Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Herbert, Stachura czy Czyzykiewicz ale mi chodzi bardzo konkretnie o artystów śpiewających własne, bądź opracowujących muzycznie teksty poetyckie czyjegoś autorstwa.
Herbert - nie śpiewał
Stachura - to chyba był śpiew 
Czyżykiewicz - I Liga jeżeli chodzi o głos i gitarę
Więc na półce razem z JK w kręgu polskiej piosenki autorskiej znajdujesz miejsce jedynie jeżeli chodzi o Czyżykiewicza.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Mówimy o artystach z najwyższej półki.
Chciałeś - wymieniłem.
Domagałeś się zaweżenia - zaweziłem.
Teraz ocieramy się o absurd: Jacek był NIEPOWTARZALNYM artystą. I w ten krąg mozna zawęzić tylko do...niego samego.
Gdybys mnie od razu zapytał o spiewającego poetę - od razu bym odpowiedział, że Jacek Kaczmarski nie ma konkurencji.
Natomiast na mojej najwyzeszej półce zasiada w towarzystwie wielu wybitnych artystów.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Teraz ocieramy się o absurd: Jacek był NIEPOWTARZALNYM artystą. I w ten krąg mozna zawęzić tylko do...niego samego.
Gdybys mnie od razu zapytał o spiewającego poetę - od razu bym odpowiedział, że Jacek Kaczmarski nie ma konkurencji. tym postem potwierdziłeś, że Paweł Konopacki się nie mylił
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
No dobrze Sławku - a podaj kogoś,kto Twoim zdaniem jako poeta śpiewający stanowi w Polsce konkurencję dla Kaczmarskiego.
Reputacja:
0
Nie wiem czy się mylił czy nie, nie sledzę całego wątku na poprzednich stronach.
W kazdym razie nie ma na naszym rodzimym podwórku żadnego śpiewającego poety tego formatu co Jacek. Pozostawił On po smierci jedną wielką, ziejąca czeluść i pustkę. Nie ma następców.
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Ale tu chyba w ogóle bez sensu jest porównanie... Uwielbiam i JK i Czyżykiewicza, ale za co innego, nie porównując...
PS. Przyznaję Ci Simon ostateczną rację - Czyżykiewicz potrafi też śpiewać
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Reputacja:
0
bardzo wątpię, że JK odebrałby zestawienie z Grechutą inaczej niż jako nobilitację. Bardzo też wątpię, czy bez uśmiechu przyjąłby tezę o swojej bezkonkurencyjności w kategorii piosenki z tekstem w Polsce.
[ Dodano: 16 Sierpień 2007, 12:21 ]
Kazia:) napisał(a):PS. Przyznaję Ci Simon ostateczną rację - Czyżykiewicz potrafi też śpiewać czego nawet w stanie maligny, agonii, 40 stopniowej gorączki, czy zamroczenia nigdy bym nie podważał
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):bardzo wątpię, że JK odebrałby zestawienie z Grechutą inaczej niż jako nobilitację. Bardzo też wątpię, czy bez uśmiechu przyjąłby tezę o swojej bezkonkurencyjności w kategorii piosenki z tekstem w Polsce. My o niebie, Ty o chlebie.
Albo raczej odwrotnie.
Nie mówimy o tym co Jacek uwazałby na swój temat.
Byłby w towarzystwie oficjalnym dyplomatą i z kurtuazją wypowiadałby się o kolegach po fachu.
Natomiast "na grillu" juz niekoniecznie
To, co Jacek sam by na ten temat twierdził - nie ma nic wspólnego z tym, co my na ten temat twierdzimy.
Reputacja:
0
Alek napisał(a):No dobrze Sławku - a podaj kogoś,kto Twoim zdaniem jako poeta śpiewający stanowi w Polsce konkurencję dla Kaczmarskiego. ale w jakim celu? Wystarczy prześledzić rynek wydawniczy w kategorii poezji śpiewanej, piosenki autorskiej. Podanie przeze mnie każdego nowego nazwiska po Grechucie spowoduje tę samą fale negacji.
Jan Paweł II
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):czego nawet w stanie maligny, agonii, 40 stopniowej gorączki, czy zamroczenia nigdy bym nie podważał wiem wiem, to było do innej naszej rozmowy
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Wystarczy prześledzić rynek wydawniczy w kategorii poezji śpiewanej, piosenki autorskiej :o
Wystarczy?
Mówisz, na pęczki takich artystów?
[ Dodano: 16 Sierpień 2007, 12:32 ]
Sławek napisał(a):Podanie przeze mnie każdego nowego nazwiska po Grechucie spowoduje tę samą fale negacji. Podaj.
Nie pisnę nawet słowem komentarza.
Jestem po prostu cholernie ciekaw. :
Reputacja:
0
nie, niestety mamy ich w deficycie, co nie oznacza, że ich nie ma, a JK stanowi kategorię jednoosobową bez precedensu. Za Jacka dałbym się pokroić, ale nie w tym rzecz. Grechuta, Kaczmarski, Osiecka, Kelus, Czyżykiewicz, Lubelska Federacja Bardów - to dla mnie artyści idący w równym szeregu. Oczywiście spośród wymienionych dorobek JK jest największy, do tego dochodzi legenda, "kombatancka" przeszłość, a przede wszystkim wielkość tekstów JK. I choć Jacek Kaczmarski zawsze będzie dla mnie kimś na czele pochodu, to nigdy nie odważe się napisać, czy powiedzieć, że jednoosobowo niesie sztandar, a inni moga się ustawić czwórkami 100 metrów za nim.
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):JK stanowi kategorię jednoosobową bez precedensu. Wg mnie stanowi.
I tu doszlismy chyba do kresu tej debaty, Przyjacielu. :piwko:
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Wg mnie stanowi.
I tu doszlismy chyba do kresu tej debaty, Przyjacielu. czyli otworzenie wątku jakiegokolwiek innego śpiewającego poety jako godnego, aby pisać o nim na Forum JK jest wg Ciebie bez sensu 
Tu dochodzimy do sedna sprawy, że Grechuta stał się niejako kozłem ofiarnym, gdyż o kim bym nie napisał stawiając go w jednym rzędzie z JK, Ty byś to zanegował.
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):czyli otworzenie wątku jakiegokolwiek innego śpiewającego poety jako godnego, aby pisać o nim na Forum JK jest wg Ciebie bez sensu Przyjacielu, czytajże to, co piszę...
Na pierwszej stronie już napisałem:
$imon napisał(a):Nie mam nic przeciwko osobnemu miejscu dla Grechuty na tym forum, daleki jestem od marginalizowania jego wkładu w polską kulturę i deprecjonowania jego dorobku artystycznego Sławek napisał(a):Ty byś to zanegował. Oddzielmy dwie sprawy.
Mijsca na forum dosyć dla kazdego - to raz.
Stawianie kogoś w jednym rzędzie z JK - dwa.
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Więc na półce razem z JK w kręgu polskiej piosenki autorskiej znajdujesz miejsce jedynie jeżeli chodzi o Czyżykiewicza Bo na tej półce obok Jacka bardzo trudno jest kogoś postawić. Właśnie ta Jackowa oryginalność, trudność w "zapółkowaniu" powoduje, że dokonywanie takich porównań jest niezwykle trudne. Przede wszystkim wg mnie, Marka Grechutę trudno nazwać bardem. Był bardzo utalentowanym, dla wielu osób na pewno charyzmatycznym artystą, ale dla mnie z zupełnie innej bajki niż J.K. I to nawet nie chodzi o to, kto ma stać na wyższej półce (jeśli to ma być miarą wartości danego artysty), ale czyja półka będzie bardziej pojemna jeśli chodzi o artystyczną głębię. Oceniając to w ten sposób, dla mnie twórczość J.K. niesie ze sobą znacznie więcej elementów, które zmuszają mnie do refleksji, wzruszają mnie, inspirują czy energetyzują, w stosunku do emocji jakie wywołuje we mnie twórczość Grechuty.
Zdaję sobie jednak sprawę, że będą tacy, którzy myślą i czują dokładnie odwrotnie. Jedno jest pewne. Obaj artyści bardzo się od siebie różnią a ich cechą wspólną na pewno jest to że mają już swoje stałe miejsce w historii polskiej kultury. Patrzyłbym więc na obu panów raczej pod kątem w jaki sposób ich dorobki się uzupełniają, jaki obszar społecznej wrażliwości i zapotrzebowania społecznego na sztukę przez duże S, mogą zagospodarować. Stawianie ich w opozycji do siebie moim zdaniem zaprowadzi w ślepą uliczkę.
Nigdy zatem nie rozumiałem zacietrzewienia dwóch stron we wzajemnym udowadnianiu sobie własnych racji w sposób - który gdybyśmy mieli okazję obserwować o co w sieci trudno - polegający na tym, że dwóch ludzi stoi na przeciwko siebie i każdy z nich puka się w czoło w odpowiedzi na argumenty oponenta :/ .
Stąd kpiny Simona i zacietrzewienie Sławka na początku może trochę bawi, ale w miarę kolejnej dysputy jest nużące.
Paweł Konopacki napisał(a):Listę prawd? No, może całej listy Ci teraz nie napiszę, ale kilka dogmatów, których naruszenie będzie skutkowało histerią "kryształowych tak, że przezroczystych"? Proszę bardzo!
- Nie ma możliwości, aby wykonanie nieautorskie piosenki Jacka mogło równać się z autorskim
- Jacek Kaczmarski był nieprzytomny w chwili udzielania mu sakramentu chrztu
- Jacek wybral najlepsze z możliwych wyjśc podejmując decyzję o nieinwazyjnej terapii
- Jacek Kaczmarski nigdy nie pisał poltycznych kupletów
- Jacek Kaczmarski stanowi jakość samą w sobie i nie da się go porównać z żadnym innym artystą. Takie porównywanie jest "po prostu śmieszne". Zupełnie też nie rozumiem wypowiedzi Pawła w tym temacie, który sprawia wrażenie jakby cały czas dyskutował ze swoim głównym forumowym oponentem, który… w ogóle nie zabrał głosu w tym temacie. I choć zapewne mamy bardzo podobne zdanie na temat rzeczonej osoby, to wydaje mi się że takie uogólnianie jest krzywdzące dla zdecydowanej większości użytkowników tego forum i w ogóle nie wiąże się z tematem.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
lodbrok napisał(a):Zupełnie też nie rozumiem wypowiedzi Pawła w tym temacie, który sprawia wrażenie jakby cały czas dyskutował ze swoim głównym forumowym oponentem, który… w ogóle nie zabrał głosu w tym temacie. I choć zapewne mamy bardzo podobne zdanie na temat rzeczonej osoby, to wydaje mi się że takie uogólnianie jest krzywdzące dla zdecydowanej większości użytkowników tego forum i w ogóle nie wiąże się z tematem. No, cóż. Paweł po prostu kolejny już raz pokazał, że w każdym możliwym temacie szuka zaczepki i stara się prowokować wspomnianego "oponenta". Na szczęście, tym razem, zauważam to nie tylko ja.
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Listę prawd? No, może całej listy Ci teraz nie napiszę, ale kilka dogmatów, których naruszenie będzie skutkowało histerią "kryształowych tak, że przezroczystych"? Proszę bardzo!
- Nie ma możliwości, aby wykonanie nieautorskie piosenki Jacka mogło równać się z autorskim Hm, ciekawe...
22 maja 2004 Paweł Konopacki napisał(a):Jeśli ktoś chce śpiewać piosenki Kaczmara, to choćby osiągnął idealny, taki sam gitarowy efekt, choćby nauczył się grać i śpiewać dokładnie tak, jak Kaczmar, i tak swoją propozycją propozycji Jacka nie przebije, nie osiągnie tej samej jakości a nawet się do niej nie zblizy.
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Lutrze,nie rozumiem o co Ci chodzi. Paweł przecież nigdzie nie napisał,że sam do nich nie należy
Reputacja:
1
lodbrok napisał(a):Bo na tej półce obok Jacka bardzo trudno jest kogoś postawić. Ano właśnie. I wydaje mi się, że powyższe sformułowanie(z którym się zgadzam), nie bierze się ze ślepego zapatrzenia w JK i z "nienaruszalności dóbr", ale właśnie z obiektywnego i trzeźwego spojrzenia na omawianą kwestię.
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ano właśnie. I wydaje mi się, że powyższe sformułowanie(z którym się zgadzam), nie bierze się ze ślepego zapatrzenia w JK i z "nienaruszalności dóbr", ale właśnie z obiektywnego i trzeźwego spojrzenia na omawianą kwestię. Dooooooookładnie tak.  )
Reputacja:
0
myślę, że dalszy rozwój wątku, to będzie już tylko kłótnia osób spierających się ze sobą we wszystkich wątkach. Tak oto na 9 stronie wątku o Grechucie, osiagamy średnią forumową, a Grechucie to nie jest w stanie ująć, ale i nie jest godne jego miejsca w kulturze polskiej. Czyli jak zwykle czeka nas przesienie wpisów OT i wątek ląduje w HP, a mi odchodzi 20 nowych wpisów z konta  Dzięki sporom z Simonem jeszcze długo będę "Prostym Człowiekiem"
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Dzięki sporom z Simonem jeszcze długo będę "Prostym Człowiekiem" Widzę, że moja wcześniejsza deklaracja:
$imon napisał(a):Wszystko co moge dla Ciebie zrobic Przyjacielu, to w przypadku róznicy naszych zdań - zachowac istnienie tej różnicy dla siebie. Będziesz wtedy szczęsliwszy? byla uzasadniona.
:piwko:
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):myślę, że dalszy rozwój wątku, to będzie już tylko kłótnia osób spierających się ze sobą we wszystkich wątkach. Sławku, przecież nic nie stoi na przeszkodzie abyś zainicjował jakąś konkretną merytoryczną dyskusję bezpośrednio związaną z jednym z Twych idoli, o którym jak słusznie zauważyłeś, do tej pory, możemy poczytać głównie w temacie tego wątku.
Reputacja:
0
zawsze będzie różnica, bo zbyt ortodoksyjnie podchodzisz do wielu spraw, a ja za dogmat przyjmuję coś innego niż uznane prawdy na temat tego, czy owego człowieka.
[ Dodano: 16 Sierpień 2007, 13:48 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):Sławku, przecież nic nie stoi na przeszkodzie abyś zainicjował jakąś konkretną merytoryczną dyskusję bezpośrednio związaną z jednym z Twych idoli, o którym jak słusznie zauważyłeś, do tej pory, możemy poczytać głównie w temacie tego wątku. taka dyskusja miała powstać po pierwszym wpisie w tym temacie
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławku, czyżbyś różnic w poglądach między ludźmi nie uważał za rzecz naturalną, a wręcz pożądaną?
Mnie się wydaje, że to, co między innymi Ty usiłujesz w niniejszym wątku zarzucać innym, sam prezentujesz.
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):bo zbyt ortodoksyjnie podchodzisz I to mówi fanatyk religijny?
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Sławek napisał(a):bo zbyt ortodoksyjnie podchodzisz I to mówi fanatyk religijny?  Otóż to! Właśnie o to między innymi chodziło mi w poprzednim poście.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):I to mówi fanatyk religijny? Luter napisał(a):Simon napisał(a):Sławek napisał(a):bo zbyt ortodoksyjnie podchodzisz I to mówi fanatyk religijny? Otóż to! Właśnie o to między innymi chodziło mi w poprzednim poście. jeżeli Wy mnie uważacie za fanatyka religijnego, to sorry bardzo, ale każda Wasza kolejna opinia o mnie kwalifikuje się na traktowanie z dużym przymrużeniem oka
Jan Paweł II
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Zupełnie też nie rozumiem wypowiedzi Pawła w tym temacie, który sprawia wrażenie jakby cały czas dyskutował ze swoim głównym forumowym oponentem, który… w ogóle nie zabrał głosu w tym temacie. :poklon:
Dokładnie to chciałem napisać, ale mnie ubiegłeś
Pawle - nie uzewnętrzniaj swoich prywatnych animozji we wszystkich tematach na forum :/
Niedługo strach będzie do Kawałów zajrzeć :'
Sławek napisał(a):myślę, że dalszy rozwój wątku, to będzie już tylko kłótnia osób spierających się ze sobą we wszystkich wątkach. Liczę, że "osoby spierające się ze sobą we wszystkich wątkach" (ze szczególnym uwzględnieniem jednej) darują sobie dalsze offtopicowanie w tym temacie :agent:
Sławek napisał(a):Czyli jak zwykle czeka nas przesienie wpisów OT i wątek ląduje w HP, a mi odchodzi 20 nowych wpisów z konta  Jeśli chcesz dyskutować o Grechucie, a nie tylko porównywać go z JK, to sądzę, że wątek da się jeszcze uratować, i nie trzeba go będzie przenosić do HP
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
|