się listy z zaproszeniem. Taki obyczaj. Wg mnie wspaniały. Podkreśla wagę wydarzenia.

Przekładając na życie zwykłego człowieka, a żeby nie generalizować - na moje życie - przez telefon to ja się mogę na obiad czy piwo umawiać. Ale np. nie chciałabym, żeby mnie ktoś z moich znajomych zaprosił na swój ślub tylko przez telefon.

Ale to tylko moja opinia.
Jaśko napisał(a):Że "tylko" zadzwonili,
no pewnie, mogli nawet nie dzwonić, przecież wszyscy wiedzieli, o której godzinie i gdzie będzie wręczenie nominacji. Media mówią o tym już od jakiegoś czasu.

[ Dodano: 9 Listopad 2007, 15:15 ]
fizol napisał(a):Dzisiaj w porannym wywiadzie powiedział, że nie ma żadnych zastrzeżeń co do formy 'zaproszenia'.
a co miał powiedzieć? Po co prowokować spór na najwyższych szczeblach z powodu takiej głupoty? Przecież i tak sielankowo nie jest.

Po prostu - mnie się ta forma zaproszenia nie podobała.
Może jestem już za bardzo przyzwyczajona do formuł, które w polityce były zawsze stosowane.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Po co prowokować spór na najwyższych szczeblach z powodu takiej głupoty?
I to pokazuje jego wyższość nad częścią pierwszoplanowych polityków. Przynajmniej w tym momencie, tej sytuacji.
za Tobą ja,
Odpowiedz
Ze nie wspomnę że uroczystość odbyła się w bocznej sali Hetmańskiej a nie w Sali Białej (reprezentacyjnej). --- Jeszcze jedno - wszystko trwało kilkaminut a sama nominacja kilka sekund - bez gratulacji i niczego - I może dlatego nie wpuścili dziennikarzy.

WSTYD bracie Lechu
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą
bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
a następnie wygra doświadczeniem"
Odpowiedz
No, braciaszek urząd stracił, więc i tak cud, że się prezydent wspiął - dosłownie i w przenośni - na takie wyżyny.
Odpowiedz
Brak mi slow. Powaznie.
[i]A ja przez szpade ucze skakac swego psa...[/i]
Odpowiedz
No, muszę Wam pogratulować Waszej znajomosci świata polityki. Ja sie tym interesuję rownież, ale widzę, że dość amatorsko. Przyznaję, ze nigdy nie zastanawialem się, czy Jaroslaw Kaczyński dostał pisemne zawiadomienie od Lecha Kaczyńskiego o terminie nominacji, czy nie. Nie pamiętam, czy Kwaśniewski gratulował PiSowi zwycięstwa, czy nie. Ale wiem, że musialo tak być. W przeciwnym razie zaraz zalożylibyści na forum stosowny wątek. Jestem bowiem przekonany, ze nie powtarzacie bezmyślnie za mediami, a Wasze wpisy są wyrazem własnej obserwacji i refleksji.
Dobrze, ze Wy za każdym razem zwracacie uwagę na te doniosłe szczególy.
Dlatego chcialbym Was zapytać, jak długo zazwyczaj trwał akt nominacji, skoro tym razem było xle, ponieważ
Khamul napisał(a):wszystko trwało kilkaminut a sama nominacja kilka sekund
A wiec - ile minut Lech wreczał nominację Jarosławowi, a ile Kazimierzowi? Pytam z czystej ciekawości.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Nie pamiętam, czy Kwaśniewski gratulował PiSowi zwycięstwa, czy nie
Ja pamietam jak Kwasniewski gratulowal Lechowi Kaczynskiemu wygranych wyborow prezydenckich.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://expatpol.com/index.php?stsid=26868&kid=13&op=zglos_komentarz&c_pid=30389&cktst=1">http://expatpol.com/index.php?stsid=268 ... 89&cktst=1</a><!-- m -->
[i]A ja przez szpade ucze skakac swego psa...[/i]
Odpowiedz
ale Jaśko, nie irytuj się.
Wątek nie został założony z racji nominacji Tuska na premiera, ale z racji tego, że o polityce rozmawiamy w różnych wątkach.
Nie jest więc to
Jaśko napisał(a):stosowny wątek
Jaśko napisał(a):Jestem bowiem przekonany, ze nie powtarzacie bezmyślnie za mediami, a Wasze wpisy są wyrazem własnej obserwacji i refleksji.
Właśnie tak.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):W przeciwnym razie zaraz zalożylibyści na forum stosowny wątek. Jestem bowiem przekonany, ze nie powtarzacie bezmyślnie za mediami, a Wasze wpisy są wyrazem własnej obserwacji i refleksji.
Jaśko, ja rozumiem że bracia nie potrafią się pogodzić z druzgoczącą porażką sprzed kilku tygodni, ale Ty przynajmniej mógłbyś przestać się już mazać , tylko cieszyć się, że wreszcie perspektywy są pomyślne. Smile
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jaśko, ja rozumiem że bracia nie potrafią się pogodzić z druzgoczącą porażką sprzed kilku tygodni, ale Ty przestań się już mazać i ciesz się, że wreszcie perspektyw są pomyślne.
A ja nie potrafię zrozumieć. W końcu to ponoć dorośli mężczyźni.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Jestem bowiem przekonany, ze nie powtarzacie bezmyślnie za mediami, a Wasze wpisy są wyrazem własnej obserwacji i refleksji.
Ja na ten przykład powtarzam bezmyślnie za mediami. Tyle że media skwapliwie wyciągnęły z archiwum wręczanie nominacji Jarosławowi i tamto tak na rzut oka wydało mi się jednak nieco bardziej szumne.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
Khamul napisał(a):Ze nie wspomnę że uroczystość odbyła się w bocznej sali Hetmańskiej a nie w Sali Białej (reprezentacyjnej).
Jasne. Prezydent gdyby mógł, to by w ogóle, całą tę uroczystość przeniósł do piwnicy.
Odpowiedz
Luter napisał(a):W końcu to ponoć dorośli mężczyźni.
Ale nie od dzisiaj wiadomo, że 'dorosły' nie jest synonimem 'dojrzałego' (a przynajmniej nie do końca)
za Tobą ja,
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jasne. Prezydent gdyby mógł, to by w ogóle, całą tę uroczystość przeniósł do piwnicy.
Przed Pałac Prezydencki, na Krakowskie Przedmieście, bo tam remont! Żeby pokazać, jaka to Hanka Gronkiewicz jest zła, o!
Odpowiedz
Myślę, że Prezydent i jego otoczenie jeszcze przez jakiś czas będą się uczyć działania w zupełnie nowych dla nich warunkach - co zresztą wydaje się być naturalne.

Osobiście bardzo bym chciał, żeby media, zamiast zajmować się bzdetami, zajęły się próbą kompleksowej i merytorycznej oceny rządów PiS, oraz merytoryczną dyskusją nad programem PO/PSL. Chciałbym, żeby media zaczęły zajmować się Polityką (policy) a nie wyłącznie polityką (politics). Niestety, w zasadniczej części tego nie zrobią, bo Panowie Redaktorzy są niedouczeni. Pozostaje im zajmowanie się tak fundamentalnymi sprawami dla kraju jak rozdrapywanie protokołu politycznego.

PS Zachowanie Kancelarii Prezydenta, o ile było rozmyślne, uważam za niskie. Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem nie warto o tym dyskutować.
Odpowiedz
Olo napisał(a):Osobiście bardzo bym chciał, żeby media, zamiast zajmować się bzdetami, zajęły się próbą kompleksowej i merytorycznej oceny rządów PiS, oraz merytoryczną dyskusją nad programem PO/PSL.
Panowie Redaktorzy w niedziele w Loży Prasowej w TVN24 starają się kompleksowo i merytorycznie oceniać dokonania PiSu. Tam nie ma niedouczonych.
Olo napisał(a):Chciałbym, żeby media zaczęły zajmować się Polityką (policy) a nie wyłącznie polityką (politics). Niestety, w zasadniczej części tego nie zrobią, bo Panowie Redaktorzy są niedouczeni. Pozostaje im zajmowanie się tak fundamentalnymi sprawami dla kraju jak rozdrapywanie protokołu politycznego.
Ale ludzie lubią, jak się im o takich rzeczach mówi. Więc media będą o tym informować.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Panowie Redaktorzy w niedziele w Loży Prasowej w TVN24 starają się kompleksowo i merytorycznie oceniać dokonania PiSu. Tam nie ma niedouczonych.
Rozumiem, że Twoja ocena stopnia "douczenia" odnosi się do rozstrzyganych przez Panów Redaktorów problemów związanych z filologią polską? Bo chyba nie masz na myśli zawartych tam głębokich myśli w sprawach polityki gospodarczej i społecznej? :o
Odpowiedz
Olo napisał(a):Rozumiem, że Twoja ocena stopnia "douczenia" odnosi się do rozstrzyganych przez Panów Redaktorów problemów związanych z filologią polską? Bo chyba nie masz na myśli zawartych tam głębokich myśli w sprawach polityki gospodarczej i społecznej?
myślę o jednym i drugim.

[ Dodano: 9 Listopad 2007, 18:12 ]
ale może podoba mi się dlatego, że sama niedouczona jestem.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Więc media będą o tym informować.
Oczywiście. Wolne media z reguły informują o wszystkim, więc także i (niestety dla niektórych) o tym dzisiejszym fakcie.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):sama niedouczona jestem
jak i ja.
...ale na mieście mówią, że świadomość tego, to dobry objaw Wink
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):ale Jaśko, nie irytuj się.
To jakieś nieporozumienie. Ja sie nie irytuję ani nie mażę, tylko wyrażam swoje uznanie dla zakresu i szczegółowości Waszych zainteresowań. Jest to też zresztą kwestia oceny: Waszym zdaniem należy oburzać się telefonicznym powiadomieniem Tuska, moim zdaniem - dobieraniem współpracowników z listy Macierewicza (o czym chyba nikt z Was nie pisał, wszak to nieporownywalnie mniejszy powód do niepokoju). Ale to inna sprawa.
Oczywiście, byłbym nieco zdziwiony, gdyby okazalo się, że to, co teraz okazuje się tak fundamentalne (brak listownego powiadomienia), nie było przedmiotem Waszego zainteresowania w ostatnich latach, np. przy desygnowaniu Kaczyńskiego czy Marcinkiewicza.
Z kolei byłbym rozbawiony, gdyby okazalo się, że Jaroslaw nie dostał listu od Lecha. Rozbawiony, bo swiadczyłoby to o sile mediów w urabianiu opinii publicznej.
piotrek napisał(a):Tyle że media skwapliwie wyciągnęły z archiwum wręczanie nominacji Jarosławowi i tamto tak na rzut oka wydało mi się jednak nieco bardziej szumne.
Zapewne, ja nie wiem (nie mam TV), ale świadczy o tym choćby obecność marszalków Sejmu i Senatu. I podobnie powinno wyglądać desygnowanie Tuska. Natomiast po prostu zdziwiło mnie stawianie zarzutu, ze samo wręczenie trwało kilka sekund - bo ile ma trwać wreczanie jednego dokumentu? Ale to jest temat uboczny. Spójrz, od jakiej wstrząsajacej wiadomosci zaczął sie ten wątek. Mniej dziwię sie temu, że nietóre media robią z tego taki "news", bardziej temu, że ludzie to podchwytują i nawzajem sie podkręcają.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Mniej dziwię sie temu, że nietóre media robią z tego taki "news", bardziej temu, że ludzie to podchwytują i nawzajem sie podkręcają.
bo społeczeństwo się bardzo wyraźnie podzieliło.
I będzie wykorzystywać każdą okazję, żeby sobie pogadać (czy "pogadać"). PiS kiedy rządził, próbował wmawiać wszystkim układ, zajmował się rzeczami często małymi, pokazywał zło świata i zło III RP. Zwolennikom innych partii (a często po prostu przeciwnikom PiSu) to się nie podobało. Więc teraz ci ludzie będą różne głupoty i nie-głupoty wyciągać PiSowi i ludziom, którzy się z PiSem nieodłącznie kojarzą.
Rewanźyk i wbijanie sobie szpileczek pod pazurki. Na tym to wg mnie w dużej mierze polega.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Więc teraz ci ludzie będą różne głupoty i nie-głupoty wyciągać PiSowi i ludziom, którzy się z PiSem nieodłącznie kojarzą.
Rewanźyk i wbijanie sobie szpileczek pod pazurki.
Ja sie z tym zgadzam. Dziwię sie tylko, że Wy też sie z tym zgadzacie Smile)
jodynka napisał(a):Więc teraz ci ludzie będą różne głupoty i nie-głupoty wyciągać PiSowi i ludziom, którzy się z PiSem nieodłącznie kojarzą.
Ależ nie potrzeba powodu:
Cytat:Defilada wojskowa, nocne zwiedzanie Muzeum Wojska Polskiego, a nawet miska wojskowej grochówki - takie atrakcje czekają na warszawiaków z okazji tegorocznego Święta Niepodległości.
Co w związku z tym? Niby nic, ale trzeba dołożyć PiSowi, zob. komentarze do wiadomości:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4642257.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 42257.html</a><!-- m -->
że źle, że msza - bo segregacja Polaków (wiadomo, PiS dzieli społeczeństwo)
że Szczygło slużalczyk i klakier
że zmarnowane pieniądze,
że spuchniete ego prezydenta,
że nachalny patriotyzm Kaczyńskich dzieli społeczeństwo,
że, cyt: "SPIEPRZAJ Z SALONOW TY ROZDETY PATAFIANIE W RAZ CALA OBORA PISOSKA"
"Żeby się pisiorkowym klakierom i służalczykom we łbach nie !! poprzewracało"
że PiS to banda, nie partia
że to pranie mózgu motlochu,
że światopgląd kaczek niewiele rózni sie od komuszego
Smile)
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Co w związku z tym? Niby nic, ale trzeba dołożyć PiSowi, zob. komentarze do wiadomości:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4642257.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 42257.html</a><!-- m -->
że źle, że msza - bo segregacja Polaków (wiadomo, PiS dzieli społeczeństwo)
że Szczygło slużalczyk i klakier
że zmarnowane pieniądze,
że spuchniete ego prezydenta,
że nachalny patriotyzm Kaczyńskich dzieli społeczeństwo,
że, cyt: "SPIEPRZAJ Z SALONOW TY ROZDETY PATAFIANIE W RAZ CALA OBORA PISOSKA"
"Żeby się pisiorkowym klakierom i służalczykom we łbach nie !! poprzewracało"
że PiS to banda, nie partia
że to pranie mózgu motlochu,
że światopgląd kaczek niewiele rózni sie od komuszego
Smile)
Jaśko - myślałem, że dyskutujemy tu na pewnym poziomie jednak Sad
Przytaczanie opinii "internautów" z forów publicznych jest kompletnie bez sensu - podejrzewam, że podobne opinie można by znaleźć pod tego typu informacją niezależnie od opcji znajdującej się aktualnie u władzy...
Co niektórym gimnazjalistom nudzi się w domu, więc klną, by przynajmniej mieć co w liście wysłać

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Przytaczanie opinii "internautów" z forów publicznych jest kompletnie bez sensu - podejrzewam, że podobne opinie można by znaleźć pod tego typu informacją niezależnie od opcji znajdującej się aktualnie u władzy...
Wkrótce sie przekonamy, może 3 maja?
Zeratul napisał(a):Co niektórym gimnazjalistom nudzi się w domu, więc klną, by przynajmniej mieć co w liście wysłać
Ale mi nie chodzi o przekleństwa. Jest to moim zdaniem wyraz pewnej postawy, postawy, o której pisala też jodynka. Walenia na oślep i bez sensu, a zawsze znajdzie sie stadko, które ochoczo podchwyci, bo to jest w modzie. Jednak trzeba miec trochę zaciecia, zeby w takiej informacji znaleźć wątki anty-PiS. Bo to nie jest informacja typu "Nominację wreczono w przedpokoju" albo "Rydzyk dostal pieniądze" albo "Kaczyński krytykuje Tuska". Nie, to jest po prostu informacja o obchodach Świeta Niepodległosci.
Gdybym chciał "zachwycić Was" chamstwem, to siegnąłbym do innych watków.
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Przytaczanie opinii "internautów" z forów publicznych jest kompletnie bez sensu
Cóż, tak to widocznie jest, kiedy co poniektórym kończą się rzeczowe argumenty.
Odpowiedz