Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zespół Reprezentacyjny
Dostałem taką informację Smile Myślę, że wielu z nas zainteresuje.

Zapraszamy 14 listopada 2007 roku do Teatru Bajka w Warszawie ul. Marszałkowska 138 na koncert promocyjny nowej płyty Zespołu Reprezentacyjnego " Kumple to grunt ". Godzina 19.30
Na koncercie zaprezentujemy materiał z nowego krążka , oraz kilka starszych piosenek. Obok Filipa Jarka i Marka wystąpią także Tomasz Hernik - puzony i akordeon, oraz Marcin Kalisz - perkusja.
Bilety do nabycia w kasach Teatru Bajka <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.teatrbajka.pl">www.teatrbajka.pl</a><!-- w --> oraz w Bilet <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.ebilet.pl/kat.php?ndzial=koncerty">www.ebilet.pl/kat.php?ndzial=koncerty</a><!-- w -->

[ Dodano: 2 Listopad 2007, 20:51 ]
Polecam też stronę <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.zr.art.pl">www.zr.art.pl</a><!-- w --> w dziale do słuchania -> studio jest rewelacyjna wersja "Króla" !
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):[ Dodano: 2 Listopad 2007, 20:51 ]
Polecam też stronę <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.zr.art.pl">www.zr.art.pl</a><!-- w --> w dziale do słuchania -> studio jest rewelacyjna wersja "Króla" !
O!(w nawiązaniu do dyskusji z innego wątku) Widzę, że panowie z ZR wiedzieli kto to Krzysztof Grabowski i nawet zaprosili go do nagrania Smile
Wersja rzeczywiście ciekawa, podoba mi się Wink
Odpowiedz
OLI napisał(a):wiedzieli kto to Krzysztof Grabowski
Trudno nie wiedziec. Popularne nazwisko. Ja tez takie nosze. Po gorszej polowie. Wink
Ale, ze wiedzieli kto to Swietlicki ?! Niebywale.
A utwor chetnie przeslucham.

[ Dodano: 2 Listopad 2007, 23:15 ]
Kurcze, genialny kawalek. W dodatku mix moich ulubionych wykonawcow.
[i]A ja przez szpade ucze skakac swego psa...[/i]
Odpowiedz
Przypominam, że za tydzień 9 listopada premiera nowej płyty ZR z piosenkami Brassensa, a wraz z płytą książka (z wszystkimi tekstami między innymi) Smile)) Płyta dostępna w kioskach ruchu i warzywniakach Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Przypominam, że za tydzień 9 listopada premiera nowej płyty ZR z piosenkami Brassensa, a wraz z płytą książka (z wszystkimi tekstami między innymi) ) Płyta dostępna w kioskach ruchu i warzywniakach
tyn jak krzyczy Big Grin
Odpowiedz
Dla mnie ZR to tłumaczenia Llacha...
I strasznie żałuję, że to w zasadzie porzucili - w końcu "Za nami noc, przed nami świt..." to płyta z 1985 r.
Dodajmy - bardzo dobra płyta, ale po ostatniej "Nadziei" widać, że teraz nawet te stare piosenki brzmią lepiej (jednak głosy się trochę zmieniły Big Grin )

Brassens jest ok, choć jako twórcę cenię go dużo mniej niż Llacha, dlatego żałuję wyboru ZR...

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Byłam na koncercie ZR w Lapidarium, jakoś tak w połowie września. Gdzieś pisałam już. Zespół bawił się wraz z publicznością i koncert był świetny. Z chęcią poszłabym jeszcze raz, tylko ta cena biletu :/
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
tmach napisał(a):Z chęcią poszłabym jeszcze raz, tylko ta cena biletu :/
Cóż, europejska! Smile
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Brassens jest ok, choć jako twórcę cenię go dużo mniej niż Llacha
Dlaczego?
Odpowiedz
Zer, ZR ma w planach wydanie płyty z piosenkami Llacha! Zdaje się, że piszą o tym na swojej stronie.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Alek napisał(a):
Zeratul napisał(a):Brassens jest ok, choć jako twórcę cenię go dużo mniej niż Llacha
Dlaczego?
Kwestia stylistyki...
A i tematyki utworów (na ile znam twórczość obu w/w)
Generalnie do mnie przemawia patos Wink
Taki "Król" np. jest dla mnie fajny, jako taki "żart", piosenka do gromadnego śpiewania w knajpie... Nie skłania mnie do przemyśleń...

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
A ja zdecydowanie wolę Brassensa!
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):A ja zdecydowanie wolę Brassensa!
Skoro już musisz:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://zr.art.pl/mp3s/01-krol.mp3">http://zr.art.pl/mp3s/01-krol.mp3</a><!-- m -->

Nie wiem, po co ZR utrudnia ludziom życie - oni musieli poświęcić czas na zrobienie jakichś Flash-playerów, ja - na odgrzebanie ścieżek - nie mogli linka po prostu dać? Tongue

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Nad teledyskiem jeszcze pracuję, ale to kwestia czasu...
Odpowiedz
Przemek napisał(a):A ja zdecydowanie wolę Brassensa!
Ja też Big Grin
Zwłaszcza, że Brassens, poza dobrymi tekstami jest genialny muzycznie.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
ja lubię tego i tego. Zależy od humoru. wiadomo Smile
Odpowiedz
jodynka napisał(a):ja lubię tego i tego. Zależy od humoru. wiadomo Smile
Hmm...
W sumie dzisiaj posłuchałem sobie brassensowego ZR i będę się chyba musiał przychylić do zdania jodynki Wink
Wychodzi chyba na to, że przez zdecydowaną większość czasu mam humor llachowy Wink

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
PMC napisał(a):Zwłaszcza, że Brassens, poza dobrymi tekstami jest genialny muzycznie.
Na koncercie ZR Lobodzinski mowil, ze jest bardzo ubogi muzycznie i maja w zwiazku z tym duzo problemow, zeby jakos urozmaicic swoje utwory (tak, zeby nie brzmialy jednakowo).
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Na koncercie ZR Lobodzinski mowil, ze jest bardzo ubogi muzycznie i maja w zwiazku z tym duzo problemow, zeby jakos urozmaicic swoje utwory (tak, zeby nie brzmialy jednakowo).
Hmm... Brassens nie jest (chyba) skomplikowany pod względem np. rozpiętości dźwięków. Podobno (ja się na muzyce nie znam - słyszałem to od osób śpiewających - też Brassensa) trudność w śpiewaniu jego piosenek polega na pewnych trudnych przejściach. Brassensa śpiewają jazzmanani Smile Sam bard występował z samą gitarą i kontrabasem, ponieważ uważał, że tekst jest ważniejszy i nie chciał zakłócać jego odbioru. Jest takie nagranie na youtube piosenki "Les copains d'abord" w której GB zaczyna śpiewać tak, jak zwykle, a później spontanicznie dołącza się do niego orkiestra. Polecam posłuchać Smile
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=GD2GuZHc1e4">http://www.youtube.com/watch?v=GD2GuZHc1e4</a><!-- m -->
Na marginesie dodam, że sam byłem kiedyś na koncercie piosenek Brassensa, które śpiewał aktor Andrzej Bienias. Okazało się, że z tych "ubogich" na pierwszy rzut ucha piosenek, przy pomocy pianina, gitary akustycznej i elektrycznej można zrobić prawdziwe perełki.
Nie sposób się natomiast nie zgodzić, że pozornie Brassens jest ubogi muzycznie.
Pozdrawiam

[ Dodano: 4 Listopad 2007, 14:27 ]
Polecam posłuchać, jak śpiewa Brassensa Guenaelle, Eva Denia, czy Yves Uzureau :Smile
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Marcepanowy Koń napisał(a):Ale, ze wiedzieli kto to Swietlicki ?!
Marcepanowy Koń napisał(a):Ale, ze wiedzieli kto to Swietlicki ?!
Może przypłynęli rzeką Wisłą statkiem piratów o pięciu masztach, dwudziestu armatach i zapytali "Który to Świetlicki"...

A wersja - owszem, owszem.
Zeratul napisał(a):po ostatniej "Nadziei" widać, że teraz nawet te stare piosenki brzmią lepiej (jednak głosy się trochę zmieniły Big Grin )
Co prawda, to prawda.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
PMC napisał(a):przy pomocy pianina, gitary akustycznej i elektrycznej można zrobić prawdziwe perełki.
Moim zdaniem udowadnia to ZR.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Jeśli ktoś nie może wybrać się 14 listopada na koncert, to 2 grudnia jest następny, dodatkowy koncert. Miejsce koncertu to samo. Informacja ze strony Zespołu.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Jutro pierwotny termin premiery płyty. Chociaż chodzą słuchy, że jednak jeszcze może nie być.
Odpowiedz
Na stronie ZR wyczytałam, że pod koniec listopada. Sad Zobaczymy.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
tmach napisał(a):Na stronie ZR wyczytałam, że pod koniec listopada. Sad
Na wikipedii jest napisane, że płyta ukaże (cyt. ukazała się w listopadzie) jako książka z płytą w serii Biblioteka Gazety Wyborczej
Odpowiedz
ann napisał(a):Na wikipedii jest napisane, że płyta ukaże (cyt. ukazała się w listopadzie) jako książka z płytą w serii Biblioteka Gazety Wyborczej
Ani strona Zespołu, ani Wyborczej o tym nie wspomina. W sprzedaży też nie widać... Wszystko wskazuje na to, że płyta jeszcze się nie ukazała Sad
Odpowiedz
pkosela napisał(a):płyta jeszcze się nie ukazała
Na koncertach już jest sprzedawana, ja mam! Big Grin
Odpowiedz
No to trzeba pilnowac w kioskach!
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
pkosela napisał(a):
ann napisał(a):Na wikipedii jest napisane, że płyta ukaże (cyt. ukazała się w listopadzie) jako książka z płytą w serii Biblioteka Gazety Wyborczej
Ani strona Zespołu, ani Wyborczej o tym nie wspomina. W sprzedaży też nie widać... Wszystko wskazuje na to, że płyta jeszcze się nie ukazała Sad
O tym, że płyta będzie dostępna z "GW" wspominał chyba Gugała w Kołobrzegu Wink
Odpowiedz
ann napisał(a):O tym, że płyta będzie dostępna z "GW" wspominał chyba Gugała w Kołobrzegu
To, że wydaje Agora wiadomo. Mam tylko wątpliwości co do tego, czy się "ukazała w listopadzie", czy dopiero ukaże.
A tak naprawdę, to ja po prostu chcę tą płytę mieć. Już!
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Mam tylko wątpliwości co do tego, czy się "ukazała w listopadzie", czy dopiero ukaże.
Raczej ukaże się. A, że na wiki jest ukazała się - pewnie pisane "przyszłościowo" Wink
Odpowiedz