Liczba postów: 64
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
W imieniu organizatorów, serdecznie zapraszam na widowisko muzyczne pt. " Tu Radio Wolna Europa", które odbędzie się 31 sierpnia br. w Klubie Dowództwa Garnizonu Warszawa przy Al.Niepodległości 141 w Warszawie, o godzinie 19h00.
Wystąpią: Małgorzata Czajka, Joanna Lewandowska, Marcin Kołaczkowski, Tomek Wachnowski oraz Stanisław Elsner Załuski i Jacek Zawada. Zespół muzyczny poprowadzi Darek Łapiński.
Wstęp wolny.
Więcej szczegółów na stronie Fundacji "Jednym Głosem".
Pozdrawiam serdecznie,
Bywacz
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Dzięki za informację! Z takim wyprzedzeniem można coś zaplanować, choć mnie wtedy nie powinno być w Warszawie!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Dodane do imprez )
Przy okazji warto zaznaczyć, że wstęp jest wolny (tak przynajmniej podano na stronie Fundacji "Jednym Głosem" )
Reputacja:
0
Bywacz napisał(a):Wstęp wolny. Tak też napisałem
Dziękuję za dodanie do imprez.
Pozdrawiam,
B.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.jednymglosem.org.pl">http://www.jednymglosem.org.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Bywacz napisał(a):Tak też napisałem Fakt! Nie zauważyłam
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
ann napisał(a):Bywacz napisał(a):Tak też napisałem Fakt! Nie zauważyłam taki admin, co nie zauważa...
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
I przeprasza, zamiast zbanować...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
Witam,
do koncertu już tylko tydzień, więc nieśmiało przypominam: w przyszły piątek (31 sierpnia) w Warszawie odbędzie się koncert pt. "Tu Radio Wolna Europa".
W imieniu Fundacji Jednym Głosem zapraszam serdecznie!
Bywacz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.jednymglosem.org.pl">http://www.jednymglosem.org.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
A jest możliwość zorganizowania wejściówek? Bardzo się uśmiecham.
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
0
Witam,
Wejściówki są aktualnie do odbioru w Wydziale Kultury Dzielnicy Mokotów (Al. Niepodległości 151/6). W dniu koncertu będzie je można odebrać bezpośrednio w Klubie DGW.
Nie spodziewam się wprawdzie nadkompletu (choć specjalnie by mnie nie zmartwił ), ale jeśli ktoś chce mieć pewność i zarezerwować sobie miejsce, to bardzo proszę o maila na adres <!-- e --><a href="mailto:m.szolc@jednymglosem.org.pl">m.szolc@jednymglosem.org.pl</a><!-- e -->
Dziękuję, pozdrawiam i jeszcze raz serdecznie zapraszam.
Bywacz vel Michał Szolc
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Obiecałam Michałowi, że obsmaruję , więc zaczynam Im częściej słucham Joanny Lewandowskiej na żywo, tym bardziej dochodzę do wniosku, że nie lubię jej słuchać. Doceniam walory głosowe, gorzej u niej z interpretacją utworów. Nie przemawia to do mnie. Michał, wybacz, ale zapomniałam nazwisk :wstyd: Pan śpiewający m. in. " Obok nas" , wypadł słabo. Rozumiem, że Niemena nie można zaśpiewać jak to śpiewał sam Niemen, ale to wykonanie słabiutkie. Słyszałam go już w " Strącaniu Aniołów" i wiem, że głos to on ma. A dziś jakby nie potrafił nim operować. " Obława" była zaśpiewana jakby na zaciśniętym gardle. Nie pełnym głosem, tylko tak " półgębkiem". " Mury" były inne, ale nie drażniły. Tomek Wachnowski. Tu większych zastrzezeń nie mam, ale słyszałam go po raz pierwszy na żywo, w cudzym repertuarze. Trudno mi jest się wypowiedzieć. I teraz ostatnia wykonawczyni. Jej wykonania piosenek JK były, nazwijmy to, poprawne. Bardziej podobały mi się niż wykonania Joanny Lewandowskiej. Ale " Song ( psalm?) stojących w kolejce" wykonany znakomicie. Teraz muzyka. Dariusz Łapiński wykonał aranżacje bardziej współczesne, ale na przyzwoitym poziomie. ( Nazwisko zobowiązuje ). Ogólne wrażenie jest jak najbardziej na plus. Jeszcze jedno. Bardzo podobał mi się Pan czytający razem ze Stanisławem Elsnerem Załuskim wiadomości. W przerwach między swoimi występami wyglądał tak, jakby spał. I ten kawałek nogi widoczny znad skarpetki :rotfl:
Czekam na inne inicjatywy.
Pozdrawiam
A tak na marginesie. Refleksja podczs koncertu.
Zalegalizowanie niezależnych od partii i pracodawców związków zawodowych.
Zagwarantowanie prawa do strajku.
Przestrzeganie zagwarantowanej w Konstytucji PRL wolności słowa, druku i publikacji.
Przywrócenie do poprzednich praw ludzi zwolnionych z pracy po strajkach w 1970 i 1976 i studentów wydalonych z uczelni za przekonania, zniesienie represji za przekonania.
Podanie w środkach masowego przekazu informacji o utworzeniu MKS oraz opublikowanie jego żądań.
Podjęcie realnych działań wyprowadzających kraj z kryzysu.
Wypłacenie strajkującym zarobków za strajk, jak za urlop wypoczynkowy, z funduszu Centralnej Rady Związków Zawodowych (CRZZ).
Podniesienie zasadniczej płacy o 2 tys. zł.
Zagwarantowanie wzrostu płac równolegle do wzrostu cen.
Realizowanie pełnego zaopatrzenia rynku. Eksport wyłącznie nadwyżek.
Zniesienie cen komercyjnych oraz sprzedaży za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.
Wprowadzenie zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej oraz zniesienie przywilejów Milicji Obywatelskiej, Służby Bezpieczeństwa i aparatu partyjnego.
Wprowadzenie bonów żywnościowych na mięso.
Obniżenie wieku emerytalnego - dla kobiet do 50 lat, dla mężczyzn do 55, lub zapewnienie emerytur po przepracowaniu w PRL 30 lat dla kobiet i 35 dla mężczyzn.
Zrównanie rent i emerytur starego portfela.
Poprawienie warunków pracy służby zdrowia.
Zapewnienie odpowiedniej ilości miejsc w żłobkach i przedszkolach.
Wprowadzenie płatnych urlopów macierzyńskich przez 3 lata.
Skrócenie czasu oczekiwania na mieszkania.
Podniesienie diety z 40 do 100 złotych i dodatku za rozłąkę.
Wprowadzenie wszystkich sobót wolnych od pracy.
Podkreślenia moje. Po 27 latach trochę jeszcze zostało do zrobienia.
Plus Leonardo i Mach
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
tmach napisał(a):Im częściej słucham Joanny Lewandowskiej na żywo, tym bardziej dochodzę do wniosku, że nie lubię jej słuchać. A ja wręcz przeciwnie
tmach napisał(a):"Mury" były inne Do tej pory uważałem, że tą piosenkę trzeba zaśpiewać bardzo dobrze, albo wcale. Dzisiejsze wykonanie udowodniło, że nie zawsze przeróba aranżacyjna musi być zła. Mi się podobało.
tmach napisał(a):Ale "Song ( psalm?) stojących w kolejce" wykonany znakomicie. Bo Lewandowska zrobiła znakomity drugi głos. Mi brakowało trochę "wykopu".
Podobał mi się pomysł zderzenia informacji dziennika tv z wiadomościami z RWE. Podobał mi się dobór piosenek - momentami wydawało mi się oczywiste, co zabrzmi ze sceny za chwilę, jednak autorzy nie szli na łatwiznę i wybierali "drugą myśl".
W przeciwieństwie do pani, która krytykowała po koncercie zagłuszanie tekstu przez muzykę, ja odnosiłem momentami wrażenie, jakby brakowało jakiegoś instrumentu, albo nie było słychać w muzyce wszystkiego, co założyli sobie autorzy.
Młoda, która była na tym samym programie pod koniec ubiegłego roku (?) w Kinie Ochota, zgrzytała zębami na wykonania i aranżację. Ja nie. Wręcz przeciwnie. Chętnie zobaczę to jeszcze raz, tym bardziej po tym, jak usłyszałem, że program się rozwija i zmienia.
[ Dodano: 31 Sierpień 2007, 23:53 ]
Jeszcze jedno: czy mi się wydawało, czy było mało światła na scenie? Celowy zabieg? Dziesiąty stopień zasilania?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
Dziękuję za obecność i uwagi. Na pewno jest jeszcze sporo do przemyślenia/poprawienia/zmiany, ale cieszę się, że ogólne wrażenie było pozytywne.
Program będzie w tym roku wykonywany jeszcze kilkukrotnie i mam nadzieję, że za każdym razem lepiej
Co do światła na scenie, to było takie, jak możliwości sali - czyli mocno ograniczone. Gdy dawaliśmy więcej światła na scenę, w całej sali robiło się jasno i kompletnie nie było klimatu. I tak dobrze, że udało nam się uzyskiwać zaciemnienie na fragmentach czytanych. Na wspomnianej już Ochocie nie było takiej możliwości...
Odnosząc się króciutko do piosenek - cieszą mnie pozytywne odczucia po "Murach", a co do "Psalmu" to wykop w tej piosence uzyskuje się przy pomocy chóru. Gosia śpiewała ją w styczniu w Katedrze Praskiej z Bełchatów Gospel Choir i wtedy to brzmiało nieco inaczej...
W niedzielę powinienem mieć nagranie, więc jeśli będzie się do czegokolwiek nadawało, chętnie sie podzielę.
Pozdrawiam serdecznie,
Bywacz vel. Michał
[ Dodano: 1 Wrzesień 2007, 13:07 ]
Witam,
Na stronie www.jednymglosem.org.pl zamieściłem kilka zdjęć z wczorajszego koncertu.
Serdecznie dziękuję Piotrowi Koseli za udostępnienie fotek jego autorstwa.
Pozdrawiam,
B/M
|