Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naprawdę dobra pozycja skreślona z listy lektur!
jodynka napisał(a):powinni wykreślić Pana Tadeusza z listy lektur. Ziosia była nieletnia.
A mogłabyś proszę odpowiedzieć mi na zadane wcześniej pytanie - dlaczego nazywasz na podstawie tych lektur wiadome osoby baranami?
Odpowiedz
Alek, określenie baranami wiadomych osób jest moim subiektywnym określeniem.
Książki, które zostały wykreślone, subiektywnie oceniam jako jedne z najlepszych, jakie czytałam w życiu (no, może poza Goethem).
Książki, które zostały zaproponowane jako nowości w programie, są w moim odczuciu atakiem na wolność wyznania, którą to konstytucja nasza jeszcze rodem z III RP gwarantuje. Ładowanie katolskich książek do programu wkurza mnie i tyle. Sama jestem katolem i przyznaję się do tego otwarcie, natomiast nie odpowiada mi, jeśli ktoś próbuje na siłę mnie do czegoś przekonywać.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Ładowanie katolskich książek
Jakich? No może bez przesady.
Odpowiedz
Oczywiście, że tak! Powinni zabrać "Pana Tadeusza" i w to miejsce dać "Lolitę" Vladimira Nabokova. Tam przynajmniej nikt nie walił ściemy Wink
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Edyta napisał(a):Jakich? No może bez przesady.
no dobra, może bez przesady. Ale nie pałam szczególną sympatią do pana Jana Dobraczyńskiego. Zdecydowanie wolę Kafkę, Dostojewskiego i Witkacego.

A z resztą - nie można sobie poprzesadzać trochę? Poużywać sobie? Pokrytykować? Pogadać na kogoś, kogo się nie lubi, że jest baranem? Mało razy tak się robi w chwili zdenerwowania? Jak zobaczyłam, co zostało skreślone z listy lektur, się mocno zdenerwowałam. Ot co.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Książki, które zostały zaproponowane jako nowości w programie, są w moim odczuciu atakiem na wolność wyznania
jodynka napisał(a):natomiast nie odpowiada mi, jeśli ktoś próbuje na siłę mnie do czegoś przekonywać.
Ty naprawdę mówisz to poważnie??
Mnie przekonywano do tego,że Werter jest naprawdę klawą pozycją,czyli mogę to traktować jako atak na wolność myśli,z którą,jak podejrzewam,konstytucja ma coś wspólnego?
Gałkiewicza też tam do czegoś przekonywano... Więc widać mało zależy od listy lektur,wiele od polonistów. Więc jako studentkę polonistyki proszę Cię - nie przesadzaj...

[ Dodano: 2 Czerwiec 2007, 23:21 ]
jodynka napisał(a):Poużywać sobie? Pokrytykować? Pogadać na kogoś, kogo się nie lubi, że jest baranem? Mało razy tak się robi w chwili zdenerwowania? Jak zobaczyłam, co zostało skreślone z listy lektur, się mocno zdenerwowałam. Ot co.
A! To co innego Smile
Odpowiedz
Alek napisał(a):Więc widać mało zależy od listy lektur,wiele od polonistów. Więc jako studentkę polonistyki proszę Cię - nie przesadzaj...
Uspokoję Cię - ja nie będę nauczycielką. Wolę strzelić sobie w głowę. Nie robię kursu pedagogicznego, nie chodzę na żadne metodyki, nie wizytuję szkół i nie mam praktyk w gimnazjach. Bo mam za mało cierpliwości i prędzej czy później wyleciałabym ze szkoły za znęcanie się nad uczniami.
Odpowiedz
I z całego serca Ci tego nie życzę! Smile
Odpowiedz
Edyta napisał(a):Jakich? No może bez przesady.
Ależ Ty jesteś zacofana. Nie wiesz, że Biblia w polskiej szkole to naruszenie fundamentalnych praw człowieka?
Odpowiedz
jodynka napisał(a):ja nie będę nauczycielką. Wolę strzelić sobie w głowę. Nie robię kursu pedagogicznego, nie chodzę na żadne metodyki, nie wizytuję szkół i nie mam praktyk w gimnazjach.
Czemuż więc tak wielce denerwuje Cie propozycja Romana? Smile
Odpowiedz
Simon napisał(a):Czemuż więc tak wielce denerwuje Cie propozycja Romana? Smile
już mówiłam - bo to fajne książki. z resztą - jak w temacie Wink
Odpowiedz
bo może chce mieć dzieci i je kiedyś posłać do szkoły Big Grin no, ale to już będą inne, mniemam że lepsze czasy Wink
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Wolę strzelić sobie w głowę.
A co aktualnie zamierzasz robić po studiach?
Odpowiedz
Edyta napisał(a):A co aktualnie zamierzasz robić po studiach?
Nie wiem, czy forum jest dobrym miejscem, żeby o tym mówić. Ale jestem na najlepszej drodze do tego, żeby robić to, co sobie wymarzyłam dziecięciem będąc. Właściwie już to robię, tylko póki co jeszcze się z tego nie utrzymuję. Smile
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Wolę strzelić sobie w głowę.
W głowę, ale przez usta!

[Obrazek: Emogun.jpg]
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
Ale wy larum podnosicie z tą "Zbrodnią i karą". Ja tego nie miałem w szkole i nie było w spisie lektur i jakoś nie lamentuję z tego powodu. Nie było tej to były inne pozycje i nikt na tym nie stracił. Ja osobiście to bym wyrzucił "Dziady" Mickiewicza (wszystkie części), bo większego gniota, to chyba nie było w szkole. To było obrzydliwe czytac tę lekturę.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Ja osobiście to bym wyrzucił "Dziady" Mickiewicza (wszystkie części), bo większego gniota, to chyba nie było w szkole. To było obrzydliwe czytac tę lekturę.
Pozwolę sobie subiektywnie się nie zgodzić. Dziady, zwłaszcza część III, to naprawdę ważne dzieło. I fajne. Tylko Nauczyciel musi dobrze podejść do tematu, bo to rzeczywiście jest trudne w odbiorze, jak się jest w szkole średniej. Trzeba dobrze wprowadzić klimat, wytłumaczyć (a najlepiej pokazać, choćby na zdjęciach) miejsca, o których pisze Mickiewicz... Naprawdę, to robi wtedy wrażenie.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):bym wyrzucił "Dziady" Mickiewicza (wszystkie części), bo większego gniota, to chyba nie było w szkole
Dziady są fajne!
jodynka napisał(a):Nie wiem, czy forum jest dobrym miejscem, żeby o tym mówić.
Najlepszym!
jodynka napisał(a):Właściwie już to robię, tylko póki co jeszcze się z tego nie utrzymuję.
Czy Twoje zdjęcie z profilu ma coś z tym wspólnego?
Odpowiedz
Alek napisał(a):Czy Twoje zdjęcie z profilu ma coś z tym wspólnego?
taaaaaaaak Smile wielkie taaaaaaaaak Smile
(że też Ci się chciało tam zaglądać).
Piwo.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Pozwolę sobie subiektywnie się nie zgodzić. Dziady, zwłaszcza część III, to naprawdę ważne dzieło. I fajne. Tylko Nauczyciel musi dobrze podejść do tematu, bo to rzeczywiście jest trudne w odbiorze, jak się jest w szkole średniej. Trzeba dobrze wprowadzić klimat, wytłumaczyć (a najlepiej pokazać, choćby na zdjęciach) miejsca, o których pisze Mickiewicz... Naprawdę, to robi wtedy wrażenie.
Ale co tu ma nauczyciel do podchodzenia?? Ja mówię, że to jest gniot którego się nie da czytac. Nauczyciel może omówic temat i OK, ale zmuszac ludzi do czytania dziadów to zbrodnia.

[ Dodano: 3 Czerwiec 2007, 10:47 ]
Alek napisał(a):Dziady są fajne!
To chyba nie czytałeś arabskiego cyklu Karola Maya...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Ale co tu ma nauczyciel do podchodzenia?? Ja mówię, że to jest gniot którego się nie da czytac. Nauczyciel może omówic temat i OK, ale zmuszac ludzi do czytania dziadów to zbrodnia.
Właśnie, że ma. Bo widzisz - uczeń sięga po Dziady III. Czyta - nic nie kuma. Ale idzie na lekcję, gdzie nauczyciel fajnie się przygotował do tematu. I uwierz mi, jeśli nauczyciel fajnie się przygotuje, to wiele osób sięgnie po te Dziady jeszcze raz i zacznie dostrzegać, że to jest, kurcze, fajne i dlaczego. Że ks. Piotr miał fajny pomysł, Konrad niekoniecznie był szalony. a opowieść o Cichowskim czy o wywózce uczniów z Kroż są napisane rewelacyjnie. Podejście nauczyciela odgrywa wielką rolę w toku edukacji.
Odpowiedz
Kochana, ja miałem doskonałego nauczyciela i co z tego. nauczyciel wszystko wyjaśni, wytłumaczy, wskaże aluzje, alegorie i inne groteski, ale "Dziady" nadal pozostaną dziadowskie i będą niestrawnym gniotem. Po dobroci nigdy bym tego nie przeczytał i w sumie w szkole też nie dałem rady przeczytac w całości Smile) Są dużo ciekawsze książki, by marnowac czas na byle co.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Kochany, no to się w tej kwestii nie dogadamy.
Bo ja naprawdę uważam Dziady za wielkie arcydzieło.
Owszem, jest wiele ciekawych książek. Ciekawszych też. Ale Dziadów nigdy gniotem nie nazwę. Smile
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Jeżeli chodzi o Dostojewskiego i Goethe - nikt się nie odważy poza panem ministrem G. Co do tego, że są to pozycje podstawowe uznaję, iż jest to fakt nie wymagający uzasadnień.
Cytat:Roman Giertych wyjaśnił, że Dostojewski już w roku 1999 przestał figurować na liście lektur obowiązkowych. Dlatego też - jak tłumaczył wicepremier - nie mógł wypaść z kanonu lektur. - Trzy dni dyskutujemy nad sprawą, która nie istnieje - dodał wicepremier.
Ciekawe, czy to prawda. Choc z tego, co widzę, rzeczywiście w rozp. z 2002 nie ma Dostojewskiego. W kazdym razie jezeli to prawda to rzuca to nowe światło na protestujących. I chodzi mi nie tyle o forumowiczów, co raczej o inicjatorów protestów.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):uczeń sięga po Dziady III. Czyta - nic nie kuma. Ale idzie na lekcję, gdzie nauczyciel fajnie się przygotował do tematu. I uwierz mi, jeśli nauczyciel fajnie się przygotuje, to wiele osób sięgnie po te Dziady jeszcze raz i zacznie dostrzegać, że to jest, kurcze, fajne i dlaczego.
To prawda. Miałem bardzo dobrą polonistkę i po omówieniu na lekcjach przeczytałem "Dziady" jeszcze raz.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Ciekawe, czy to prawda. Choc z tego, co widzę, rzeczywiście w rozp. z 2002 nie ma Dostojewskiego. W kazdym razie jezeli to prawda to rzuca to nowe światło na protestujących. I chodzi mi nie tyle o forumowiczów, co raczej o inicjatorów protestów.
To coś dziwnego jest bo ja przerabiałem Zbrodnię i karę rok temu Confusedtrapiony:
Odpowiedz
Program daje możliwość przerabiania książek spoza zestawu obowiązkowego. No, ale zapewne sprawa w najbliższym czasie się wyjaśni.
Odpowiedz
stopawel napisał(a):To coś dziwnego jest bo ja przerabiałem Zbrodnię i karę rok temu Confusedtrapiony:
Zawsze mnie dziwiło, że regulamin szkoły i podstawa programowa nie jest pierwszą i ulubioną lekturą uczniów.
Odpowiedz
Edyta napisał(a):Zawsze mnie dziwiło, że regulamin szkoły i podstawa programowa nie jest pierwszą i ulubioną lekturą uczniów.
Jest i dlatego się tego nie czyta Wink
Odpowiedz
A jak według Was wygląda czytanie lektur w szkołach? Czytają dzieci czy nie? Dużo, mało? Książki czy raczej streszczenia? Jakie są Wasze doświadczenia?
Odpowiedz