Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DVD Wysockiego
Witam!
Jako debiutant na forum pozdrawiam goraco wszystkich "kaczmarofili" i "wysockofili". Ciekawostka dla miłośników Wołodii: można kupić DVD zawierające film dokumentalny o Wysockim. O ile jakość techniczna nagrań pozostawia wiele do życzenia, o tyle zawartość merytoryczna stanowi nie lada gratkę: chociażby porywające, "meksykańskie" wykonanie "кони привередливые", czy fantastyczne (ze strojeniem gitary) "Спасите наши души". W sumie fajna rzecz. Link tutaj
Odpowiedz
O ile się nie mylę, to są dostępne trzy, albo cztery części tego wydawnictwa.
Były w EMPiKu (chore ceny ~60 zł), a najlepiej polować na Allegro (~25 zł).
A materiały zawarte na tych płytach, rzeczywiście ciekawe, choć jakość różna...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Dokładnie rzecz biorąc, to oprócz wspomnianego wyżej DVD (w cenie ok. 40 PLN) można dostać (np. w EMPiKU) zarejestrowany na trzech płytach DVD film dokumentalny "Мне есть что спеть…" (cena ok. 60 PLN Sad ). Również cenna rzecz dla fanów, do których się zaliczam Smile.
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.allegro.pl/item225813871_w_wysocki_mam_co_zaspiewac_cz_2_folia_.html">http://www.allegro.pl/item225813871_w_w ... olia_.html</a><!-- m --> Wink
Odpowiedz
Freed napisał(a):Skąd: Oświęcim
to w promieniu 30 km od mojego domu istnieje ktoś kto słucha Wołodi i JK Big Grin witam serdecznie Big Grin
Freed napisał(a):jakość techniczna nagrań pozostawia wiele do życzenia,
jest aż tak źle ??
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Aż tak to może nie. Ale źle jest.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Pozdrawiam kolegę "po fachu" z Libiąża !!
Co do jakości technicznej nagrań, to jest różnie. Są fragmenty tylko dla zagorzałych fanów (niewiele widać), ale są też całkiem przyzwoite. Gdzieniegdzie można podpatrzeć charakterystyczny sposób grania Wołodii (bicie i "dziwnie" łapane akordy na przestrojonej siedmiostrunowej gitarze, która czasem wygląda, jakby była po większych przejściach niż jej właściciel). A całkiem fajne są długie ujęcia i zbliżenia publiczności radzieckiej podczas utworu "О фатальных датах и цифрах" Big Grin . Ale wersja "Koni..." mnie wbiła w fotel. Wcześniej niespecjalnie lubiłem ten kawałek, chociaż wiadomo, że to takie "opus magnum" Wołodii. Teraz zrozumiałem... i jeszcze nie mogę dojść do siebie :Smile .
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
Freed napisał(a):chociażby porywające, "meksykańskie" wykonanie "кони привередливые",
Hmm - nie wiem ile Wysocki miał koncertów w Meksyku - nagranie z 1977 roku jest tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://youtube.com/watch?v=GeC6CF7P4I0">http://youtube.com/watch?v=GeC6CF7P4I0</a><!-- m -->
(nie wiem czemu u mnie go nie widać - jakby co, mogę wrzucić wersję .avi na serwer)

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):O ile się nie mylę, to są dostępne trzy, albo cztery części tego wydawnictwa.
Były w EMPiKu (chore ceny ~60 zł), a najlepiej polować na Allegro (~25 zł).
A materiały zawarte na tych płytach, rzeczywiście ciekawe, choć jakość różna...
OT: To co, na allegro z napadów na TIR-y czy z "dodruków" przez pracujących przy produkcji CD? No chyba, że ktoś źle obdarowany, znudzony lub potrzebujący pieniędzy na inne cele?
Odpowiedz
Pewnie mniej lub bardziej prywatny import. A jakiś manager w EMPiKu stwierdził, że skoro muzyczne DVD sprzedają się, mniej więcej, w takich cenach, to trzeba dać podobną...
Zeratul napisał(a):nagranie z 1977 roku jest tu:
To nagranie jest właśnie na DVD, o którym pisał Freed w pierwszym poście.
Odpowiedz
No właśnie, to ta sama wersja...
No to jeszcze "Спасите наши души" tu
Trochę inna wersja niż na płycie, tamtej ze strojeniem gitary nie znalazłem, ale ta też niezła. Zwracam uwagę na fajną scenografię... :rotfl:
Odpowiedz
Jako uzupełnienie tematu:
Włodzimierz Wysocki ...przerwany lot
Gdzie jesteście, wilki?!
Mam co zaśpiewać

I jeszcze: Bułat Okudżawa
Odpowiedz
Jeżeli "Mam co zaśpiewać" można kupić za 45 PLN (3 płyty z bardzo interesującym materiałem!!) - to jest to cenowa rewelacja.
Ten sam film (inne okładki) można dostać w EMPiKU za około 60 PLN/sztuka, czyli w sumie ok. 180 złotych. A tu 45. Ciekawe.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
Wspominałem wcześniej o wersji "Спасите наши души" ze strojeniem (może bardziej: rozstrojeniem) gitary. Wówczas na „you tube” tej wersji nie znalazłem, ale teraz już jest. Tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=5w0TXciCRgM&feature=related">http://pl.youtube.com/watch?v=5w0TXciCR ... re=related</a><!-- m -->
Odpowiedz
Wersja rosyjska jest ogólnie dostępna w sieci Wink

Pozdrawiam serdecznie!
Wolę wolność pełną niebezpieczeństw, niż bezpieczną niewolę!
Odpowiedz
3-płytowy film jest też tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.allegro.pl/item293586922_wlodzimierz_wysocki_3w1_video.html">http://www.allegro.pl/item293586922_wlo ... video.html</a><!-- m -->
...chyba warto Smile
Odpowiedz
Freed napisał(a):...chyba warto
yhy... Wink
Odpowiedz
Wysłałem zapytanie do sprzedajacego jaki jest stan płytek ... ale, że pkosela się wyrwał to nie mogę już skorzystać z "kup teraz" Big Grin
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):pkosela się wyrwał
Milusiowi zależało bardzo...
A nie były/są wystawione jako "nowe"? :Smile

Cholera, rzeczywiście nie...

/ bo tak!
Odpowiedz
Nowe do kupienia na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.knigi.pl">www.knigi.pl</a><!-- w --> , pkosela podawał wyżej link. Ale ok. 15 PLN drożej…
Odpowiedz
Smile nie doczytałem, dzięki Smile w razie wojna zakupię we wskazanym sklepie Smile
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Nie będę "wojował", bo - jak wiadomo- wojów traktuję z góry (pięścią) Wink
Odpowiedz
Lelum polelum , przechodzę na PW ....
(Josif Brodski)
Odpowiedz