Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyprawa w góry :)
Mat napisał(a):...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
I o kibelkach?
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):I o kibelkach?
o kibelkach to ja snuje opowieści.. co prawda to prawda ale teraz to ja bajam tak jak lubię... z yerbą w ręce tylko trochę nie na szlaku ale cóż...

jeśli chodzi o kibelki to cudny architektonicznie jest na Niemcowej... Tak zwana Sala Muzyczna... przepiękny okaz rodem ze skansenu... zabytek klasy zerowej wstęp jedyne 5 zł! następny ciekawy przypadek to KACZE DOŁY na Połoninie Wetlińskiej...

ale dość tych rozważań
przenieśmy się do gardła doliny
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Ostatni raz byłam w Homolach jakieś 30 lat temu. To na usprawiedliwienie. Smile
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
tmach napisał(a):Ostatni raz byłam w Homolach jakieś 30 lat temu. To na usprawiedliwienie. Smile
Ja tam byłem ostatni raz z 10 lat temu i myślę, że to całe wieki...
Ja dziś jadę do Krynicy!! Jak ktoś będzie w okolicy - niech dzwoni Smile
Odpowiedz
A czy ktoś ma doświadczenia związane ze Szwajcarią Czesko-saksońską i tp okolicami? Tzn. Od Drezna do Czeskiego Raju?
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):A czy ktoś ma doświadczenia związane ze Szwajcarią Czesko-saksońską i tp okolicami? Tzn. Od Drezna do Czeskiego Raju?
Doświadczeń jako takich nie mam, ale jak interesuje Cię coś konkretnego to mogę popytać w klubie - może uda mi się pomóc. Z informacji praktycznych, to, z tego co słyszałem, jest tam drożej, aniżeli w innych częściach Czech (turyści z Niemiec...).

Jeżeli interesują Cię informacje ogólne, to jest ich sporo w sieci i pewno do nich dotarłeś (zwyczajowo mówi się "Szwajcaria Czeska" i najlepiej szukać podpierając się tym właśnie skróconym hasłem). O Szwajcarii Czesko-saksońskiej był też artykuł w npm (11/2006), ale on-line dostępna jest tylko jego część.
Polecam poszukanie relacji z wyjazdów zamieszczonych w sieci - przykładowa relacja. Sporo można też się dowiedzieć przeszukując pl.rec.gory czy pl.rec.turystyka.tramping.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):W połowie sierpnia planuje wyjazd w góry, ale mam mały problem. Tych gór mamy w Polsce za dużo i nie wiem na co się zdecydowac Priorytetem są ładne widoki, żeby aparat się nie marnował w plecaku No i najlepiej by było żeby nie trzeba było wędrowac z pleackami, a miec stałą bazę wypadową.
Jak ktos ma jakieś propozycje, to chętnie przeczytamSmile Dodam jeszcze, że interesują mnie propozycje poza Bieszczadami i Tatrami (to są lokalizacje atrakcyjne, ale niech będą awaryjne
Prrzemku - zapytam:
1.Ile czasu chcesz przeznaczyć na góry?
2.Czy dopuszczasz w ogóle przemieszczanie się, czy raczej jedną bazę?
3.Czy preferujesz raczej mniej uczęszczane okolice, czy też spora ilość ludzi Ci nie przeszkadza?
4."Ładne widoki" - czy masz na myśli ciekawe krajobrazy, czy bardziej bogactwo tematów? (nie wiem, co lubisz fotografować...)
5.Czy ograniczasz się do gór w Polsce, czy rozważasz też Czechy i Słowację?
Odpowiedz
1. około tygodnia.
2. na razie obie opcje są rozważane. Zdecydowaliśmy się na Beskid Żywiecki i właśnie ustalamy jak najwygodniej by było się poruszac
3. Nie przeszkadza.
4. lubię fotografowac akt, erotykę i zwierzęta. Ale w górach to chyba ładne w widoki i nie tylko.
5. No góry już są wybrane, teraz interesują mnie noclegi i trasy w Beskidzie Żywieckim.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):No góry już są wybrane, teraz interesują mnie noclegi i trasy w Beskidzie Żywieckim.
Przemek napisał(a):Nocleg oczywiście najlepiej tam, gdzie jest fajny klimat, ceny i można bezpiecznie rzeczy zostawic
Z miejsc noclegowych (tych, które Mat nie wymienił Wink ) na pewno godne rozważenia są Stara Chata w Soblówce oraz Schronisko PTT na Mładej Horze. To specyficzne i bardzo klimatyczne schroniska -sporo o nich na forach górskich (w pozytywnym sensie Smile ), w ostatnim npm jest też wywiad z gospodarzem Soblówki. Na granicy Beskidu Zywieckiego - w paśmie Polic - jest schronisko na Hali Krupowej - również godne uwagi (niestety, jako miejsce wypadowe w Beskid Żywiecki się zupełnie nie nadaje).
Imho warto zwrócić też uwagę na studenckie bazy namiotowe - przykładowe: Baza na Przysłopie Potóckim czy Baza namiotowa na Hali Górowej
Jak już wiadomo, że Żywiecki, to może więcej Mat napisze...
Powodzenia i - być może - do zobaczenia na szlaku!
Odpowiedz
Olo napisał(a):Jak już wiadomo, że Żywiecki, to może więcej Mat napisze...
Może zaliczyć Worek Raczański ?? Ze Zwardonia przez Beskid Graniczny, Mały i Wielki Przysłop na Wielką Raczę - schr. PTTK. Potem następne schroniska to PTTK na Przegibku, Wspomniane już Młada Hora, oraz cel tegorocznej naszej wędrówki (jedziemy z Elessarem) bacówka Krawców Wierch. Uwzględniając Twoją prośbę o jedno miejsce bazę wypadową proponuje albo schronisko na Przegibku, albo Bacówkę na Rycerzowej Big Grin
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości