Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
* * *
* *
(pierwsza miłość)
te pierwsze jabłka
kraść chodziliśmy
do ogrodu
i tak soczyste
choć jeszcze zielone
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Sławku, ponieważ zamieściłeś na Forum, w dziale "Wiersze" (w ciągu dwóch miesięcy!) pięćdziesiąt osiem (sic!) tekstów, to wielce zasadnym wydaje mi się być zadanie Ci następującego pytania: czy Ty te swoje utwory poddajesz jakiejkolwiek selekcji?
Pytanie zadaję w ramach komentarza do tego "wiersza", bo zastanawiam się, czy wysłałeś go tutaj dlatego, że był lepszy (!?) od innych?
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):czy Ty te swoje utwory poddajesz jakiejkolwiek selekcji? nie
W sumie w ciągu 10 lat napisałem około 100 tekstów. Wrzucam te, które uznaję za warte wrzucenia, ale nie stosuję ostrej selekcji. Moja średnia roczna, to 10 wierszy. To nie jest tak, że ja piszę i od razu dziele się tym radośnie z Forumowiczami
Szymon napisał(a):Pytanie zadaję w ramach komentarza do tego "wiersza", bo zastanawiam się, czy wysłałeś go tutaj dlatego, że był lepszy (!?) od innych? Uważam, że jakoś szczególnie zły nie jest w skali prezentowanej w tym dziale własnej twórczości
[ Dodano: 1 Wrzesień 2007, 13:58 ]
Bez przesady, to nie forum na stronie "Odry"
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 1,211
Liczba wątków: 84
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Sławku, ponieważ zamieściłeś na Forum, w dziale "Wiersze" (w ciągu dwóch miesięcy!) pięćdziesiąt osiem (sic!) tekstów, to wielce zasadnym wydaje mi się być zadanie Ci następującego pytania: czy Ty te swoje utwory poddajesz jakiejkolwiek selekcji? Wspomnienie o Andym Grochowskim?
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Szymon napisał(a):czy Ty te swoje utwory poddajesz jakiejkolwiek selekcji? nie Aha.
Sławek napisał(a):W sumie w ciągu 10 lat napisałem około 100 tekstów. Wrzucam te, które uznaję za warte wrzucenia, ale nie stosuję ostrej selekcji. Czyli zamieściłeś już na Forum niemalże dwie trzecie z tego, co kiedykolwiek napisałeś - gratuluję! Może wrzuć tutaj te pozostałe czterdzieści tekstów w jednym wątku, bo to ułatwi nieco lekturę Forum. Skoro nie stosujesz ostrej selekcji, to jaką stosujesz? Tępą? A jeśli tak, co zdajesz się sugerować (pisząc: wrzucam te, które uznaję za warte wrzucenia), to dlaczego wyżej odpowiedziałeś na moje pytanie w sposób jednoznacznie wskazujący na to, że w tej materii wszelka selekcja jest Ci obca? Jako, że (najoględniej rzecz ujmując) zaprzeczasz sobie nie pierwszy już raz w jednej, krótkiej wypowiedzi, dla pewności zapytam: czy Twoje wypowiedź na Forum też powstają, jak śmiem przypuszczać, pod wpływem jakiegoś natchnienia, które zabrania Ci ich poprawiania czy choćby precyzowania?
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Czyli zamieściłeś już na Forum niemalże dwie trzecie z tego, co kiedykolwiek napisałeś - gratuluję! Może wrzuć tutaj te pozostałe czterdzieści tekstów w jednym wątku, bo to ułatwi nieco lekturę Forum. Skoro nie stosujesz ostrej selekcji, to jaką stosujesz? Tępą? A jeśli tak, co zdajesz się sugerować (pisząc: wrzucam te, które uznaję za warte wrzucenia), to dlaczego wyżej odpowiedziałeś na moje pytanie w sposób jednoznacznie wskazujący na to, że w tej materii wszelka selekcja jest Ci obca? Jako, że (najoględniej rzecz ujmując) zaprzeczasz sobie nie pierwszy już raz w jednej, krótkiej wypowiedzi, dla pewności zapytam: czy Twoje wypowiedź na Forum też powstają, jak śmiem przypuszczać, pod wpływem jakiegoś natchnienia, które zabrania Ci ich poprawiania czy choćby precyzowania? Ja sobie doskonale zdaję sprawę, że sztuka retoryki Cię bawi, ale nie zamierzam dokładać drew do tego pieca
To bardzo prosta rzecz. Dział Twórczość własna powstał po to, by każdy Forumowicz mógł do niego wrzucić swoje teksty i poddać je ocenie. Nie zamierzam się przed nikim spowiadać z tego jakie teksty i w jakiej ilości wrzuciłem, korzystając wszak z zasad jakimi kieruje się ten dział. Jeżeli coś Ci się podoba - napisz, jeżeli jakiś tekst Ci nie leży - napisz. Sprawami selekcji pozwól, że zajmę się sam.
Jan Paweł II
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Dział Twórczość własna powstał po to, by każdy Forumowicz mógł do niego wrzucić swoje teksty i poddać je ocenie. A od kiedy interesuje Cię czyjeś zdanie na temat Twojego pisania? :o
Reputacja:
0
Simon napisał(a):A od kiedy interesuje Cię czyjeś zdanie na temat Twojego pisania? :o od pierwszego opublikowanego tutaj tekstu
Jan Paweł II
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Nie zamierzam się przed nikim spowiadać z tego jakie teksty i w jakiej ilości wrzuciłem, korzystając wszak z zasad jakimi kieruje się ten dział. Ech...
A ja naiwnie myślałem, że nie wszystkie kwestie wymagają wymieniania ich explicite w regulaminie
Trzeba będzie faktycznie nad tym pomyśleć, skoro tzw. zdrowy rozsądek nie zawsze wystarcza :ups:
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):A ja naiwnie myślałem, że nie wszystkie kwestie wymagają wymieniania ich explicite w regulaminie
Trzeba będzie faktycznie nad tym pomyśleć, skoro tzw. zdrowy rozsądek nie zawsze wystarcza :ups: Wprowadź oficjalną cenzurę. Przecież ona już i tak funkcjonuje na forum, wiele osób ją na sobie odczuło. Nie tylko ja.
Jan Paweł II
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):te pierwsze jabłka
kraść chodziliśmy
do ogrodu
i tak soczyste
choć jeszcze zielone A właściwie to dlaczego ten tekst jest w dziale wiersze?? Z jakiego powodu jedno proste zdanie uważa się za wiersz ?? Dlatego że szyk wyrazów trochę udziwniony jest ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):A właściwie to dlaczego ten tekst jest w dziale wiersze?? Z jakiego powodu jedno proste zdanie uważa się za wiersz ?? Dlatego że szyk wyrazów trochę udziwniony jest ?? Dziwne jest Twoje pytanie.
Jan Paweł II
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
mi się wiersz podoba. Ma przesłanie, niuanse, i jest obrazowy. Rozumiem jego proste, miłe znaczenie.
PK
"Chude Dziecko"
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):Dziwne jest Twoje pytanie. Tak jak i dziwny jest twój wiersz. Żeby choc rymy miał, to można by było go uznac za wierszyk. A tak to nic w nim nie ma poza jednym (?) prostym zdaniem.
berseis13 napisał(a):Ma przesłanie, niuanse, i jest obrazowy. Jakie przesłanie i niuanse??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Żeby choc rymy miał, to można by było go uznac za wierszyk. Tak, wiem, że brak rymów przeszkadza Ci w zrozumieniu wiersza . Więc wiersz kieruję do osób nie mających problemów z jego natychmiastowym, właściwym odczytaniem, takich jak uż. berseis13 . Osób nadających na podobnych falach wrażliwości jak ja.
Osoba o wrażliwości odmiennej zada pytanie:
Przemek napisał(a):Jakie przesłanie i niuanse?? Pytanie z przyczyn obiektywnych zostanie pozostawione bez odpowiedzi, ponieważ odpowiedź na nie jest kwestią wrażliwości.
Jan Paweł II
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):Pytanie z przyczyn obiektywnych zostanie pozostawione bez odpowiedzi, ponieważ odpowiedź na nie jest kwestią wrażliwości. Jasne, po prostu nie ma tam żadnego przesłania i niuansów. Jakby były, to można by je opisac.
Sławek napisał(a):Tak, wiem, że brak rymów przeszkadza Ci w zrozumieniu wiersza Po pierwsze, to trzeba by ustalic czy to jest faktycznie wiersz i dlaczego. Dopiero potem można zastanowic się nad rozumieniem.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Jasne, po prostu nie ma tam żadnego przesłania i niuansów. Jakby były, to można by je opisac. Nie ma tam przesłania, ani niuansów, ponieważ nie możesz sobie poradzić z ich odnalezieniem. Ten wiersz jest jak obraz. Ale co ja mogę powiedzieć jak wszystko wskazuje na to, że rozmawiam z człowiekiem pozbawionym wyobraźni?
Jan Paweł II
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Ale co ja mogę powiedzieć jak wszystko wskazuje na to, że rozmawiam z człowiekiem pozbawionym wyobraźni? Dopisz jeszcze coś o gównie, co nam będziesz oszczędzał :'
Nie spodziewałem się po Tobie takiego stylu prowadzenia dyskusji - może się jednak uspokój trochę, zanim zaczniesz pisać?
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Dopisz jeszcze coś o gównie, co nam będziesz oszczędzał :'
Nie spodziewałem się po Tobie takiego stylu prowadzenia dyskusji - może się jednak uspokój trochę, zanim zaczniesz pisać? A pod spodem Przemek dopisze jeszcze coś o bzykaniu przez Anioły. Tak do kompletu. Ten sam rodzaj uraczenia czytelnika.
P.S. Jestem anielsko spokojny
[ Dodano: 3 Wrzesień 2007, 01:15 ]
Ale w sumie muszę Ci przyznać rację, nie powinienem był się zniżać do tego poziomu.
Jan Paweł II
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
nie wiem co Wam nie pasuje, to jest dobry tekst, pointa jest trochę słaba, ale jest ładna czytelna aluzja literacka zderzona z dosłownym przekazem i fajnie - co więcej potrzeba? zwłaszcza tutaj.
pozdrawiam
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Liczba postów: 126
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
k. napisał(a):nie wiem co Wam nie pasuje, to jest dobry tekst, pointa jest trochę słaba, ale jest ładna czytelna aluzja literacka zderzona z dosłownym przekazem i fajnie - co więcej potrzeba? zwłaszcza tutaj.
pozdrawiam Zgadzam się, mi też się podoba.
Pozdrawiam
tjk
Reputacja:
0
k. , tjk_ - dziękuję, miło mi czytać od Was takie słowa
Jan Paweł II
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Tomasz Jastrun napisał(a):Krótki wiersz jest jak kamień
Można nim cisnąć
Podrzucić jak piłkę
Lub połknąć przed zaśnięciem
Długie wiersze są jak ulice
Gdzie na poboczach stoją samochody
A leniwy tłum ogląda wystawy
Krótki wiersz zmieści się w jednym oddechu
W jednej otwartej lub zaciśniętej dłoni
W jednym westchnieniu i jęku
Długie wiersze są dzisiaj niepraktyczne
Trudno skupić się przy nich
W nieustającym bełkocie zdarzeń
Krótki wiersz jest znakiem naszych czasów
Ziarnem które czeka na swoją porę
A co do samego wiersza, znawca poezji ze mnie jak z koziej dupy trąba, ale nie uważam tego ani innych Twoich wierszy za jakieś specjalnie złe. Jeśli mówimy o tym - zgrabnie i krótko ujęte, fakt - niespointowane, co jednak wcale nie sprawia, że jest jakiś specjalnie gorszy. Przeczytałem większość tego, co tu zamieściłeś i ta większość wydaje mi się naprawdę niezła, stąd trochę dziwią mnie zaciekłe ataki niektórych.
Tak czy siak, nie wdając się w utarczki słowne - jeśli wydasz kiedyś tomik, z pewnością go kupię
Pozdro!
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
0
Łukasz G. napisał(a):Tomasz Jastrun napisał(a):Krótki wiersz jest jak kamień
Można nim cisnąć
Podrzucić jak piłkę
Lub połknąć przed zaśnięciem
Długie wiersze są jak ulice
Gdzie na poboczach stoją samochody
A leniwy tłum ogląda wystawy
Krótki wiersz zmieści się w jednym oddechu
W jednej otwartej lub zaciśniętej dłoni
W jednym westchnieniu i jęku
Długie wiersze są dzisiaj niepraktyczne
Trudno skupić się przy nich
W nieustającym bełkocie zdarzeń
Krótki wiersz jest znakiem naszych czasów
Ziarnem które czeka na swoją porę
A co do samego wiersza, znawca poezji ze mnie jak z koziej dupy trąba, ale nie uważam tego ani innych Twoich wierszy za jakieś specjalnie złe. Jeśli mówimy o tym - zgrabnie i krótko ujęte, fakt - niespointowane, co jednak wcale nie sprawia, że jest jakiś specjalnie gorszy. Przeczytałem większość tego, co tu zamieściłeś i ta większość wydaje mi się naprawdę niezła, stąd trochę dziwią mnie zaciekłe ataki niektórych.
Tak czy siak, nie wdając się w utarczki słowne - jeśli wydasz kiedyś tomik, z pewnością go kupię
Pozdro! Bardzo dziękuję
Nie napiszę, że mnie również dziwią te ataki, bo nie chcę otwierać na nowo wszystkich sporów Ale bardzo dziękuję za dobre słowo.
Jan Paweł II
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Łukasz G. napisał(a):fakt - niespointowane a no właśnie nie wiem czy tak do końca niespointowane, bo jednak ta pointa jakaś jest i ona jest całkiem wdzięczna - tak po ludzku bliska, znajoma i ciepła, i być może dlatego trochę mało efektowna, ale trudno powiedzieć czy to jest jej wadą - nie wszystko musi się kończyć mocnym pierdolnięciem to jest po prostu dobry wiersz; zły jest ten o czołgu
pozdrawiam
k
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Reputacja:
0
k. napisał(a):tak po ludzku bliska, znajoma i ciepła, i być może dlatego trochę mało efektowna k. napisał(a):po prostu dobry wiersz; zły jest ten o czołgu To wszystko wynika jak się wydaje głównie z tego, że czołg sam w sobie nie jest tak bardzo bliski, znajomy i ciepły, choć z pewnością efektowny jest w pewnym sensie Niestety na Forum nie ma chyba pancerniaków
:piwko:
Jan Paweł II
|