Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Grudziński! Niczego innego się po Tobie nie spodziewałam! :rotfl:
[ Dodano: 26 Wrzesień 2007, 19:38 ]
partycja napisał(a):I Człowiek śmiechu. - bardzo dobre. Bardzo. A to już W. Hugo!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
partycja napisał(a):Drodzy koledzy oraz drogie koleżanki. Temat, w którym lansujemy się wymienianiem coraz mocniej odjechanych tytułów, jest tutaj. To może tu piszmy co naprawdę czyta się dla przyjemności i rozrywki, bo jakoś trudno mi uwierzyc, że ktoś dla rozrywki czyta "Pana Tadeusza"... :>
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Przemek napisał(a):co naprawdę czyta się dla przyjemności i rozrywki Przegląd Sportowy,dział Kawały i niech będzie że Pratchett
Przemek napisał(a):ktoś dla rozrywki czyta "Pana Tadeusza" Chyba,że w wersji Zagórskiego
Liczba postów: 281
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):bo jakoś trudno mi uwierzyc, że ktoś dla rozrywki czyta "Pana Tadeusza"... :> XIII księgę?
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu, a i świętym żyć będzie przyjemniej!
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
partycja napisał(a):Cenię sobie kryminały Joe Alexa. Bardzo. Duże piwo. Jak mogłem zapomnieć o Joe Alexie, Karolinie i Beniaminie Parkerze! :mur:
I jeszcze książka, przy której w głębokiej podstawówce ryczałem jak bóbr - Gawrił Trojepolski "Biały Bim Czarne Ucho"
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Niczego innego się po Tobie nie spodziewałam! :rotfl: Nie mów, że nie lubisz.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Nienacki (i kontynuatorzy) Rany Julek! "Dwa razy w roku w Skiroławkach"?
P, MSPANC
[ Dodano: 26 Wrzesień 2007, 19:57 ]
A tak poważniej, to podobno nie da się czytać... Chyba będę się musiał w końcu sam przekonać...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
1
SimplexEtIdiota napisał(a):XIII księgę? No też mówię właśnie ;P
Freed napisał(a):Jak mogłem zapomnieć o Joe Alexie Nie Ty jeden...
pkosela napisał(a):"Dwa razy w roku w Skiroławkach" Szczególnie za dialog Niegłowicza z Basieńką na jachcie!
[ Dodano: 26 Wrzesień 2007, 20:01 ]
pkosela napisał(a):to podobno nie da się czytać A tam. Fajna książka
Reputacja:
0
Alek napisał(a):No też mówię właśnie ;P byłeś szybszy
Reputacja:
1
Ale ann Tobie piwo dała
[ Dodano: 26 Wrzesień 2007, 20:02 ]
i pkosela też! Co za czasy! Wszystko trzeba pisać bezpośrednio
Reputacja:
0
dostalem dwa to sie podziele
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
To ja jeszcze dodam Krzysztofa Gajdę (kto nie czytał... itd.). Szkoda, że tak trudno zdobyć i że tylko dwie pozycje się ukazały. Lektura bardzo ciekawa i godna polecenia!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):"Tomek na Alasce" nie został napisany, był w planach... Ostatni tom Szklarskiego to był "Tomek w Gran Chaco" (co w niej takiego dziwnego??), a Szklarskiego częściowo jedynie był "Tomek w grobowcach faraonów". Tomka w grobowcach faraonów czytałam.. Ale było widać, że ktoś ją kończył..
Najlepsze wszelako były te początkowe.. Pyszności
No i wspominałam już gdzieś kiedyś o "Zapiskach oficera armii czerwonej" Piaseckiego.. Czytałam ją sobie cichutko przez kilka miesiecy w księgarni w Świdnicy
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):To może tu piszmy co naprawdę czyta się dla przyjemności i rozrywki Nierozrywkowo to ja czytam takie rzeczy:  )
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.oup.com/uk/orc/bin/9780199269976/ch14.pdf">http://www.oup.com/uk/orc/bin/9780199269976/ch14.pdf</a><!-- m -->
Reputacja:
1
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):jakoś trudno mi uwierzyc, że ktoś dla rozrywki czyta "Pana Tadeusza"... :> ale musisz się jednak z tym faktem pogodzić, Przemek 
Naprawdę czytam "Pana Tadeusza" dla rozrywki i relaksu. Jest napisany z takim kunsztem, że mam ochotę wracać do niego co chwilę. I to wcale nie do księgi XIII.
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Rany Julek! "Dwa razy w roku w Skiroławkach"? Ja tam tylko czytałam "Raz w roku w Skiroławkach"... no i "Uwodziciela" też...
I przeczytałam (jedno i drugie...)
Reputacja:
1
jodynka napisał(a):Naprawdę czytam "Pana Tadeusza" dla rozrywki i relaksu. Jest napisany z takim kunsztem, że mam ochotę wracać do niego co chwilę. Ech, ci poloniści  )) Ja tam wolę Karola Maya
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 54
Reputacja:
0
A ja Brunona JAsieńskiego; Palę Paryż, Bal Manekinów, Główny winowajca i Nogi Izoldy Morgan są świetne !! Poza tym Witkacy (Dramaty, Nienasycenie) oraz opowiadania Iwaszkiewicza. Ostatnio zasmakowałem też w Czechowie
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Ja tam wolę Karola Maya Ja też, jakem polonista.
Liczba postów: 335
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
ann napisał(a):Kubuś Puchatek no tak, klasyka  a pierwszy raz dokładnie przeczytałem to w 4 klasie liceum
partycja napisał(a):Jacek Kaczmarski. Zdolny to pisarz, zdolny. bez dwóch zdan
Chcę iść do piekła, nie do nieba. W piekle będę miał towarzystwo papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie.
Reputacja:
0
Okropni Zboczeńcy! Karol May zamiast "Pana Tadeusza"?
Ja też! "Pan Tadeusz" to chyba jedyna lektura, przez którą "nie przebrnęłam"...
Tylko przez XIII Księgę :rotfl:
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Ech, ci poloniści Ja tam wolę Karola Maya Simon napisał(a):Ja też, jakem polonista. Simon, ale Ty lubisz "Lalkę".
Nie wiem, czy u Ciebie na studiach też brać studencka podzielona była na dwa obozy - tych, którzy lubili "Pana Tadeusza", ale nie trawili "Lalki", i tych, dla których "Lalka" jest powieścią absolutnie niesamowitą, za to "PT" przynudza... W każdym razie u nas tak to wygląda.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Wiesz, ja miałem same babki na studiach wokoł siebie, więc zajmowały mnie wtedy inne sprawy niż jakieś obozy pro czy anty.
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Wiesz, ja miałem same babki na studiach wokoł siebie, więc zajmowały mnie wtedy inne sprawy niż jakieś obozy pro czy anty. A sprawy anty powinny. Np. antykoncepcja  .
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Reputacja:
1
Bo przecież nie prokreacja
Reputacja:
1
hmm, mi też "Lalka" się podobała, czy to można jakoś z Karolem Mayem powiązac??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Wiesz, ja miałem same babki na studiach wokoł siebie, więc zajmowały mnie wtedy inne sprawy niż jakieś obozy pro czy anty. no tak...
ale u nas to naturalnie wyszło, samo przez się 
A jak już robię OT we własnym temacie, to powiem jeszcze, że mam dość nietypową grupę na jak studia polonistyczne: 10 dziewczyn i 5 chłopaków.
Mam więc z kim o piłce nożnej pogadać.
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
U mnie na szczycie chierarchii - "Mały Książę"
Dalej postawię Tolkiena z jego wspaniałym światem - od "Hobbita", przez "Władcę Pierścieni" po "Silmarillion".
Dalej będzie wspomniany już "Oskar i Pani Róża" - piękna ale smutna książka. Tu także postawię mimo wszysko "Alchemika".
Z klasyki: Krol Lear ze wspaniała postacią błazna. A jak błazen to Michel de Ghelderode i dramaty "Szkoła błaznów" oraz "Eskurial". No i "Wesele" Wyspiańskiego.
Poza tym Mario Puzo - obok "Ojca Chrzestnego" wspaniała książka "Rodzina Borgiów".
No i Sapkowski.
Dorzucę jeszcze do tej skromnej górki Mistrza i Malgorzatę.
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Liczba postów: 510
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
za to: partycja napisał(a):Jerofiejew i za to: partycja napisał(a):Czarodziejska Góra piwo :piwko:
Dołączam się do fanów Maya, Nienackiego, Szklarskiego, Dumasa i "Lalki"
A ostatnio sporo Suworowa, "Król szczurów" i "Lot nad kukułczym gniazdem"
|