Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kilka drobnych pytań..
Oto świat bez śmierci. Świat śmierci bez mordu,
Świat mordu bez rozkazu, rozkazu bez głosu.
Świat głosu bez ciała i ciała bez Boga,
Świat Boga bez imienia, imienia - bez losu.

Jest tylko jedna taka świata strona,
Gdzie coś, co nie istnieje - wciąż o pomstę woła.
Gdzie już śmiechem nawet mogiła nie czczona,
Dół nieominięty - dla orła sokoła...

Nie mogę sobie poradzić z tymi zwrotkami. Ta pierwsza zwrotka według mnie odnosi się własnie do tych wydarzen katyńskich: śmierć, mord, rozkaz ( strzelania ), głos, ciało i dusza ( modlitwa ). ''Świat Boga bez imienia, imienia - bez losu.'' tego nie rozumiem.

W tej drugiej moim zdaniem chodzi o to, że ta jedna tego świata strona to wląsnie jeden z tych dołów, gdzie leżały ciała ofiar katyńskich, który widać z lotu ptaka.. wiem, że jest to odniesienie to tradycji Polsko-Ukraińskiej..

Ktos może mnie doprowadzić na wlasciwy tok myslenia, bo chyba nie o to chodziSad
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):Oto świat bez śmierci. Świat śmierci bez mordu,
Świat mordu bez rozkazu, rozkazu bez głosu.
Świat głosu bez ciała i ciała bez Boga,
Świat Boga bez imienia, imienia - bez losu.
Ta zwrotka to dosłowno-metaforyczne ujęcie kwestii.
Świat mordu bez rozkazu - to aluzja do sytuacji, w której strona radziecka nie przyznaje się do odpowiedzialności za mord katyński. A ktoś przeca rozkaz musiał wydać. Dziś już wiemy kto, zresztą można się było tego spodziewać.

Rozkazu bez głosu, świat głosu bez ciała - jw.

Ciała bez Boga, świat Boga bez imienia, imienia bez losu - bestialstwo mordu, śmierć za nic, "brak" Boga, ateistyczny ZSRR i wierzący polscy oficerowie.

Gdzie coś co nie istnieje - ironiczna uwaga. Strona radziecka przez dziesięciolecia nie przyznawała się do mordu polskich oficerów, kwestia klamstwa katyńskiego.

Trzeba pamiętać, kiedy powstawała ta pieśń - dziś te relacje nieco się zmieniły, choć daleko jeszcze do pełnych wyjaśnień w sprawie Katynia.
Odpowiedz
dzięęęki wielkie!!!!Smile

''Ostatnia Mapa Polski''
nie chce zaczynać nowego tematu mam jeszcze pytanie..CHodzi mi o ''Ostatnią Mapę Polski''. W skrocie napisze jak ja to interpretuje.. nie wiem o co chodzi z tym pociskiem.. czy to tylko taki wstęp?? Naczelnik, czyli T.K biegnie do Zamku wśrod wiwatujących czapek, czyli T.K miał popracie wśród ludu, ludzioe byli z nim i chcieli z nim walczyć o Polskę mimo że rosjanie już ''zalali'' kraj. Rozmawia z SAPonaitowskim, ktory nie chce dac mu mapy Polski, ktorej T.K potrzebuje do obrony panstwa przed najezdzcą? SAP nie wierzy w zwycięstwo i mape chciał zostawić dla siebie ponieważ bardzo cenił sobie mapy i chciał ją zatrzymać. Moim zdaniem tez chodzi o to , że SAP nie był za insurekcją kościuszkowską i ją potępiał ( ALE DLACZEGO?? ) nasuwa mi sie pytanie, czy nie był on tylko pionkiem ?? czy nie pomagał Katarzynie II?? Ktoś może mi pomoc?

''Elekcja''

Kto powt. refren w tym utw? ''czas ratowac poaństwo chore [...] uczynimy szum!'' w ogole te wszystkie cytaty przez kogo są wypowiadane? Pierwszym elekcyjnym krolem byl Walezy.. to on mowi? a jaka jest wymowa ostatniego zdania?'' Czy starczy RP dla nas?''
Odpowiedz
Simon napisał(a):"brak" Boga
Taka ciekawostka: Lenin, czytając wspak, to NinEl, co po hebrajsku oznacza "bez Boga".
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
och, to znak! Wink
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):''czas ratowac poaństwo chore [...] uczynimy szum!'' w ogole te wszystkie cytaty przez kogo są wypowiadane?
Skąd przyszedł Ci do głowy pomysł, że to Walezy? Dla mnie "po sąsiadach partię zbiorę" wskazuje jasno, że mówi to jakiś przedstawiciel szlachty (nieokreślony, wypowiada się w imieniu całości). Ale nie jestem tego do końca pewna...
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Odpowiedz
no sam nie wiem nie mialem zadnych koncepcji a ktops to musial mowic wiec sobie pomyslalem ze wlasnie I król elekekcyjny... dzieki za podpowiedz!
Odpowiedz
basik napisał(a):mówi to jakiś przedstawiciel szlachty
I w dodatku Polak :wredny: .
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Ech, odpowiem chociaż krótko na pytania Ryby, skoro inni nie są skorzy.

Tadeusz Kościuszko jako wódz insurekcji miał poparcie przede wszystkim średniej i ubogiej szlachty oraz części mieszczan, tych bardziej świadomych politycznie. Do prowadzenia działań wojennych z Rosją potrzebował dokładnej mapy Rzeczypospolitej, a najdokładniejszą mapę posiadał król. Król z kolei w ogóle nie rozumiał na co potrzebna jest ta mapa, nie był wojskowym, uważał mapę przede wszystkim za dzieło sztuki i nie pragnął się z nią rozstawać. I rzeczywiście był przeciwnikiem insurekcji i pionkiem. Zawsze miał słabość do Katarzyny II (jeszcze przed obiorem na króla był jej kochankiem), poza tym nie wierzył w możliwość zwycięstwa i był już pogodzony z upadkiem Polski na rzecz rozbiorców. W ogóle nie posiadał realnej władzy, był już tylko symbolem, w który nikt nie wierzył.

W "Elekcji" podmiotem lirycznym jest anonimowy przedstawiciel polskiej szlachty. Nie próbuj na siłę przyporządkowywać słów konkretnej postaci, bo wcale nie o to chodzi.

Czytaj więcej o historii, bo masz porządne braki. Zacznij od podręczników, tam masz podstawy (radziłbym stare podręczniki licealne z czasów liceum czteroletniego, bo dzisiejsze to tragedia), a gdy cię coś zainteresuje, sięgnij do bardziej szczegółowych książek. Jeśli chcesz pisać/mówić o piosenkach JK inspirowanych historycznie, to musisz poznać najpierw historię.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
dzięki za odpowiedzi wiem że mam braki;/ ale musiałem mieśc interpretacje 5 tytułów i nie miałem kiedy sobie poprzypominć historii z tematów tych utworów ale na pewno to zrobie.. dzieki wielkie!
Odpowiedz