Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ibisekcja
Jest to nagranie, które pewnie większość oglądała, ale może jednak znajdzie się kilka zainteresowanych osób. Z dedykacją dla Ducha, który z wielkim zainteresowaniem przegląda wszystkie wstawiane nagrania Smile

Ibisekcja
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
czapon napisał(a):Jest to nagranie, które pewnie większość oglądała, ale może jednak znajdzie się kilka zainteresowanych osób. Z dedykacją dla Ducha, który z wielkim zainteresowaniem przegląda wszystkie wstawiane nagrania Smile
Jestem pewien, że nie tylko ja. Smile Wielkie dzięki za nagranie. Nie znałem wcześniej tej rozmowy, a materiał jest bardzo ciekawy. Wypowiedzi JK - rewelacyjne. Niewielu potrafi mówić w tak zajmujący sposób, trzymając się przy tym konkretów i nie pie... od rzeczy.

Panu Ibiszowi trochę zrzedła mina przy Pewnie znasz to uczucie, kiedy człowiek jest wielbiony za więcej, niż sobą reprezentuje. :rotfl: Szkoda, że od razu zmienił temat ;].
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Pewnie znasz to uczucie, kiedy człowiek jest wielbiony za więcej, niż sobą reprezentuje.
Dokładnie, strasznie spoważniał Smile. Z drugiej strony zastanawiam się, czy jest sens wstawiania innych nagrań, gdy większa część forum pewnie rozjechała się po świecie Smile, przecież są wakacje.
Odpowiedz
Wrzucaj, wrzucaj, nie wszyscy się rozjechali i chętnie ściągam Smile
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
czapon napisał(a):Dokładnie, strasznie spoważniał Smile. Z drugiej strony zastanawiam się, czy jest sens wstawiania innych nagrań, gdy większa część forum pewnie rozjechała się po świecie Smile, przecież są wakacje.
Masz tego więcej? !! :wow:

Faktycznie sporo osób się rozjechało, ja też za tydzień wyjeżdżam. Istnieje możliwość zostawienia ewentualnych następnych nagrań na publicu przez dłuższy czas? Czy jest jakieś ograniczenie pojemności?
Odpowiedz
Elessar napisał(a):nie wszyscy się rozjechali i chętnie ściągam
cieszę się, ale jednak myślę, że trzeba poczekać z tydzień, niech sobie chętni ściągną.

[ Dodano: 7 Lipiec 2007, 01:45 ]
DuchX napisał(a):nagrań na publicu przez dłuższy czas? Czy jest jakieś ograniczenie pojemności?
pewnie jest Sad, ale to są dość duże pliki i myślę, że raczej trzeba systematycznie podmieniać.

[ Dodano: 7 Lipiec 2007, 01:46 ]
DuchX napisał(a):Masz tego więcej?
Coś się jeszcze znajdzie Smile
Odpowiedz
Śledzę forum i ściągam to, co wrzucasz, Czaponie. Ibisekcję akurat mam, ale tylko na vhs. Wielkie dzięki za wszystkie materiały! dSmile
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Masz tego więcej? !! :wow:
czapon napisał(a):Coś się jeszcze znajdzie Smile
wrzucajcie ludzieSmile ja nawet na urlopie w Zimbabwe bym pobierał Wink
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
A rozmowę Jacka z Torańską znacie? Jeśli nie, to po południu wrzucę. O ile oczywiście, czapon mnie nie wyręczy. Wink
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
no coś pięknego Smile choć pobrać będę mógł dopiero jutro, bo dzisiaj ślub Siostry Wink
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):no coś pięknego
Ale Ibisz czy Torańska? Smile
Sławek napisał(a):choć pobrać będę mógł dopiero jutro, bo dzisiaj ślub Siostry
No tak. Najpierw pobierze(się) siostra. Wink
Swoją drogą, ludzie powariowali z tymi siódemkami. :rotfl:
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Niewielu potrafi mówić w tak zajmujący sposób, trzymając się przy tym konkretów i nie pie... od rzeczy.
Bardzo ciekawa wypowiedź o świadomości, jaka przez lata towarzyszła JK, że poecie wolno więcej i swoją wolność powinien manifestować.
A zwłaszcza c ważne jest deklarowane w wywiadzie przekonanie JK, że tamta świadomość i tamto postępowanie (wg którego poecie wolno o wiele więcej) była żenująca i stała się powodem wstydu JK.

Sam Ibisz od biedy też nie taki najgorszy. Wypada o wiele lepiej od Jagielskiego czy Modlińskiej. Przynajmniej nie sili sie na zadawanie prowokacyjnych pytań, wyciąganie wstydliwych szczegółów itp.
A moze ktoś zamieści kiedyś wywiad z JK przeprowadzony przez Najsztuba Żakowskiego w "Tok Szoku"?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):A moze ktoś zamieści kiedyś wywiad z JK przeprowadzony przez Najsztuba z Żakowskim w "Tok Szoku"?
Jeśli ktoś ma, to pewnie wrzuci. Ja nie mam, ale pamiętam, że Jacek był zdaje się gościem N-Ż w pierwszym Tok Szoku. To był bodajże 97my rok. Kaczmar przy okazji śpiewał wtedy zdaje się coś z Pochwały łotrostwa.
Odpowiedz
tak, pamiętam ten odcinek Smile) a Kaczmar śpiewał "Metamorfozy sentymentalne"

Pozdra
Celui qui a eu le bonheur de rencontrer sa Marguerite Gautier
mais qui est devenu Emma Bovary
D'Artagnan sans courage de se laisser guider par ses passions
regrettant une décision jamais prise...
Odpowiedz
W Tok Szoku śpiewał Metamorfozy sentymentalne, Karnawał w Wiktorii i Wszystko, co mi się zdarzy.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):W Tok Szoku śpiewał Metamorfozy sentymentalne, Karnawał w Wiktorii i Wszystko, co mi się zdarzy
A czy "Wszystko, co mi się zdarzy..." śpiewał w tym właśnie programie z 97 r.? Czy był osobno zaproszony do programu o ludziach po operacjach plastycznych?
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Odpowiedz
Bardzo ładnie JK odpowiedział na pytanie o australijsko-emigracyjną "zdradę". I nie wiedziałem, że JK palił dopiero od 30 roku życia.

A Ibiszowi wyjątkowo mało autentycznie wyszło "Odnoszę wrażenie, że jesteś artystą, eee, którego wiele, eee, pieśni zostało zrozumianych niezgodnie z Twoimi intencjami" :rotfl: . Nie przekonał mnie do tego, że zastanawiał się nad tym kiedykolwiek Wink.

Swoją drogą trzeba przyznać, że studyjne tricki Ibisz ma opanowane ładnie. Szczególnie zgrabnie wyszło mu wzięcie do ręki płyty, i udawanie, że patrzy na nią, kiedy czytał z kartki to nieszczęsne pytanie o "Mury" ;].
Paweł Konopacki napisał(a):Bardzo ciekawa wypowiedź o świadomości, jaka przez lata towarzyszła JK, że poecie wolno więcej i swoją wolność powinien manifestować.
No, gwoli ścisłości, to fragment o powinności manifestowania wolności poety dotyczył powszechnego w społeczeństwie poglądu, a nie stosunku samego JK do tematu.
Odpowiedz
DuchX napisał(a):to nieszczęsne pytanie o "Mury"
dlaczego nieszczęsne?
DuchX napisał(a):fragment o powinności manifestowania wolności poety dotyczył powszechnego w społeczeństwie poglądu
nie tylko tego dotyczył
DuchX napisał(a):a nie stosunku samego JK do tematu.
Gwoli ścisłości, JK mówi o tym, jak sam zachowywał się w sposób zgodny z powszechnym w społeczeństwie poglądem na powinności i wolność poety. Mówi też JK o swojej, dokonanej po latach ocenie tego zachowania. Mówi o wstydzie i o zażenowaniu. Ale jeszcze sie tej rozmowie przysłucham.
Kamil napisał(a):A czy "Wszystko, co mi się zdarzy..." śpiewał w tym właśnie programie z 97 r.?
Tak, w tym właśnie programie. O ile sobie przypominam - a oglądałem Tok Szok dość regularnie - JK był zaproszony przez Żakowskiego i Najsztuba tylko raz.
Nie pamiętam dokładnie, czy program emitowano w 1996 czy 1997 roku. Wydaje mi się jednak, że z 1996. Zdaje sie, iż wizyta w Tok Szoku odbyła się podczas pierwszego przyjazdu JK z Australii - o ile pamietam to było jakoś tak w okresie jesiennym 1996.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):
DuchX napisał(a):to nieszczęsne pytanie o "Mury"
dlaczego nieszczęsne?
Z punktu widzenia realizacji programu. Ibisz się zgubił, czytał z kartki, a na końcu zaczął nawet pomachiwać dłońmi, żeby odwrócić uwagę widza. Nie żeby to był jakiś wielki zarzut względem niego, ot - zdarza się.

[ Dodano: 7 Lipiec 2007, 14:16 ]
Paweł Konopacki napisał(a):Gwoli ścisłości, JK mówi o tym, jak sam zachowywał się w sposób zgodny z powszechnym w społeczeństwie poglądem na powinności i wolność poety. Mówi też JK o swojej, dokonanej po latach ocenie tego zachowania. Mówi o wstydzie i o zażenowaniu.
Tak, ale to już:
Paweł Konopacki napisał(a):Bardzo ciekawa wypowiedź o świadomości, jaka przez lata towarzyszła JK, że poecie wolno więcej i swoją wolność powinien manifestować.
wkładanie w usta Mistrza słów, których nie powiedział.

PS Aczkolwiek to chyba stosunkowo mało istotny drobiazg, bo generalne przesłanie jest bardzo czytelne.

[ Dodano: 7 Lipiec 2007, 14:22 ]
Po ponownym przesłuchaniu rozmowy jestem skłonny przyznać Ci rację, Pawle. Choć literalnie JK tak nie powiedział.
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Wkładanie w usta Mistrza słów, których nie powiedział.
Chyba się Duchu czepiasz pierdół. Dobrze! Faktycznie DOKŁADNIE takich słów nie użył - zgadzam się z tym. Ale w istocie JK mówi o tym, ze właśnie tak a nie inaczej się zachowywał, ze zapominał o ludziach, którzy byl jego publicznością itp, itd. Co prawda nie użył słów takich, że "żył w przekonaniu, iż wolno mu więcej i swoją wolnośc powinien manifestować". Rzeczywiscie, taki słów nie użył, ale przecież - innymi słowami - to właśnie powiedział. Powiedział, ze żył tak, jak chce pewne powszechne mniemanie o wolnościach i powinnościach poetów. O tym w istocie mówił a także o tym, ze z perspektywy czasu ocenia tamto postępowanie źle.
DuchX napisał(a):Ibisz się zgubił, czytał z kartki,
No czytał z kartki i może lepiej, ze czytał, bo przynajmniej nie mylił cytatow. NIe każdy prezenter musi być obrypany z twórczości artysty, którego zaprasza.
Moim zdaniem Ibisz wypada w tym programie nieźle. Fakt, jest miałki, pytania są łatwe, nie wymagające i Kaczmar może sobie na nie odpowiadać jak chce. Ibisz w tym wywiadzie nie prezentuje żadnego szczególnego dziennikarskiego poziomu. Ale nie wypada też źle. Jest poprawny i na pewno dużo lepszy niż Modlińska czy pajacujący Jagielski.
DuchX napisał(a):Po ponownym przesłuchaniu rozmowy jestem skłonny przyznać Ci rację, Pawle
Dziękuję! Bo już sam zacząłem ponownie ściągać ten plik. A idzie to powoli, ściąga się długo. Miałem zamiar przesłuchać raz jeszcze rozmowy i przepisać stosowny fragment. No, ale zdaje się, ze już nie muszę Smile
DuchX napisał(a):Choć literalnie JK tak nie powiedział.
Literalnie nie, ale sens jest właśnie taki. Rozumiem, ze tu się już zgadzamy.
Miło!

pozdrawiam

PS: a niech tam! Żebyśmy nie byli gołoslowni to przytaczam wypowiedź:
Ibisz: [...] Czy miałeś takie wrażenie, że rzeczywiście poecie wszystko wolno?
Kaczmarski:Tak był taki okres czasu rzeczywiście. Wiesz, ja go wspominam z mieszaniną wstydu i sentymentu. Zresztą dzisiaj już bym tak szaleć nie mógł. Ale to było żenujące. Rzeczywiście uważałem, ze poecie wolno więcej - zresztą to jest dosyć powszechny pogląd w naszym kręgu kulturowym. . Poeta to jest postać przeklęta, ale jednocześnie namaszczona przez jakieś tajemne siły więc ma inne, powinien mieć przynajmniej inne granice przyzwoitości i granice moralności, znacznie szersze, szerzej rozstawione. W związku z tym powinien nawet to manifestować czyli pokazywać innym, jak być wolnym. No ale ta wolność w moim wypadku to była przede wszystkim wolność od wszelkich zahamowań i nie zwracanie uwagi na tak zwanych zwykłych ludzi, którzy mnie otaczali, a którzy byli jednak moim odbiorcami i moim środowiskiem. Także...tak...był taki okres i bardzo się wstydzę tego.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):O ile oczywiście, czapon mnie nie wyręczy.
Niestety nie posiadam tego nagrania, więc bardzo proszę o udostępnienie Smile
Odpowiedz
czy mógłby ktoś udostępnić jeszcze raz Ibisekcję i Dwie skały, nie było mnie parę dni w domu i się nie załapałem Sad ,

Pozdrawiam
Błażej
Odpowiedz
Przyłączam się do czekających na Ibisekcję. Z głosów na forum wynika, że jest to bardzo ciekawy materiał.
Odpowiedz
Powinien być wieczorkiem na swoim miejscu Smile
Odpowiedz
czapon, wgrałbyś to jeszcze raz ;(
Odpowiedz
Artur napisał(a):czapon, wgrałbyś to jeszcze raz ;(
Ja wrzucę - mam dziś zadziwiająco dobry upload Wink

Pozdrawiam
Zeratul

[ Dodano: 10 Sierpień 2007, 19:52 ]
I już jest: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/stanislaw_jesiak/public/Ibisekcja_TVN.avi">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... ja_TVN.avi</a><!-- m -->
(żeby tylko prędkości netu się utrzymały na dłużej :Smile )
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):
Artur napisał(a):czapon, wgrałbyś to jeszcze raz ;(
Ja wrzucę - mam dziś zadziwiająco dobry upload Wink

Pozdrawiam
Zeratul

[ Dodano: 10 Sierpień 2007, 19:52 ]
I już jest: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/stanislaw_jesiak/public/Ibisekcja_TVN.avi">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... ja_TVN.avi</a><!-- m -->
(żeby tylko prędkości netu się utrzymały na dłużej :Smile )
Przepraszam, ale niestety nie miałem możliwości wejść na forum. Oczywiście nie byłoby najmniejszego problemu Smile, bardzo fajnie, że Zeratul wykazał się refleksem - piwko :piwko:
Odpowiedz
początek wydał mi się sztampowy. Te same pytania co zawsze. Ale fajnie się to rozkręciło. Rzeczywiście, to bardzo ciekawy materiał. Kilka refleksji, które Kaczmarski wypowiadał w różnych wywiadach, tu są zebrane w jednej, 15-minutowej rozmowie. Świetna sprawa. Dzięki!

[ Dodano: 19 Sierpień 2007, 12:35 ]
mam jeszcze jedno pytanie do szanownych forumowiczów: czy ktoś z Was wie, z którego roku jest to nagranie? (o pełną datę nawet nie śmiem pytać, choć tak naprawdę tego właśnie potrzebuję...).
Może ktoś z Was wie/pamięta/może sprawdzić.
Pozdrawiam!
Odpowiedz
jodynka napisał(a):mam jeszcze jedno pytanie do szanownych forumowiczów: czy ktoś z Was wie, z którego roku jest to nagranie? (o pełną datę nawet nie śmiem pytać, choć tak naprawdę tego właśnie potrzebuję...).
Może ktoś z Was wie/pamięta/może sprawdzić.
Grudzień 1999 r.
aż żal dopisywać Wink © by gredler

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Zawsze możesz zapytać w fanklubie Ibisza: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ibisz.info/index.php?dzial=fanklub">http://www.ibisz.info/index.php?dzial=fanklub</a><!-- m --> Wink
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Dzięki Za linka niesamowity wywiad
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości