Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obrazki Kaczmara
Dzięki uprzejmości berseis, chcieliśmy zaprezentować Wam dośc ciekawą odsłonę twórczej aktywności JK.
Poniżej zamieszczam (zamieszczmy) cztery zdjęcia obrazków, które JK wykonał z masy plastycznej.

Trzeba przyznać, że zdolna plastycznie bestia była z JK Smile
Wiadomo też, że JK wykonywał bardzo udane obrazy i rysunki (różnymi technikami) oraz fotografie.

pozdrawiam (w imieniu swoim a przede wszystkim berseis, która zdecydowała się powoli posiadane zbiory udostępniać miłośnikom JK)

Admini też już dostali te fotografie więc pewnie, jak znajdą czas, udostępnią je na stronie głównej.

św. Jerzy
[Obrazek: %9cw.%20Jerzy.JPG]
Karczma
[Obrazek: P1030417.JPG]
[Obrazek: P1030421.JPG]
[Obrazek: P1030423.JPG]

[ Dodano: 15 Lipiec 2007, 23:36 ]
Acha, jest jeszcze co najmniej jedna taka jakby ulepianka, obrazek autorstwa JK. Przedstawia głowy barana i koziorożca. Jak wiadomo, Baran był znakiem zodiaku JK. Koziorożec natomiast to znak zodiaku drugiej żony JK a matki Patrycji - Ewy Volny. Moim osobistym zdaniem to trzecie rękodzieło jest najpiękniejsze i najbardziej symboliczne. W miarę możliwości fotografię też damy na Forum.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
To bez wątpienia bardzo wartościowe pamiątki po Jacku, wzbogacające nasza wiedzę o jego rozlicznych talentach oraz wzbogacające zbiory prac, które artysta po sobie pozostawił.
Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego to Berseis sama nie zamieściła powyższych fotek.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego to Berseis sama nie zamieściła powyższych fotek.
Ze względów technicznych.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego to Berseis sama nie zamieściła powyższych fotek.
Czy to jest takie ważne? :/
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):wzbogacające nasza wiedzę o jego rozlicznych talentach oraz wzbogacające zbiory prac, które artysta po sobie pozostawił.
Byly rowniez rysunki, ktore JK robil 'na wysokosci' jak sam sie z tego smial - tz. w samolocie do Kopenhagi i pokazywal je Andrzejowi z Lund. Podobno byly dobre - jeden artysta drugiego nie czesto chyba chwali. Nie wiem czy przetrwaly.

To tak na marginesie. Dzeki Berseis za udostepnianie zbiorow.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Wolę żeby Paweł zbierał piwa Tongue
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Nie znam się nawet w najmniejszym stopniu na twórczości plastycznej, żadnej. Mogę więc tylko oceniać przez pryzmat estetyczny: "podoba mi się" lub "nie podoba mi się".

To akurat mi się podoba.
Odpowiedz
Heh.. czego to JK nie umiał..? Smile) Smile
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):Heh.. czego to JK nie umiał..? Smile)
Tańczyć (To mam po Mamie)
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Tańczyć
Wcale?
Ciekawe czy są jakieś anegdoty na ten temat Smile)
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):czego to JK nie umiał..?
O. Mam w sobie cos z Kaczmara. :rotfl:
Odpowiedz
Simon napisał(a):Mam w sobie cos z Kaczmara.
Ja tam sądzę, że nie tylko to, ale się nie wypowiadam :Smile Big Grin

Ale tak na marginesie.. Trudno wyobrazić mi sobie JK podpierającego ściany na zabawach tanecznych.. No- chyba że na takowe nie chodził, ale to inna sprawa Smile
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):Ja tam sądzę, że nie tylko to, ale się nie wypowiadam
Jasne, że nie tylko - mam jeszcze kilka kamizelek.
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):chyba że na takowe nie chodził,
Robi sie OT- trudno.

Mysle, ze nie chodzil, ze tego nie lubial, ze to bylo dla Niego strata czasu....
Odpowiedz
Simon napisał(a):
zamocik_23 napisał(a):czego to JK nie umiał..?
O. Mam w sobie cos z Kaczmara. :rotfl:
Czyli, muzyka Ci w tańcu nie przeszkadza. Big Grin
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):Trudno wyobrazić mi sobie JK podpierającego ściany na zabawach tanecznych.. No- chyba że na takowe nie chodził, ale to inna sprawa
Ja tez nie sądzę, żeby podpierał ściany. Raczej widzę go siedzącego za stołem.
Odpowiedz
Kiedy podczas wykładu dr. Gajdy w Poznaniu zobaczyłem rysunki Jacka Kaczmarskiego, przyznam szczerze, oniemiałem.
Obcując od dziecka z twórczością literacko-muzyczną Kaczmarskiego, nie potrafiłem jasno dostrzec geniuszu tego człowieka. Dopiero rzeczone rysunki uświadomiły mi jak wszechstronnym, utalentowanym, genialnym twórcą był Jacek Kaczmarski.
Teraz dzięki uprzejmości Patrycji i Pawła poznaję kolejne pola działalności twórczej Poety. I są one równie cudowne i w nie mniejszym stopniu zadziwiają...

Pozdrawiam
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):
Ze względów technicznych.
Oczywiście! Big Grin
berseis13 napisał(a):Wolę żeby Paweł zbierał piwa
Z czego Paweł ochoczo korzysta, "oczyszczając" się tym samym z wierszowych tematów.
No, przyznam iż ruch z obrazkami był wybitnym taktycznym posunięciem. Smile
Simon napisał(a):
Czy to jest takie ważne?
W pewnym sensie tak. Aczkolwiek moje pytanie było oczywiście retoryczne. Smile
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Oczywiście!
Oczywiście! Bo berseis, o ile wiem, nie ma aktualnie dostępu do konta na ftp ani innego miejsca w sieci, gdzie te obrazki mozna umieścić w taki sposób, aby po ich podlinkowaniu wyświetlały sie od razu w oknie posta a nie funkcjonowały na Forum, jako załączniki.
Kurde, po co mamy się w ogóle z tego tłumaczyć ?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Z czego Paweł ochoczo korzysta, "oczyszczając" się tym samym z wierszowych tematów.
No, przyznam iż ruch z obrazkami był wybitnym taktycznym posunięciem.
Moim zdaniem tego rodzaju uwagi Kuby psują temat i nijak się mają do sprawy, której dotyczy ten wątek.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Kurde, po co mamy się w ogóle z tego tłumaczyć ?

No właśnie. Po co się tłumaczysz? Smile
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):W pewnym sensie tak. Aczkolwiek moje pytanie było oczywiście retoryczne. Smile
Nie Kuba. W żadnym sensie.
Obaj wiemy, że szukasz dziury w całym.
Pozdrowienia.
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Mysle, ze nie chodzil, ze tego nie lubial, ze to bylo dla Niego strata czasu....
Tak pisał w Autoportrecie z kanalia.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Tak pisał w Autoportrecie z kanalia
Dobrze, ze na tym forum ktos pamieta co JK pisal Wink A tak poza wszystkim to pisac mogl rozne rzeczy -i takie , ktore z prawda zgodne nie byly, ale jakos nie wyobrazam Go sobie tanczacego... Najprawdziwszy obraz jaki do glowy mi przychodzi to JK usmiechniety rozdajac autografy, by po chwili patrzec juz tylko w siebie.

Nie odchodzmy od tematu- szkoda, by trafil do HP.
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Nie odchodzmy od tematu- szkoda, by trafil do HP.
Przecież nie ma potrzeby przenoszenia całego wątku do HP, można przenieśc tylko część wpisów.
Odpowiedz