Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moja własna interpretacja Tradycji
Nie wiedziałem, gdzie ten temat dać..;/ więc postanowiłem tutaj.. dość długo zajęło mi szukanie po necie i moja własna interpretacja tego utw.. o to co wymyśliłem..

J. Kaczmarski pisząc ''Tradycję'' chciał ukazać polskie dzieje i odwołać je do dzisiejszych czasów, co nam mówi sam tytuł. Tradycja- coś przekazywane z pokolenia na pokolenie, coś trwałego, coś co będzie zawsze. Wiersz jest podzielony na 4 zwrotki, z czego ostatnia jest podsumowaniem całości.

W pierwszej zwrotce J.K. opisuje królów, którzy rządzili w Polsce. I tutaj mam mały problem.. wymienił tam Niemcy, Włochy i Francje. Można to interpretowac tak, że z każdego tego państwa inni królowie wnosili cos do Polski ( Niemcy - lokacje na prawie niemieckim, [ wsie były na prawie niemieckim ] , Włochy - Bona Sforza, która miała duży wpływ na politykę Polski oraz na naszą kulturę, np. jedzenie, a także Francja.. Nie mam pojęcia o kogo tu może chodzić.. Może o N. Bonaparte? ) lub o królów pochodzących z tych własnie państw i żadzących w naszym kraju. J.K potępia ich zachowanie i królowanie na ziemiach polskich, ich starania poszły na marne ( ''zmarnotrawione sny koronne'' ). Warto dodać, iż wtedy koronacja była symbolem niezalezności państwa od innych państw. Obcy królowie byli winni osłabieniu Polski w 17 i 18 w. co doprowadza do wzrostu potęgi Rosji i do powstania Prus, później do połączenia tych 2 państw i powstania ZSRR, które podpisuje z Niemcami pakt Ribbentrop- Mołotow ( ''Niczyja inna lecz ich wina: sojusz Hitlera i Stalina'' ).

W drugiej zwrotce mowa o szlachcie, o ich rozpiciu i wadach. To przez nich Polacy cierpią, są nieszczęśliwi, to za ich grzech ''gnębią nas teraz komuniści'' - jest to odwołanie do ZSRR i Rosji.

W trzeciej zwrotce mowa o sejmach. Mowao tłumie ludzi idących na jakąs bitwę ( idą za lawetą ) i są nieświadomi ich losu ( JAKIEGO LOSU? o co tutaj chodzi? ). Tlum ten nie przyznaje się do sejmików, do szlachty, nie są już'dziećmi Piłsudskiego' ( są inni od innego, on był socjalistą, nie będą tacy jak on ), to przez historie tych wszystkich ludzi, historia tego tłumu będzie całkiem inna.

W ostatniej zwrotce mowa i tej własnie historii, tłum chce mieć własnego króla, byle jakiego- byle Polaka, byle mieć przywódcę. Zamiast tego Polska jest ich mogiłą. Ostatnie dwie linijki mówią o tym , że ludzie walczyli za Polskę jak jeszcze żyła, nie tylko w Polsce ale i we Francji, Włoszech, gdziekolwiek walczyli, walczyli za swoją ojczyznę.

Gdzieś na necie przeczytałem , że: ''piosenka ta to zakpienie z PRLowskiej propagandy, która za wszystkie porażki Polski wyniła Rzeczpospolitą Szlachecką'' . Zgadzam się z tym cytatem, ponieważ nie tylko szlachta czy sejmy były winne temu jaka Polska była! Komunizm był wszystkiemu winny, królowie, którzy pogarszali sytuację Polski, ale tych królow ktoś musiał wybrać! Z czego wynika, że także sami Polacy przyczyniają się do upadku Polski i sprawienia, że 'w tej ziemi nam mogiła'...

Jeżeli coś jest nie tak to prosze piszcie, to tylko moja interpretacja i może być błędna, Prosze o Wasze uwagi i komentarze!
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):Gdzieś na necie przeczytałem , że: ''piosenka ta to zakpienie z PRLowskiej propagandy, która za wszystkie porażki Polski wyniła Rzeczpospolitą Szlachecką'' . Zgadzam się z tym cytatem, ponieważ nie tylko szlachta czy sejmy były winne temu jaka Polska była!
Jeśli zgadzasz się z tym, że w piosence tej JK kpi z komunistycznej propagandy obwiniającej Rzeczpospolitą szlachecką za polskie nieszczęścia, to czemu jednocześnie sam taką interpretację podajesz?

Tu jeszcze a propos Tradycji: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=98022#98022">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 8022#98022</a><!-- m -->
Odpowiedz
no przecież komunizm byl w czasach PRL.. nie rozumiem o co Ci chodzi.. mozesz sprecyzowac?Sad
Odpowiedz
Jeśli dobrze rozumiem Twoją interpretację Tradycji to sprowadza sie ona do dosłownego zrozumienia tekstu utworu. Czyli: Polska szlachecka, sejmiki, tolerancja, obce wpływy - to niemal bezpośrednie przyczyny późniejszych nieszczęść ("to za ich grzechy - myśmy czyści - gnębią nas teraz komuniści"). Zrozumiałem też, że Twoim zdaniem Kaczmarski odcina się od polskiej tradycji, która winna jest złu PRL-u, bo je na nas sprowadziła ("nie, to nie nasi antenaci, nie mamy z nimi nic wspólnego, nie będą nam ułani braćmi, my już nie dzieci Piłsudskiego").
Czy tak?
Odpowiedz
nie.. czemu odcina? On ją tylko przedstawie wedlug mnie w takim świetle, żeby pokazać że teraz jest podobnie tyle że bez komunizmu..
Odpowiedz
Teraz jest podobnie? Teraz to znaczy kiedy? AD 2007? Podobnie to znaczy jak?
Poza tym - Rybo, ta piosenka została napisana w 1986 roku, czyli za tak zwanej komuny.
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):Mowao tłumie ludzi idących na jakąs bitwę ( idą za lawetą )

Tu nie chodzi o bitwę, tylko o pogrzeb Piłsudskiego. Trumnę marszałka wieziono na lawecie armatniej.

[ Dodano: 20 Październik 2007, 09:55 ]
Ryba88 napisał(a):Tlum ten nie przyznaje się do sejmików, do szlachty, nie są już'dziećmi Piłsudskiego'

To niepotrzebnie połączyłeś dwie rzeczy. Tłum idący za lawetą (w domyśle Polacy z 20-lecia międzywojennego) i ci, którzy twierdzą, że nie są dziećmi Piłsudskiego (Polacy współcześni) to dwie różne grupy.
"Jestem egzemplarz człowieka - diabli, czyśćcowy i boski"
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):opisuje królów, którzy rządzili w Polsce. [...] Można to interpretowac tak, że z każdego tego państwa inni królowie wnosili cos do Polski ( Niemcy - lokacje na prawie niemieckim, [ wsie były na prawie niemieckim ]
Tyle że królowie polscy pochodzący z Niemiec to przełom wieku XVII i XVIII, a lokacje wsi i miast na prawie niemieckim (magdeburskim) to średniowiecze. Owszem - bywały wtedy żony królów pochodzące z Niemiec, ale to jednak nie to samo.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
Rybo, wybrałeś trudny utwór do interpretacji. Czasem, żeby dobrze zrozumieć co autor chciał powiedzieć, trzeba wiedzieć więcej... Wink. To między innymi jeden z poważniejszych walorów twórczości JK - zaciekawia historią Polski, inspiruje do zdobywania szerszej wiedzy o samym autorze. Powodzenia i wytrwałości na tej drodze życzę Smile
Będziemy zatem rozszarpywać schedę
Słów przemyślanych, myśli przebolałych
Każdy dla siebie, każdy podług siebie
Odpowiedz
heh wiem.. ale mam już interpretacje taką jaką chcialem.. tamtą omowilem z babka z polaka i w wiekszosci dobrze to rozumialem.. temat moze isc do zamkniecia
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):tamtą omowilem z babka z polaka i w wiekszosci dobrze to rozumialem
Chwila moment. Czy to znaczy, że Twoja polonistka uznała za słuszną tezę o tym, że JK odcina się od dorobku poprzednich epok?
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz