Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezentacja Maturalna!!:(
Kazia:) napisał(a):Simon coś chyba mówił nie?
Ja bym radził, by kazdy utwór dotyczył innego okresu polskiej historii, tak by podkreslic pewne sprawy, uwypuklic pewne procesy itd.
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):juz ty sie o to nie martw.. ehh.. dzieki za Sarmatie mam juz utwory.. z Murow zrezygnowalem...: Katyn, Tradycja, Ball. Wrzesniowa, Ostatnia Mapa Polski oraz Rejtan.. i tak już raczej zostawię.. co Wy na to?
A jaki masz do tego klucz? Bo utwory powinieneś dobrać pod kątem pewnej koncepcji, której nie dostrzegam. "Tradycji" nie brałabym - nie jest to utwór stricte historyczny, raczej refleksja nad współczesnością w kontekście historyczno-kulturowym, ale żeby pokazać tu obraz historii Polski, musiałbyś poświęcić sporo cennego czasu na analizę tej refleksji. Poza tym w języku polskim w tytule dużą literą piszemy tylko pierwsze słowo.
Simon ma rację: dobierz utwory tak, by
Jacek Kaczmarski w programie Muzeum napisał(a):odbiorca pojął, że jest świadkiem procesu, a nie jakiegoś wyjątkowego wydarzenia.
Odpowiedz
ehh.. szczerze mam to w dupie.. w temacie nie mam napisane ze to ma byc kazdy utw. do innego okresu historycznego.. dobra dzieki za pomoc temat do zamknięcia!
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):szczerze mam to w dupie..
No proszę. Trzeba było tak od razu, w pierwszym poście.
Ryba88 napisał(a):w temacie nie mam napisane ze to ma byc kazdy utw. do innego okresu historycznego..
Do tej pory sądziłem, że może tylko udajesz głupiego. Teraz jednak rozwiałeś moje ewentualne wątpliwości w tej kwestii.
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):ehh.. szczerze mam to w dupie.. w temacie nie mam napisane ze to ma byc kazdy utw. do innego okresu historycznego.. dobra dzieki za pomoc temat do zamknięcia!
Dużo szczęścia przy maturze ustnej. Z takim podejściem będzie Ci ono bardzo potrzebne.

Gwoli wyjaśnienia: zrozum, że robisz złe założenie, mogące mieć dla Ciebie dość fatalne skutki, a paru polonistów i kilka osób znających się na rzeczy próbuje naprostować Twoje wyobrażenie o realizacji tematu. Rozumiem, że nauczyciele nie mówią, jak to wszystko ma wyglądać, i nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale jeśli grupa osób z uporem godnym lepszej sprawy usiłuje Cię wesprzeć w uzyskaniu świadectwa dojrzałości (hm...), to zamiast się obrażać i rzucać wulgaryzmami - zadaj do podanych podpowiedzi proste pytanie "DLACZEGO sądzicie, że to będzie dobre?" - i będziesz miał merytoryczną dyskusję...
Odpowiedz
Ja tez jestem tegoroczną maturzystką i przygotowuję się do uzyskania pomocy z forum (SmileSmile )., ale najpierw przejrzałam zeszłoroczne tematy tego typu i wiem już o co tu mniej więcej chodzi- możecie pomóc, poprawić, ale najpierw chcecie wysłuchać co ja mam do powiedzenia. Bardzo słuszna koncepcja i nie wiem czemu Ryba88 zaraz reaguje tak nerwowo na uwagi ... Ja na forum więcej czytam niż piszę i sądzę, że najpierw powinnam poznać panujące tu zasady i wtedy czegokolwiek oczekiwać lub prosić o coś. Będę liczyła na jakieś uwagi i konstruktywną krytykę (jakoś mi się to sformułowanie podoba), która przecież może mi tylko pomóc, mogę się dzięki temu wiele nauczyć i mieć więcej punktów na maturze. Ryba88, wyluzuj, serio, nie obrażaj się o uwagi- skoro oczekujesz pomocy daj sobie powiedzieć co robisz źle, wyjdzie Ci to na dobre.

Pozdrawiam, A.
Odpowiedz
Agata, jakież piękne wychowanie! Jakaż karność wobec zasad! Jakaż mądrość i dojrzałość! Wzrór do naśladowania! Wink

A tak poważnie - właśnie na tym to wszystko polega. Najpierw trochę się trzeba dowiedzieć, zanim się zacznie robić (przysłowiowy) raban.

PS> Co nie znaczy wcale, że ja od samego początku tak robiłam (znaczy się z tym "dowiadywaniem się trochę"). Ale teraz już po prostu trochę wiem Smile Też się uczę, a co! Smile

[ Dodano: 11 Wrzesień 2007, 21:25 ]
Olo napisał(a):Jodynko, Ty jednak masz zacięcie pedagogiczne Smile (teraz już sie nie wybronisz Wink )
o kurcze, wpadłam jak śliwka w kompot Smile Wprost do wrzątku! Wink
Odpowiedz
Agata napisał(a):nie wiem czemu Ryba88 zaraz reaguje tak nerwowo na uwagi
A ja wiem. Bo to po prostu zwykły, chamski cwaniaczek, który liczył, że dostanie gotowca. I tyle. Kaczmar z Tobą Agato Wink .
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):
Agata napisał(a):nie wiem czemu Ryba88 zaraz reaguje tak nerwowo na uwagi
A ja wiem. Bo to po prostu zwykły, chamski cwaniaczek, który liczył, że dostanie gotowca. I tyle. Kaczmar z Tobą Agato Wink .
Hmm, czy rzeczywiście aż tak, Lodbroku? Mnie się nie wydaje.
Wg mnie Ryba myślał, że będzie to wyglądało inaczej. Że rzuci hasło i dostanie wskazówki od razu.
Jeśli tak było - to się przeliczył.

Nie nazwałabym go jednak chamskim cwaniaczkiem. To trochę ostre słowa, jak dla mnie.
Odpowiedz
Zastanawia mnie jednak, po co wygłaszać prezentację na temat, który Ci dokumentnie zwisa.
Przecież to nawet przy wygłaszaniu nie będzie wyglądać Wink
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):Przecież to nawet przy wygłaszaniu nie będzie wyglądać
może w ciągu roku szkolnego to nabiera mocy urzędowej, zapału czy czegotam jeszcze, a swoją drogą cieszę się że zdawałem "starą" maturę Smile
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu, a i świętym żyć będzie przyjemniej!
Odpowiedz
Tak, myślał że dostanie gotowca i się od razu bardzo zdenerwował, że nie. Słuchajcie jak ktoś jest tak głupi, to ja się przyłączam do prośby o zamknięcie tematu, przecież to jego problem, najwyżej nie zda, albo zda na 100%, powodzenia, ale co nas to?
W typie Ryby wydaje mi się zwrot DDN (ktoś kojarzy? Big Grin), więc DDN.
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Nic?
Kazia:) napisał(a):wydaje mi się zwrot DDN (ktoś kojarzy? Big Grin ), więc DDN.
Dajcie Dupkowi Nauczkę? Dwa Duże Natychmiast? Dla Darmozjada Nic?.....
Odpowiedz
Ja to znałam jako takie hip-hopowe: Dobra, Dzięki, Nara. Big Grin
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):Ja się cieszę, że jestem ostatnim rocznikiem (2009), który nie ma obowiązkowej matmy Smile
a ja za to jestem 1. rocznikiem który ma obowiązkową matmę Smile ale mi to nie przeszkadza bo i tak bym chciała pisać maturę z matmy Smile
Odpowiedz
SimplexEtIdiota napisał(a)::rotfl:
Ależ wcale nie twierdzę, że nie Big Grin Też tak na to reaguję Big Grin Ale pasuje, musisz przyznać Big Grin
Odpowiedz
Pastisze JK ? Bardzo ciekawy pomysl ! A czy uwazasz (acie) ze daloby sie podciagnac do tej definicji takze utwory zainspirowane piosenkami Wysockiego (Piewiec u mikrofona, Achota na walkow...) ? Badz Jackowe interpretacje filmow Tarkowskawo ?

Bede musial czesciej tu zagladac, zwlaszcza ze do dzis zaluje ze arcyintersujacy cassus Zmiennej odkrylem wlasciwie dopiero po tym jak juz zaliczyla.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):musisz przyznać
przyznaję Wink
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Nie nazwałabym go jednak chamskim cwaniaczkiem. To trochę ostre słowa, jak dla mnie.
Jodynko w temacie założonym przez Rybę, odezwało się merytorycznie bodajże 12 osób, które chciało mu pomóc. Tymczasem gość podsumował swoją bytność w tym temacie słowami:
Ryba88 napisał(a):szczerze mam to w dupie
Nie dość, że to jest chamskie to jeszcze zniechęca ludzi do pomagania maturzystom. Cierpią na tym Ci z nich, którzy do zakładanych przez siebie tematów podchodzą poważnie i chcą słuchać cennych rad. Moje słowa były po prostu adekwatne do zachowania osoby wobec której je skierowałem.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
To i ja napiszę.

Moi drodzy! Nie zniechęcajcie się do pomocy maturzystom. Nie w tym roku. Tegoroczni abiturienci to kwiat młodzieży. Rocznik '89 jest uznawany przez wielu za najlepszy rocznik w dziejach. :rotfl:

A piszę dlatego, iż za jakiś czas (w marcu? Tongue) zamierzam przygotować prezentację i zamieścić tu swoje pomysły, by poszły pod pręgierz surowej krytyki światłych użytkowników tego forum. Temat banalny, ale ciekawy - "Dzieła malarskie w twórczości JK".

..::Zdravim::..
Tarko
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
Tarko napisał(a):Rocznik '89 jest uznawany przez wielu za najlepszy rocznik w dziejach. :rotfl:
też miałem kiedyś podobne złudzenia co do rocznika 84, całkiem długo mi się rozwiewały... Big Grin
Odpowiedz
Myślę Tarko, że możesz być spokojny Smile Swoim pomożemy na pewno Wink Ale trudno się dziwić, że denerwuje nas ktoś, kto niby pyta, ale zachowuje się jakby miał gdzieś o czym mówimy i jakbyśmy robili mu łaskę, po czym pisze wprost, że ma to w dupie. My jego też, proste Smile
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Nie dość, że to jest chamskie to jeszcze zniechęca ludzi do pomagania maturzystom. Cierpią na tym Ci z nich, którzy do zakładanych przez siebie tematów podchodzą poważnie i chcą słuchać cennych rad. Moje słowa były po prostu adekwatne do zachowania osoby wobec której je skierowałem.
jakiemu pomaganiu?:|:| mniejsza, to co wiedzialem to wiem.. simon suko nie masz prawa tak pisać.. temat do zamkniecia!! :evil:
Odpowiedz
A ja proponuje zeby tematu nie zamykac. Wystarcza wyciac posty uzytkownika Ryba88 i polemike z nimi zwiazana i przesunac to do dzialu typu "Piekielko" (jemu przeciez to i tak wszystko rybka :wredny: )

W ten sposob bedzie mozna skupic sie nad pomyslem NowhereWoman Smile

Ano wlasnie ! NW ! Padly juz tu slowa "pastisz" i "parodia". A co sadzisz o "parafrazach" ? W tworczosci tego Kaczmarczyka (czy jakos tak...), oczywiscie.

PZDR
TN

PS nr 1:
Kaziu... Ja wiem ze tam byl smajlej, ale to rozroznianie/rozniczkowanie ludzi na "swoich" (a wiec : i na "obcych") troche dziwnie mi brzmi. Nie mam pewnosci czy kazdy czytajacy pomysli ze puszczalas oczko do wszystkich (a nie tylko do "swoich"...). Pozdrawiam. A tak w ogola to oczka masz ladne :rotfl:

PS nr 2:
jodynka napisał(a):Agata, jakież piękne wychowanie! Jakaż karność wobec zasad! Jakaż mądrość i dojrzałość! Wzrór do naśladowania!
Eeee tam... Agata tez chce miec gotowca wiec sie podlizuje... :lol:
(Sorki ! Oczywiscie nie wierze w to co napisalem ale pomysl mnie rozbawil i naprawde nie moglem sie powstrzymac... :rotfl: Jeszcze raz sorry, Agato *-`- . I nie zapomnij pochwalic sie co bys chciala pisac o JK na maturze.)
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):simon suko nie masz prawa tak pisać..
Jeszcze mnie nie obdarzano żeńskimi epitetami. Big Grin

Mam prawo. Zachowujesz się jak gówniarz, więc będziesz traktowny jak gówniarz, gówniarzu.
Odpowiedz
Super, świetnie wyzywać ludzi, którzy pomagają, naprawdę rewelacja Big Grin
thomas.neverny napisał(a):Kaziu... Ja wiem ze tam byl smajlej, ale to rozroznianie/rozniczkowanie ludzi na "swoich" (a wiec : i na "obcych") troche dziwnie mi brzmi. Nie mam pewnosci czy kazdy czytajacy pomysli ze puszczalas oczko do wszystkich (a nie tylko do "swoich"...). Pozdrawiam. A tak w ogola to oczka masz ladne :rotfl:
Nie nie, różnicuję na ludzi poważnyc i niepoważnych, samodzielnych i niesamodzielnych, mądrych i głupich itd, ale nie na swoich i nie swoich Smile
A za ładne oczka dziękuję Big Grin
Odpowiedz
Simon !
Daj spokoj i odpusc sobie ! Oczywiscie ze w przypadku faceta rzucajacego "mam to w dupie" czy "suko" to jedyna kulturalna odpowiedz na jaka zasluguje ogranicza sie do "hak Ci w smak" etc ale naprawde nie warto tracic czasu i energii.
DFT, mister Simon...
Proponuje ignorowac i zajac sie watkiem NowhereWoman, w oczekiwaniu az Admiralicja dokona korekty zaklocen ktore zasmiecaja ten kanal (w sensie akustycznym, oczywiscie).
Pani Aniu ? Czy mozna prosic o nozyczki ? *-`-
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Ryba88 napisał(a):simon suko nie masz prawa tak pisać..
OK. To zanim temat zostanie zamknięty / ucięty:
Niniejszym przepraszam Ciebie, Lodbroku, i Wasz wszystkich, szanowni Koledzy i Koleżanki, za próbę postawienia się po stronie Ryby i ewentualnego podjęcia obrony maturzysty. Jak widać, Lodbrok ze swoim doświadczeniem życiowym i każdym innym oraz Wy wszyscy, którzy Lodbrokowi postawiliście piwo (tudzież przynaliście mu rację w głębi duszy), lepiej znacie się na ludziach.
Ech, moja naiwność... I wiara, że w klasie maturalnej to już chyba nie ma ludzi, którzy nie myślą... Są co najwyzej impulsywni.

Cóż - przyjmiecie samokrytykę jodynki?
Smile
Odpowiedz
Simon napisał(a):Zachowujesz się jak gówniarz, więc będziesz traktowny jak gówniarz, gówniarzu
Na ogol sie szkola nie zajmuje, ale tym razem napisalam na priv do Ryby, zeby sie nie wyglupial, tylko przyjal propozycje, przemyslal, podal dlaczego inne utwory by go interesowaly (sadzilam w swej naiwnosci, ze On moze nie zrozumial do konca, ze troche byl dotkniety uwagami). Coz, widac niektorym osobom po prostu nie da sie pomoc.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):napisalam na priv do Ryby,
Ela, daj spokój...
Aż tak mi nie zależy, by komuś na siłę pomagac.
Odpowiedz