Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Dzięki uprzejmości berseis, chcieliśmy zaprezentować Wam dośc ciekawą odsłonę twórczej aktywności JK.
Poniżej zamieszczam (zamieszczmy) cztery zdjęcia obrazków, które JK wykonał z masy plastycznej.
Trzeba przyznać, że zdolna plastycznie bestia była z JK 
Wiadomo też, że JK wykonywał bardzo udane obrazy i rysunki (różnymi technikami) oraz fotografie.
pozdrawiam (w imieniu swoim a przede wszystkim berseis, która zdecydowała się powoli posiadane zbiory udostępniać miłośnikom JK)
Admini też już dostali te fotografie więc pewnie, jak znajdą czas, udostępnią je na stronie głównej.
św. Jerzy
Karczma
[ Dodano: 15 Lipiec 2007, 23:36 ]
Acha, jest jeszcze co najmniej jedna taka jakby ulepianka, obrazek autorstwa JK. Przedstawia głowy barana i koziorożca. Jak wiadomo, Baran był znakiem zodiaku JK. Koziorożec natomiast to znak zodiaku drugiej żony JK a matki Patrycji - Ewy Volny. Moim osobistym zdaniem to trzecie rękodzieło jest najpiękniejsze i najbardziej symboliczne. W miarę możliwości fotografię też damy na Forum.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
To bez wątpienia bardzo wartościowe pamiątki po Jacku, wzbogacające nasza wiedzę o jego rozlicznych talentach oraz wzbogacające zbiory prac, które artysta po sobie pozostawił.
Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego to Berseis sama nie zamieściła powyższych fotek.
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego to Berseis sama nie zamieściła powyższych fotek. Ze względów technicznych.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego to Berseis sama nie zamieściła powyższych fotek. Czy to jest takie ważne? :/
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):wzbogacające nasza wiedzę o jego rozlicznych talentach oraz wzbogacające zbiory prac, które artysta po sobie pozostawił. Byly rowniez rysunki, ktore JK robil 'na wysokosci' jak sam sie z tego smial - tz. w samolocie do Kopenhagi i pokazywal je Andrzejowi z Lund. Podobno byly dobre - jeden artysta drugiego nie czesto chyba chwali. Nie wiem czy przetrwaly.
To tak na marginesie. Dzeki Berseis za udostepnianie zbiorow.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
Wolę żeby Paweł zbierał piwa
"Chude Dziecko"
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Nie znam się nawet w najmniejszym stopniu na twórczości plastycznej, żadnej. Mogę więc tylko oceniać przez pryzmat estetyczny: "podoba mi się" lub "nie podoba mi się".
To akurat mi się podoba.
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Heh.. czego to JK nie umiał..?  )
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Heh.. czego to JK nie umiał..? ) Tańczyć (To mam po Mamie)
"Chude Dziecko"
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):Tańczyć Wcale?
Ciekawe czy są jakieś anegdoty na ten temat  )
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):czego to JK nie umiał..? berseis13 napisał(a):Tańczyć O. Mam w sobie cos z Kaczmara. :rotfl:
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Mam w sobie cos z Kaczmara. Ja tam sądzę, że nie tylko to, ale się nie wypowiadam :
Ale tak na marginesie.. Trudno wyobrazić mi sobie JK podpierającego ściany na zabawach tanecznych.. No- chyba że na takowe nie chodził, ale to inna sprawa
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Ja tam sądzę, że nie tylko to, ale się nie wypowiadam Jasne, że nie tylko - mam jeszcze kilka kamizelek.
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):chyba że na takowe nie chodził, Robi sie OT- trudno.
Mysle, ze nie chodzil, ze tego nie lubial, ze to bylo dla Niego strata czasu....
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Simon napisał(a):zamocik_23 napisał(a):czego to JK nie umiał..? berseis13 napisał(a):Tańczyć O. Mam w sobie cos z Kaczmara. :rotfl: Czyli, muzyka Ci w tańcu nie przeszkadza.
Plus Leonardo i Mach
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Trudno wyobrazić mi sobie JK podpierającego ściany na zabawach tanecznych.. No- chyba że na takowe nie chodził, ale to inna sprawa Ja tez nie sądzę, żeby podpierał ściany. Raczej widzę go siedzącego za stołem.
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Kiedy podczas wykładu dr. Gajdy w Poznaniu zobaczyłem rysunki Jacka Kaczmarskiego, przyznam szczerze, oniemiałem.
Obcując od dziecka z twórczością literacko-muzyczną Kaczmarskiego, nie potrafiłem jasno dostrzec geniuszu tego człowieka. Dopiero rzeczone rysunki uświadomiły mi jak wszechstronnym, utalentowanym, genialnym twórcą był Jacek Kaczmarski.
Teraz dzięki uprzejmości Patrycji i Pawła poznaję kolejne pola działalności twórczej Poety. I są one równie cudowne i w nie mniejszym stopniu zadziwiają...
Pozdrawiam
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):Kuba Mędrzycki napisał(a):Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego to Berseis sama nie zamieściła powyższych fotek. Ze względów technicznych. Oczywiście!
berseis13 napisał(a):Wolę żeby Paweł zbierał piwa Z czego Paweł ochoczo korzysta, "oczyszczając" się tym samym z wierszowych tematów.
No, przyznam iż ruch z obrazkami był wybitnym taktycznym posunięciem.
Simon napisał(a):Kuba Mędrzycki napisał(a):Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego to Berseis sama nie zamieściła powyższych fotek. Czy to jest takie ważne? W pewnym sensie tak. Aczkolwiek moje pytanie było oczywiście retoryczne.
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Oczywiście! Oczywiście! Bo berseis, o ile wiem, nie ma aktualnie dostępu do konta na ftp ani innego miejsca w sieci, gdzie te obrazki mozna umieścić w taki sposób, aby po ich podlinkowaniu wyświetlały sie od razu w oknie posta a nie funkcjonowały na Forum, jako załączniki.
Kurde, po co mamy się w ogóle z tego tłumaczyć ?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Z czego Paweł ochoczo korzysta, "oczyszczając" się tym samym z wierszowych tematów.
No, przyznam iż ruch z obrazkami był wybitnym taktycznym posunięciem. Moim zdaniem tego rodzaju uwagi Kuby psują temat i nijak się mają do sprawy, której dotyczy ten wątek.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):Kurde, po co mamy się w ogóle z tego tłumaczyć ?
No właśnie. Po co się tłumaczysz?
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):W pewnym sensie tak. Aczkolwiek moje pytanie było oczywiście retoryczne.  Nie Kuba. W żadnym sensie.
Obaj wiemy, że szukasz dziury w całym.
Pozdrowienia.
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Mysle, ze nie chodzil, ze tego nie lubial, ze to bylo dla Niego strata czasu.... Tak pisał w Autoportrecie z kanalia.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Tak pisał w Autoportrecie z kanalia Dobrze, ze na tym forum ktos pamieta co JK pisal  A tak poza wszystkim to pisac mogl rozne rzeczy -i takie , ktore z prawda zgodne nie byly, ale jakos nie wyobrazam Go sobie tanczacego... Najprawdziwszy obraz jaki do glowy mi przychodzi to JK usmiechniety rozdajac autografy, by po chwili patrzec juz tylko w siebie.
Nie odchodzmy od tematu- szkoda, by trafil do HP.
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Nie odchodzmy od tematu- szkoda, by trafil do HP. Przecież nie ma potrzeby przenoszenia całego wątku do HP, można przenieśc tylko część wpisów.
|