Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O Ani
Teraz gdy snujesz plany na księżycu
nie ma myśli do obwiniania
za czyny i pomysły.
Jeszcze na ziemi pokutujesz
własne zjawy i obrazy.

W dłoni czaszkę szarą
przewracasz jednym palcem,
po szorstkości snuje szorstkość
i po śmierci snuje życie.

Przy wejściu Piotr rozdaje piki,
czarne trefle w kształcie krzyża
pod rękawem as ukryty
z upadłymi gra o losy.

Z kwadratów postać śpi na sofie
okrągłe listy, krąg obsesji
światło wokół ciemnej głowy
mrocznie w oku pali stosy

Świat dla Ciebie, nie Ty dla niego
owocem cała, latem świeża
opuszczona biała głowa
zza lustra odbita w Tobie

aksamitna czapeczka płasko
czarną nicią obszyta, myśli
cienki papieros nawilżony
nie-równą czarną szminką

Taka radość z jej odbicia
taka miłość w tej ślepocie
taki strach w tym ruchu pędzla
taka wiara w swej tęsknocie.

To piękny wiersz, swoim nastrojem przypomina nieco "Aleksandra Wata". Skojarzenia są bardzo podobne. Klimaty, w których się poruszasz są mi bardzo bliskie. Kiedy wędrujesz za granice życia, to znaczy że nie jest Ci ono obojętne, próbujesz nim kierować, nawigując bezwzględnymi znakami. To piękne!
Bardzo dawno nie czytałem wiersza, tak bardzo optymistycznego. Szczerze mówiąc nie wierzyłem, że potrafisz tak pisać.
Smile
[size=75][b][i]"Dla pewnych durniów, nafaszerowanych tanim materializmem, metafizyka jest czymś nudnym i suchym, i dowolnym!" SIW[/i][/b][/size]
Odpowiedz
Seim napisał(a):Szczerze mówiąc nie wierzyłem, że potrafisz tak pisać.
Powiem szczerze, po śmierci Babci chciałam jakoś sobie ją przypomnieć, mało ją znałam, a ponieważ była to kobieta o rozbrajająco specyficznym charakterze, trudno mi było ją bliżej poznać po powrocie do Polski. Pamiętałam jednak portrety Babci malowane przez Dziadka. Niektóre z tych portretów promienieją światłem, szczęściem, i paradoksalnie smutne jest to że ta 'postać z kwadratów' tak cierpiała za życia.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.in-spe.art.pl/katalogi/images/kaczmarski/img/image8.jpg">http://www.in-spe.art.pl/katalogi/image ... image8.jpg</a><!-- m -->

Akurat 'Aleksander Wat' nie jest znanym mi utworem więc mam nadzieję że to dobrze... (wieczorem sobie posłucham Smile )

-PK
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Wielu potrafi napisać epitafium, ale pięknie napisać - tylko nieliczni!

Poprzez wiązankę skojarzeń, alegorii uruchomić mechanizm wyobraźni, który przenosi w nieznany, zaginiony świat istnienia będącego już tylko wspomnieniem, nicością. W retrospektywie życia odnaleźć porozrzucane cząstki, które składają się w całościowy portret, który w chwili ożywa, przemawia, realnie i rzeczywiście takim jakim by w życiu. Poprzez uczucia, którymi żył, pasje które go wiodły, tęsknoty pozostające jego niespełnieniem staje między nami....
Piękne!.....
Smile
[size=75][b][i]"Dla pewnych durniów, nafaszerowanych tanim materializmem, metafizyka jest czymś nudnym i suchym, i dowolnym!" SIW[/i][/b][/size]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości