W dniu 11.11
Niezarejestrowany
Sprawa honoru - Dywizjon 303 Kościuszkowski - Zapomniani Bohaterowie,
nie tylko poetom bujającym w obłokach
ale lotnikom polskim dywizjonu 13 Kos
303
bardom 13 grudnia
Żeby uniknąć nieporozumień dodam, że lotników z Dywizjonu 303 szanujemy nie za to, że śpiewali poezję, choć bardów 13 grudnia szanujemy za to, że wysoko latali.
Gościowi
Niezarejestrowany
"Książka odkrywa przed nami historię Polski w czasie drugiej wojny światowej i dzieje wielotysięcznej armii żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych, walczących u boku aliantów. Opowiada o bezustannych zmaganiach Polaków z Hitlerem i Stalinem, o ich długiej walce o niepodległość i o tragicznym rozwianiu tych marzeń w czasie pokoju, który nastąpił."
Reputacja:
0
Prawdopodobnie wielka klapa wydawnicz. Nazwisko Dawiesa jako przedmówcy jej nie uratuje. Książka napisana sprawnie - przeczytałem kilka stron wyrywkowo. Miałem nadzieję na dobrą ksiażkę o lotnikach polskich na Zachodzie. Tymczasem to książka o losie Polski w całej II W. Ś. Groch z kapustą. rzecz dobra, kto jeszcze w ogóle nie interesował się historią, no i dla Angoli, którzy co najwyżej wiedzą, gdzie leży Francja, Indie, USA i parę dawnych kolonii. O wojnie na wschód od Łaby praktycznie nie wiedzą nic. Szkoda czasu i pieniędzy.
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Ja już czytałem, co prawda w oryginale, być może przy tłumaczeniu książka trochę straciła, ale oceniam ją jak najbardziej pozytywnie. Jako całość nie w nosi w sumie nic nowego, ale co chwila można się natknąć na różne "ciekawostki" z okresu II wojny światowej. Jeśli ktoś się interesuje tym okresem może być to naprawdę dobra pozycja
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Książka raczej popularnonaukowa. Źródło ciekawostek, ale czy rzetelnej wiedzy ? Jak ktoś zresztą zauważył, tytuł moze być mylący. W sumie jest dużo lepszych książek, na które warto wydać pieniądze.
Pozdrawiam, Rugnar.
No words ? No, no words this time...
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Szczerze powiedziawszy książka napisana nieźle, neistety znajduje się tam sporo błędów. Jednak i tak trzeba brać pod uwagę to, że w USA jest to najlepiej sie sprzedająca się książka historyczna, dzieki czemu dzieła Polaków mogą być troche bardziej znane. Z tego co wiem w AMeryce szykuje sia nowa książka "Żołnierze Generała Maczka". Chociaż z drógiej strony większość młodych osób czerpie wiedzę o histori głównie z filmów oraz gier komputerowych.
Ps. potym jak przeczytełm tą książke to kupiłem 2 dla moich nauczycieli.
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Chodziło mi raczej o tłumaczenie polskiego tytułu który ma wyjść w stanach, Niepamiętam dokładnie gdzie ale czytałem, że ponoć po ksiażce o polskich lotnikach, jest to książka oczekiwana wsród pewnego kregu ludzi.;-)
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
A to trzeba było tak od razu :]