Liczba postów: 963
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Jest to nagranie, które pewnie większość oglądała, ale może jednak znajdzie się kilka zainteresowanych osób. Z dedykacją dla Ducha, który z wielkim zainteresowaniem przegląda wszystkie wstawiane nagrania
Ibisekcja
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
czapon napisał(a):Jest to nagranie, które pewnie większość oglądała, ale może jednak znajdzie się kilka zainteresowanych osób. Z dedykacją dla Ducha, który z wielkim zainteresowaniem przegląda wszystkie wstawiane nagrania Jestem pewien, że nie tylko ja. Wielkie dzięki za nagranie. Nie znałem wcześniej tej rozmowy, a materiał jest bardzo ciekawy. Wypowiedzi JK - rewelacyjne. Niewielu potrafi mówić w tak zajmujący sposób, trzymając się przy tym konkretów i nie pie... od rzeczy.
Panu Ibiszowi trochę zrzedła mina przy Pewnie znasz to uczucie, kiedy człowiek jest wielbiony za więcej, niż sobą reprezentuje. :rotfl: Szkoda, że od razu zmienił temat ;].
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):Pewnie znasz to uczucie, kiedy człowiek jest wielbiony za więcej, niż sobą reprezentuje. Dokładnie, strasznie spoważniał . Z drugiej strony zastanawiam się, czy jest sens wstawiania innych nagrań, gdy większa część forum pewnie rozjechała się po świecie , przecież są wakacje.
Liczba postów: 2,306
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Wrzucaj, wrzucaj, nie wszyscy się rozjechali i chętnie ściągam
"In the city od blinding lights..."
--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Reputacja:
0
czapon napisał(a):Dokładnie, strasznie spoważniał . Z drugiej strony zastanawiam się, czy jest sens wstawiania innych nagrań, gdy większa część forum pewnie rozjechała się po świecie , przecież są wakacje. Masz tego więcej? !! :wow:
Faktycznie sporo osób się rozjechało, ja też za tydzień wyjeżdżam. Istnieje możliwość zostawienia ewentualnych następnych nagrań na publicu przez dłuższy czas? Czy jest jakieś ograniczenie pojemności?
Reputacja:
0
Elessar napisał(a):nie wszyscy się rozjechali i chętnie ściągam cieszę się, ale jednak myślę, że trzeba poczekać z tydzień, niech sobie chętni ściągną.
[ Dodano: 7 Lipiec 2007, 01:45 ]
DuchX napisał(a):nagrań na publicu przez dłuższy czas? Czy jest jakieś ograniczenie pojemności? pewnie jest , ale to są dość duże pliki i myślę, że raczej trzeba systematycznie podmieniać.
[ Dodano: 7 Lipiec 2007, 01:46 ]
DuchX napisał(a):Masz tego więcej? Coś się jeszcze znajdzie
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Śledzę forum i ściągam to, co wrzucasz, Czaponie. Ibisekcję akurat mam, ale tylko na vhs. Wielkie dzięki za wszystkie materiały! d
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):Masz tego więcej? !! :wow: czapon napisał(a):Coś się jeszcze znajdzie wrzucajcie ludzie ja nawet na urlopie w Zimbabwe bym pobierał
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
A rozmowę Jacka z Torańską znacie? Jeśli nie, to po południu wrzucę. O ile oczywiście, czapon mnie nie wyręczy.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
no coś pięknego choć pobrać będę mógł dopiero jutro, bo dzisiaj ślub Siostry
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):no coś pięknego Ale Ibisz czy Torańska?
Sławek napisał(a):choć pobrać będę mógł dopiero jutro, bo dzisiaj ślub Siostry No tak. Najpierw pobierze(się) siostra.
Swoją drogą, ludzie powariowali z tymi siódemkami. :rotfl:
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):Niewielu potrafi mówić w tak zajmujący sposób, trzymając się przy tym konkretów i nie pie... od rzeczy. Bardzo ciekawa wypowiedź o świadomości, jaka przez lata towarzyszła JK, że poecie wolno więcej i swoją wolność powinien manifestować.
A zwłaszcza c ważne jest deklarowane w wywiadzie przekonanie JK, że tamta świadomość i tamto postępowanie (wg którego poecie wolno o wiele więcej) była żenująca i stała się powodem wstydu JK.
Sam Ibisz od biedy też nie taki najgorszy. Wypada o wiele lepiej od Jagielskiego czy Modlińskiej. Przynajmniej nie sili sie na zadawanie prowokacyjnych pytań, wyciąganie wstydliwych szczegółów itp.
A moze ktoś zamieści kiedyś wywiad z JK przeprowadzony przez Najsztuba Żakowskiego w "Tok Szoku"?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):A moze ktoś zamieści kiedyś wywiad z JK przeprowadzony przez Najsztuba z Żakowskim w "Tok Szoku"? Jeśli ktoś ma, to pewnie wrzuci. Ja nie mam, ale pamiętam, że Jacek był zdaje się gościem N-Ż w pierwszym Tok Szoku. To był bodajże 97my rok. Kaczmar przy okazji śpiewał wtedy zdaje się coś z Pochwały łotrostwa.
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
tak, pamiętam ten odcinek ) a Kaczmar śpiewał "Metamorfozy sentymentalne"
Pozdra
Celui qui a eu le bonheur de rencontrer sa Marguerite Gautier
mais qui est devenu Emma Bovary
D'Artagnan sans courage de se laisser guider par ses passions
regrettant une décision jamais prise...
Reputacja:
0
W Tok Szoku śpiewał Metamorfozy sentymentalne, Karnawał w Wiktorii i Wszystko, co mi się zdarzy.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):W Tok Szoku śpiewał Metamorfozy sentymentalne, Karnawał w Wiktorii i Wszystko, co mi się zdarzy A czy "Wszystko, co mi się zdarzy..." śpiewał w tym właśnie programie z 97 r.? Czy był osobno zaproszony do programu o ludziach po operacjach plastycznych?
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Reputacja:
0
Bardzo ładnie JK odpowiedział na pytanie o australijsko-emigracyjną "zdradę". I nie wiedziałem, że JK palił dopiero od 30 roku życia.
A Ibiszowi wyjątkowo mało autentycznie wyszło "Odnoszę wrażenie, że jesteś artystą, eee, którego wiele, eee, pieśni zostało zrozumianych niezgodnie z Twoimi intencjami" :rotfl: . Nie przekonał mnie do tego, że zastanawiał się nad tym kiedykolwiek .
Swoją drogą trzeba przyznać, że studyjne tricki Ibisz ma opanowane ładnie. Szczególnie zgrabnie wyszło mu wzięcie do ręki płyty, i udawanie, że patrzy na nią, kiedy czytał z kartki to nieszczęsne pytanie o "Mury" ;].
Paweł Konopacki napisał(a):Bardzo ciekawa wypowiedź o świadomości, jaka przez lata towarzyszła JK, że poecie wolno więcej i swoją wolność powinien manifestować. No, gwoli ścisłości, to fragment o powinności manifestowania wolności poety dotyczył powszechnego w społeczeństwie poglądu, a nie stosunku samego JK do tematu.
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):to nieszczęsne pytanie o "Mury" dlaczego nieszczęsne?
DuchX napisał(a):fragment o powinności manifestowania wolności poety dotyczył powszechnego w społeczeństwie poglądu nie tylko tego dotyczył
DuchX napisał(a):a nie stosunku samego JK do tematu. Gwoli ścisłości, JK mówi o tym, jak sam zachowywał się w sposób zgodny z powszechnym w społeczeństwie poglądem na powinności i wolność poety. Mówi też JK o swojej, dokonanej po latach ocenie tego zachowania. Mówi o wstydzie i o zażenowaniu. Ale jeszcze sie tej rozmowie przysłucham.
Kamil napisał(a):A czy "Wszystko, co mi się zdarzy..." śpiewał w tym właśnie programie z 97 r.? Tak, w tym właśnie programie. O ile sobie przypominam - a oglądałem Tok Szok dość regularnie - JK był zaproszony przez Żakowskiego i Najsztuba tylko raz.
Nie pamiętam dokładnie, czy program emitowano w 1996 czy 1997 roku. Wydaje mi się jednak, że z 1996. Zdaje sie, iż wizyta w Tok Szoku odbyła się podczas pierwszego przyjazdu JK z Australii - o ile pamietam to było jakoś tak w okresie jesiennym 1996.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):DuchX napisał(a):to nieszczęsne pytanie o "Mury" dlaczego nieszczęsne? Z punktu widzenia realizacji programu. Ibisz się zgubił, czytał z kartki, a na końcu zaczął nawet pomachiwać dłońmi, żeby odwrócić uwagę widza. Nie żeby to był jakiś wielki zarzut względem niego, ot - zdarza się.
[ Dodano: 7 Lipiec 2007, 14:16 ]
Paweł Konopacki napisał(a):Gwoli ścisłości, JK mówi o tym, jak sam zachowywał się w sposób zgodny z powszechnym w społeczeństwie poglądem na powinności i wolność poety. Mówi też JK o swojej, dokonanej po latach ocenie tego zachowania. Mówi o wstydzie i o zażenowaniu. Tak, ale to już:
Paweł Konopacki napisał(a):Bardzo ciekawa wypowiedź o świadomości, jaka przez lata towarzyszła JK, że poecie wolno więcej i swoją wolność powinien manifestować. wkładanie w usta Mistrza słów, których nie powiedział.
PS Aczkolwiek to chyba stosunkowo mało istotny drobiazg, bo generalne przesłanie jest bardzo czytelne.
[ Dodano: 7 Lipiec 2007, 14:22 ]
Po ponownym przesłuchaniu rozmowy jestem skłonny przyznać Ci rację, Pawle. Choć literalnie JK tak nie powiedział.
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):Wkładanie w usta Mistrza słów, których nie powiedział. Chyba się Duchu czepiasz pierdół. Dobrze! Faktycznie DOKŁADNIE takich słów nie użył - zgadzam się z tym. Ale w istocie JK mówi o tym, ze właśnie tak a nie inaczej się zachowywał, ze zapominał o ludziach, którzy byl jego publicznością itp, itd. Co prawda nie użył słów takich, że "żył w przekonaniu, iż wolno mu więcej i swoją wolnośc powinien manifestować". Rzeczywiscie, taki słów nie użył, ale przecież - innymi słowami - to właśnie powiedział. Powiedział, ze żył tak, jak chce pewne powszechne mniemanie o wolnościach i powinnościach poetów. O tym w istocie mówił a także o tym, ze z perspektywy czasu ocenia tamto postępowanie źle.
DuchX napisał(a):Ibisz się zgubił, czytał z kartki, No czytał z kartki i może lepiej, ze czytał, bo przynajmniej nie mylił cytatow. NIe każdy prezenter musi być obrypany z twórczości artysty, którego zaprasza.
Moim zdaniem Ibisz wypada w tym programie nieźle. Fakt, jest miałki, pytania są łatwe, nie wymagające i Kaczmar może sobie na nie odpowiadać jak chce. Ibisz w tym wywiadzie nie prezentuje żadnego szczególnego dziennikarskiego poziomu. Ale nie wypada też źle. Jest poprawny i na pewno dużo lepszy niż Modlińska czy pajacujący Jagielski.
DuchX napisał(a):Po ponownym przesłuchaniu rozmowy jestem skłonny przyznać Ci rację, Pawle Dziękuję! Bo już sam zacząłem ponownie ściągać ten plik. A idzie to powoli, ściąga się długo. Miałem zamiar przesłuchać raz jeszcze rozmowy i przepisać stosowny fragment. No, ale zdaje się, ze już nie muszę
DuchX napisał(a):Choć literalnie JK tak nie powiedział. Literalnie nie, ale sens jest właśnie taki. Rozumiem, ze tu się już zgadzamy.
Miło!
pozdrawiam
PS: a niech tam! Żebyśmy nie byli gołoslowni to przytaczam wypowiedź:
Ibisz: [...] Czy miałeś takie wrażenie, że rzeczywiście poecie wszystko wolno?
Kaczmarski: Tak był taki okres czasu rzeczywiście. Wiesz, ja go wspominam z mieszaniną wstydu i sentymentu. Zresztą dzisiaj już bym tak szaleć nie mógł. Ale to było żenujące. Rzeczywiście uważałem, ze poecie wolno więcej - zresztą to jest dosyć powszechny pogląd w naszym kręgu kulturowym. . Poeta to jest postać przeklęta, ale jednocześnie namaszczona przez jakieś tajemne siły więc ma inne, powinien mieć przynajmniej inne granice przyzwoitości i granice moralności, znacznie szersze, szerzej rozstawione. W związku z tym powinien nawet to manifestować czyli pokazywać innym, jak być wolnym. No ale ta wolność w moim wypadku to była przede wszystkim wolność od wszelkich zahamowań i nie zwracanie uwagi na tak zwanych zwykłych ludzi, którzy mnie otaczali, a którzy byli jednak moim odbiorcami i moim środowiskiem. Także...tak...był taki okres i bardzo się wstydzę tego.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):O ile oczywiście, czapon mnie nie wyręczy. Niestety nie posiadam tego nagrania, więc bardzo proszę o udostępnienie
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
czy mógłby ktoś udostępnić jeszcze raz Ibisekcję i Dwie skały, nie było mnie parę dni w domu i się nie załapałem ,
Pozdrawiam
Błażej
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Przyłączam się do czekających na Ibisekcję. Z głosów na forum wynika, że jest to bardzo ciekawy materiał.
Reputacja:
0
Powinien być wieczorkiem na swoim miejscu
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
czapon, wgrałbyś to jeszcze raz ;(
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Artur napisał(a):czapon, wgrałbyś to jeszcze raz ;( Ja wrzucę - mam dziś zadziwiająco dobry upload
Pozdrawiam
Zeratul
[ Dodano: 10 Sierpień 2007, 19:52 ]
I już jest: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/stanislaw_jesiak/public/Ibisekcja_TVN.avi">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... ja_TVN.avi</a><!-- m -->
(żeby tylko prędkości netu się utrzymały na dłużej : )
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Artur napisał(a):czapon, wgrałbyś to jeszcze raz ;( Ja wrzucę - mam dziś zadziwiająco dobry upload
Pozdrawiam
Zeratul
[ Dodano: 10 Sierpień 2007, 19:52 ]
I już jest: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/stanislaw_jesiak/public/Ibisekcja_TVN.avi">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... ja_TVN.avi</a><!-- m -->
(żeby tylko prędkości netu się utrzymały na dłużej : ) Przepraszam, ale niestety nie miałem możliwości wejść na forum. Oczywiście nie byłoby najmniejszego problemu , bardzo fajnie, że Zeratul wykazał się refleksem - piwko :piwko:
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
początek wydał mi się sztampowy. Te same pytania co zawsze. Ale fajnie się to rozkręciło. Rzeczywiście, to bardzo ciekawy materiał. Kilka refleksji, które Kaczmarski wypowiadał w różnych wywiadach, tu są zebrane w jednej, 15-minutowej rozmowie. Świetna sprawa. Dzięki!
[ Dodano: 19 Sierpień 2007, 12:35 ]
mam jeszcze jedno pytanie do szanownych forumowiczów: czy ktoś z Was wie, z którego roku jest to nagranie? (o pełną datę nawet nie śmiem pytać, choć tak naprawdę tego właśnie potrzebuję...).
Może ktoś z Was wie/pamięta/może sprawdzić.
Pozdrawiam!
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):mam jeszcze jedno pytanie do szanownych forumowiczów: czy ktoś z Was wie, z którego roku jest to nagranie? (o pełną datę nawet nie śmiem pytać, choć tak naprawdę tego właśnie potrzebuję...).
Może ktoś z Was wie/pamięta/może sprawdzić. Grudzień 1999 r.
aż żal dopisywać © by gredler
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Zawsze możesz zapytać w fanklubie Ibisza: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ibisz.info/index.php?dzial=fanklub">http://www.ibisz.info/index.php?dzial=fanklub</a><!-- m -->
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Dzięki Za linka niesamowity wywiad
|