Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
W pałacu wielki zamęt,
ruch i zamieszanie
paziowie noszą wazy,
zapachy z kuchni biją.
Kucharz się uwija,
chce nadążyć z pracą,
za zwłokę wszak król ojciec
nakazał karać szyją.
Wtem na niebo patrzą wszyscy,
zalega ciemnością
i już się burzowe chmury
nad wieżami snują.
Ich król ojciec karać śmiercią
rozkazać nie może,
z trwogą na się spoglądają
służba i paziowie.
Zaciągają baldachimy
nad blatami stołów,
wszak nie może nam przemoknąć
kwiat światowej szlachty.
Dziś księżniczki urodziny,
bal i wielka feta
i dwudziesty słychać
wystrzał już armatni.
Stroją się panowie szlachta,
gra wszak warta świeczki,
król, choć hardy i surowy,
siwy już staruszek.
Każdy z nich wyśnione z dawna
ma już panowanie,
każdy z dawna ma już chrapkę
na panny wianuszek.
Nie boginią ona przecież,
nie o piękno wszak tu chodzi,
górę złota widzą tylko,
jej nie dostrzegają.
Lecz rozdane dawno karty,
król decyzję podjął,
za cesarzowego syna
królewnę sprzedano.
Opuszczają pałac wszyscy,
wściekli, zawiedzeni,
każdy z nich już widział siebie
na królewskim tronie.
Cieszy się jedynie kucharz,
że nadążył z pracą
i że go oszczędzi dzisiaj
- pan w łaskawości swojej.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 1,019
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Dla statystyk : jak czytam takie wiersze - jestem za aborcją.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Reputacja:
0
jak czytam rytmiczne, przypominają mi się zajęcia muzyczne dla 7latków. Swoją drogą rytmika jest dobra tylko we dwoje pod pierzyną
ale Simon Ci zapewne z piwem pośpieszy
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Co Ty z tą rytmiką? Przeca nie napisałeś nic rytmicznego.
Pewnie, że pospieszę z piwem. Z Andrzejkiem warto się napić. :piwko:
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Ballada Patrząc na to, myślę, że Sławek celowo zamieścił ten tekst ot tak. Dla jaj, żeby zobaczyć jakie będą komentarze.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Przeca nie napisałeś nic rytmicznego. Nigdy nawet nie zamierzałem. Także poczytuję to sobie za opinię jak najbardziej in plus.
A o rytmice napisałem właśnie dlatego, że to się nie spodobało Andrzejowi.
[ Dodano: 29 Sierpień 2007, 11:21 ]
lodbrok napisał(a):Patrząc na to, myślę, że Sławek celowo zamieścił ten tekst ot tak. Dla jaj, żeby zobaczyć jakie będą komentarze. tak jak i wszystkie poprzednie
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):tak jak i wszystkie poprzednie Tia, zwłaszcza ten o Kursku... Same jaja...
Te o bozi też rozumiem dla kawału... :rotfl:
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):jak czytam rytmiczne, przypominają mi się zajęcia muzyczne dla 7latków. Swoją drogą rytmika jest dobra tylko we dwoje pod pierzyną zeratul w ShoutBoxie napisał(a):dział Warsztaty ma służyć doskonaleniu rzemiosła poetyckiego (czyli takie tam nudne dyskuje o rymach i teorii ) To chyba specjalnie z myślą o Was, simonie, Sławku, nowa arena powstała ? Przeniesiecie się tam z analizami?
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Reputacja:
0
Zauważ, że wypowiedź lodbroka zawiera 2 sformułowania - dla jaj i żeby zobaczyć komentarze. Każdy tekst zamieszczam tutaj, gdyż jestem ciekaw komentarzy. Niektóre z nich mogą być uznane za zamieszczone jedynie dla jaj, ale ja się z tym wcale nie próbuję kłócić.
Jan Paweł II
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
A dlaczego Simon ma się przenosić? Ma się sam niby uczyć? Czy uczyć innych w celach charytatywnych?
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Reputacja:
0
bryce napisał(a):specjalnie z myślą o Was, simonie, Sławku, nowa arena powstała ? Propozycja tego działu padła na długo przed tym, jak Sławek postanowił się zarejestrować.
To raz.
Dwa - ja byłem przeciwny temu pomysłowi. Tzn. nie to, że walczyłem o jego porzucenie. Po prostu uważam, że się nie sprawdzi. Zobaczymy.
Ja tam w każdym razie raczej nie zabawię często.
[ Dodano: 29 Sierpień 2007, 11:39 ]
bryce napisał(a):Przeniesiecie się tam z analizami? Ja nie zamierzam nic analizować. Ani tu, ani tam.
Reputacja:
0
Kazia:) napisał(a):Ma się sam niby uczyć? Czy uczyć innych w celach charytatywnych? Wszystkich chętnych do podjęcia szkolenia
Czyli "Jak pisać do rymu i do taktu"?
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Ja tam w każdym razie raczej nie zabawię często. Ale jednak zabawić można każdemu? Czy może jest tak, jak się wydaje Kazi:
Kazia:) napisał(a):A dlaczego Simon ma się przenosić? Ma się sam niby uczyć? ,
że wstęp mają tylko ci, którzy powinni lub chcą się czegoś lub kogoś uczyć?
Reputacja:
0
Ja tylko pytam co będzie z tego miał Zwłaszcza jak uczniowie będą tak niewdzięczni jak Ty
Reputacja:
0
Kazia:) napisał(a):Ja tylko pytam co będzie z tego miał Eh, ci młodzi materialiści, ale pewnie piwo.
Kazia:) napisał(a):Zwłaszcza jak uczniowie będą tak niewdzięczni jak Ty Czyli ja czy Sławek? Bo ja jestem wdzięczny, a Sławek- wszystko już umie.
Reputacja:
0
Nie Bryce, to było tylko do Sławka.
'jak się wydaje Kazi...'
A mnie się nie wydaje, że tak jest, tylko może tak powinno być.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Sławek postanowił się zarejestrować. bardziej pasuje - się ujawnić
bryce napisał(a):Kazia:) napisał(a):A dlaczego Simon ma się przenosić? Ma się sam niby uczyć? że wstęp mają tylko ci, którzy powinni lub chcą się czegoś lub kogoś uczyć? od Simona
Kazia:) napisał(a):Ja tylko pytam co będzie z tego miał Zwłaszcza jak uczniowie będą tak niewdzięczni jak Ty :rotfl: czyli, że ja się miałem uczyć pisania od Simona?
bryce napisał(a):a Sławek- wszystko już umie. osiągnąłem jedenasty stopień znawstwa :rotfl:
Jan Paweł II
Reputacja:
0
bryce napisał(a):Ale jednak zabawić można każdemu? Czy może jest tak, jak się wydaje Kazi: że wstęp mają tylko ci, którzy powinni lub chcą się czegoś lub kogoś uczyć? Szczerze mówiąc - niezbyt mnie interesuje ta kwestia.
Nie rozumiem, co ja mialbym mieć wspólnego z tym, o czym piszecie.
Nie zamierzam uprawiać żadnej dydaktyki, tak jak nie uprawiałem jej do tej pory. Nic się nie zmieniło.
Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
Mam deżawi...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=643">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=643</a><!-- m -->
[ Dodano: 29 Listopad 2007, 16:26 ]
Sławek napisał(a):Simon napisał(a):Przeca nie napisałeś nic rytmicznego. Nigdy nawet nie zamierzałem. Ale to ponoć jest w rytmice "Wojny postu z karnawałem"...
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Reputacja:
0
Adam_Leszek napisał(a):Ale to ponoć jest w rytmice "Wojny postu z karnawałem"... Ale to naprawdę da się tak zaśpiewać
Przez Twoje deżawi wszyscy poznają moje nazwisko
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Nazwisko już gdzieś podałeś, bo znałam - nie zmieniaj tematu
[ Dodano: 29 Listopad 2007, 19:32 ]
Sławek w temacie 'Autografy - prośba' napisał(a):skany możecie przesyłać na s_bojaryn(małpa)o2.pl Można się domyślić
A z drugiej strony: po co nam Twoje nazwisko? :>
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
widzę że lubisz słowo 'już', jako dopełniacz
"Chude Dziecko"
Reputacja:
0
Kazia:) napisał(a):po co nam Twoje nazwisko? a bo ja wiem Mam tylko jedno, to chronię.
Jan Paweł II
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Mam tylko jedno, to chronię. Zawsze możesz zmienić, nasze prawodawstwo już na to zezwala!
Możesz przyjąć nazwisko żony!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Możesz przyjąć nazwisko żony! A można cudzej? :niepewny:
śni inny byt jurajski gad
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
partycja napisał(a):A można cudzej? :niepewny: Tak, o ile ktoś nakłoni ją najpierw do rozwodu, a potem do małżeństwa!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Możesz przyjąć nazwisko żony! Ale mi się moje bardzo podoba
A żona będzie miała nazwisko dwuczłonowe.
Jan Paweł II
|