Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartoszewski i o Bartoszewskim.
lc napisał(a):Ale dajmy już spokój Panu Bartoszewskiemu, który mści się (raczej mało skutecznie) na Kaczyńskim z przyczyn całkowicie osobistych i przyziemnych.
No widzisz, zarzucasz profesorowi Bartoszewskiemu mściwość, a kiedy ja Ci zarzuciłem nawet nie mściwość, a tylko mściwą satysfakcję, toś się śmiertelnie obraził.
lc napisał(a):W tej kampanii jego wystąpienie nie będzie miało żadnego przełożenia nawet na promil głosów.
Jeśli nawet masz rację, to cóż z tego? Nie od dziś wiadomo, że ciemnoty w narodzie dużo.
Odpowiedz
Sławek napisał(a):
lc napisał(a):Kolego prawniku. Czytaj uważnie. Ja powiedziałem, że kwestię podpisania sprawdzę, natomiast teraz napisałem że nie był INICJATOREM!
Sprawdzaj. Według mojej prywatnej oceny był, ale to tylko moje zdanie.
A według mojej prywatnej oceny Elvis żyje i ukrywa się na biegunie północnym, ale to tylko moje zdanie... Równie mocny argument jak Twój.
Sławek napisał(a):
lc napisał(a):Co innego jest Polskie Państwo Podziemne i władze Polskiego Państwa Podziemnego a co innego pojęcie "władze podziemia" co może wskazywać na władze każdej podziemnej organizacji nie wchodzącej w skład Polskiego Państwa Podziemnego.
Posiadasz cudowny dar naciągania rzeczywistości do swoich teorii spiskowych Smile
Gdzie Ty widzisz naciąganie czegokolwiek?? Ja też po przeczytaniu władze podziemia zastanawiałem się czy chodzi o AL czy może o AK. Chyba każda z nich miała swoje jedynie słuszne władze podziemia
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Luter napisał(a):No widzisz, zarzucasz profesorowi Bartoszewskiemu mściwość, a kiedy ja Ci zarzuciłem nawet nie mściwość, a tylko mściwą satysfakcję, toś się śmiertelnie obraził.
Chcesz wracać do tego tematu.
Proszę uprzejmie.
Tak, obraziłem się kiedy zarzuciłeś mi mściwą satysfakcję ze śmierci człowieka.

Ja nigdy bym się nie ośmielił nikomu postawić takiego zarzutu

Co innego być mściwym - bo bywa że się mszczę, choć rzadko - i to nie ze wspaniałomyślnośćli lecz z lenistwa
a co innego mieć satysfakcję (mściwą czy nie) ze śmierci kogokolwiek.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):A według mojej prywatnej oceny Elvis żyje i ukrywa się na biegunie północnym, ale to tylko moje zdanie...
No przecież wiem. Też mi odkrycie...
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Luter napisał(a):Jeśli nawet masz rację, to cóż z tego? Nie od dziś wiadomo, że ciemnoty w narodzie dużo.
Ty też masz rację.
To widać po notowaniach PO

[ Dodano: 3 Październik 2007, 16:05 ]
Przemek napisał(a):Ja też po przeczytaniu władze podziemia zastanawiałem się czy chodzi o AL czy może o AK. Chyba każda z nich miała swoje jedynie słuszne władze podziemia
Pomijając walki frakcyjne wewnątrz poszczególnych organizacji i częste konflikty lub dublowanie kompetencji.
Jak oni się wszyscy żarli między sobą - naprawdę, niejeden mit może runąć
Odpowiedz
lc napisał(a):Co innego być mściwym - bo bywa że się mszczę, choć rzadko - i to nie ze wspaniałomyślnośćli lecz z lenistwa
a co innego mieć satysfakcję (mściwą czy nie) ze śmierci kogokolwiek.
Ok, masz rację.
lc napisał(a):Ty też masz rację.
Naprawdę uważasz, że elektorat PiS (ze szczególnym uwzględnieniem słuchaczy Radia Maryja) to ta bardziej świadoma i wyedukowana część społeczeństwa?
Odpowiedz
Luter napisał(a):Naprawdę uważasz, że elektorat PiS (ze szczególnym uwzględnieniem słuchaczy Radia Maryja) to ta bardziej świadoma i wyedukowana część społeczeństwa?
Naprawdę Smile

[ Dodano: 3 Październik 2007, 16:19 ]
Sorry
że się podwoiłem.
potraktujcie to jako element kampanii
Odpowiedz
Luter napisał(a):Naprawdę uważasz, że elektorat PiS (ze szczególnym uwzględnieniem słuchaczy Radia Maryja) to ta bardziej świadoma i wyedukowana część społeczeństwa?
Naprawdę Smile
Odpowiedz
Nie pozostaje mi zatem nic innego jak tylko postawić Ci piwo, Leszku. Zdrówko!
Odpowiedz
Sławek napisał(a):opcja skrajnie prawicowa
Rozgranicz pojęcia prawica i konserwatyzm, bo to nie to samo.
Sławek napisał(a):A Ty jako człowiek pracujący w jakimkolwiek archiwum
LC nie pracuje w archiwum, tylko w urzędzie, który z owych archiwów korzysta, a to różnica.
Sławek napisał(a):Posiadasz cudowny dar naciągania rzeczywistości do swoich teorii spiskowych Smile
Ha, ha, ha, masoneria Truman Beria :rotfl:
Przemek napisał(a):A według mojej prywatnej oceny Elvis żyje
No pewnie, że żyje. A widział go Stevie Wonder.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Właśnie!! Pamiętam, że Cichy Bob mi o tym opowiadał...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Luter napisał(a):Nie pozostaje mi zatem nic innego jak tylko postawić Ci piwo, Leszku. Zdrówko!
wzajemnie
Odpowiedz
lc napisał(a):Gdyby to był Bender, to byłby w 100 procentach wiarygodny, gdyż był bezpośrednim przełożonym Bartoszewskiego.
Pod warunkiem, że mówiłby prawdę, miał dobrą wolę, pełną wiedzę na temat sytuacji Bartoszewskiego etc. Dużo tych warunków...
lc napisał(a):Myślę że właśnie brak matury był przyczyną skreślenia go z listy studentów, gdyż prawdopodobnie przyjęti go warunkowo ale on nie uzupełnił braku więc mimo, że studiował, nie uzyskał absolutorium. Ale to już tylko moje domysły.
Też tak myślę. Po prostu Bartoszewski obsesyjnie bał się egzaminu maturalnego, dlatego robił wszystko żeby tej matury nie zdać. Inna teoria głosi, że wg najnowszych badań okazało się, że Bartoszewski jest mitomanem i w związku z tym, wiara w posiadanie matury jest u niego tak silna, że z kompletnym zaskoczeniem odbierał wszelkie próby przekonania go, że matury jednak nie ma i dlatego jej fizycznie nie zrobił.
lc napisał(a):Jednych mierzi zarzucanie kłamstw Bartoszewskiemu a innych Kaczyńskiemu.

Nie przypominam sobie, żebym w ogóle wspominał o Kaczyńskim, nie mówiąc już o zarzucaniu mu jakiegokolwiek kłamstwa. Argument "maturalny" czy "obozowy" w przypadku oceny postaci Bartoszewskiego jest dla mnie tak samo miałki i poniżej pasa jak zarzucanie Kaczyńskiemu, że jest niski i mieszka z matką.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Argument "maturalny" czy "obozowy" w przypadku oceny postaci Bartoszewskiego jest dla mnie tak samo miałki i poniżej pasa jak zarzucanie Kaczyńskiemu, że jest niski i mieszka z matką.
Zaraz, zaraz... Ale Kaczyński jest niski i mieszka z matką. I nie ma konta, by by mu ktoś mógł wpłacić. Można do tego wagi nie przywiązywać, ale to przynajmniej jest prawda - w przeciwieństwie do wiadomych informacji nt. Bartoszewskiego, które są co najmniej wątpliwe.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Nie przypominam sobie, żebym w ogóle wspominał o Kaczyńskim, nie mówiąc już o zarzucaniu mu jakiegokolwiek kłamstwa.
Nie był to absolutnie zarzut do Ciebie.
Po prostu np. tu na forum kpiny z Kaczyńskiego nie powodują oburzenia, a z Bartoszewskiego i owszem - a dla mnie nie ma świętych krów.
Ja Bartoszewskiego nie lubię, nie uważam aby był nietykalny i twierdzę, że można go krytykować równie ostro co innych. ale nie mam pretensji jak ktoś ostro obsmarowuje Kaczyńskiego czy Bendera.
lodbrok napisał(a):Argument "maturalny" czy "obozowy" w przypadku oceny postaci Bartoszewskiego jest dla mnie tak samo miałki i poniżej pasa jak zarzucanie Kaczyńskiemu, że jest niski i mieszka z matką.
to są zupelnie różnego rodzaju zarzuty.
kpina że ktopś nie zrobił matury a się tytułuje profesorem jest czym inna niż kpina z cech przyrodzonych czlowiekowi jakim jest wzrost.
"I śmiech niekiedy może być nauka kiedy się z przywar nie z osób natrząsa" -
Śmiech z samozwańczego profesora to tylko śmiech z jego pyszałkowatości.

[ Dodano: 3 Październik 2007, 20:51 ]
Luter napisał(a):Można do tego wagi nie przywiązywać, ale to przynajmniej jest prawda - w przeciwieństwie do wiadomych informacji nt. Bartoszewskiego, które są co najmniej wątpliwe.
Lutrze,
mówiłem Ci kiedyś dawno dawno temu, o Olechowskim, o Szczypiorskim - i co, z perspektywy czasu - czyż nie miałem racji? A przecież wtedy też wątpiłeś.
Bo wszystko jest kwestią dostępu do informacji.
Ja naprawde nie muszę fantazjować - wprost przeciwnie, muszę się pilnować, aby nie powiedzieć za dużo. A tak mnie nieraz korci... :Smile
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Też tak myślę. Po prostu Bartoszewski obsesyjnie bał się egzaminu maturalnego, dlatego robił wszystko żeby tej matury nie zdać. Inna teoria głosi, że wg najnowszych badań okazało się, że Bartoszewski jest mitomanem i w związku z tym, wiara w posiadanie matury jest u niego tak silna, że z kompletnym zaskoczeniem odbierał wszelkie próby przekonania go, że matury jednak nie ma i dlatego jej fizycznie nie zrobił.
No i zawiodłem się na Lodbroku Smile
lc napisał(a):kpiny z Kaczyńskiego nie powodują oburzenia, a z Bartoszewskiego i owszem - a dla mnie nie ma świętych krów.
Wystarczy posłuchać co mówi Kaczyński i co mówi Bartoszewski żeby zrozumieć dlaczego kpiny są tylko z tego pierwszego Smile
lc napisał(a):
Luter napisał(a):Jeśli nawet masz rację, to cóż z tego? Nie od dziś wiadomo, że ciemnoty w narodzie dużo.
Ty też masz rację.
Zgadzam się, to że aktualnie są chwilowo niższe jest definitywnie dowodem wysokiego poziomu ciemnoty w narodzie.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):
lc napisał(a):
Ty też masz rację. To widać po notowaniach PO
Zgadzam się, to że aktualnie są chwilowo niższe jest definitywnie dowodem wysokiego poziomu ciemnoty w narodzie.
też uważam, że powinny być na stałe
Odpowiedz
lc napisał(a):też uważam, że powinny być na stałe
tak na poziomie 65-70% stałego poparcia dla PO w narodzie Smile To by było najlepsze.

[ Dodano: 4 Październik 2007, 00:18 ]
Jeżeli natomiast ma już władać PiS to chyba po wymianie połowy ministrów na kompetentnych.
Jan Paweł II
Odpowiedz
lc napisał(a):Śmiech z samozwańczego profesora to tylko śmiech z jego pyszałkowatości.
Ja tej pyszałkowatości nie widzę. Czytając to co pisze o sobie i swoim życiu Bartoszewski, odbieram go właśnie jako raczej skromnego, normalnego człowieka a nie jakiegoś bufona. Nie ma tam autokreacji, pozerstwa, natomiast przyznaje się często do strachu, różnych własnych ułomności.
lc napisał(a):kpina że ktopś nie zrobił matury a się tytułuje profesorem jest czym inna niż kpina z cech przyrodzonych czlowiekowi jakim jest wzrost.
Mi nie chodziło o zależność logiczną a jedynie o pewien styl oceny czyjejś osoby poprzez pryzmat takich"argumentów - fetyszów" jak wymienione powyżej.
lc napisał(a):Ja Bartoszewskiego nie lubię, nie uważam aby był nietykalny i twierdzę, że można go krytykować równie ostro co innych
Ale ja o to nie mam najmniejszych pretensji. Naprawdę do mnie dociera, że ocena pracy Bartoszewskiego jako np. Ministra Spraw Zagranicznych może być dla niektórych negatywna, a jego opinie o Kaczyńskim obraźliwe czy krzywdzące, stąd (i pewnie z paru jeszcze powodów) brak u Ciebie sympatii do tej postaci. Natomiast Ty w tej dyskusji Leszku rozliczałeś go z matury i poddawałeś w wątpliwość czystość sytuacji odnośnie zwolnienia Bartoszewskiego z Oświęcimia, jedynie na podstawie własnych dywagacji lub informacji, których nie można sprawdzić (tzn. Ty wiesz bo ktoś dla Ciebie wiarygodny Ci powiedział itd.). Taka postawa budzi mój sprzeciw i w takim kontekście bronię Bartoszewskiego.
Odpowiedz
Sławek,
widzę, że PO ma takiego artystę jat TY
a PiS jak ja.

Jest to pewien wyznacznik
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Ty w tej dyskusji Leszku rozliczałeś go z matury i poddawałeś w wątpliwość czystość sytuacji odnośnie zwolnienia Bartoszewskiego z Oświęcimia, jedynie na podstawie własnych dywagacji lub informacji, których nie można sprawdzić (tzn. Ty wiesz bo ktoś dla Ciebie wiarygodny Ci powiedział itd.). Taka postawa budzi mój sprzeciw i w takim kontekście bronię Bartoszewskiego.
lodbrok napisał(a):Też tak myślę. Po prostu Bartoszewski obsesyjnie bał się egzaminu maturalnego, dlatego robił wszystko żeby tej matury nie zdać. Inna teoria głosi, że wg najnowszych badań okazało się, że Bartoszewski jest mitomanem i w związku z tym, wiara w posiadanie matury jest u niego tak silna, że z kompletnym zaskoczeniem odbierał wszelkie próby przekonania go, że matury jednak nie ma i dlatego jej fizycznie nie zrobił.
A więc traktujesz te rewelacje lc, jako Jego dywagowanie, czy też myślisz, że Bartoszewski rzeczywiście matury nie ma. Szczerze powiedziawszy, mam nadzieję, ze ten drugi akapit zaczerpnięty z Twojej wypowiedzi jest żartem

[ Dodano: 4 Październik 2007, 00:25 ]
lc napisał(a):Sławek,
widzę, że PO ma takiego artystę jat TY
a PiS jak ja.

Jest to pewien wyznacznik
Każdy ma takiego artystę, na jakiego zasługuje Wink

A najlepsze jest to, że ja się szyderczo usmiecham pisząc to, tak jak Ty się uśmiechniesz czytając Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Natomiast Ty w tej dyskusji Leszku rozliczałeś go z matury i poddawałeś w wątpliwość czystość sytuacji odnośnie zwolnienia Bartoszewskiego z Oświęcimia, jedynie na podstawie własnych dywagacji lub informacji, których nie można sprawdzić (tzn. Ty wiesz bo ktoś dla Ciebie wiarygodny Ci powiedział itd.). Taka postawa budzi mój sprzeciw i w takim kontekście bronię Bartoszewskiego.
Lodbroku,
dobrze, powiem szczerze,
podawając przykład braku matury rzeczywiście wprowadziłem zlosliwie dyskusje na moje boisko - bo sama dyskusja, czy czlowiek tytułujacy się profesorem ma mature czy nie, jest de facto zawsze ośmieszająca tego ostatniego - nikt bowiem nie neguje, że brak mu magistra, doktoratu i habilitacji.
Zdania co do braku matury nie zmienię, choć gdyby ją nawet miał - niewiele by to zmieniło w komiczności sytuacji.
Po 1968 drwiono sobie z "marcowych docentów" co nie mieli habilitacji.
Dziś dyskusja dotyczy profesora co na pewno nie jest magistrem a (moim zdaniem) nawet maturzystą.
Ot znak czasu.

[ Dodano: 4 Październik 2007, 00:28 ]
Sławek napisał(a):Każdy ma takiego artystę, na jakiego zasługuje

A najlepsze jest to, że ja się szyderczo usmiecham pisząc to, tak jak Ty się uśmiechniesz czytając
Cieszę się że jesteś luzakiem.
Odpowiedz
lc napisał(a):Zdania co do braku matury nie zmienię, choć gdyby ją nawet miał
choć gdyby ją nawet Ci pokazał i tak byś powiedział, że sam sfałszował, albo kupił na stadionie Smile

[ Dodano: 4 Październik 2007, 00:31 ]
lc napisał(a):Cieszę się że jesteś luzakiem.
A nawet (choć niektórym w to trudno uwierzyć) jestem liberałem Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):
lc napisał(a):Zdania co do braku matury nie zmienię, choć gdyby ją nawet miał
choć gdyby ją nawet Ci pokazał i tak byś powiedział, że sam sfałszował, albo kupił na stadionie
kolego, trzymaj poziom bo teraz juz pieprzysz
Odpowiedz
lc napisał(a):kolego, trzymaj poziom bo teraz juz pieprzysz
Sorry Smile
lc napisał(a):Dziś dyskusja dotyczy profesora co na pewno nie jest magistrem a (moim zdaniem) nawet maturzystą.
Ot znak czasu.
o tempora! o mores! Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):tak na poziomie 65-70% stałego poparcia dla PO w narodzie Smile To by było najlepsze.
ale aż tyle ciemnoty w narodzie nie znajdziesz...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Sławek,
dobra, widze, że brak juz pomysłu na dyskusje.
dobranoc
Odpowiedz
Przemek napisał(a):ale aż tyle ciemnoty w narodzie nie znajdziesz...
Że jest jej mało w narodzie wierzyłem przed poprzednimi wyborami. Powiem Ci, że teraz jestem już pesymistą kompletnym, a pesymista to jak wiadomo były optymista w toku nabytych doświadczeń.

[ Dodano: 4 Październik 2007, 00:37 ]
lc napisał(a):dobranoc
dobranoc Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):A więc traktujesz te rewelacje lc, jako Jego dywagowanie, czy też myślisz, że Bartoszewski rzeczywiście matury nie ma. Szczerze powiedziawszy, mam nadzieję, ze ten drugi akapit zaczerpnięty z Twojej wypowiedzi jest żartem
Sławku wydawało mi się, że dosyć jasno zaprezentowałem swoje stanowisko w tej dyskusji. Natomiast jeśli Leszek stosuje różne chwyty retoryczne to chyba ja również mogę czasami nie być do końca poważny?
lc napisał(a):sama dyskusja, czy czlowiek tytułujacy się profesorem ma mature czy nie, jest de facto zawsze ośmieszająca tego ostatniego - nikt bowiem nie neguje, że brak mu magistra, doktoratu i habilitacji.
Zgoda. Z logicznego i formalnego punktu widzenia masz rację. Bartoszewski nie ma papierów na profesora, nie przeszedł typowej drogi naukowej i Twoim zdaniem ma niepełne średnie. Natomiast czy nie uważasz, że Bartoszewski jest jednak postacią szczególną, że jego życiorys, dokonania społeczne i polityczne a przede wszystkim w kontekście takich czy innych tytułów naukowych, jego dorobek naukowy i literacki, zasługuje na to by przykładać do niego nieco inną miarkę niż do typowego naukowca? Znam takich "naukowców", z wszelkimi papierami, których poziom intelektualny czy etyczny sięga co najwyżej przeciętnego ucznia szkoły zawodowej, nie obrażając tych ostatnich. Z formalnego punktu widzenia nie można im jednak nic zarzucić...
Trafiają się ludzie, których talenty, osobowości, życiorysy i i towarzyszące im losowe przypadki, nie dają się włożyć w ramki jakie dotyczą 99% społeczeństwa.
Takim człowiekiem był również patron tej strony, tak nietuzinkowym i niesamowitym, tak genialnym i niektórzy pewnie powiedzą tak przerażającym i pełnym sprzeczności. Tacy ludzie wymykają się schematom a sformułowanie jednoznacznej opinii na ich temat jest praktycznie niemożliwe. Ale właśnie dzięki takim ludziom my szaraczki mamy jakiś punkt odniesienia, takie postacie nas fascynują, bez względu na to czy oceniamy je pozytywnie czy negatywnie. Dlatego dla mnie, znając realne dokonania Bartoszewskiego, fakt nie posiadania przez niego tych wszystkich naukowych tytułów przy jednoczesnym wzniesieniu się przez niego na tak wysoki poziom statusu społecznego i intelektualnego sprawia, że ta postać jest jeszcze bardziej fascynująca. Rozumiem jednak, że to odczucie zupełnie indywidualne, które Tobie Leszku jest obce Wink .
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Sławku wydawało mi się, że dosyć jasno zaprezentowałem swoje stanowisko w tej dyskusji. Natomiast jeśli Leszek stosuje różne chwyty retoryczne to chyba ja również mogę czasami nie być do końca poważny?
Ależ oczywiście ! Smile Chciałem się tylko upewnić Smile
lodbrok napisał(a):fakt nie posiadania przez niego tych wszystkich naukowych tytułów przy jednoczesnym wzniesieniu się przez niego na tak wysoki poziom statusu społecznego i intelektualnego sprawia, że ta postać jest jeszcze bardziej fascynująca.

:poklon:
lodbrok napisał(a):Rozumiem jednak, że to odczucie zupełnie indywidualne
Źle rozumiesz. Myślę dokładnie tak samo. Władysław Bartoszewski dla mnie będzie zawsze Profesorem, nauczycielem patriotyzmu, przykładem niezłomności. Wszystko to właśnie honoris causa.
Jan Paweł II
Odpowiedz