Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiza
Skup się poznasz dziś
Kobietę która nie śpi
rozdziela każdą myśl dopóki myśli oddzieli
Każdy krzywy gest
Studiuje każdy śmiech
Nie pozostawi ksiąg za sobą
Noc jest już młoda

Podróżuje nadal w tył
Pyta o każde słowo już poznane
Próbuje zrozumieć

Wolno myśli poddać analizie
Cicha przestrzeń sprawcą i mordercą
Stara się odnaleźć sens w byciu
kopie na zawsze w ziemi, niewolnica pracy
Analizuje

Spotkaliśmy się nocą
wiesz że oczy nie zapomną
Wędrują w korytarzach
które drażnią śpiące sny
Nie poślizgnij się
obrazek musi błyszczeć
Jej życie fotografią
na kawałki złamaną

Podróżuje nadal w tył
Pyta o każde słowo już poznane
Próbuje zrozumieć

Wolno myśli poddać analizie
Cicha przestrzeń katalizatorem
Stara się odnaleźć sens w byciu
kopie na zawsze w ziemi, zawsze niewolnicą
Bo to analiza

Przeżywa każdy błąd z przeszłości
to nie moment dla, ciekawej dziewczynki

Uwolnij mnie, zawsze analizuje
Cicha przestrzeń zdrajcą i mordercą
Nadal szukam sensu w tym małym życiu
Kopię nadal, rozkładam myśli
neurotyczne, palę je w ziemi
Każde oblicze, każde piosenki
Poddana Analizie
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
To ładne i ma sens.
Ale brakuje tu akcentów, ekstremów, takich zaczepów, które pozwoliłyby na wyciągnięcie wniosków z "analizy"
Czy wiesz dlaczego piszesz wiersze?
Czy wiesz po co napisałaś ten wiersz?
[size=75][b][i]"Dla pewnych durniów, nafaszerowanych tanim materializmem, metafizyka jest czymś nudnym i suchym, i dowolnym!" SIW[/i][/b][/size]
Odpowiedz
Seim napisał(a):Czy wiesz dlaczego piszesz wiersze?
Czy wiesz po co napisałaś ten wiersz?
Dobre pytania.
A swoją drogą, twórczość Patrycji, jest już chyba większa niż jej Taty kiedy był w jej wieku! Tym bardziej należą się gratulacje dla tak mnogiej twórczości córki Mistrza!
Odpowiedz
Cóż, może po angielsku przesłanie jest bardziej klarowne Smile Generalnie wiersz został napisany po tym jak udało mi się przebrnąć przez chorobę. Chodziło głównie o ten stan podczas choroby, kiedy cały czas analizuje się czyny dokonane, i te w przyszłości, kiedy choroba zmusza człowieka do takiego rozbicia swojej tożsamości na kawałki, i też zdaje sobie sprawę że inni też podświadomie zawsze analizują innych. Lepiej wytłumaczyć nie potrafię Smile

Co do twórczości, mam w swoim dorobku chyba ok 300 wierszy i piosenek, pisanych od 2001r, wątpię aczkolwiek iż mają one jakąkolwiek wartość (liczy się nie ilość ale jakość prawda?) ale mam nadzieję że wiersze są lepsze niż były.

pozdrawiam
-PK
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
To zależy. Przynajmniej nie jest to prawda oczywista. Można bowiem stworzyć cudowny obraz albo epos ukazujący barmankę z pobliskiego baru, z którego nic nie wynika,(albo tylko tyle, że na ową barmankę autor zwrócił swą szanowną uwagę) lub dostrzec w niej człowieka, pełnego niepewności i lęków, posiadającego własne pragnienia choć zmuszonego do zaspokajania pragnień innych. W wierszu ważne jest przesłanie. Być może po angielsku, francusku albo australijsku jest to jaśniejsze, ale wynika to pewnie z różnic mentalnych, oczekujemy od sztuki czegoś zupełnie różnego. My Polacy, za swoich artystów uważamy tych, którzy potrafią uderzyć we wrażliwą dla nas strunę.
Dlatego pytałem Cię "po co piszesz wiersze?"
Jeśli dla siebie, to niepotrzebnie szukam w nich treści bo one są zrozumiałe tylko dla Ciebie. Ale skoro upubliczniasz je, to spodziewam się znaleźć tam przesłanie ważne nie tylko dla Ciebie.
"Analiza"- wydaje mi się świetnym tematem. Analizie należy poddawać wszystko co nas otacza i nas samych, tymczasem coraz częściej żyjemy nie próbując wyciągać żadnych wniosków, co często gubi nas w zawiłościach świata. Dzięki analizie stajemy się bogatsi o wnioski. To analiza stawia nas w rzędzie naczelnych, odrzucając filozofię życia mimochodem.
Analizuj więc dalej, bo bardzo nam potrzeba kogoś kto zrobi to artystycznie.
dSmile
[size=75][b][i]"Dla pewnych durniów, nafaszerowanych tanim materializmem, metafizyka jest czymś nudnym i suchym, i dowolnym!" SIW[/i][/b][/size]
Odpowiedz
Seim napisał(a):Czy wiesz dlaczego piszesz wiersze?
Nie wiem. Bo piszę. Bo słowo mnie ciekawi.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
.......a może to, że operowanie słowem może wywierać jakiś wpływ, że ten wpływ może być wyrokiem albo słowem łaski, że daje ci przewagę nad tymi którzy mówić nie mogą?
:Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości