Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szkło kontaktowe & Tomasz Szwed
Ci z Was, którzy oglądają telewizję, a w niej TVN24, a tam "Szkło kontaktowe", zauważyli pewnie, że bard Tomasz Szwed staje się najpopularniejszym bardem w Polsce Big Grin
Odpowiedz
A tym , którzy nie oglądają możesz wytłumaczyć?
Odpowiedz
Tomasz Szwed, bard, od jakiegoś czasu (pewnie 3-4 tygodnie) przysyła do "Szkła kontaktowego" piosenki, które pisze chyba właśnie pod ten ten program. Komentuje w nich aktualną polską rzeczywistość, władzę nadzego kraju, ludzi i wszystko, z czym można się w Polsce spotkać (ale rzeczywiście, głównie o polityce/politykach śpiewa) porównuje z różnymi sytuacjami, które już były, próbuje "przepowiedzieć", co może stać się za chwilę. Krytyczny jest dość w tych swoich piosenkach. Śmieszny... próbuje być, ale nie zawsze mu wychodzi.
Natomiast urozmaicają te jego piosenki "Szkło kontaktowe". Że nie wszystkich przekonują (mnie nie do końca) - to inna sprawa.
Ale we wczorajszym programie zaprezentowano taką... łagodniejszą, wakacyjną piosenkę Szweda. Tej można posłuchać np. tutaj, a innej ("Robotnicy sezonowi", czyli rzecz o politykach) tutaj.

Pozdrawiam!
j.

/edit: literówki
Odpowiedz
O.
To juz jest coś. *-`-
Odpowiedz
Widziałam parę razy Szweda w Szkle kontaktowym i
jodynka napisał(a):Że nie wszystkich przekonują (mnie nie do końca)
. I w związku z tym ten bard, to trochę na wyrost. Smile
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
ale po pierwsze, on sam o sobie powiedział kiedyś, że jest bardem, a po drugie - jest zapowiadany jako bard. Dlatego też napisałam o nim właśnie tak Smile
Odpowiedz
Poza tym - jeśli mnie pamięć nie myli - tomik jego wierszy pojawił się w Bibliotece bardów Wink
Odpowiedz
Tomasz Szwed?? Tak, ma na pewno co najmniej jedną piosenkę zasługującą na szucunek. Zaczyna się słowami "Mam konia piętnaście cali...", a w refrenie jest : Mój koń, mój koń, mój koń, nie mieści mi się w dłoń" Smile)) Jak inne są takie fajne, to może zacznę oglądac TV Big Grin
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
tak, tak. Mój koń, mój koń, polubił siana woń itd Big Grin
Odpowiedz
posłuchałem i mój komentarz brzmi tak:
nie do rymu, nie do taktu, wsadź se
Przemek napisał(a):konia
do kontaktu Wink
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek, ale Ty źle życzysz ludziom, wiesz? Przecież by bolało! (tzn nie wiem tego z autopsji, jedynie z domysłów) Big Grin

/edit - wstyd się przyznać - ORT :/
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Przecież by bolało!
ponoć na konia wystarczy płaska bateria przytknięta do nosa Wink
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):ponoć na konia wystarczy płaska bateria przytknięta do nosa Wink
I lepsze od viagry jest ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
od viagry ponoć jest lepszy koper bulwiasty Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):od viagry ponoć jest lepszy koper bulwiasty Smile
Seler, tylko i wyłącznie seler. Smile
A wracając do tematu. Niby wiem, że Szwed uznawany jest za barda. że ukazał się w Bibliotece Bardów, ale " nie leży" mi. Stąd moje stwierdzenie. Smile
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości