Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
moje życie
gosiafar napisał(a):A co z kwestią formalną?
Nie wydała mi się istotna.

[ Dodano: 12 Październik 2007, 12:12 ]
jodynka napisał(a):A ja czasem tylko czekam, aż powie któryś z nich: "oczywistym oczywizmem jest, że znajdziemy oczywiste dowody na istnienie oczywistego układu!"
A Gosiu doda: "W zakresie..." :rotfl:
Odpowiedz
Simon napisał(a):Nie wydała mi się istotna.
Znowu "przejęzyczenie"?
Simon napisał(a):A Gosiu doda: "W zakresie..." :rotfl:
Nie kojarzę... Nie przepadam za Dodą... Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
jodynka napisał(a):premier Jarosław Kaczyński
Pamiętam jak palnął do kamer podczas podpisywania nominacji...Kaczmarka:
"Kolejny bardzo wybitny minister". Big Grin
Odpowiedz
Simon napisał(a):Pamiętam jak palnął
no co Ty?! Przecież on nie palnął! Przecież to oczywiste było, że Kaczmarek wybitny jest! Masz czelność podważać słowa i tezy premiera?! :lol:
Odpowiedz
Simon napisał(a):Ale co ja mam Ci tłumaczyć?
Słyszałem/słysze to słowo tu i ówdzie, znam je skądinąd, nie "wymyśliłem go", uzywam go WYŁACZNIE w mowie potocznej, nie użyłbym go w wierszu.
Co tu jeszcze tłumaczyć?
Nic Simonie. Chcialam tylko wiedziec, czy przyjelo sie to slowo w jezyku polskim. Dlatego zapytalam Ciebie, gdyz jestes polonista. Dla mnie brzmi obco , nieladnie. Innym nie musi -proste. Przepraszam za OT w temacie, a moze nie tak calkiem OT - bo jednak jest o slowach, ktore uzywamy -potocznie, w poezji. Jacek uzyl w Parafrazie 'Kochać to, co trudniejsze, lecz "prawsze"' -prawsze tez nie powinno byc w takim razie uzyte w poezji, a czy potocznie? Nie wiem. Mnie razi. Ciebie i innych nie musi.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Chcialam tylko wiedziec, czy przyjelo sie to slowo w jezyku polskim.
Skoro jest w użyciu przez grupę uzytkowników języka, a jest bo "znam" ten kolokwializm od dawna i słysze czasmi u innych - można tak rzec.
Elzbieta napisał(a):'Kochać to, co trudniejsze, lecz "prawsze"' -prawsze tez nie powinno byc w takim razie uzyte w poezji
Nie wiem czemu nie miałoby byc użyte.
Elzbieta napisał(a):Dla mnie brzmi obco
Język pełen jest wyrazów obcego pochodzenia.
Elzbieta napisał(a):nieladnie
Językoznawcy na studiach powtarzali, że nie ma słów ładnych i nieładnych. To ludzie sobie ponarzucali jakies normy i ramy użycia.
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Dlatego zapytalam Ciebie, gdyz jestes polonista.
Czyli: "komu więcej dano, od tego będzie się więcej wymagać"...
No i jeszcze o belce i oku... Big Grin
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):jeszcze o belce
Belka chyba nie kandyduje w tych wyborach?
Odpowiedz
Simon napisał(a):Nie wiem czemu nie miałoby byc użyte
Tak jak 'Polacy klinujacy na plejsach' -przeczytane w polskiej gazecie.

OK Simonie -ja mam swoje zdanie na temat jezyka, Ty swoje - nie musimy sie zgadzac. Tylko jedno - dlaczego nie uzylbys slowa 'oczywizm' w poezji, a akceptujesz slowo 'prawsze' ?
Odpowiedz
Nie wiem, ja jestem apolityczna... Big Grin
A belka oczywiście z Ew. wg Łukasza 6:41, 42... i jeszcze warto przeczytać - z tego samego rozdziału - werset 37! Big Grin
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):OK Simonie -ja mam swoje zdanie na temat jezyka, Ty swoje - nie musimy sie zgadzac.
Ale w czym my się niby nie zgadzamy? Przeciez my tu w ogóle nie rozmawialiśmy o języku jako takim, rozprawiamy tu o pojedynczych słówkach.
Elzbieta napisał(a):przeczytane w polskiej gazecie.
Gazeta to inna sprawa.
W prasie każdy barbarzyńca może (niestety) napisać co mu slina na język albo jad na pióro czy klawiaturę...
Elzbieta napisał(a):dlaczego nie uzylbys slowa 'oczywizm' w poezji, a akceptujesz slowo 'prawsze' ?
Bo jest róznica między podwórkowym kolokwializmem a przymiotnikiem utworzonym na prawach licentia poetica.
Choć można przecież napisać coć używając wyłacznie języka potocznego, to żadna nowośc w literaturze.
Odpowiedz
Simon napisał(a):rozprawiamy tu o pojedynczych słówkach.
Tylko, ze te pojedyncze slowka tworza jezyk. Mam jeszcze jedno slowko 'bezsens' -wyrazenie 'to jest bezsens', gdy dla mnie powinno byc to nie ma sensu, to jest bezsensowne, jest bez sensu. Koniec z mojej strony. Smile
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Tylko, ze te pojedyncze slowka tworza jezyk.
Tak, tak, a pojedyncze litery tworza słowa, itd.
Czyli dyskutowaliśmy zatem równiez o fonemach, w myśl tej wykładni.
Elzbieta napisał(a):Koniec z mojej strony.
Z mojej zatem również.
Odpowiedz
Simon napisał(a):A rzeczownik "zafrasunek" to taki sławologizm.
Simon napisał(a):Ty go nie będziesz używac, bo - jak piszesz - masz jakiś problem. Ja nie mam problemu, więc słowa używam
Czyli, że to nie działa w obie strony Smile?

[ Dodano: 12 Październik 2007, 14:48 ]
gosiafar napisał(a):"Tam w lustrze to niestety Ty, ten sam!" Big Grin
Dokładnie to samo sobie pomyślałem Big Grin

[ Dodano: 12 Październik 2007, 14:49 ]
Simon napisał(a):
gosiafar napisał(a):A co z kwestią formalną?
Nie wydała mi się istotna.
Nie pierwszy zresztą raz Smile

[ Dodano: 12 Październik 2007, 14:51 ]
Simon napisał(a):
Elzbieta napisał(a):'Kochać to, co trudniejsze, lecz "prawsze"' -prawsze tez nie powinno byc w takim razie uzyte w poezji
Nie wiem czemu nie miałoby byc użyte.
A wiesz czemu nie moża używać zafrasunku?

[ Dodano: 12 Październik 2007, 14:55 ]
Simon napisał(a):Bo jest róznica między podwórkowym kolokwializmem a przymiotnikiem utworzonym na prawach licentia poetica.
A rzeczownikiem utworzonym na prawach licentia poetica, jakim jest zafrasunek?
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):rzeczownikiem utworzonym na prawach licentia poetica, jakim jest zafrasunek?
Chcesz powiedzieć , że wcześniej wiedziałeś o istnieniu czegoś takiego jak licentia poetica? :rotfl:
Odpowiedz
Simon napisał(a):Chcesz powiedzieć , że wcześniej wiedziałeś o istnieniu czegoś takiego jak licentia poetica?
Jeżeli chodzi Ci o prawo do pomijania w poezji zasad i reguł języka, logiki, prawdopodobieństwa itp. to tak, wiedziałem o tym od dawna i od dawna twierdzę, że w poezji treść jest znacznie ważniejsza od formy. Twoje pytanie z jednej strony mnie obraża, z drugiej zaś dobitnie świadczy o Twoim przekonaniu iż posiadłeś jedynie słuszną licencję na wypowiadanie się w kwestii tego czym jest wiersz i jak ma wyglądać.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):treść jest znacznie ważniejsza od formy.
forma upiększa treść. Jeśli chcesz pięknie pisać, nie trzymając się formy udoskonalanej przez wieki, pisz prozę.... Tylko że nawet w prozie obowiązują formy...

Jestem ostatnią osobą która mogłaby się wypowiadać w kwestii formy, bo nadal się jej uczę, jest znacznie bardziej skomplikowana w Polskiej poezji niż w Angielskiej. Ale zauważyłam, Sławku, że w niektórych Twoich wierszach, tak jak np 'Moje Życie' i 'Oeconomia Divina', że choć istnieje jako tako forma, treść jest oschła, twarda, w moim mniemaniu 'odwalona'. Ale jam nie krytyk...

-PK
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Ja po prostu piszę swoje. Zawsze szczerze i nigdy "na odwal". I w zasadzie tyle na ten temat Smile. Nie chodzi mi o żaden progres, o to, żeby za 10-15 lat pisać już w zgodzie z formą przez wieki udoskonaloną. Niech sobie płynie ta wartka rzeka, wolę stać na brzegu i tylko się jej przyglądać.
Spróbujcie zrozumieć, że można pisać wiersze i wcale nie dążyć do poetyckiej doskonałości formalnej. Szczerze mówiąc wisi mi to, czy ktoś nazwie moim imieniem szkołę, czy ulicę, kiedy ja i tak będę od dawna gryzł glebę.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Przerabialiśmy to już, dajcie spokój Smile
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):Przerabialiśmy to już, dajcie spokój
Tak najlepiej, nie da się dyskutować z kimś, kto uważa, że w poezji jest tylko jedna, jedynie słuszna droga. Dzięki właśnie takim krytykom wiele osób pisze do szuflady i żyje z kompleksem formy.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Dzięki właśnie takim krytykom wiele osób pisze do szuflady i żyje z kompleksem formy.
A może nie chcą "uszczęśliwiać " ludzi swoją twórczością?
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Z drugiej strony, nie ma obowiązku czytania cudzych wierszy.
Odpowiedz
tmach napisał(a):A może nie chcą "uszczęśliwiać " ludzi swoją twórczością?
Może nie chcą, ja uszczęśliwiam z czystym sumieniem,
Jaśko napisał(a):Z drugiej strony, nie ma obowiązku czytania cudzych wierszy.
tych, którzy potrafią to docenić.
Jan Paweł II
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):forma upiększa treść. Jeśli chcesz pięknie pisać, nie trzymając się formy udoskonalanej przez wieki, pisz prozę.... Tylko że nawet w prozie obowiązują formy...
Pacia ma rację.
Forma jest narzędziem.
Podaję przykład - Dali fantazjował i stworzył coś zupełnie nowego, a formalnie był doskonały. Pisassa można lubić, albo nie, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że nie umiał malować.
Treść jest najważniejsza, ale bez formy... nie pomogą szczere chęci.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
PMC napisał(a):Treść jest najważniejsza, ale bez formy... nie pomogą szczere chęci.
A ja mam formę głęboko w d.... i powiedz mi, że nie potrafię pisać dobrych wierszy.
Jan Paweł II
Odpowiedz
To może ja powiem: nie potrafisz pisać dobrych wierszy. Pod względem formy oczywiście.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
michalf napisał(a):Pod względem formy oczywiście.
I w ten właśnie sposób kręcimy się w kółko Smile Tyle tylko, że ja szanuję Wasze podejście, nie mam nic przeciwko temu, że chcecie pisać i zaczytywać się w wierszach doskonałych formalnie. Mam po prostu dystans do siebie i do pisania ogólnie i wiem, że jest to tylko jedna z wielu dróg. Przykłady poetów, którzy zapisali się w historii literatury, a wyznawali Wasz, bądź mój sposób podejścia do tematu można mnożyć. Nie piszcie więc, że w poezji jedynie pisanie w zgodzie z formą ma rację bytu.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Nie piszcie więc, że w poezji jedynie pisanie w zgodzie z formą ma rację bytu.
Nie napiszę. Ale, stety czy niestety, w poezji jestem tradycjonalistą. Pomijając mnie weź pod uwagę, że kilkadziesiąt osób aktywnie udziela się na forum, a od długiego czasu nie otrzymujesz pochwalnych recenzji swoich wierszy. Nie atakuję Cię, chcę tylko wskazać że, oprócz formy, skoro jak mówisz nie jest ona wymogiem dla dobrej poezji, brakuje Ci czegoś jeszcze. Powinieneś się nad tym zastanowić, a jeżeli nie masz zamiaru szukać tego brakującego elementu, to nie możesz od nas oczekiwać, że nagle zmienimy zdanie o Twojej twórczości.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
michalf napisał(a):stety czy niestety, w poezji jestem tradycjonalistą.
Nikt Ci nie broni Smile
michalf napisał(a):Pomijając mnie weź pod uwagę, że kilkadziesiąt osób aktywnie udziela się na forum, a od długiego czasu nie otrzymujesz pochwalnych recenzji swoich wierszy.
Ten jeden tekst opublikowałem po dłuższym czasie forumowego milczenia w dziale TW. Od jego załączenia minęły prawie 2 tygodnie. Ja nie publikuję, żeby zbierać pochlebstwa Smile Publikuję, gdyż uważam, że moje teksty zasługują na publikację (czyli z dokładnie tego samego powodu, z którego wszyscy inni załączają swoje teksty w TW).
michalf napisał(a):jeżeli nie masz zamiaru szukać tego brakującego elementu, to nie możesz od nas oczekiwać, że nagle zmienimy zdanie o Twojej twórczości
Nie zamierzam, nie odczuwam takiej potrzeby. Wcale zresztą nie oczekuję od Was, że zmienicie zdanie w kwestii mojego pisania. Ja jednak nie jadę po czyichś tekstach dlatego, że coś mi sie w nich nie podoba. Czytam, albo nie. Jak coś mi się spodoba, piszę o tym i tyle.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Publikuję, gdyż uważam, że moje teksty zasługują na publikację
A brałeś pod uwagę opinię innych? Może zamiast tutaj uszczęśliwiać nas na siłę wydaj tomik wierszy.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz