Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bard w gotyckich murach
Muzeum Jacka Kaczmarskiego powstanie w gdańskich Stągwiach Mlecznych
Bard w gotyckich murach

W Gdańsku trwają prace nad stworzeniem muzeum Jacka Kaczmarskiego. Placówka ma również wspierać młodych artystów, organizując warsztaty literackie i koncerty.

Pomysłodawcami są Alicja Delgas, towarzyszka życia Kaczmarskiego i jego przyjaciel Wojciech Stronias.

- Początkowo myślałam, że izba pamięci powinna znaleźć się w naszym ostatnim miejscu zamieszkania Gdańsku Osowej przy ul. Letniskowej. Jednak to niemożliwe z przyczyn finansowych - powiedziała "Rz" Alicja Delgas. - Teraz zakończyły się rozmowy w sprawie lokalizacji muzeum.

- Zarząd Spółdzielni Plastyków wyraził zgodę na wynajęcie nam po cenie kosztów części zabytkowych gotyckich Stągwi Mlecznych w centrum Gdańska - mówi Wojciech Stronias. - Teraz wszystko zależy od Urzędu Miasta. Muzeum nie będzie mogło działać, jeżeli nie otrzymamy stamtąd stałej dotacji.

Zaznacza, że władze odnoszą się do tej inicjatywy przychylnie.

- Taka placówka miałaby duże znaczenie promocyjne nie tylko dla Gdańska, ale dla całego Trójmiasta. Do tej pory nie możemy się poszczycić ani jednym muzeum poświęconym jakiemukolwiek literatowi - dodaje.

- Uważamy, że muzeum powinno powstać właśnie w Gdańsku, gdyż tu Jacek Kaczmarski spędził swoje ostatnie lata - powiedział "Rz" Maciej Turnowiecki, rzecznik Pawła Adamowicza, prezydenta miasta. - Teraz czekamy na wniosek o dofinansowanie, który rozpatrzymy jak najszybciej. Podjęliśmy też decyzję, że Kaczmarski zostanie patronem jednej z ulic.

Co znajdzie się na przygotowywanej wystawie?

- Rękopisy Jacka, jego książki z odręcznymi poprawkami, a także prawdopodobnie gitara - opowiada Stronias.

Wśród bogatej kolekcji zdjęć znajdą się również prywatne: z dzieciństwa i młodości. W muzeum będzie można wysłuchać archiwalnych nagrań twórcy "Obławy" i "Murów". Odwiedzający zobaczą też koncerty zarejestrowane na taśmie filmowej.

- Planujemy występy gitarzystów i wokalistów - tłumaczy Stronias. - Najlepsi braliby potem udział w kołobrzeskim festiwalu Kaczmarskiego.

- Będą nas wspierać dwie organizacje: Stowarzyszenie Nadzieja i Fundacja Jacka Kaczmarskiego, która zawiąże się w tym miesiącu - objaśnia Alicja Delgas. Ma ona kultywować pamięć o bardzie i promować młodych artystów, a także zabiegać o dotacje i granty ministerialne. Stowarzyszenie Nadzieja będzie natomiast organizować koncerty i imprezy związane z twórczością Kaczmarskiego.

Bartosz Marzec
"Rzeczpospolita" 3.XII.2004
Odpowiedz
Zajrzałem, Ann Wink - ale tę powyższą notkę przeczytałem wcześniej. Chętnie się dowiem więcej, zwłaszcza o Stowarzyszeniu Nadzieja i fundacji...
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
taki maly off topic Wink

Maćku - teraz powinny być kwiaty, podziękowania i w ogóle Wink
Odpowiedz
OT ciąg dalszy Wink Podziękowania - jak najbardziej. Kwiaty - przy najbliższej okazji Wink
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Ja się bardzo cieszę Smile . Osoby patronujące przedsięwzięciu gwarantują jak myślę poważną i owocną w skutkach realizację idei muzeum Jacka. Trochę tylko żaluję, że Festiwale poświęcone pamięci Jacka mają być organizowane w Kołobrzegu a nie w Przemyślu... Tradycja, magia oraz poświęcenie i profesjonalizm organizatora, skłaniała by raczej ku temu drugiemu miastu... No ale cóż, nie znam kontekstu, więc może tak ma być. A tak przy okazji, Ann, Arturze poprawcie komunikat na stronie zapowiadający powstanie muzeum. Po słowie "jego" a przed "Wojciech Stronias" powinno być chyba słowo "przyjaciel" ale gdzieś się zgubiło. Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Rzecz warta pilnego śledzenia. Ciekawi mnie koncepcja. Bo muzeum kojarzy się z wystawiennictwem, a tu raczej specjalnie dużo eksponatów nie bedzie. Nigdy nie miałem przychylności do muzeuw, gdzie za szybką leżą zdjecie, fotogramy rekopisów i książki, których nie można obejrzeć w srodku, bo kustosz postanowił, że najciekawsza jest np. strona tytułowa. Nie wyobrażam sobie też tej prezentacji nagrań czy filmów z koncertu. Co, niby zbiórka o 15.30 na 1 godzinę? dziś puszczamy Mury, jutro Raj? Boję się, żeby nie powstało w Polsce kolejne "martwe" muzeum. Niewątpliwie pochwalam ideę utworzenia jakiejś placówki propagującej dorobek Jacka, wydawającej śpiewniki, nuty etc, organizującej promocje młodych ludzi śpiewających nie tylko piosenki Jacka, ale podobną poezję. Będę na pewno sledził z uwagą... Confusedpoko:
Odpowiedz
czyli salka interaktywna - stanowiska z filmami, nagraniami etc? 5-5 stanowisk, każdy może sobie posłuchać/obejrzeć wybraną pozycję.
Odpowiedz
"Muzeum wszystkich nie pomieści,
Więc idą przez pamiątek zbiór,
A ci, co raz już całość przeszli,
Z powrotem zamykają sznur
Wołając - "Treści! Treści! Treści!""
Szturm

No nic wypada tylko skakać z radości...Smile i jechać do Gdańska za jakiś czas... już sobie wyobraziłem jak zrobie zdjęcie tabliczki z napisem: "ul. Jacka Kaczmarskiego" a za parenaście lat pokarze je dziecku a potem je tam zabiorę... oh rozmarzyłem się :wink: Ciesze się niezmiernie :!:

podejrzewam że będzie tam "sklepik" Smile
Odpowiedz