Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
SimplexEtIdiota napisał(a):cieszę się że zdawałem "starą" maturę  Ja się cieszę, że jestem ostatnim rocznikiem (2009), który nie ma obowiązkowej matmy
Btw. na temat prezentacji chyba wybiorę "Pastisz w twórczości Jacka Kaczmarskiego", jeśli przejdzie.
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):Btw. na temat prezentacji chyba wybiorę "Pastisz w twórczości Jacka Kaczmarskiego", jeśli przejdzie. Bardzo fajny pomysł. Daj znać, jak zaczniesz przygotowywać prezentację.
Pastisz muzyczny też uznajesz?
Na marginesie: rozumiem, że rozróżniasz pastisz i parodię
Reputacja:
0
Karol napisał(a):Daj znać, jak zaczniesz przygotowywać prezentację. Mam jeszcze dobrze ponad rok  ale stwierdzam, że nigdy nie jest za wcześnie.
Kazia:) napisał(a):Ja to znałam jako takie hip-hopowe: Dobra, Dzięki, Nara.  Dobre! A dałoby się rozwinąć jakoś skrót na przykład DDR?
Liczba postów: 1,705
Liczba wątków: 67
Reputacja:
1
Tez racja.
No to watek zaklajstrowany, rybka wrocila do swojego stawu i czekamy na NowhereWoman zeby napisala jak jej sie to wszystko widzi, w sprawie wszystkich tych "pastiszow", "parodii" i "parafraz" ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
thomas.neverny napisał(a):czekamy na NowhereWoman zeby napisala jak jej sie to wszystko widzi, w sprawie wszystkich tych "pastiszow", "parodii" i "parafraz" ? No proszę! Nie myślałam, że moje rzucone kiedyś przypadkiem podczas dyskusji ze znajomymi zdanie "A ja zrobię prezentację o pastiszu w twórczości Kaczmarskiego" zaowocuje tym, że dwa lata przed maturą będę się zastanawiać, jak chciałabym, żeby wyglądała moja prezentacja 
Ale do rzeczy.
Nie znam się jak na razie na definicji i różnicy między pastiszem, parodią i parafrazą, więc jeśli użyłam niewłaściwie słowa pastisz, proszę mnie poprawić.
Ogólna koncepcja mojej prezentacji to ukazanie, w jaki sposób Jacek wpasowywał się w estetykę poetów różnego okresu, aby lepiej ukazać przesłanie wiersza.
Chciałabym skupić się w prezentacji na zastosowaniach języka, metafor oraz konstrukcji wiersza (czyli połączenie języka z wiedza z literatury). Myślałam (jak na razie, zaznaczam) o wierszach:
* renesans - Jan Kochanowski lub też Pana Rejowe gadanie - składnia, język, wersyfikacja
* romantyzm - Czaty śmiełowskie - wykorzystanie charakterystycznego układu rymów, rytmu i biografii poety
* XX wiek - Epitafum dla Brunona Jasieńskiego - składnia, rytm, metafory, życiorys poety
* Wojna - Barykada (Śmierć Baczyńskiego) - zbliżenie się językiem i użytymi metaforami, porównanie z wierszami Baczyńskiego
To tyle, spisanych na gorąco, pomysłów.
Pomożecie, towarzysze  ?
Reputacja:
0
Pytanie: a do jakiego wiersza Mickiewicza nawiązują rytmicznie i wersyfikacyjnie Czaty śmiełowskie  ?
Wiesz, a ja bym to rozdzieliła jednak na pastisz - parodia - parafraza. Czytelny i ciekawy układ. I wcale nie przeszkadza w realizacji tego, co napisałaś.
Radziłabym Ci też napisać wprost w temacie "w tekstach Jacka Kaczmarskiego". Obawiam się, że nie zdążysz poruszyć kwestii pastiszu czy parafrazy w warstwie muzycznej.
Reputacja:
0
Karol napisał(a):a do jakiego wiersza Mickiewicza nawiązują rytmicznie i wersyfikacyjnie Czaty śmiełowskie ? Mnie się zawsze wydawalo, że do "Trzech budrysów"...  ) Czy też chodzi o "Czaty"?
I czy mogłabym prosić o ewentualne napisanie przykładów parafrazy/pastiszu/parodii (u Jacka)? Nie jestem jak na razie w stanie tego odróżnić.
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
NowhereWoman napisał(a):* renesans - Jan Kochanowski lub też Pana Rejowe gadanie - składnia, język, wersyfikacja
* romantyzm - Czaty śmiełowskie - wykorzystanie charakterystycznego układu rymów, rytmu i biografii poety
* XX wiek - Epitafum dla Brunona Jasieńskiego - składnia, rytm, metafory, życiorys poety
* Wojna - Barykada (Śmierć Baczyńskiego) - zbliżenie się językiem i użytymi metaforami, porównanie z wierszami Baczyńskiego Moim zdaniem świetny wybór przykładów! Wszystkie bardzo wyraziste, a różne tak pod względem rodzaju jak i celu naśladownictwa...
Pierwsze dwa utwory są bowiem w swej treści współczesne, autobiograficzne. Podobieństwo w postrzeganiu rzeczywistości, dystansu do świata i patrzenia na świat przez dwóch dojrzałych poetów w różnych epokach ( Jan Kochanowski) oraz znalezienie się dwóch poetów w podobnej sytuacji, choć innej chwili historycznej* ( Czaty śmiełowskie) są pretekstem do ukazania pewnej powtarzalności - mechanizmów społecznych czy psychologicznych rządzących wielkimi sprawami, a jednocześnie znalezienie swojego postrzegania rzeczywistości i własnego losu na karuzeli dziejów.
Trzeci i czwarty utwór to już wiersze epitafijne**, w całości poświęcone innym poetom - ich pamięci i ich losom - bez elementów autobiograficznych.
Zupełnie innym celom służy więc naśladownictwo w pierwszej i w drugiej parze utworów, co odróżnia je jednoznacznie.
* z przymrużeniem oka, dzięki komizmowi zestawień:
Tam reduty, potyczki,
Bem, Prądzyński, Chłopicki
i:
Tam skandale i grandy,
Tam odchodzi Falandysz
** choć pierwszy z nich to epitafium osobliwe, bo cierpkie, ironiczne wręcz (co słowo "epitafium" w tytule jeszcze podkreśla)
Nowhere Woman napisał(a):Mnie się zawsze wydawalo, że do "Trzech budrysów"... Czy też chodzi o "Czaty"? Oczywiście że chodzi o Czaty! Wskazuje na to już sam tytuł: Czaty śmiełowskie, ale też treść obydwu utworów!
Co więcej - Czaty Mickiewiczowskie są wskazówką, a może tylko zachętą do szukania pozaliteralnych, międzywierszowych interpretacji Czatów śmiełowskich, na co z kolei wskazują te oto fragmenty:
Kto ucieka od strapień
Tu, gdzie nocą w drzwi drapie
Wiatr gałęzią - kochanki paznokciem…
Lecz, jak gromić Adama,
Gdy rozterka ta sama
Zamiast w walce - wyżywa się w piosnkach?
KN.
Reputacja:
0
Szkoda, że nikt nie wydzielił wątku, bo nie mam jak pomogłów dawać...
Luter, dziękuję bardzo za tę wypowiedź. Ciekawie byłoby podać jeszcze inne przykłady zastosowania pastiszu, nie tylko jako forma refleksji i epitafium.
A na przykład "Bob Dylan"? Jako co możnaby to zaliczyć?
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):Szkoda, że nikt nie wydzielił wątku, bo nie mam jak pomogłów dawać... Teraz lepiej?
Reputacja:
0
Dziękuję :*
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):A na przykład "Bob Dylan"? Jako co możnaby to zaliczyć? O tym genialnie pisze Gajda w swoim doktoracie. Początkowo była to refleksja i komentarz po występie Boba Dylana na koncercie Live Aid*. Dylana Jacek podsumował Dylanem, rzeczony występ niemalże wyszydzając. Jednak z czasem piosenka nabrała silnych znamion autobiograficznych w tym sensie, że Jacek nie tylko potrafił wczuć się w emocje artysty-weterana, ale sam u siebie te same emocje poczuł. W drugiej połowie lat 90. Bob Dylan śpiewany był więc z reguły jako bis, na koniec koncertu, z jednoznacznym przesłaniem autobiograficznym. I choć interpretacja w sensie technicznym zmieniła się nieznacznie, to charakter piosenki przeszedł wielką metamorfozę - z piosenki bankietowej, żartu, drwiny zrobił się utwór smutny i refleksyjny.
Mamy tu więc o tyle inną sytuację, że Kochanowski pisany był od razu z przesłaniem autobiograficznym - to piosenka przecież nie o Kochanowskim, bo gdyby tak było, to byłaby banałem. Tutaj autobiograficzność się pojawiła i zdominowała przesłanie później, po latach. Po prostu Jacek w Dylanie znalazł siebie.
Zatem jest to sytuacja podobna jak z Epitafium dla Wysockiego - piosenka napisana i śpiewana jako utwór czysto epitafijny, z czasem przerodziła się w rodzaj podsumowania własnej kariery artystycznej. To drugie przesłanie jest wyraźnie słyszalne od płyty Live począwszy.
* TUTAJ zamieszczam najstarsze wykonanie Dylana jakie znam, z tzw. Przyjęcia u Woroszylskiego (domowego koncertu z drugiej połowy lat 80.). Zwróć uwagę zarówno na zapowiedź, z której jasno wynika z jakim przesłaniem piosenka była pisana, jak i na wykonanie - bankietowe, żartobliwe, nieco szydercze.
Reputacja:
1
Nowhere Woman napisał(a):Nie znam się jak na razie na definicji i różnicy między pastiszem, parodią i parafrazą, więc jeśli użyłam niewłaściwie słowa pastisz, proszę mnie poprawić. Sadze ze to raczej Ty powinnasc sprawdzic definicje, roznice i zazebienia miedzy tymi pojeciami a nastepnie ustalic/zdecydowac czym chcesz sie zajac (w sensie: rozwinac watek) a czym nie, w zaleznosci od Twoich gustow i uwarunkowan.
Wybor tytulow bardzo fajny.
Wieczorem postaram sie cos tu podrzucic.
[ Dodano: 26 Wrzesień 2007, 22:02 ]
A co sadzicie Panstwo o :
Dylan
Stalker
Odnosimy sie...
Ofiara
Duch czasu
Kosmopolak. Paryz I
Kosmopolak. Paryz II (Demonstracja pod Ambasada)
??
(to tylko taki wybor, i tylko z mojego ulubionego okresu pierwszej emigracji JK, na razie tylko tyle, ciag dalszy nastapi etc)
Dobranoc
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Chciałabym skupić się na takiej cesze, jak pastisz (za Wikipedią):
Cytat:Pastisz (fr. pastiche - utwór naśladowczy) – odmiana stylizacji, utwór naśladujący istotne cechy jakiegoś dzieła, pisarza lub stylu, zagęszczający je i uwydatniający.
W tym wypadku Ofiara i Stalker chyba nieszczególnie podchodzą 
O Dylanie też myślałam, ale nie znam go na tyle, żeby jakoś odnosić się do jego wizerunku u JK na podstawie własnej wiedzy.
Myślałam o którymś z utworów z serii Trylogia, ale to jest już chyba parodia, a nie pastisz...
Reputacja:
1
Ja bym tych Stalkeruf i Ofiaruf rozwinal ale zaraz sie zmywam, wiec do nastepnego...
Na razie. Moze inni cos rozwina w miedzyczasie. Jednym slowem - zapowiada Ci sie ciekawa praca.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):Myślałam o którymś z utworów z serii Trylogia, ale to jest już chyba parodia, a nie pastisz... Parodia jest odmianą pastiszu, tyle że uwypuklającą do przesady i ośmieszenia pewne cechy oryginału. Ja bym tutaj nie widziała Trylogii.
Reputacja:
0
A jak się do tematu pastisz ma "Kwestia odwagi" jako odpowiedź na "Potęgę smaku"?
Tutaj mamy do czynienia z wykorzystaniem motywu i pewnych epitetów (kapitel ciała! wreszcie to dziś zrozumiałam, gdy wczytałam się w Raport z oblężonego miasta), ale czy już da się mówić o pastiszu?
Reputacja:
0
Owszem. Tylko pamiętaj, że przy doborze tekstów musisz kierować się pewnym kluczem intepretacyjnym.
I jeszcze jedno: przy tekstach naśladujących styl konkretnego autora nie unikniesz hasła "idiolekt"  .
Reputacja:
0
Karol napisał(a):"idiolekt" Cóż to takiego :o?
[ Dodano: 30 Wrzesień 2007, 21:43 ]
thomas.neverny napisał(a):Ja bym tych Stalkeruf i Ofiaruf rozwinal ale zaraz sie zmywam, wiec do nastepnego... Neverny, co tam z rozwinięciem, hm :zly: ?
Reputacja:
1
Spoko !
Wczoraj wrocilem do domu kolo 23h, w ciagu weekendu zaliczylem z tysiac kilometrow. Postaram sie tym zajac, moze dzis wieczorem. Teraz pisze z pracy, nie mam tego przy sobie.
Jak sie nie da (padam na pysk) to moze zalatwie jutro, dyskretnie z firmy...
Kurde, teraz przez caly dzien bedzie trzeba udawac ze nie spie i udawac ze pracuje... :/
PZDR
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):Karol napisał(a):"idiolekt" Cóż to takiego :o? A, proszę Szanownej Pani, to już jest pierwsze zadanie domowe
Reputacja:
1
Duzego porterka dla tej Pani !
NW, tu chodzi o to zeby Ci dac wedke i nauczyc Cie lowic, a nie ofiarowac Ci rozcieta na pol i juz przyrzadzona rybe...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Neverny, ja tu się na razie ucze wędkę obsługiwać, a Ty ode mnie żądasz, żebym łowiła
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Powiem szczerze, że już mam tutaj tyle tropów, że raczej będę cierpiała na nadmiar, a nie niedobór pomysłów na prezentację  )
Więc może do usłyszenia w temacie za rok
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
I wystraszyli dziewczynę.
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
0
Przynajmniej nikt nie napisze, że zarejestrowałam się po to, żeby dostać gotowca
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
E tam. Przewidująca jesteś.
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
1
NW... byloby szkoda gdybys sie wylaczyla. Przeciez mozesz traktowac wszystkie te watki jako wstepny zbior informacji & pomyslow, a potem wybrac sobie z tego cos sensownego 
Bardzo mi przykro, ale nie udalo mi sie na razie zalatwic tego "ciagu dalszego" zwiazanego z podana przeze mnie liste tytulow. Jestem cholernie zajety, a takze cholernie zmeczony. Po prostu sie nie wyrabiam. Ale zapewniam Cie ze bede sie staral tu to rzucic. Oczywiscie, to nie bedzie zaden gotowiec, a raczej jakas kolejna zagwozdka, czyli watek do rozstrzasania i ustalania czy Ci pasuje do pracy czy nie.
Na szczescie masz sporo czasu, zapowiada sie ze w dniu D bedziesz dobrze obkuta (obkuta na blache ?).
Jeszcze raz przepraszam i obiecuje poprawe...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Właśnie jak na razie zagwozdek mam sporo i jak wymyślę coś na ich podstawie, to tu wrzucę z zapytaniem, czy ma ręce i nogi
Pozdrawiam
Oleńka
|