Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):generalnie zamieszczanie plików w formacie .doc jest nieprzyjazne w stosunku do osób, które nie kupiły ani nie spiraciły Worda (nie wiem, jak daje sobie radę WordPad). Ja ani nie kupiłem Worda ani nie spiraciłem rzeczonego. Korzystam od dwóch lat z OpenOfiice i o Wordzie zapomniałem. Na potrzeby takie, jak moje wystarczający jest w zupełności. I darmowy!
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Jaśko napisał(a):generalnie zamieszczanie plików w formacie .doc jest nieprzyjazne w stosunku do osób, które nie kupiły ani nie spiraciły Worda (nie wiem, jak daje sobie radę WordPad). Ja ani nie kupiłem Worda ani nie spiraciłem rzeczonego. Korzystam od dwóch lat z OpenOfiice i o Wordzie zapomniałem. Na potrzeby takie, jak moje wystarczający jest w zupełności. I darmowy! OT będzie do przeniesienia - trudno
Jeśli chodzi o OO to niestety ma on jeszcze problemy z poprawną interpretacją .doc-ów (pewnie MS nie udostępnił specyfikacji formatu  )
Poza tym Impress ustępuje niestety nawet PowerPointowi w wersji 2000 
Sam też używam OO, bo na MSO mnie nie stać (z drugiej strony - ostatnio wypuścili edukacyjną za 200 zł - to już rozsądna cena).
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Jak mi się jutro uda zdobyć oryginalny plik, to się go wrzuci także w złym i zamkniętym formacie .pdf :]
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Ja ani nie kupiłem Worda ani nie spiraciłem rzeczonego. Korzystam od dwóch lat z OpenOfiice i o Wordzie zapomniałem. Na potrzeby takie, jak moje wystarczający jest w zupełności. I darmowy! Ja też z niego korzystam. Ale przy bardziej wymagajacych plikach ujawnia się brak pełnej kompatybilności (np. tabelki. ba - nawet z prawidłowym wydrukiem przypisów bywają problemy). Pliki, które u mnie wygladają OK, po wydrukowaniu w "Wordzie" odbiorcy wygladają nieco inaczej. Nie są to poważne różnice, ale jednak widoczne... póki co zamierzam wysylać w .pdf.
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):OT będzie do przeniesienia - trudno Yhy
Zeratul napisał(a):z drugiej strony - ostatnio wypuścili edukacyjną za 200 zł - to już rozsądna cena Do użytku NIEKOMERCYJNEGO - to spora różnica
Jaśko napisał(a):Ale przy bardziej wymagajacych plikach ujawnia się brak pełnej kompatybilności Niekompatybilność Worda z Wordem jest, niestety, znana...
OO też pokazuje krzaki
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Poza OO zdarza mi się korzystać z edytora google. Szczególnie w przypadku mało wymagających dokumentów, które mają być udostępnione innym
Liczba postów: 1,338
Liczba wątków: 119
Reputacja:
0
i tak wszyscy wiedzą, że jedyny słuszny edytor tekstu to "vi"
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):Sam też używam OO, bo na MSO mnie nie stać (z drugiej strony - ostatnio wypuścili edukacyjną za 200 zł - to już rozsądna cena). Chińczycy wywalczyli duuuuuuuużo niższa cenę. Na windę też...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
ja napisał(a):i tak wszyscy wiedzą, że jedyny słuszny edytor tekstu to "vi"  Stary, to wie nawet (nawet!) Kraśny!
ee jest dla lamerów, nie?
śni inny byt jurajski gad
Reputacja:
0
partycja napisał(a):ee jest dla lamerów, nie? co to za edytor w którym używa się myszki ?? phi ...
Liczba postów: 1,018
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
na szczęście w Wordzie myszka nie jest potrzebna
NestSite
http://www.arturkaczorek.pl
Reputacja:
0
ja napisał(a):i tak wszyscy wiedzą, że jedyny słuszny edytor tekstu to "vi"  Tak - i są nawet ludzie, którzy naprawdę w tym piszą :rotfl:
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Zeratul napisał(a):Tak - i są nawet ludzie, którzy naprawdę w tym piszą są też tacy co lubią strony robić w windowsowym notatniku...
Reputacja:
0
Artur napisał(a):są też tacy co lubią strony robić w windowsowym notatniku... Bez kolorowania składni? Eeeee tam...
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Tak - i są nawet ludzie, którzy naprawdę w tym piszą :rotfl: I co w tym, k****, śmiesznego? :'
śni inny byt jurajski gad
Reputacja:
0
partycja napisał(a):Zeratul napisał(a):Tak - i są nawet ludzie, którzy naprawdę w tym piszą :rotfl: I co w tym, k****, śmiesznego? :' To tak, jakby wszyscy programowali w assemblerze, bo da się tam napisać wszystko i jest najbardziej optymalny kod 
Ja wychodzę z założenia, że nie należy sobie utrudniać życia w imię idealizmu softwarowego :]
A vi sam często używam, gdy edytuję jakieś pliki na serwerze - nie będę ich przecież ściągał, by dodać dwie linijki
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):generalnie zamieszczanie plików w formacie .doc jest nieprzyjazne w stosunku do osób, które nie kupiły ani nie spiraciły Worda (nie wiem, jak daje sobie radę WordPad). Można korzystać z darmowego viewera:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=95E24C87-8732-48D5-8689-AB826E7B8FDF&displaylang=en">http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en</a><!-- m -->
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
partycja napisał(a):I co w tym, k****, śmiesznego? Nic, w środowisku webmasterów też szanujemy notatnikowców. Wkońcu my jesteśmy przy nich leniwi
Zeratul, pspad potrafi edytować on-line. kolorowanie jakiś 30-40 składni.
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Zeratul, pspad potrafi edytować on-line. kolorowanie jakiś 30-40 składni. Tylko mi nie chodzi o strony, bo tymi sie nie zajmuję raczej.
A implementacji logowania po ssh raczej w PSPadzie nie ma
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):A implementacji logowania po ssh raczej w PSPadzie nie ma A po polsku tego się da powiedzieć?
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
0
tmach napisał(a):Zeratul napisał(a):A implementacji logowania po ssh raczej w PSPadzie nie ma A po polsku tego się da powiedzieć?  Wersja dla Siostry (po starej znajomości  ):
SSH to szyfrowany protokół (=sposób komunikacji) między dwoma komputerami.
Dzięki niemu można pracować sobie (korzystając jednak tylko z konsoli) na serwerze.
Wtedy właśnie przydaje się vi - to jest taki rozbudowany edytor tekstu (całkowicie tekstowy, czyli bez okienek i takich tam), ze strasznie skomplikowanym i antyintuicyjnym interfejsem - dość powiedzieć, że ma on dwa tryby pracy: tryb wprowadzania poleceń i przeglądania tekstu (przechodzi się do niego naciskając [Escape]) i tryb zmiany tekstu.
Przykłady poleceń, to choćby :x (zamknięcie edytora i zapisanie pliku) :q! (zamknięcie edytora bez zapisywania pliku) dd (usunięcie całego wiersza) a (przejście w tryb edycji pliku przez dopisywanie) itd. 
Prawda, że łatwo zapamiętać?
A jaka wygoda używania 
Ale czasem to i tak jest lepsze od ściągnięcia tego pliku na swój komputer, wprowadzenia zmian i ponownego wysłania pliku na serwer
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Tak - i są nawet ludzie, którzy naprawdę w tym piszą :rotfl: no coś Ty - jak się przyzwyczaisz, to i w wordzie (oo) zapisujesz naciskając "esc :w"
Zeratul napisał(a):To tak, jakby wszyscy programowali w assemblerze, bo da się tam napisać wszystko i jest najbardziej optymalny kod  programowanie w assamblerze, a vi to dwie różne sprawy. vi jest wygodny - wystarczy się do niego przyzwyczaić. assamblera natomiast szczere nienawidzę - musiałem napisać 1000 linijowy projekt w assamblerze mipsa ... dramat.
Artur napisał(a):są też tacy co lubią strony robić w windowsowym notatniku... od tego zaczynałem swoją przygodę z htmlem;D
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Zeratul, ja żartowałam. Bardzo podoba mi się język informatyczny. Jak ktoś tak do mnie zaczyna mówić, to pytam " A po polsku Pan/Pani mogł/a by mówić?"
Ale dzięki za wytłumaczenie.
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
0
ja napisał(a):Zeratul napisał(a):Tak - i są nawet ludzie, którzy naprawdę w tym piszą :rotfl: no coś Ty - jak się przyzwyczaisz, to i w wordzie (oo) zapisujesz naciskając "esc :w" Nie wiem - za mało piszę w Wordzie
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 815
Liczba wątków: 97
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):generalnie zamieszczanie plików w formacie .doc jest nieprzyjazne w stosunku do osób, które nie kupiły ani nie spiraciły Worda (nie wiem, jak daje sobie radę WordPad). Cos tam w UE drgnęło ostatnio, gdzieniegdzie przynajmniej urzedowe dokumentu mają być dostepne w standardach "otwartych". z tego co wiem open office obsługuje ten format, a jest legalny i chyba bezpłatny- choćby pod linuksem...
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Mat napisał(a):z tego co wiem open office obsługuje ten format Ale - jak napisano wyżej - idzie mu to różnie...
Reputacja:
0
Mat napisał(a):z tego co wiem open office obsługuje ten format, a jest legalny i chyba bezpłatny- choćby pod linuksem... Jest bezpłatny i legalny także pod Windows. Natomiast M$ wymyśla swoje standardy, które są oczywiście ściśle strzeżoną tajemnicą, więc nie stosowane w innych programach. Bezpieczniej jest wykorzystać jakiś format uniwersalny, np. *.rtf.
Liczba postów: 815
Liczba wątków: 97
Reputacja:
0
ciekawe..  ilu tutaj ciekawych rzeczy człowiek może się dowiedzieć
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
|