Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wrocław. Polski Zegar według Kaczmarskiego
Po fakcie, niestety, ale wklejam całość:
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/40551.html napisał(a):Z okazji 25-lecia Solidarności Walczącej Wojciech Kościelniak przygotował "Zegar", muzyczno-teatralną podróż przez lata komunizmu, opartą na piosenkach Jacka Kaczmarskiego.

«"Zegar" powstał z okazji 25-lecia SW, ale obejmuje cały okres panowania w Polsce komunizmu. Autor scenariusza i reżyser spektaklu Wojciech Kościelniak uznał, że najlepiej opowie o najważniejszych momentach historii Polski w latach 1939-1989 poprzez piosenki barda Solidarności Jacka Kaczmarskiego. W bogatej twórczości poety znalazły się utwory ilustrujące wszystkie istotne wydarzenia tego okresu. Poczynając od najazdu wojsk sowieckich na wschodnią Polskę we wrześniu '39, poprzez bierne wyczekiwanie aż wykrwawi się Powstanie Warszawskie, kolejne, coraz bardziej dramatyczne polskie miesiące: Czerwiec i Październik '56, Marzec '68, Grudzień '70, stan wojenny, nadzieje wiązane z Okrągłym Stołem i pierestrojką w ZSRR. Jacek Kaczmarski był jednak wnikliwym obserwatorem i surowym sędzią nie tylko czasów komunizmu, ale i lat wolności, które nadeszły później. Ostatnia część spektaklu poświęcona jest pułapkom, które pojawiły się już po odzyskaniu przez Polskę suwerenności. Aktorzy zaśpiewają na tle zegara odliczającego czas i ekranów, na których pojawiają się postaci i wydarzenia tamtego sześćdziesięciolecia.

W koncercie wystąpią m.in. Kinga Preiss (zaśpiewa "Piosenkę o radości życia" i "Upadek imperium"), Katarzyna Groniec ("Jałta"), Magda Kumorek ("Pierestrojka w KGB"), Jacek Bończak ("Ballada wrześniowa" i "Nasza klasa"), Krzysztof Dracz ("Doświadczenia - Marzec)" i "Opowieść pewnego emigranta"), Konrad Imiela ("Czołg"), Mariusz Kiljan ("Korespondencja klasowa") oraz Bartosz Opania ("Nie lubię").

Teatr Polski we Wrocławiu, 16 czerwca 2007, godz. 17»

"Polski Zegar według Kaczmarskiego"
Mariusz Urbanek
Gazeta Wyborcza - Wrocław nr 139
16-06-2007
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
GW napisał(a):Jacek Bończak

Uwielbiam takie dyletanctwo...
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
No szlag by to trafił... A o koncercie Iggy Pop & The Stooges jest na każdym słupie :/
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Kinga Preiss (zaśpiewa "Piosenkę o radości życia" i "Upadek imperium")
Być może czegoś nie wiem, ale czy Kaczmar napisał muzykę do tego wiersza? A jeżeli nie, to czyja ta muzyka była/jest? Wojciecha Kościelniaka? Ciekawym, co zrobili z tym wierszem, który zawsze bardzo lubiłem...
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Suplement, 3 CD RWE, utwór nr 7 Smile
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Adam_Leszek napisał(a):Być może czegoś nie wiem, ale czy Kaczmar napisał muzykę do tego wiersza? A jeżeli nie, to czyja ta muzyka była/jest? Wojciecha Kościelniaka? Ciekawym, co zrobili z tym wierszem, który zawsze bardzo lubiłem...
A tak na przyszłość: Znajdź piosenkę
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):
GW napisał(a):Jacek Bończak
Uwielbiam takie dyletanctwo...
Ja uwielbiam takie:
GW napisał(a):("Doświadczenia - Marzec)"
Odpowiedz
Elessar napisał(a):Suplement, 3 CD RWE, utwór nr 7 Smile
O k :o Rzeczywiście.
No to niezła kompromitacja, chyba za rzadko Suplement przesłuchuję, zupełnie mi to umknęło...
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz