Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
GLORIA VICTIS
I
…i po to są poeci
żeby nas
przenosili
w światy, z których
istnienia
musimy zdać
sobie sprawę…
II
świat zamknąć
w
strofę
III
losu dziw
ka
ta
strofa
mnie tutaj przywiodła
…zwabiła
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Zwracam się z uprzejmą prośbą (do kogoś kto za to odpowiada) o nadanie Sławkowi miana Artysty w miejsce 'prosty człowiek'!
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Sławku, czy tytuł Gloria victis (czyli chwała zwyciężonym, bo może ktoś nie wie, co znaczy to sformułowanie) ma skierować nasze myśli ku stwierdzeniu, że poeci są przegranymi? I stąd ta katastrofa?
PS> lubisz Orzeszkową? Ona też napisała "Gloria victis"
/edit: literówki
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
jodynka napisał(a):a skierować nasze myśli ku stwierdzeniu, że poeci są przegranymi? I stąd ta katastrofa? Nie wiem dlaczego,ale wydaje mi się,że poezja Sławka jest jakby bardziej osobista...
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Sławku, stawiam piwko za pobrzmiewającą w tym wierszu "dziwkę losu". Świetne, poważnie!
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Nie wiem dlaczego,ale wydaje mi się,że poezja Sławka jest jakby bardziej osobista... ok, z tym mogę się zgodzić,
natomiast tytuł tego wiersza nie prowokuje do myślenia o kwestiach osobistych. Przynajmniej mnie nie prowokuje.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Kamil napisał(a):piwko za pobrzmiewającą w tym wierszu "dziwkę losu". A to nie jest "losu dziw, kata strofa"?
albo "losu dziw katastrofa"?
Sławku, fajna ta zabawa słowami! Gratuluję!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
No właśnie ta dziw ka ta strofa jest super Artyste mu!
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):Sławku, czy tytuł Gloria victis (czyli chwała zwyciężonym, bo może ktoś nie wie, co znaczy to sformułowanie) ma skierować nasze myśli ku stwierdzeniu, że poeci są przegranymi? I stąd ta katastrofa? Nie tyle są przegrani, co podejmują trud opisania złożoności świata, wszystkich aspektów jego piękna, grozy, "oczywizmów" (tu cytat z Simona ) i niedopowiedzeń. Świat natomiast jest, był i pozostanie niepojęty. Poeci przenoszą nas w światy, z których istnienia musimy sobie zdawać sprawę, starają się zamknąć świat w strofie wiersza. Osiągają jednak pewien cel pośredni, przybliżając nam ukryte na co dzień zakamarki rzeczywistości, duchowości, magii. Jest to więc pozorna porażka.
Jednocześnie poezja jest matką bezbronną, ale i niedostępną, chciwie strzegącą swoich tajemnic. Pisząc wiersze, wciąż staram się malować jej obrazy, jednak wiersz jest jedynie szkicem dzieła, którego nigdy nie ukończę, gdyż nigdy nie zawrę w strofce wiersza piękna świata i piękna poezji
Powyższy wiersz współgra z jeszcze jednym moim tekstem, który co prawda zamieściłem w innym wątku na forum, ale pozwolę sobie wkleić go ponownie.
MOJEJ DROGIEJ POEZJI
świecznik…
Ty na nim
daj
choć ręce ogrzać
naga i piękna
tak
Cię
Pan Bóg
stworzył
tak
się nawzajem
zapalamy
wciąż
Ciebie maluję
wciąż
obrazy sprzedaję…
nie Twoje
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Nie tyle są przegrani, co podejmują trud opisania złożoności świata, wszystkich aspektów jego piękna, grozy, "oczywizmów" (tu cytat z Simona ) i niedopowiedzeń. Świat natomiast jest, był i pozostanie niepojęty. Poeci przenoszą nas w światy, z których istnienia musimy sobie zdawać sprawę, starają się zamknąć świat w strofie wiersza. Osiągają jednak pewien cel pośredni, przybliżając nam ukryte na co dzień zakamarki rzeczywistości, duchowości, magii. Jest to więc pozorna porażka. Heidegger, jeden z najważniejszych hermeneutów, mówił o tym, że żeby móc poznać świat, należy poznać siebie. Ale poznanie samego siebie nie jest rzeczą łatwą. Człowieka przybliża do tego jedynie poezja, która jest pierwotnym głosem świata. I teraz i poeta (pisząc wiersz) i interpretator muszą być na tyle subtelni i jakby "nieobecni" w wierszu, żeby tego pierwotnego głosu świata nie zagłuszyć. Bo wtedy nie dotrą do samego siebie. A jeśli poeta nie dotrze do samego siebie, to jak będzie mógł być pośrednikiem między światem a odbiorcą jego wiersza?
Masz całkiem sporo wspólnego z Heideggerem.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):Człowieka przybliża do tego jedynie poezja, która jest pierwotnym głosem świata. Naiwne toto.
Reputacja:
0
Czy można upatrywać w poezji drogi do poznania samego siebie i za tym pośrednictwem do poznania świata, a jednocześnie "unieobecnić się" w swoim pisaniu? ja nie potrafię, szukam tej drogi do poznania samego siebie pisząc bardzo osobiste wiersze. Za wszelka cenę chcę pozostać autentyczny.
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Simon napisał(a):jodynka napisał(a):Człowieka przybliża do tego jedynie poezja, która jest pierwotnym głosem świata. Naiwne toto. Naiwne czy nie - nie ja to wymyśliłam, tylko Heidegger
Tak to już jest z wszelakimi teoriami literatury.
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):nie ja to wymyśliłam, tylko Heidegger
Tak to już jest z wszelakimi teoriami literatury Wszelakie teorie literatury wymyslił Heidegger?
Sławku - wybacz, że ja nie na temat.
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Heidegger klawiaturą jodynki napisał(a):Heidegger, jeden z najważniejszych hermeneutów, mówił o tym, że żeby móc poznać świat, należy poznać siebie i tak dalej Dla mnie to takie Gnothi seauton o wysokim współczynniku egzaltacji.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Sławku - wybacz, że ja nie na temat. ależ mi jest niesamowicie przyjemnie, że pod tekstem, który zamieściłem jest tak dużo wpisów i że dyskusja "się rozgałęzia". Tutaj o OT raczej nie może byc mowy
Piszcie, piszcie, bo zaczyna się robić naprawdę ciekawie
Jan Paweł II
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
A ja po prostu lubie wiersze Slawka, bez dokladania do nich teorii. I to, ze lubie jest troszke dziwne, bo wybieram na ogol inna poezje - Norwid, Baczynski,...Kaczmarski, Lesmian Baudelaire, Thomas Dylan -by wymienic tylko paru. I nic nie poradze - lubie to co Slawek pisze.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Wszelakie teorie literatury wymyslił Heidegger? Ale Simon: przecież napisałam najpierw, że Heidegger był jednym z najważniejszych hermeneutów. A hermeneutyka to jedna z teorii literatury.
Nie wynika więc z tego, że wszelkie teorie literatury wymyślił on. Moje słowa o wszelkich teoriach literatury tyczyły się Twoich, że "naiwne toto" - o każdej teorii ktoś powie "naiwne toto". Dlatego napisałam to zdanie (o tych wszelakich teoriach, rzecz jasna) od nowego akapitu. d
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):o każdej teorii ktoś powie "naiwne toto" A gdzie tam.
Reputacja:
0
Giertych senior tak powiedział o teorii ewolucji
Jan Paweł II
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
część III jest fantastyczna w zasadzie wystarcza za całość
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
|