Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
O której postaci z piosenki Jacka Kaczmarskiego napisano:
Cytat:Niektórzy przypisują polemiczne ekscesy starego X jego chorobie i starzeniu się. Inni postrzegają jego dzieło od samego początku jako produkt człowieka chorego, zarówno psychicznie jak fizycznie. Jakie jest uzasadnienie tych punktów widzenia?
X jak sam przyznawał, był człowiekiem gniewnym. Gniew był jego grzechem i specjalnością. (...)
W jego ostatnich latach gniew ten stał się bardziej przenikliwy, a jego zawsze cięty język stał się bardziej szorstki i skatologiczny. Osoby będące obiektem jego gniewu stawały się pod jego piórem najpodlejszymi hipokrytami, całkowicie paskudnymi i nieszczerymi, sługusami diabła, zasługującymi na najbardziej okrutny los.
Osoba, która pierwsza poda prawidłową odpowiedź otrzyma w prezencie książkę, z której pochodzi ten cytat (w formacie pdf).
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Może troche palne - czy chodzi o Piłsudskiego?
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Reputacja:
0
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Zbigniew Herbert?
Chwała Ci dobry Boże, za drogę po muszelki...
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Aleksander Wat.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
Coraz zimniej...
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
To może jakiś Witkacy... Aczkolwiek on aż tak bardzo nie zdążył się zestarzeć.. :
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Mi to bardziej pasuje do Moliera...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Moliera Ostatnio oglądałam "Zakochanego Moliera"... ale o "gniewnym Molierze" nie słyszałam :
Ale nie zbadane są wyroki Moderatorów :rotfl:
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):ale o "gniewnym Molierze" nie słyszałam : No wiesz, mam jeszcze kilka typów, od Gombrowicza po Jesienina! :rotfl:
Reputacja:
0
Oooo.. Gosiafar.. jeszcze troche i może nam sie udać..
Wysockiego możeby spokojnie wykluczyć.. Kto tam jeszcze- Jasieński na ten przykład.. :p Albo Norwid.. Gdzieśtam jest Słowacki...
A może Luter..? :
No bo chyba pomijamy jakiegoś Głupiego Jasia, Orfeusza, Tezeusza.. A może to Barabasz taki gniewny bo go nijak uwolnić nie chcieli..?
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Albo Norwid.. Też myślałam, ale raczej nie...
zamocik_23 napisał(a):A może to Barabasz taki gniewny bo go nijak uwolnić nie chcieli..?  Ale podobno został uwolniony! Ja tam też tego nie widziałam, ale tak mówią na mieście... :rotfl:
[ Dodano: 21 Wrzesień 2007, 01:53 ]
dauri napisał(a):Coraz zimniej... A to już jest okropne i zakrawa na szantaż! I bez tego mnie telepie! :rotfl:
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Kochanowski? Swift?
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Reputacja:
0
Odpowiedź brzmi: Luter.
Cytat pochodzi z tej książki:
![[Obrazek: luther_orig.jpg]](http://orig.pixhost.eu/avaxhome/avaxhome/2007-09-20/luther_orig.jpg)
Gratuluję zwycięzcy - Zamocikowi_23, książeczkę właśnie wysłałem na maila.
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
... a Zamocik_23 niech podziekuje Cambridge University Press i Donaldowi McKimowi - bo to oni sa mimowolnymi sponsorami nagrody, czyz nie?
O ile sie orientuje dbamy na tym forum o prawa autorskie Jacka Kaczmarskiego. Mp3 jek wymieniac sie nie godzi. No to badzmy konsekwentni.
Pozdrowionka  ,
T
Reputacja:
0
Zgodnie z Ustawą o o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Cytat: Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
W świetle powyższych zapisów oświadczam, że:
- utwór "The Cambridge companion to Martin Luther" został już rozpowszechniony,
- utwór ten nie zawiera treści architektonicznych ani architektoniczno-urbanistycznych,
- nie pobrałem od Zamocika_23 żadnej opłaty,
- Zamocika_23 zaliczam do kręgu osób, z którymi pozostaję w stosunku towarzyskim.
Reputacja:
0
dauri napisał(a):W świetle powyższych zapisów oświadczam, że pozostaję z Zamocikiem_23 w stosunku towarzyskim. Gratulacje! Mimo deprawacji przez Warszawę!
Ja też mam sympatyczne układy i stosunki z Zamocikiem!
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Mimo deprawacji przez Warszawę! Jam z Józefowa, u nas nie deprawują.
Reputacja:
0
dauri napisał(a):Jam z Józefowa, u nas nie deprawują.  To zapraszam serdecznie! Najwyższy czas...
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):To zapraszam serdecznie! Najwyższy czas... Oho, czuję że krąg osób, z którymi pozostaję w stosunku towarzyskim znów mi się poszerzy  .
Reputacja:
0
dauri napisał(a):czuję że krąg osób, z którymi pozostaję w stosunku towarzyskim znów mi się poszerzy . Czego Tobie i sobie gorąco życzę!
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Właściwie to patrząc z perspektywy zagadka była bardzo łatwa. Tylko Niemcy mają takie ciężkie poczucie humoru, skatologiczne (nauczyłem się nowego słowa, dziękuję [BTW - polecam - wpiszcie w googlach i odnieście to do znanych Wam zachowań, także - przepraszam urażonych - własnych: prokrastynacja + wikipedia]) i tylko Niemcy mają dowcipy związane z wydalaniem etc., do tego Luter dożył starości.
Żeby nie było, że się chwalę - zagadki nie rozwiązałem, mimo że różni bohaterowie JK chodzili mi po głowie. Na Lutra nie wpadłem
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
dauri napisał(a):W świetle powyższych zapisów oświadczam, że:
(...) A ja upieram sie nadal lagodnie, ze inna wlasnosc intelektualna powinna byc traktowana tak samo jak ta, wokol ktorej sie na tym forum zbieramy. Wymieniamy sie 'towarzysko' empetrojkami?
Pozdrawiam,
Tadeusz
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Tadeusz napisał(a):Wymieniamy sie 'towarzysko' empetrojkami? Nie pożyczasz znajomym książek, płyt, czasopism, filmów etc?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Tadeusz napisał(a):Wymieniamy sie 'towarzysko' empetrojkami? Ale dlaczego tak się o to dopytujesz?
Tadeusz napisał(a):Wymieniamy No tak,ale z tego co zauważyłem dauri nigdzie nie napisał,że zachowa sobie kopie tej książki. Prawo nie zabrania chyba dawania prezentów?
Liczba postów: 438
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Tadeusz napisał(a):Wymieniamy sie 'towarzysko' empetrojkami? Ale dlaczego tak się o to dopytujesz?
No tak,ale z tego co zauważyłem dauri nigdzie nie napisał,że zachowa sobie kopie tej książki. Prawo nie zabrania chyba dawania prezentów? Ale dauri nie napisał też że nabył książkę drogą kupna. Stwierdził tylko, że została rozpowszechniona. Czyli nie ma wiedzy w jaki sposób dauri wszedł w posiadanie prezentu/nagrody. Gdyby była powszechnie dostępna to wystarczyłby link. Gdyby ją kupił, to oczywiście ma prawo ją dać komu chce - oczywiście oryginał, bez prawa zachowania kopi. Ale dauri nie poinformował że ją kupił np. tu, tylko że została "rozpowszechniona". O rozpowszechnianiu typu torrent/emule nawet nie ma co mówić, bo nie podejrzewam dauriego o taką nieroztropność.
Dawanie prezentów chyba nie mieści się w formule "korzystania w zakresie własnego użytku osobistego", więc po co dauri się na to powołuje??
Reputacja:
1
Pilsie - ale co to w ogóle jest za różnica? Moim zdaniem Tadeusz szuka dziury w całym,a że dauri dzieli się w jakikolwiek sposób takimi rzeczami (choćby bardzo ciekawa publikacja na temat szwoleżerów i Samosierry),to jest bardzo fajne i bardzo mu za to dziękuję.
Reputacja:
0
Reputacja:
1
Reputacja:
0
Tadeusz napisał(a):... a Zamocik_23 niech podziekuje Cambridge University Press i Donaldowi McKimowi - bo to oni sa mimowolnymi sponsorami nagrody, czyz nie? Skoro nie zgadzasz Się z tym zdaniem Tadeusza, to mam rozumieć że Jesteś zdania, że na forum powinny być dostępne mp3 z oficjalnie wydanych (udostepnionych) płyt JK. Tak?
|