11-17-2004, 09:57 AM
Jest to utwór Jacka którego nie mogę znaleźć na spisie utworów żadnej płyty, tu na stronie też nic o nim nie ma. Co to za utwór i jak został wydany?
"Odpowiedź"
|
11-17-2004, 09:57 AM
Jest to utwór Jacka którego nie mogę znaleźć na spisie utworów żadnej płyty, tu na stronie też nic o nim nie ma. Co to za utwór i jak został wydany?
11-17-2004, 10:04 AM
A może chociaż jakikolwiek wers?
Czy nie chodzi przypadkiem o wiersz Z. Herberta, który śpiewa Gintrowski?
11-18-2004, 08:45 AM
"To będzie noc w głębokim śniegu, który ma moc głuszenia kroków
W głębokim cieniu co przemienia ciało na dwie kałuże mroku Leżymy powstrzymując oddech i nawet szept najlżejszy myśli Jeśli nas nie wyśledzą wilki i człowiek w szubie co kołysze na piersi szybko strzelbą śmierć poderwać trzeba się i biec W oklasku suchych krótkich salw na tamten upragniony brzeg Wszędzie ta sama ziemia jest, naucza mądrośc... itp, refren spiewa dziecko. Na jednej z prywatnych stron było napisane, że to bodajże wiersz Kaczmarskiego?
11-18-2004, 09:28 AM
To jest wiersz Herberta. A tym dzieckiem jest córka Gintrowskiego.
KN.
11-19-2004, 09:10 PM
Na której stronie? U nas?
11-20-2004, 10:43 AM
No tak, na Kaczmarski.art.pl . W zasadzie to gdzie nie szukałam to ten utwór nigdzie nie figurował :|
...wszędzie ta sama ziemia jest, naucza mądrość...
11-20-2004, 03:15 PM
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/inne/odpowiedz.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... owiedz.php</a><!-- m -->
Nie bardzo teraz rozumiem, na stronie wiersz nie ma przypisanego autorstwa Jacka <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/inne_teksty.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... teksty.php</a><!-- m --> NAwet znajduje się w osobnym dziale a nie wraz z wierszami Jacka.
11-22-2004, 02:25 PM
Dodam tylko,że wiersz jest na kasecie "Raport z oblężonego miasta". Bez dziecka...
V
01-06-2006, 01:00 PM
Dodajmy też, że "Odpowiedź" jest nawet tytułowym utworem jednego z programów Gintrowskirgo. :|
A jeśli chodzi o Marysię Gintrowską to to o ile w "Odpowiedzi " śpiewa nieźle, to słuchając "Kołatki" można się uśmiać przypominając sobie głos Przemka ![]()
I czci Wallenrodyczny styl z dwuznaczną miną na dwóch twarzach
01-06-2006, 03:58 PM
KJJB napisał(a):A jeśli chodzi o Marysię Gintrowską to to o ile w "Odpowiedzi " śpiewa nieźle, to słuchając "Kołatki" można się uśmiać przypominając sobie głos Przemkanie przesadzaj...
01-06-2006, 04:47 PM
Jest na kasecie "Raport z...", a także na płycie "Odpowiedź".
Kuba
01-06-2006, 09:32 PM
Coma
Moim zdaniem jest to nawet zabawne gdy najpierw słucha się takich "mocnych" utworów jak na przykład "Potęga smaku" albo "Bajka Ruska", czy inne i nagle na sam koniec "Kołatka" śpiewana cienkim głosem dziewczynki. :wink:
01-07-2006, 11:58 AM
mówisz, że zabawne...Przeczytaj zatem co powiedział o tym sam Przemysław Gintrowski, to znaczy o śpiewaniu Kołatki przez niego samego i córkę Marysię:
-(...) ten utwór zamyka też płytę. Na początek śpiewam go sam, od razu wykładając swój system wartości, a na koniec śpiewa "Kołatkę" dziecko. Wydało mi się interesujące, że tak deklaratywny, tak jasno stawiający sprawy wiersz, wykonuje dziecko, śpiewające o "suchym traktacie moralisty": "tak - tak, nie - nie". Wyrażam tym samym swoją nadzieję, że te wartości moralne, w których przynajmniej ja staram się wychowywać swoje dzieci, dla młodego pokolenia będą tak samo ważne jak dla nas. To taki znak zapytania z dozą nadziei."
01-07-2006, 12:28 PM
Masz trochę racji.
Przyznaje, że nie do końca o to mi chodziło mówiąc słowo "zabawne" :roll: Chodziło mi raczej o to, że śpie dziewczynki jest jakby "nie z tego świata" (czytaj płyty). Mówię teraz nie biorąc pod uwagę przenośni, drugiego dna itp. "Kołatki", tylko o samym wykonaniu :wink:
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|