Liczba postów: 2,212
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Pawle,
ja rozumiem, że masz skrzywienie na punkcie Żydów, co najmniej takie jak ja, choć w drugą stronę.
Ale już spieszę wyjaśnić, skąd się wzięli handlarze śledziami z Nalwek.
To określenie usłyszałem ponad 10 lat temu od pewnego starszego prawicowego Żyda (tak, znam ich trochę, nie wyłączając częsci mojej rodziny ) kiedy mówił o żonie pewnego znanego polityka, że "jej przodkowie pochodzą z City w Londynie a nie z handlarzy śledziami na Nalewkach".
Utkwiło mi to powiedzenie w pamięci (sam je chyba użyłem w którejś z piosenek) bo uważam, że to pysznym bon motem opisującym podział społeczeństwa na doły i niziny.
Bo są panowie i jest hołota - jak śpiewał dosadniej Ryszard Makowski.
Ponadto, wyjaśnić - są Żydzi, którzy nigdy nie kolaborowali z komunizmem i całym swoim życiem dali świadectwo przywiązania do kraju, który ich przyjął. Są takimi samymi Polakami jak my. Mają mój absolutny szacunek i podziw.
A zarzut antysemityzmu w stosnuku do kręgów polskiej prawicy pada włąśnie ze strony środowisk żydowskich, których korzenie tkwią w komuniźmie i kolaboracji z sowietami.
To może jednak nie o pochodzenie tak naprawdę chodzi, tylko o łajdackie życiorysy - a pieprzenie o antysemityźmie etc.. jest strachem czerwonych łobuzów przed rozliczeniem.
[ Dodano: 5 Październik 2007, 11:32 ]
Sławek napisał(a):Więc skoro znasz historię Józefa Franczaka, dlaczego piszesz, żelc napisał(a):Po 1956 r. nikogo nie skreślano za AK. Powtórze za Przemkiem.
Różnica miedzy JF a WB jest taka, że ten pierwszy się ukrywał a ten drugi nie.
Ten pierwszy prowadził działalność zbrojną w WiN po wojnie - ten drugi nie.
Ten pierwszy był poszukiwany, ten drugi był jawny (a nawet oczyszczony w 1955 ).
To chyba jasne?
Liczba postów: 1,211
Liczba wątków: 84
Reputacja:
0
lc napisał(a):Dziś Salonem sa ci, których przodkowie handlowali sledziami na Nalewkach, a nie u ktorych jadało się srebrnymi szcztućcami na talerzykach Rosenthala.
Ech... elyta... Nie zapominaj o koziołkach
[ Dodano: 5 Październik 2007, 12:00 ]
lc napisał(a):A zarzut antysemityzmu w stosnuku do kręgów polskiej prawicy pada włąśnie ze strony środowisk żydowskich, których korzenie tkwią w komuniźmie i kolaboracji z sowietami. To, że cała masa Żydów współpracowała z UB nie jest żadną tajemnicą.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Reputacja:
0
Nie zapomnę - choć tego w Truskawkach z Milanówka nie ma.
A swoją drogą, w Polskim ZOO chyba za koziołka robił Geremek?
Żeby się znowu Paweł nie przyczepił, że to antysemityzm
Reputacja:
0
Tak. "drogi Bronisław" był koziołkiem w Polskim ZOO.
Truskawki w Milanówku
Na talerzykach Rosenthala
Przysiadły od hołoty z dala
Wśród śmietankowej mgły.
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
Piosenka cudna
patrzę na Tusków i Olejniczaków, słucham piosenki - i od razu mi lepiej.
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
PMC napisał(a):To, że cała masa Żydów współpracowała z UB nie jest żadną tajemnicą. Swoją drogą ciekawe co by mówiono nt. Opowieści pewnego emigranta, gdyby była autorstwa Leszka.
Sławek napisał(a):No patrz, a mnie na matematyce uczyli inaczej. Na matematyce uczyli Cię, Sławku, że wyjątek potwierdza regułę? To musiałeś mieć kiepskiego nauczyciela.
[ Dodano: 5 Październik 2007, 12:54 ]
lc napisał(a):patrzę na Tusków i Olejniczaków, słucham piosenki - i od razu mi lepiej. Nie wierzę, że wymienienie na jednym wydechu Tuska i Olejniczaka nie jest z Twojej strony celowym zabiegiem.
Różnica między opcjami politycznymi popieranymi przeze mnie i przez Ciebie polega na tym, że ja nie dlatego nie chcę ludzi w rodzaju Macierewicza, Rydzyka, Bendera, Gosiewskiego etc, że ich nie lubię, tylko dlatego, że oni są dla polskiej racji stanu szkodliwi. Ty zaś nienawidzisz Tuska, Bartoszewskiego itd itd (lista jest długa), bo tak.
Widzisz, Leszku, dla Was (mam na myślę ludzi prezentujących opcję polityczną zbliżoną do Ciebie) ważniejsze jest kto rządzi, a nie jak rządzi. Może być nawet gorzej, byleby było po Waszemu. A dla mnie ważniejsze by było lepiej - może być nawet z LiDem, skoro z Wami się nie da.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Swoją drogą ciekawe co by mówiono nt. Opowieści pewnego emigranta, gdyby była autorstwa Leszka. Wystarczyło, że była autorstwa JK.
Łapiński powiedział, że jest to głupia antysemicka piosenka.
Luter napisał(a):ie wierzę, że wymienienie na jednym wydechu Tuska i Olejniczaka nie jest z Twojej strony celowym zabiegiem. Jest celowym
Luter napisał(a):Ty zaś nienawidzisz Tuska, Bartoszewskiego itd itd (lista jest długa), bo tak. A tu się nie zgodzę.
Nienawidzę ich dokładnie z tych samych powodów, co Ty Macierewiczów, Benderów, Gosiewskich.
Uważam, że Tuski, Baroszewskie, Olejniczaki., Millery, Kwaśniewskie (lista jest faktycznie długa) szkodzą temu krajowi.
Takie mam poglądy.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Widzisz, Leszku, dla Was (mam na myślę ludzi prezentujących opcję polityczną zbliżoną do Ciebie) Domyślam się Lutrze, że te słowa, mogą być także skierowane do mnie. Wyjaśnię więc, że mnie nie podoba się ani LiD, ani PO, anie PiS.
Do PiSu mam przede wszystkim pretensje o to, że zamiast wprowadzać rozwiązania systemowe, wymieniają tylko ludzi. A wiadomo, że jak się nie zlikwiduje koryta, to zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie kradł.
Pozdrawiam
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
lc napisał(a):Uważam, że Tuski, Baroszewskie, Olejniczaki., Millery, Kwaśniewskie (lista jest faktycznie długa) szkodzą temu krajowi. No wiesz, co do Olejniczaków, Millerów i Kwaśniewskich to się z Tobą kłócił nie będę. Ale czy naprawdę uważasz, że Bartoszewski szkodzi temu krajowi? Tusk szkodzi? Mógłbyś to jakoś uzasadnić?
Macierewicz szkodzi temu krajowi na przykład mówiąc, że większość ministrów spraw zagranicznych III RP była tajnymi agentami obcych wywiadów; w ten sposób Macierewicz ten kraj ośmiesza.
I jeszcze o UE: jesteś. Leszku, przeciwny integracji europejskiej. W referendum unijnym głosowałeś przeciw. Rozumiem też, że jesteś przeciwny wejściu do strefy Szengen i do strefy euro. Uważasz więc, że taka izolacja, gra w pojedynkę - jest dobra i korzystna dla Polski?
[ Dodano: 5 Październik 2007, 14:35 ]
PMC napisał(a):Domyślam się Lutrze, że te słowa, mogą być także skierowane do mnie. Jeśli jesteś przeciwnikiem integracji europejskiej, jeśli nie przeszkadzała Ci koalicja PiS z Samoobroną, jeśli nie przeszkadzało Ci, że mniej lub bardziej bezpośrednio rządzą tym krajem tacy ludzie jak Lepper czy Łyżwiński, jeśli uważasz za normalne, że największym dziejowym osiągnięciem ministra, a później wicepremiera tego rządu było zatrzymanie ekspresu Ernest Malinowski we Włoszczowej, jeśli popierasz usunięcie z programu nauczania wiedzy o teorii ewolucji, bo tak nakazuje jakaś chora ideologia, jeśli nie przeszkadza Ci żerowanie na ciemnocie i wciskanie ludziom ciemnoty byleby otrzymać ich głos - to tak, moje słowa są skierowane również do Ciebie.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Ale czy naprawdę uważasz, że Bartoszewski szkodzi temu krajowi? Tusk szkodzi? Mógłbyś to jakoś uzasadnić? Tak uważam, uzasadnić, sądzę że mógłbym, ale to chyba na dłuższą dyskusję a ja za parę chwil już nie będę przy komputerze na kilka dni.
Luter napisał(a):Macierewicz szkodzi temu krajowi na przykład mówiąc, że większość ministrów spraw zagranicznych III RP była tajnymi agentami obcych wywiadów; w ten sposób Macierewicz ten kraj ośmiesza. Jeżeli to co powiedział Macierewicz jest prawdą (a może nią być, bo AM przejął archiwa wojskowych służb specjalnych, a miał także dane uprzednio z b. UOP-u) to nasz kraj ośmiesza tylko to, że miał ministrów agentów. Ale to kraj się sam ośmieszył mając takich ministrów. A nie prawda o tym go ośmieszyła.
Luter napisał(a):I jeszcze o UE: jesteś. Leszku, przeciwny integracji europejskiej. W referendum unijnym głosowałeś przeciw. Rozumiem też, że jesteś przeciwny wejściu do strefy Szengen i do strefy euro. Uważasz więc, że taka izolacja, gra w pojedynkę - jest dobra i korzystna dla Polski? Jestem przeciwny integracji Polski z UE, w referendum nie brałem udziału (prezentowałem pogląd, że tylko bojkotem referendum można doprowadzić to niewstąpienia do UE - bo problem nie dotyczył wyniku tylko quorum) i uważam, że pozostawanie państwem neutralnym - jak np. Szwajcaria czy Norwegia - jest dla Polski korzystne. Choć nijak nie możemy się porównać do tych państw gospodarczo, to myślę że podległość unjnym regulacjom prawnym nie jest dla nas dobra.
[ Dodano: 5 Październik 2007, 14:55 ]
PS.
Lutrze,
a co masz przeciwko Łyżwińskiemu?
(w pewnym sensie nazwisko to w tym temacie jest zabawnym zbiegiem okoliczności)
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
lc napisał(a):uważam, że pozostawanie państwem neutralnym - jak np. Szwajcaria czy Norwegia - jest dla Polski korzystne. Choć nijak nie możemy się porównać do tych państw gospodarczo, to myślę że podległość unjnym regulacjom prawnym nie jest dla nas dobra. Jednak w Norwegii jest stosowane prawo WE w związku z uczestnictwem w Europejskim Obszarze Gospodarczym.
Luter napisał(a):Macierewicz szkodzi temu krajowi na przykład mówiąc, że większość ministrów spraw zagranicznych III RP była tajnymi agentami obcych wywiadów; w ten sposób Macierewicz ten kraj ośmiesza. Zapewne pamiętasz, że właśnie wystąpienie tych ministrów rozpoczęło serial bezprecedensowego podważania w świecie polityki polskiej przez niezadowolonych polskich polityków.
Reputacja:
0
lc napisał(a):Jeżeli to co powiedział Macierewicz jest prawdą (a może nią być, bo AM przejął archiwa wojskowych służb specjalnych, a miał także dane uprzednio z b. UOP-u) to nasz kraj ośmiesza tylko to, że miał ministrów agentów. Ale to kraj się sam ośmieszył mając takich ministrów. A nie prawda o tym go ośmieszyła. Z tym się zgadzam. Dlaczego zatem Kaczyński odcina się od tej wypowiedzi Macierewicza?
lc napisał(a):Lutrze,
a co masz przeciwko Łyżwińskiemu? To samo co przeciwko np. Gosiewskiemu - że jest człowiekiem o niskim poziomie intelektualnym i niskiej kulturze osobistej.
[ Dodano: 5 Październik 2007, 15:20 ]
Jaśko napisał(a):Zapewne pamiętasz, że właśnie wystąpienie tych ministrów rozpoczęło serial bezprecedensowego podważania w świecie polityki polskiej przez niezadowolonych polskich polityków. Nie za bardzo rozumiem sens tego zdania.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Jeśli jesteś przeciwnikiem integracji europejskiej, jeśli nie przeszkadzała Ci koalicja PiS z Samoobroną, jeśli nie przeszkadzało Ci, że mniej lub bardziej bezpośrednio rządzą tym krajem tacy ludzie jak Lepper czy Łyżwiński, jeśli uważasz za normalne, że największym dziejowym osiągnięciem ministra, a później wicepremiera tego rządu było zatrzymanie ekspresu Ernest Malinowski we Włoszczowej, jeśli popierasz usunięcie z programu nauczania wiedzy o teorii ewolucji, bo tak nakazuje jakaś chora ideologia, jeśli nie przeszkadza Ci żerowanie na ciemnocie i wciskanie ludziom ciemnoty byleby otrzymać ich głos - to tak, moje słowa są skierowane również do Ciebie. Nie jestem przeciwnikiem integracji europejskiej, ale tak, która jest realizowana obecnie, nie do końca mi się podoba.
Przeszkadzała mi koalicja PiSu z Samoobroną. Uważałem to od samego początku za błąd. PiS mając wtedy problemy z formowaniem koalicji, powinien zdecydować się od razu na nowe wybory, a nie parać się z przestępcami.
Przeszkadzał mi Lepper w rządzie. Jak najbardziej.
Co do ekspresu, to PiStacja we Włoszczowej była groteskowa i tyle.
Nie popieram usunięcia z programu nauczania teorii ewolucji.
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Złożył przysięgę wojskową i złamał ją, bez względy na pobudki był zdrajcą. Złożył przysięgę na wierność RP. Przysięgi PRL-owskiej nie składał, więc w żadnym przypadku zdrajcą Kukliński nie jest.
lc napisał(a):A zarzut antysemityzmu w stosnuku do kręgów polskiej prawicy pada włąśnie ze strony środowisk żydowskich, których korzenie tkwią w komuniźmie i kolaboracji z sowietami. A nie jest czasami wynikiem wysłuchania kilku wydarzeń fonograficznych autorstwa pewnego skrajnie prawicowego barda ?
lc napisał(a):Ten pierwszy prowadził działalność zbrojną w WiN po wojnie - ten drugi nie. Tylko dlatego, że
lc napisał(a):Ten pierwszy był poszukiwany a ten drugi już siedział w więzieniu
lc napisał(a):pieprzenie o antysemityźmie etc.. jest strachem czerwonych łobuzów przed rozliczeniem. A ja nie boję się mówić o antysemityzmie (także o tym, płynącym z Twoich kaset), czerwonym łobuzem nie jestem, a rozliczać możesz mnie do woli
Luter napisał(a):Różnica między opcjami politycznymi popieranymi przeze mnie i przez Ciebie polega na tym, że ja nie dlatego nie chcę ludzi w rodzaju Macierewicza, Rydzyka, Bendera, Gosiewskiego etc, że ich nie lubię, tylko dlatego, że oni są dla polskiej racji stanu szkodliwi. Luter napisał(a):Widzisz, Leszku, dla Was (mam na myślę ludzi prezentujących opcję polityczną zbliżoną do Ciebie) ważniejsze jest kto rządzi, a nie jak rządzi. Może być nawet gorzej, byleby było po Waszemu. A dla mnie ważniejsze by było lepiej - może być nawet z LiDem, skoro z Wami się nie da. I właśnie o to chodzi. Luter uchwycił według mnie sedno sprawy.
lc napisał(a):A tu się nie zgodzę.
Nienawidzę ich dokładnie z tych samych powodów, co Ty Macierewiczów, Benderów, Gosiewskich. Zaraz, zaraz, nienawidzisz Bartoszewskiego z racji słabości Jego intelektu ?
Luter napisał(a):No wiesz, co do Olejniczaków, Millerów i Kwaśniewskich to się z Tobą kłócił nie będę. Ale czy naprawdę uważasz, że Bartoszewski szkodzi temu krajowi? Tusk szkodzi? Mógłbyś to jakoś uzasadnić? Dokładnie
Luter napisał(a):Macierewicz szkodzi temu krajowi na przykład mówiąc, że większość ministrów spraw zagranicznych III RP była tajnymi agentami obcych wywiadów; w ten sposób Macierewicz ten kraj ośmiesza. 100 % racji !!
Luter napisał(a):Jeśli jesteś przeciwnikiem integracji europejskiej, jeśli nie przeszkadzała Ci koalicja PiS z Samoobroną, jeśli nie przeszkadzało Ci, że mniej lub bardziej bezpośrednio rządzą tym krajem tacy ludzie jak Lepper czy Łyżwiński, jeśli uważasz za normalne, że największym dziejowym osiągnięciem ministra, a później wicepremiera tego rządu było zatrzymanie ekspresu Ernest Malinowski we Włoszczowej, jeśli popierasz usunięcie z programu nauczania wiedzy o teorii ewolucji, bo tak nakazuje jakaś chora ideologia, jeśli nie przeszkadza Ci żerowanie na ciemnocie i wciskanie ludziom ciemnoty byleby otrzymać ich głos - to tak, moje słowa są skierowane również do Ciebie. Lutrze, masz mój pełen szacun
Luter napisał(a):To samo co przeciwko np. Gosiewskiemu - że jest człowiekiem o niskim poziomie intelektualnym i niskiej kulturze osobistej. Z tą różnicą, że Łyżwiński wydaje się być bardziej jurny
Luter napisał(a):Nie za bardzo rozumiem sens tego zdania. No ja właśnie też.
PMC napisał(a):PiS mając wtedy problemy z formowaniem koalicji, powinien zdecydować się od razu na nowe wybory Albo najzdrowszą dla Polski koalicję z PO.
PMC napisał(a):Co do ekspresu, to PiStacja we Włoszczowej była groteskowa i tyle. Całe te rządy były jedną wielką groteską.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Z tą różnicą, że Łyżwiński wydaje się być bardziej jurny Jak to Łyżwińska powiedziała? "Dobre chłopy, że jeszcze mogą".
[ Dodano: 5 Październik 2007, 15:51 ]
PMC napisał(a):Nie jestem przeciwnikiem integracji europejskiej, ale tak, która jest realizowana obecnie, nie do końca mi się podoba.
Przeszkadzała mi koalicja PiSu z Samoobroną. Uważałem to od samego początku za błąd. PiS mając wtedy problemy z formowaniem koalicji, powinien zdecydować się od razu na nowe wybory, a nie parać się z przestępcami.
Przeszkadzał mi Lepper w rządzie. Jak najbardziej.
Co do ekspresu, to PiStacja we Włoszczowej była groteskowa i tyle.
Nie popieram usunięcia z programu nauczania teorii ewolucji. Zatem niesłusznie poczułeś się adresatem tamtych moich słów.
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
No nie wszyscy chyba, bo Aneta Krawczyk zapytana o znaki szczególne Leppera usytuowane w miejscach intymnych, odpowiedziała (podobno) - "chyba tylko impotencja".
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Reputacja:
0
lc napisał(a):pieprzenie o antysemityźmie etc.. jest strachem czerwonych łobuzów przed rozliczeniem. Kiedyś antysemitą był ten, kto nie lubił Żydów. Obecnie coraz częściej antysemitą jest ten, kogo nie lubią Żydzi
[ Dodano: 5 Październik 2007, 16:02 ]
Sławek napisał(a):Albo najzdrowszą dla Polski koalicję z PO. Nie wiem, czy nie byłoby to powielenie błędów AwS.
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
PMC napisał(a):Kiedyś antysemitą był ten, kto nie lubił Żydów. Obecnie coraz częściej antysemitą jest ten, kogo nie lubią Żydzi tak trochę frazes
Jan Paweł II
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
lc napisał(a):Żeby się znowu Paweł nie przyczepił, że to antysemityzm Leszku, ale Paweł przecież nigdzie przecież w tej dyskusji antysemityzmu Ci nie zarzucił. Mam wrażenie, że na zarzut antysemityzmu jesteś przewrażliwiony przede wszystkim Ty. Widzisz go na przykład w słowach Pawła, choć tego zarzutu wcale nie było.
A tak swoją drogą, to ja się Leszku czasem tak zastanawiam: Na ile tak na prawdę jest w Tobie szczerej woli walki z komunizmem, a na ile walka z komuną jest tak na prawdę tylko przykrywką walki z Żydami?
Leszku, jeśli w ogóle, zwalczasz Żydów przy okazji walki z komuną, czy też komunistów przy okazji walki z Żydami?
-PK
"Chude Dziecko"
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):Mam wrażenie, że na zarzut antysemityzmu jesteś przewrażliwiony przede wszystkim Ty. berseis13 napisał(a):A tak swoją drogą, to ja się Leszku czasem tak zastanawiam: Na ile tak na prawdę jest w Tobie szczerej woli walki z komunizmem, a na ile walka z komuną jest tak na prawdę tylko przykrywką walki z Żydami?
Leszku, jeśli w ogóle, zwalczasz Żydów przy okazji walki z komuną, czy też komunistów przy okazji walki z Żydami? Paciu, piszesz że Leszek jest przewrażliwiony na punkcie zarzucania mu antysemityzmu, a w następnych akapitach właśnie mu antysemityzm zarzucasz. Nic z tego nie rozumiem.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Luter napisał(a):aciu, piszesz że Leszek jest przewrażliwiony na punkcie zarzucania mu antysemityzmu, a w następnych akapitach właśnie mu antysemityzm zarzucasz. Nic z tego nie rozumiem. To proste: Leszek widzi zarzut antysemityzmu tam, gdzie akurat go nie ma (w mojej wypowiedzi z tego wątku na przykład). A w tym postępowaniu, które faktycznie może być antysemickie, Leszek antysemityzmu nie dostrzega.
Inna sprawa, że Pacia \nie stawia zarzutu Leszkowi a jedynie artykułuje swoją wątpliwość. Wątpliwość i zarzut to są jednak dość odległe kategorie.
Mnie takie pytanie też się zresztą nasunęło: na ile walka z komunizmem jest tylko pretekstem do piętnowania semityzmu.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Ech...
W ramach odrabiania zaległości forumowych przebiłem się wreszcie przez ten wątek...
Rozkład przydzielonych piw świadczy o mojej opinii :]
Rzeczą, która mnie rozbawiła w tym wątku był spór o list profesorów KUL-u i podpis Bendera - przecież wystarczyły google i kilka minut czasu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ryszardbender.pl/publikacje/1996/nasza_polska_50.html">http://www.ryszardbender.pl/publikacje/ ... ka_50.html</a><!-- m -->
(to źródło trudno posądzić o manipulację przeciwko Benderowi )
(oczywiście pomijam tu kwestię "inicjatora")
To tyle w kwestii formalnej ( i sugestii na przyszłość )
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
PMC napisał(a):PiS mając wtedy problemy z formowaniem koalicji, powinien zdecydować się od razu na nowe wybory No nie do końca:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.polska.pl/polityka/article,,id,218392,from,rss.htm">http://wiadomosci.polska.pl/polityka/ar ... om,rss.htm</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):No nie do końca:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.polska....92,from,rss.htm">http://wiadomosci.polska....92,from,rss.htm</a><!-- m --> Z tego, co pamiętam, to wtedy było od razu wiadomo, że wniosek taki będzie odrzucony. Zdaje się, że służył jako straszak.
Uważam, że wtedy, kiedy nie mogli stworzyć koalicji, najsensowniejszym rozwiązaniem jest rozpisanie nowych wyborów, a nie chwytanie się czegokolwiek i koalicja z takim ugrupowaniem.
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
PMC napisał(a):najsensowniejszym rozwiązaniem jest rozpisanie nowych wyborów Sąk w tym, że nie jest to takie proste, skoro Sejm nie chce skrócić kadencji.
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Sąk w tym, że nie jest to takie proste, skoro Sejm nie chce skrócić kadencji. Są jeszcze inne drogi rozwiązania parlamentu
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
Nie jestem pewien, co masz na myśli, ale pisaleś:
PMC napisał(a):powinien zdecydować się od razu na nowe wybory Czy te inne sposoby pozwalają na natychmiastowe rozwiązanie parlamentu?
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Czy te inne sposoby pozwalają na natychmiastowe rozwiązanie parlamentu? No, może nie natychmiastowe, ale trwają i tak krócej niż dwa lata
Pozdrawiam serdecznie i udaję się na spoczynek
[ Dodano: 6 Październik 2007, 02:01 ]
I piwko za opis :rotfl:
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Sąk w tym, że nie jest to takie proste, skoro Sejm nie chce skrócić kadencji. Sęk w tym, że Kaczyńscy nie potrafią iść na kompromisy, a więc tworzyć koalicji. W debacie z Kwaśniewskim Kaczyński wyraźnie zapowiedział, że koalicja z PO jest możliwa pod kierownictwem PiSu.
Czarno widzę artymetykę powyborczą. Byłoby jakimś rozwiązaniem, gdyby PiS zdobył 231 (lub więcej) mandatów. Do koalicji PiS jest bowiem w tej chwili niezdolny (z nikim), a opozycją będzie straszną.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Sęk w tym, że Kaczyńscy nie potrafią iść na kompromisy, a więc tworzyć koalicji. Póki co PiS i PO dopuszczają koalicję ze sobą. Zoaczymy, ile w tym przedwyborczej taktyki, a ile szczerości. Zresztą wiele zależy od wyniku wyborów.
A co do kompromisów, to możliwość tworzenia koalicji nie jest wyłącznym przywilejem partii, która posiada najwiecej miejsc w Sejmie. Przecież inne partie mogły stworzyć swój rząd, ale tego nie zrobiły. Być może jeszcze bardziej nie potrafią iść na kompromis?
|