Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Użytkownik Luter
Chciałbym napisać o pewnej technicznej ciekawostce forumowej, którą udało mi się wychwycić jakiś czas temu. Otóż, dziwna sprawa: kiedy wchodzę w użytkowników, wybieram literkę "l" i szukam użytkownika Luter, nie ma go wśród innych użytkowników, których nick zaczyna się na tę literę. Przechodzę do drugiej strony - Lutra tam także nie uświadczysz! Ale! W tym momencie wracam na stronę numer jeden i... jest już wspomniany użytkownik!
Czy ktoś może wie dlaczego tak się dzieje lub podobna sytuację ma także u siebie? Czary jakieś...? :o
Odpowiedz
1 strona układana jest wg daty rejestracji, klikając 2 jest alfabetycznie, klikając potem 1 jest już też alfabetycznie. Błąd ten jest we wszystkich forach phpbb.
Odpowiedz
Kuba, a co Ty chcesz od Lutra, że tak grzebiesz w forum na jego temat? :rotfl:
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Kuba, a co Ty chcesz od Lutra, że tak grzebiesz w forum na jego temat?
Szczerze, to... nie wiem co Ci odpisać. Smile
Odpowiedz
to może nieszczerze? Tongue
Chcę iść do piekła, nie do nieba. W piekle będę miał towarzystwo papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie.
Odpowiedz
yeremyash napisał(a):to może nieszczerze?
Nie, gdyż nie widzę powodu, dla którego miałbym łamać zasady jakimi się w życiu kieruję. Fakt, nie mam ich zbyt wiele, ale coś tam się jednak znajdzie. Szczerość wypowiedzi, na pewno. Smile
Odpowiedz
Artur napisał(a):1 strona układana jest wg daty rejestracji, klikając 2 jest alfabetycznie, klikając potem 1 jest już też alfabetycznie.
No właśnie nie!
Jeśli wciśniesz przycisk "użytkownicy" to strona układana jest według daty rejestracji. Jeśli następnie wciśniesz literkę (na przykład "l"), to strona układana jest w sposób nieuporządkowany. Klikając drugą jest według daty rejestracji i potem też (jeśli oczywiście nie wymusisz innego sposobu sortowania).

Przykładowo: Użytkowników na literę "l" jest aktualnie 32. Wciskając literkę "l" otrzymujesz użytkowników posortowanych w sposób nieuporządkowany, ale w ten sposób, że Luter i Luthien Alcarin są na miejscach 31 i 32, czyli nie ma ich na pierwszej stronie (chyba że ktoś w preferencjach ustali inną liczbę niż domyślna, czyli 30 tematów na stronie - na przykład 40, to wtedy zobaczy od razu wszystkich na "l", w tym Lutra i Luthien na ostatnich dwóch miejscach). Klikając stronę drugą otrzymujemy sortowanie według daty rejestracji, czyli widać dwóch najświeższych użytkowników (zatem Lutra i Luthien znów nie ma). Wracjając na stronę pierwszą mamy dalej sortowanie według daty rejestracji i wtedy widać już Lutra i Luthien.

Dokładnie ta sama sytuacja ma miejsce w przypadku wielu innych użytkowników - na przykład Krasny i Kuba Mędrzycki. Dziwne, Kubuniu, że zauważyłeś coś na Lutrze, czego nie zauważyłeś na sobie (tu dwukropek i P).
Odpowiedz
Luter napisał(a):Dziwne, Kubuniu, że zauważyłeś coś na Lutrze, czego nie zauważyłeś na sobie (tu dwukropek i P).
No cóż, być może po prostu mój narcyzm nie jest jeszcze aż tak wysoce rozwinięty jak w przypadku niektórych innych użytkowników (tu dwukropek i P).
Odpowiedz
Luter napisał(a):Jeśli następnie wciśniesz literkę (na przykład "l"), to strona układana jest w sposób nieuporządkowany.
Lutrze, to ma swoje określenie. Brzmi ono "alfabetycznie".

Artur myślał dobrze, ale napisał odwrotnie. Bardzo fajnie, że jest to problem, przy którym można się lansować swoim zmysłem obserwacji i analizy zjawisk. Ja nigdy nie myślałam o tym inaczej, jak o standardowym błędzie phpBB. Śmieszni z was internauci.
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
partycja napisał(a):Lutrze, to ma swoje określenie. Brzmi ono "alfabetycznie".
Racja. Przepraszam za pomyłkę.
Taki lans to nic złego. Znam gorsze.

[ Dodano: 30 Wrzesień 2007, 14:01 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):No cóż, być może po prostu mój narcyzm nie jest jeszcze aż tak wysoce rozwinięty jak w przypadku niektórych innych użytkowników (tu dwukropek i P).
Masz kogoś konkretnego na myśli?
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):No cóż, być może po prostu mój narcyzm nie jest jeszcze aż tak wysoce rozwinięty jak w przypadku niektórych innych użytkowników (tu dwukropek i P).
litości !
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
Luter napisał(a):(tu dwukropek i P)
?
Dziesięć liter
Odpowiedz
ja napisał(a):litości !
Nie ma litości! Big Grin
partycja napisał(a):Śmieszni z was internauci.
Prawdę mówiąc, znam zabawniejszych. Smile
Odpowiedz