10-03-2007, 10:15 PM
Andrzej J. napisał(a):Walta WhitleyaWhitleya czy Whitmana?
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
nasi ulubieni poeci
|
10-03-2007, 10:15 PM
Andrzej J. napisał(a):Walta WhitleyaWhitleya czy Whitmana?
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
10-04-2007, 05:31 AM
Andrzej J. napisał(a):Schillera, już nikt nie lubiZAPRZECZAM!! Odkąd odkryłam Schillera w zeszłym roku zakochałam się! 'Intryga i Miłość' to chyba moja ulubiona sztuka ![]()
"Chude Dziecko"
10-05-2007, 07:40 AM
Oryginalny nie będe: Leśmian i Budzyński
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lastfm.pl/user/KatAAk/">http://www.lastfm.pl/user/KatAAk/</a><!-- m -->
''Wieczór i noc Następny krok A potem znowu świt Cudem nastaje dzień''-Tomasz Budzyński
10-09-2007, 05:01 PM
Kaczmarski
długo, długo nic i Stachura ![]()
...i nie wiem tylko czy to ja chwytam dzień, czy to dzień chwyta mnie?
10-09-2007, 06:44 PM
Villemo napisał(a):KaczmarskiMialo byc poza Kaczmarskim, ale OK.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
10-09-2007, 07:20 PM
Elzbieta napisał(a):Mialo byc poza Kaczmarskim, ale OK.Chciałam tylko zaznaczyć tę przepaść :wstyd: Przepraszam ![]()
...i nie wiem tylko czy to ja chwytam dzień, czy to dzień chwyta mnie?
10-09-2007, 07:29 PM
och, nie szkodzi.
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
10-18-2007, 03:44 PM
Adam_Leszek napisał(a):Oczywiście Whitmana.Andrzej J. napisał(a):Walta WhitleyaWhitleya czy Whitmana? Starość i skleroza. Miałem znajomego Anglika o tym nazwisku. Sorry.
10-22-2007, 07:52 PM
Stachura, Jasienski, Tuwim, Kaczmarski, Szymborska. Wszystko w zaleznosci od nastroju. Jak jest bardzo zle, to nawet Poswiatowska.
Nie lubie natomiast Herberta.
[i]A ja przez szpade ucze skakac swego psa...[/i]
10-23-2007, 06:12 AM
To bardzo niedobrze
![]()
10-23-2007, 01:46 PM
Krasny napisał(a):To bardzo niedobrzeHmm... nie odczuwam zadnego dyskomfortu mentalnego czy fizycznego z tego powodu ![]()
[i]A ja przez szpade ucze skakac swego psa...[/i]
10-23-2007, 07:48 PM
sodoma napisał(a):Achmatowaoooo tak ![]() oczywiście K.K. Baczyński.. Wojaczek.. z całą jego niepokorą, buntem i turpizmem wspomnę też B. Paluchową (zajmuje się głównie krajobrazem Karpat, ale potrafi nieźle poruszyć teaty morlaności.. polecam też jej obrazy- robią wrażenie.. no i.. znam ją osobiście ![]() ![]() M. Szułczynska.. jest niesamowita w skomplikowanej prostocie opisywania uczuć.. T. Różycki.. mam dreszcze jak go czytam.. prawdziwie przepysznie pisze J. Górec- Rosiński.. och.. jego sie nie da skomentować- jego trzeba poczytać ![]() i wiele wiele innych, ale musialabym głębiej poszperać w pamięci
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
01-21-2008, 09:37 PM
Odświeżę temat, bo ciekawy.
Moje typy podaję w kolejności alfabetycznej, posłusznie ![]() Niestety nie jestem dobra w rozumieniu poezji, ktoś mi musi przetłumaczyć niektóre rzeczy, żeby zachwycały. :wstyd: Dlatego większość (ale nie wszystko!!) należy do kanonu szkolnych lektur... Tak jak ktoś tu już pisał, bardzo przemawiają do mnie wiersze, kiedy są zaśpiewane. To bardzo pomaga. ![]() K.K. Baczyński - nr 1 wśród wymienionych M. Białoszewski W. Blake - za jeden wiersz, za to bardzo mądry W. Broniewski - prostota środków wyrazu i sporo wzruszeń A. Bursa K.I. Gałczyński J. Iwaszkiewicz B. Leśmian A. Mickiewicz Cz. Miłosz - mimo wszystko C.K. Norwid T. Różewicz J. Słowacki E. Stachura - ale nie w wersji SDM W. Szymborska - za niesamowitą celność spostrzeżeń J. Tuwim
[size=85][color=#008040][i]a może życie jest do rzeczy?[/i][/color][/size]
01-21-2008, 10:05 PM
Żyjemy na dnie ciała. Na samym dnie grozy.
Rzeźbi nas głód cierpliwy - i tną białe mrozy. U okien przystajemy. Noc za oknem czeka gdy czuje człowieka, i śmierć się jeży cicho, I topniejemy z wolna. Nie patrzmy sobie w oczy na drugi dzień. Znów człowiek utopił się w nocy. To nie jest smutek wiary. To serca tak siwieją i stygną coraz, stygną, z miłością i z nadzieją. Wiemy tylko. To wiemy: w ostatnim śnie cierpienia jest dom rzeźbiony w słońcu, a pod nim ciepła ziemia, i tam strumieniem jasnym jak przezroczystym mieczem odbici rozpoznamy twarze ciągle człowiecze No zdecydowanie Krzysztof Kamil Baczyński. Swoją drogą jutro (22.01) miałby Krzysztof lat 87...
"Swoje za sobą mam i macie wy za swoje!"
02-05-2008, 05:03 PM
Zeratul napisał(a):Nie wymieniłem poetów, u których podobają mi się pojedyncze wiersze, bo prawie u każdego coś bym znalazłPewnie tak! Nie wiem jakie intencje miała Elżbieta zak ładając ten temat ale wydaje mi się że nie chodziło jej o wyliczankę poetów, których w danej chwili nazwiska pamiętamy. Chętnie dowiem się jakie wiersze u jakich poetów zaskarbiły sobie wasze uznanie. Z nazwisk jakie padły układa się potężna, ogromnie opasła antologia, z której tak na prawdę nic nie wynika, bo jedynym kluczem jest do niej to, że utworzyli ją bywalcy forum o JK. Spis wydaje się więc nieprzemyślany bo daje jedynie płytką odpowiedź na zawarte w tytule pytanie, że użytkownik X kojarzy poetę Y, zatem użytkowniczka A nie chcąc być uznana za poetycką ignorantkę znalazła w internecie wymienionych poetów od B do S itd. Nie chcę się czepiać, ale odpowiedzi bez uzasadnienia z dalekiej perspektywy wydają się być przypadkowe.
[size=75][b][i]"Dla pewnych durniów, nafaszerowanych tanim materializmem, metafizyka jest czymś nudnym i suchym, i dowolnym!" SIW[/i][/b][/size]
02-05-2008, 06:42 PM
Seim napisał(a):Nie wiem jakie intencje miała Elżbieta zak ładając ten temat ale wydaje mi się że nie chodziło jej o wyliczankę poetów, których w danej chwili nazwiska pamiętamy.Nie, nie chodzilo o wyliczanke, ale tez nie o analize wierszy. Raczej co oprocz Kaczmara czytamy i lubimy z poezji ( o prozie tez juz bylo), a dlaczego -to juz dowolne. W zasadzie trudno mi powiedziec jakie wiersze - bo jednak caly Lesmian, caly Norwid, caly Baczynski - ale w Baczynskim najbardziej chyba erotyki (..'bo ma Barbara piekne cialo..' i 'Deszcze' - jak litosc , caly Ginsberg - najbardziej 'Ameryka' ( bo troche Keruakowa, ale lepsza, zbuntowana) i 'Skowyt' -nieprawdopodobnie intensywny ( nie mam pod reka tlumaczenia na polski , bo jestem w trakcie przenoszenia biblioteki i spora czesc ksiazek lezy jeszcze na podlodze) wiec kawalek po angielsku z pamieci: ' I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving hysterical naked, dragging themselves through the negro streets at dawn looking for an angry fix, (widzialem najlepsze umysly mojej generacji...) i dalej Carlu Solomon jestem z Toba w Rockland in my dreams you walk dripping from a sea- journey on the highway across America in tears to the door of my cottage in the Western night (najcudniejszy kawalek poezji, jaki znam!!!, ktory zreszta z niewiadomych powodow ciagle przypomina mi zakonczenie 'Powrotu z gwiazd' Lema, gdy bohater ksiazki wraca przez gory do swojego domku.) Herberta nic na pamiec, choc kiedys znalam sporo, za Wojaczkiem nie bardzo przepadam, podobnie jak za Szymborska.Stachura caly. To co lubie musi mnie poruszac, byc w jakis sposob jednoczesnie moim przezyciem, czyms co napisalabym gdybym pisac umiala. Nigdy nie pisalam, zawsze odnajdowalam w innych to czego poszukiwalam -odpowiedzi na wlasne leki, wlasny niepokoj, wlasny bunt przeciw zlu, ale i bunt w ogole przeciw glupocie ludzkiej, osobiste poszukiwania sensu zycia, sensu bycia tutaj i moje ciagle dotykanie smierci, moja samotnosc wsrod ludzi i odmiennosc, ale i podobienstwo, milosc (ale nie zakochanie), bol, niezgode na zastany porzadek czy tez brak porzadku swiata -stad i dobor poetow, ktorych lubie. Mam ich duzo, teraz zasygnalizowalam paru. Oczywiscie nie chodzi o to, ze wszystko to musialam przezyc, czy przezylam, raczej, ze bylabym do tego zdolna. No i Rilke oczywiscie. I kiedy ludzie co nic nie znalezli w sobie Stronia odlegli i rozczarowani Samotnosc plynie calymi rzekami' inne tlumaczenie I kiedy ludzie co sie nienawidza musza spac ze soba we wspolnym lozu Samotnosc plynie z rzekami ku morzu Oba podaje z pamieci - nie wiem teraz czyje sa tlumaczenia, nie dobiore sie. Z poezji tylko Dziela zebrane Norwida stoja juz na swim miejscu.. To tak na predce. Miedzy koncem dnia, a poczatkiem rozmyslan.
02-05-2008, 09:33 PM
Ty naprawdę kochasz poezję!...
![]()
[size=75][b][i]"Dla pewnych durniów, nafaszerowanych tanim materializmem, metafizyka jest czymś nudnym i suchym, i dowolnym!" SIW[/i][/b][/size]
02-06-2008, 05:01 AM
Seim napisał(a):Ty naprawdę kochasz poezję!...No pewnie! W prozie szukam zreszta rzeczy podobnych.Totez moje zbiory wygladaja moze dosc dziwnie, ale kto zna proze i poezje i przede wszystkim mnie, latwo znajdzie klucz. e ![]() [ Dodano: 6 Luty 2008, 10:22 ] Jeszcze drobne sprostowanie - nie zdazylam przed 60 min. Ja nie poszukuje odpowiedzi w poezji - ta znajduje w sobie. Poszukuje -bo ja wiem- potwierdzenia moich poszukiwan. Czy jakiejs wspolnoty - tego, ze ktos poszukiwal tak jak ja, czy tez, ze widzi swiat podobnie jak ja. e ![]()
03-09-2008, 12:31 PM
No to ja lubie:
- Wojaczek Rafał - Bursa Andrzej - Stachura Edward - Milczewski Ryszard Bruno - Różewicz Tadeusz - Białoszewski Miron - Poswiatowska Halina - Cave Nicolas Edward - Lorca Federico Garcia - związani z tym forum, czyli Herbert, Sieniawski, Czech - i wielu wielu inszych, których żem zapomniał w tej chwili
03-09-2008, 03:06 PM
A ja zakochałam się w "Wiosna i wino" Wierzyńskiego. Bo to piękne, po prostu
![]()
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale! Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny, Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
03-09-2008, 09:57 PM
Nowhere Woman napisał(a):A ja zakochałam się w "Wiosna i wino" Wierzyńskiego. Bo to piękne, po prostuA od tego już tylko "O krok" od zakochania się w uż. Kraśnym... :rotfl:
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
08-28-2008, 07:19 AM
Ja zostałem niedawno "wbity w fotel" Lechoniem, którego chyba nikt do tej pory nie wymienił. Polecam! Poza tym wielkie wrażenie zrobiła na mnie poezja Małgorzaty Hillar i wcale nie zraża mnie fakt, że to typowo kobieca liryka i erotyka. Nieustannie przyprawiają mnie o dreszcze piosenki i wiersze M. Czyżykiewicza. A ostatnio poruszyły mnie do głębi teksty Marka Tercza.
No i szkoda mi trochę Broniewskiego, bo chociaż ciąży na nim (zasłużenie) opinia propagandysty ustroju, to jednak sporo świetnych wierszy napisał.
[size=85][i]"Ja nienawidzę siebie, kiedy tchórzę..."[/i][/size]
08-28-2008, 10:17 AM
Jacko napisał(a):przyprawiają mnie o dreszcze piosenki i wiersze M. CzyżykiewiczaMnie też, ale głównie te z do wierszy Brodskiego ![]()
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie Pod owoców zwieszonych Ciężarem. Mnie zaszkodził łyk godzin, Ale jak tu być zdrowym? Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color] ___________________________ [url=http://www.cienski.pl][b]www.cienski.pl[/b][/url]
08-28-2008, 10:39 AM
Jacko napisał(a):szkoda mi trochę Broniewskiego, bo chociaż ciąży na nim (zasłużenie) opinia propagandysty ustroju, to jednak sporo świetnych wierszy napisałZdecydowanie się zgadzam!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
08-28-2008, 02:22 PM
superxana napisał(a):Jacek KleyffNa zdrowie?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
08-29-2008, 10:56 AM
superxana napisał(a):Na zdrowie. Orkiestra.No tutaj, to raczej proste teksty chyba? Przynajmniej ja z takimi kojarzę ONZ... superxana napisał(a):I Salon Niezależnych.Już lepiej ![]()
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
08-31-2008, 06:54 PM
To moze i ja cos dorzuce
Galczynski Baczynski TS.Eliot Rilke Rimbaud Achmatowa Brodski niektore wiersze Sylvii Plath i R.Frosta Z tzw. spiewajacych poetow oczywiscie L.Cohen + Francuzi Zdecydowanie nie lubie naszych noblistow + Herberta. Pozdrawiam
[i]There's only one master:
that is the empty sky -- your consciousness.[/i]
08-31-2008, 08:39 PM
amrik napisał(a):Zdecydowanie nie lubie (...) Herberta.Dlaczego? :o
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach. My chcemy Boga w książce, w szkole, W godzinach wytchnień, w pracy dniach. [/size] [b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b] |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|