Liczba postów: 192
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Witam,
chciałem się spróbować nauczyć grać Lutra i w związku z tym że spotykam małe problemy z usłyszeniem gry gitary mam małą prośbę do ludzi z większą kolekcją nagrań: Czy mógłby ktoś udostępnić jakieś nagranie Marcina Lutra bez klawiszy?
Pozdrawiam, Raven87
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Ale w Lutrze słychac gitarę całkiem dobrze, zwłaszcza w dwóch pierwszych zwrotkach. Dopiero w trzeciej Łapiński się rozkręca. Na twoim miejscu nie przejmowałbym się 100 procentową zgodnością z oryginałem (tym bardziej, że nie zawsze jest to proste ze względu na leworęczną technikę gry Kaczmarskiego), tylko próbował zagrać coś zbliżonego. Przykładowo wstęp (właśnie tę wstawkę fortepianową) gram używając dwóch akordów: e i (on się pewnie jakoś nazywa, ale nie wiem jak

) ):
---
-3-
---
---
-2-
---
"Jestem egzemplarz człowieka - diabli, czyśćcowy i boski"
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
A nie po prostu e7 ?
A propos „budowania” akordów bez znajomości teorii muzyki:
tutaj jest stronka, gdzie można sobie m.in. „ułożyć” palce na gryfie gitary i wciskając przycisk „search” sprawdzić, jaki akord nam „wyszedł”.
Pozdrawiam.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Zawsze myśłałem, że e7 to e + dźwięk d na drugiej strunie, ale może się mylę.
[ Dodano: 6 Październik 2007, 19:21 ]
Freed, sprawdziłem na tej "maszynce" do akordów i w obu wersjach wyszło e7. Czyli mamy jasność, co do wstępu do ML: e e7 e. Piwko dla Ciebie. Pozdrawiam.
"Jestem egzemplarz człowieka - diabli, czyśćcowy i boski"
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Tak, ale uderzając pustą trzecią strunę otrzymujemy dźwięk d, który wchodzi "w skład" e7, także wydaje mi się, że spokojnie można taki akord nazwać e7. Ale nie jestem muzykiem, tylko amatorem...
O,byłeś szybszy...

.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]