Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gloria victis
GLORIA VICTIS

I
…i po to są poeci
żeby nas
przenosili
w światy, z których
istnienia
musimy zdać
sobie sprawę…

II
świat zamknąć
w
strofę

III
losu dziw
ka
ta
strofa

mnie tutaj przywiodła

…zwabiła
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Zwracam się z uprzejmą prośbą (do kogoś kto za to odpowiada) o nadanie Sławkowi miana Artysty w miejsce 'prosty człowiek'! Smile
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Sławku, czy tytuł Gloria victis (czyli chwała zwyciężonym, bo może ktoś nie wie, co znaczy to sformułowanie) ma skierować nasze myśli ku stwierdzeniu, że poeci są przegranymi? I stąd ta katastrofa?

PS> lubisz Orzeszkową? Ona też napisała "Gloria victis" Wink

/edit: literówki
Odpowiedz
jodynka napisał(a):a skierować nasze myśli ku stwierdzeniu, że poeci są przegranymi? I stąd ta katastrofa?
Nie wiem dlaczego,ale wydaje mi się,że poezja Sławka jest jakby bardziej osobista...
Odpowiedz
Sławku, stawiam piwko za pobrzmiewającą w tym wierszu "dziwkę losu". Świetne, poważnie!
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Odpowiedz
Alek napisał(a):Nie wiem dlaczego,ale wydaje mi się,że poezja Sławka jest jakby bardziej osobista...
ok, z tym mogę się zgodzić,
natomiast tytuł tego wiersza nie prowokuje do myślenia o kwestiach osobistych. Przynajmniej mnie nie prowokuje.
Odpowiedz
Kamil napisał(a):piwko za pobrzmiewającą w tym wierszu "dziwkę losu".
A to nie jest "losu dziw, kata strofa"? Big Grin

albo "losu dziw katastrofa"? Big Grin

Sławku, fajna ta zabawa słowami! Gratuluję!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
No właśnie ta dziw ka ta strofa jest super Smile Artyste mu! Big Grin
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Sławku, czy tytuł Gloria victis (czyli chwała zwyciężonym, bo może ktoś nie wie, co znaczy to sformułowanie) ma skierować nasze myśli ku stwierdzeniu, że poeci są przegranymi? I stąd ta katastrofa?
Nie tyle są przegrani, co podejmują trud opisania złożoności świata, wszystkich aspektów jego piękna, grozy, "oczywizmów" (tu cytat z Simona Wink ) i niedopowiedzeń. Świat natomiast jest, był i pozostanie niepojęty. Poeci przenoszą nas w światy, z których istnienia musimy sobie zdawać sprawę, starają się zamknąć świat w strofie wiersza. Osiągają jednak pewien cel pośredni, przybliżając nam ukryte na co dzień zakamarki rzeczywistości, duchowości, magii. Jest to więc pozorna porażka.
Jednocześnie poezja jest matką bezbronną, ale i niedostępną, chciwie strzegącą swoich tajemnic. Pisząc wiersze, wciąż staram się malować jej obrazy, jednak wiersz jest jedynie szkicem dzieła, którego nigdy nie ukończę, gdyż nigdy nie zawrę w strofce wiersza piękna świata i piękna poezji Wink
Powyższy wiersz współgra z jeszcze jednym moim tekstem, który co prawda zamieściłem w innym wątku na forum, ale pozwolę sobie wkleić go ponownie.

MOJEJ DROGIEJ POEZJI

świecznik…

Ty na nim

daj
choć ręce ogrzać

naga i piękna

tak
Cię
Pan Bóg
stworzył

tak
się nawzajem
zapalamy

wciąż
Ciebie maluję

wciąż
obrazy sprzedaję…

nie Twoje
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Nie tyle są przegrani, co podejmują trud opisania złożoności świata, wszystkich aspektów jego piękna, grozy, "oczywizmów" (tu cytat z Simona Wink ) i niedopowiedzeń. Świat natomiast jest, był i pozostanie niepojęty. Poeci przenoszą nas w światy, z których istnienia musimy sobie zdawać sprawę, starają się zamknąć świat w strofie wiersza. Osiągają jednak pewien cel pośredni, przybliżając nam ukryte na co dzień zakamarki rzeczywistości, duchowości, magii. Jest to więc pozorna porażka.
Heidegger, jeden z najważniejszych hermeneutów, mówił o tym, że żeby móc poznać świat, należy poznać siebie. Ale poznanie samego siebie nie jest rzeczą łatwą. Człowieka przybliża do tego jedynie poezja, która jest pierwotnym głosem świata. I teraz i poeta (pisząc wiersz) i interpretator muszą być na tyle subtelni i jakby "nieobecni" w wierszu, żeby tego pierwotnego głosu świata nie zagłuszyć. Bo wtedy nie dotrą do samego siebie. A jeśli poeta nie dotrze do samego siebie, to jak będzie mógł być pośrednikiem między światem a odbiorcą jego wiersza?

Masz całkiem sporo wspólnego z Heideggerem. Smile
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Człowieka przybliża do tego jedynie poezja, która jest pierwotnym głosem świata.
Naiwne toto.
Odpowiedz
Czy można upatrywać w poezji drogi do poznania samego siebie i za tym pośrednictwem do poznania świata, a jednocześnie "unieobecnić się" w swoim pisaniu? ja nie potrafię, szukam tej drogi do poznania samego siebie pisząc bardzo osobiste wiersze. Za wszelka cenę chcę pozostać autentyczny.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Simon napisał(a):
jodynka napisał(a):Człowieka przybliża do tego jedynie poezja, która jest pierwotnym głosem świata.
Naiwne toto.
Naiwne czy nie - nie ja to wymyśliłam, tylko Heidegger Smile
Tak to już jest z wszelakimi teoriami literatury.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):nie ja to wymyśliłam, tylko Heidegger
Tak to już jest z wszelakimi teoriami literatury
Wszelakie teorie literatury wymyslił Heidegger? Smile

Sławku - wybacz, że ja nie na temat. Wink
Odpowiedz
Heidegger klawiaturą jodynki napisał(a):Heidegger, jeden z najważniejszych hermeneutów, mówił o tym, że żeby móc poznać świat, należy poznać siebie i tak dalej
Dla mnie to takie Gnothi seauton o wysokim współczynniku egzaltacji.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Sławku - wybacz, że ja nie na temat.
ależ mi jest niesamowicie przyjemnie, że pod tekstem, który zamieściłem jest tak dużo wpisów i że dyskusja "się rozgałęzia". Tutaj o OT raczej nie może byc mowy Wink
Piszcie, piszcie, bo zaczyna się robić naprawdę ciekawie Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
A ja po prostu lubie wiersze Slawka, bez dokladania do nich teorii. I to, ze lubie jest troszke dziwne, bo wybieram na ogol inna poezje - Norwid, Baczynski,...Kaczmarski, Lesmian Baudelaire, Thomas Dylan -by wymienic tylko paru. I nic nie poradze - lubie to co Slawek pisze. Smile
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Simon napisał(a):Wszelakie teorie literatury wymyslił Heidegger? Smile
Ale Simon: przecież napisałam najpierw, że Heidegger był jednym z najważniejszych hermeneutów. A hermeneutyka to jedna z teorii literatury.
Nie wynika więc z tego, że wszelkie teorie literatury wymyślił on. Moje słowa o wszelkich teoriach literatury tyczyły się Twoich, że "naiwne toto" - o każdej teorii ktoś powie "naiwne toto". Dlatego napisałam to zdanie (o tych wszelakich teoriach, rzecz jasna) od nowego akapitu. dSmile
Odpowiedz
jodynka napisał(a):o każdej teorii ktoś powie "naiwne toto"
A gdzie tam. Big Grin
Odpowiedz
Giertych senior tak powiedział o teorii ewolucji Wink
Jan Paweł II
Odpowiedz
część III jest fantastyczna w zasadzie wystarcza za całość Smile
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Odpowiedz