Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Przypadkiem trafiłem na nagranie:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/piotr_kosela/public/JK_Pod_Egida/jk_pod_egida.avi">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... _egida.avi</a><!-- m -->
Zdziwiłem się, że jest ono oznaczone jako rok 1980. Wydaje mi się, że to
było nagrywane jednak wcześniej...
I jeszcze prośba o weryfikację występujących:
stoją: Krzysztof Jaroszyński, Piotr Fronczewski, Kazimierz Kaczor
siedzą: Barbara Rylska (?), Jan Pietrzak, Krystyna Janda
leżą: Stanisław Klawe (?), Jacek Kaczmarski
I jeszcze pytanie: czy zachowały się jakieś inne nagrania JK z "Egidy"?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):Przypadkiem trafiłem na nagranie: Kapitalne!
pkosela napisał(a):Barbara Rylska (?)
Nie wiem co tam za pani siedzi obok Pietrzaka, ale Rylska to to raczej nie jest.
pkosela napisał(a):Stanisław Klawe (?)
Na 100% !
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Przypadkiem trafiłem na nagranie: Przypadkiem trafiłeś na nagranie w swoim własnym katalogu? Bałaganiarz!
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
To i ja dodam dwie ciekawostki, na które się natknąłem, przeszukując czeluście sieci.
Filmiki z Przeglądu Piosenki Prawdziwej "Zakazane Piosenki" Gdańsk '81 - Jacuś, grający "Rejtana" i Ginter, który gra, lecz nie wiem co, bo nie ma u mnie dźwięku. Pliki są totalnie "rozjechane" i bardzo krótkie, niemniej rzecz ciekawa :-)
LINK: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dolinaradosci.pl/pppp/04.htm">http://www.dolinaradosci.pl/pppp/04.htm</a><!-- m --> (dodatkowo kilkoro innych artystów, m.in. N. Czermińska).
Drugą ciekawostką jest artykuł o JK po francusku z kilkoma zdjęciami, linkami do plików dźwiękowych (RWE, Zbroja) oraz tłumaczeniem utworu "Prośba".
LINK: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.beskid.com/kaczmarski.html">http://www.beskid.com/kaczmarski.html</a><!-- m -->
Jeśli już było, przepraszam, ale nie znalazłem.
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Przypadkiem trafiłeś na nagranie w swoim własnym katalogu? Bałaganiarz! Oj, Marku, Marku! Gdzież ja napisałem gdzie i w jaki sposób trafiłem na nagranie?
Nie wiem, czy historia "odkrycia" jest aż tak zajmująca, więc nie opisywałem jej, ale jeśli istnieje taka potrzeba, mogę tą mrożącą krew w żyłach sytuację opisać dokładnie i ze szczegółami.
Trafiłem na nagranie i udostępniłem je w miejscu, które jest do tego przeznaczne, w formacie, który uważam jest na tyle popularny, aby nie było, że szumi, gra jeden kanał i wogóle, to wujek ma lepsze...
Ciekawe kiedy ktoś zauważy, że kolor wcięło po drodze...
Liczba postów: 92
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):pkosela napisał(a):Barbara Rylska (?) Nie wiem co tam za pani siedzi obok Pietrzaka, ale Rylska to to raczej nie jest. Ewa Dałkowska.. chyba..
...
Reputacja:
1
belza napisał(a):Ewa Dałkowska.. chyba.. Według mnie, nie jest to Ewa Dałkowska.
Swoją drogą, czy jest to aż tak istotne?
Najważniejsze, że dzięki Piotrowi mamy istny rarytas, jakim jest ten krótki zapis dokumentujący Jacka kiedy występował w kabarecie Pietrzaka.
Liczba postów: 92
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Swoją drogą, czy jest to aż tak istotne? Nie, po prostu ciekawe.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Najważniejsze, że dzięki Piotrowi mamy istny rarytas, jakim jest ten krótki zapis dokumentujący Jacka kiedy występował w kabarecie Pietrzaka. W istocie.
A wg mnie to i tak jest Ewa Dałkowska
...
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Według mnie, nie jest to Ewa Dałkowska.
Swoją drogą, czy jest to aż tak istotne? Po prostu chciałbym wiedzieć.
Natomiast wiem już, że materiał był wykorzystany w (pochodzi z?) Polskiej Kronice Filmowej 52b z 1980 roku, która była w całości poświęcona Kabaretowi "Pod Egidą" (Na fali odnowy - kabaret "Pod Egidą").
Reputacja:
0
Obejrzałem właśnie wspomnianą wyżej PKF i... nie ma tam tego materiału.
Ślepa uliczka...
PS. Zdecydowanie nie jest to Dałkowska, na materiałach z okolic tych lat wygląda inaczej...
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):Zdecydowanie nie jest to Dałkowska, na materiałach z okolic tych lat wygląda inaczej... Czyli z moim wzrokiem, nie jest jeszcze tak źle.
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Wg mnie to niejaka Anna Prucnal. Jak wrzuciłem w wyszukiwarkę i porównałem tą panią na filmie ze zdjęciami to wydaje mi się najbardziej podobna. Ale pewności nie mam.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Wg mnie to niejaka Anna Prucnal Nie mogę znaleźć potwierdzenia, ale nie znaczy to, że to nie ona...
lodbrok napisał(a):Jak wrzuciłem w wyszukiwarkę i porównałem tą panią na filmie ze zdjęciami to wydaje mi się najbardziej podobna. Jakieś konkretne zdjęcie (link)? Bo jakoś nie mogę znaleźć podobnych.
A przy okazji grzebania w książkach znalazłem jeszcze dwa zdjęcia, które chyba kiedyś miałem podesłać Admiralicji, ale w końcu zapomniałem:
źródło: Jan Pietrzak, Andrzej Roman, "Co jest grane panie Janku?", Towarzystwo "Egida", Warszawa 1992, wyd. I
Zdjęcia są datowane 1980 i umiejscowione - Hotel MDM
A przy okazji okazji dyskutowany kadr:
Może ktoś, kto nie obejrzał filmu "zajarzy"
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 55
Reputacja:
0
To nie może być Anna Prucnal, bowiem ta aktorka w 1970 roku wyemigrowała i do dziś mieszka we Francji.
I na pewno nie jest to też Ewa Dałkowska.
Aktorki, o których wiem, że w tym czasie współpracowały z Pietrzakiem to też E. Kijowska (haniebny brak rozwinięcia imienia...), Ewa Błaszczyk czy Joanna Żółkowska.
Ponadto także panie Marlena Drozdowska, Antonina Krzysztoń...
Żadna jednak nie pasuje do tej twarzy...
Pasuje natomiast Marlena Miarczyńska.
Nie znalazłam jej fotki z młodości, ale układ oczu na obu zdjęciach wskazuje z dużym prawdopodobieństwem, że to to właśnie o nią chodzi.
Dla porównania:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/113871">http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/113871</a><!-- m -->
Na potwierdzenie tej tezy jeszcze - od 1977 roku pracowała w Warszawie.
Istnieje także w oficjalnym (acz niepełnym) spisie aktorów współpracujących z "Pod Egidą", który stworzył sam Jan Pietrzak.
Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Reputacja:
0
Strefa Piosenki napisał(a):Pasuje natomiast Marlena Miarczyńska. Może to wstyd, ale zupełnie nie kojarzę tej pani.
Chyba jest to najbardziej prawdopodobne, że to ona.
Strefa Piosenki napisał(a):Istnieje także w oficjalnym (acz niepełnym) spisie aktorów współpracujących z "Pod Egidą", który stworzył sam Jan Pietrzak. Opublikował gdzieś? Jest to dostępne dla "gawiedzi"?
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 55
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Jest to dostępne dla "gawiedzi"? Istnieje.
To program do omawianego tu już koncertu z okazji 40-lecia Kabaretu "Pod Egidą" (kwiecień 2007, Teatr Polski).
Ja także tej aktorki nie kojarzę, ale takich mniej znanych postaci w kabarecie "Pod Egidą" było chyba więcej...
Choćby wspomniana E. Kijowska...
Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):Zdjęcia są datowane 1980 i umiejscowione - Hotel MDM Piotrze, Twoja niesłychana umiejętność wynajdywania w domowych zbiorach tego typu pamiątek, jest niesamowita!
No i tym razem, na fotografii nr 15, pani stojąca obok Piotra Fronczewskiego, to już na pewno wspomniana Ewa Dałkowska.
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):w domowych zbiorach Na półce z książkami...
Aż się zarumieniłem (w końcu stara panna ) Kubo, nie przesadzaj, bo popadnę w samouwielbienie
Kuba Mędrzycki napisał(a):to już na pewno wspomniana Ewa Dałkowska Od lewej: Jan Pietrzak, Joanna Żółkowska*, Wojciech Pszoniak, basista**, Ewa Dałkowska, Piotr Fronczewski, Jacek Kaczmarski.
Jednak zmusiłem się do spalenia 1/2 kalorii i sięgnięcia na półkę:
* Podpisana w książce jako Ewa Błaszczyk (a może ja się mylę?)
** wg. podpisu J. Sikorski
[ Dodano: 13 Sierpień 2007, 22:25 ]
Ech, jednak E. Błaszczyk na pewno
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Strefa Piosenki napisał(a):Pasuje natomiast Marlena Miarczyńska.
Nie znalazłam jej fotki z młodości, ale układ oczu na obu zdjęciach wskazuje z dużym prawdopodobieństwem, że to to właśnie o nią chodzi. Na Strefę też zawsze można liczyć .
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
1
Strefa Piosenki napisał(a):Aktorki, o których wiem, że w tym czasie współpracowały z Pietrzakiem to też E. Kijowska Elżbieta.
[ Dodano: 13 Sierpień 2007, 22:37 ]
lodbrok napisał(a):Strefa Piosenki napisał(a):Pasuje natomiast Marlena Miarczyńska.
Nie znalazłam jej fotki z młodości, ale układ oczu na obu zdjęciach wskazuje z dużym prawdopodobieństwem, że to to właśnie o nią chodzi. Na Strefę też zawsze można liczyć Zgadza się. Co do tego, także oczywiście nie powinno być najmniejszych wątpliwości!
Reputacja:
0
Elżbieta Kijowska (ówczesna aktorka Teatru Studio) w Kabarecie "Pod Egidą" A.D. 1980:
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):Obejrzałem właśnie wspomnianą wyżej PKF i... nie ma tam tego materiału. To może jest w kronice 1980/47a ? Według Kronikowego katalogu, jako 6ty, widnieje temat: "Święte słowa - Kabaret pod Egidą".
Reputacja:
0
To jest tylko piosenka J. Pietrzaka "Święte słowa" ("Hej, Filaretów następcy, hej, Filomatów prawnuki..."). Swoją drogą też ciekawe wykonanie Piotra Fronczewskiego, inne od najpopularniejszej wersji, a więc cenne. (Chyba zacznę kolekcjonować PKF-y )
Tak się zastawiam, czy to nie z PKF pochodzi nagranie młodego JK, śpiewającego "Obławę", swego czasu często puszczane na Kino Polska (jakoś na początku istnienia tej telewizji), którego bezskutecznie poszukuję...
Liczba postów: 1,705
Liczba wątków: 67
Reputacja:
1
"Zaba polska" !
Tak jest !
Wielkie dzieki...
Mam nadzieje ze kiedys ktos odnajdzie nagrania z "Egidy" z JK spiewajacym "Przedkszkole", "Kosmonautow" badz... "Oblezenie" czy "Ballade o baderze"
..
WIELKIE DZIKI
PZDR
DBRNC
TN
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Jak wiadomo, piosenkę "Niech" Jacek Kaczmarski zadedykował Janowi Pietrzakowi. Jednak chyba niezbyt często wykonywał ją z szefem "Egidy". Był jednak jakiś rocznicowy (czy to dla "Egidy", czy dla Jana Pietrzaka) koncert, na którym, w Sali Kongresowej, Kaczmarski zaśpiewał tą piosenkę z towarzyszeniem chórku składającego się z Renaty Zarębskiej, Jana Jakuba Należytego i Jana Pietrzaka.
Tajemnicą jest dla mnie rok nagrania i okazja z jakiej odbywał się koncert. Może ktoś wie?
Nagranie ze starej kasety VHS: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/piotr_kosela/public/JK_Pod_Egida/Niech_Egida199x.avi">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... da199x.avi</a><!-- m -->
|