Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Arka Noego" - prawa do zdjęć
Zeratul napisał(a):Mamy słowo Pawła i Paci (że KN celowo i złośliwie ukrył przed Pacią fakt/zamiar udostępnienia zdjęć do Arki) przeciw słowu KN-a (że było to tylko zwykłe przeoczenie spowodowane nadmiarem innych zadań).
W żaden sposób my, jako czytelnicy tego wątku, nie dojdziemy do prawdy (choć większość wybrała już pewnie "swoją" wersję wydarzeń).
Dalsza część wątku to już tylko niepotrzebna pyskówka, z której nic dla czytających nie wynika
Dokładnie o to chodzi! I za to piwo.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Co do przedstawionej przez Ciebie sytuacji, to nie jestem pewny, ale możliwe że mamy do czynienia ze współautorstwem.
Ja też nie jestem pewien. Prawo autorskie chroni przejawy działalności twórczej, a wiec rozróżniłbym taką sytuację ktoś mówi innej osobie "ja tu wszystko ustawie, i jak Ci powiem, to naciśnij ten guzik" od takiej, w której umawiają się "ja tam będę coś improwizować w kadrze, a ty pstryknij kilka ciekawych ujęć". W tym pierwszym przypadku nie nazwalbym czynności operatora sprzętu działaniem twórczym.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Prawo autorskie chroni przejawy działalności twórczej
Masz rację, ale twórczość mozna bardzo szeroko rozumieć. Scenę moze zaaranzować ktoś inny, ale jeśli dzieciak sam wycelowuje aparat na obiekty fotografowane i podświadomie, bez "analizy artystycznej" kadruje, to już jakoś tworzy obraz. dzieciaki zazwyczaj kadruję skrajnie fatalnie, ale one często tak widzą świat. To jest ich punkt widzenia.
Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci, jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć nośny temat do pieśni,
lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych
Odpowiedz