Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Znam autorskie wykonanie 'All along the watchtower' - autorskie Boba Dylana (dobre) i Hendrixa (fenomenalne), ' With a little help from my friends' w wykonaniu Joe Cocker'a jest lepsze od oryginalu.'Summertime' George Gershwin'a uslyszalam na ulicy grane na saksofonie tak wspaniale, ze ucieklam, by dluzej nie sluchac. Dlatego nadal smiem twierdzic, ze inny pianista moglby rownie pieknie improwizowac utwory JK jak ZL. Ja celowo w swoim poprzednim poście nie użyłem słów "lepszy", "gorszy", tylko właśnie "niepowtarzalny", "szczególny". Moim zdaniem, o ile można mówić o wyjątkowości autorskich wykonań, czy recytacji, to nie da się z pełną odpowiedzialności mówić o tym, że są one "lepsze", lub "gorsze" od niektórych wykonań nieautorskich. Przykładem niech będzie np. wspomniany chyba już Stachura, albo - z nieco innej beczki - Herbert. Co jest lepsze? Stachura w wykonaniu autorskim, czy Stachura w wykonaniu SDM? Ja na to pytanie nie umiem z pełną odpowiedzialności udzielić odpowiedzi. Co jest lepsze? Herbert mówiący swój wiersz głosem starszego, chorego człowieka, czy też Zapasiewicz kunsztownie recytujący wiersz Herberta?
Elzbieta napisał(a):JK -dla mnie ma to cos specjalnego - nie do podrobienia przez nikogo.Kocham tego faceta z gitara grajacego inaczej niz wszyscy. Kocham Jego specyficzny glos.I tego glosu nikt nie powtorzy - nie bedzie lepszej wersji.I znow- to tylko moje skromne zdanie. Oczywiście, że tego głosu nikt nie podrobi, nie powtórzy.
Ela, mam wrażenie, że my się nie zgadzamy tylko pozornie. Wedle mojego przekonania, to co Ty piszesz i to co ja piszę nie musi stać w sprzeczności. Ja tylko bowiem twierdzę, że bardziej adekwatnymi słowami na wyrażenie tej nie dającej się do końca uchwycić potężnej wartości autorskich wykonań, są słowa "niepowtarzalny", "szczególny" lub podobne. Bo to właśnie o to chodzi, co napisałaś: wykonania JK się nie da powtórzyć!
[ Dodano: 5 Maj 2007, 08:52 ]
Elzbieta napisał(a):BTW-pytano mnie w pracy, czy trio nie nadaza o te malutka chwile za JK, czy jest to 'zaplanowane'. Wiesz moze? ??
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 705
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Tak, latwo by bylo. Bo musialby oprocz glosu miec te same przezycia, ta sama wiedze, ta sama osobowosc -to wszystko co stanowi o 'specjalnosci' JK. Przez trzydziesci lat taki sie nie znalazl - i nie sadze by w przyszlosci sie znalazl. Zgadzam się w 100%  Ale czy tego samego nie można powiedzieć o ZŁ ?
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):'Przeczucie' jest dla mnie czyms tak fenomenalnym, ze najchetniej chcialabym miec prawo wylacznosci do sluchania. To dziwne, co piszesz. A dlaczego chciałabyś tak?
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):To dziwne, co piszesz. A dlaczego chciałabyś tak? A dlaczego mialabym nie chciec tak? Nawet jesli dla Ciebie dziwne.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):A dlaczego mialabym nie chciec tak? Dlaczego nie? Jeżeli dobrze rozumiem, chciałabyś pozbawić innych możliwości słuchania tego utworu. Nie rozumiem, jaka miałoby to przynieść Ci korzyść, natomiast pozbawiłoby czegos innych, i to jest chyba wystarczający powód.
Poza tym chyba łatwiej byłoby Ci odpowiedzieć, dlaczego czegoś byś chciała, niż innej osobie, dlaczego czegoś miałabyś nie chcieć.
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Poza tym chyba łatwiej byłoby Ci odpowiedzieć, dlaczego czegoś byś chciała, poprzednio napisalam dlaczego bym chciala:
'Przeczucie' jest dla mnie czyms tak fenomenalnym, ze najchetniej chcialabym miec prawo wylacznosci do sluchania.'
Jaśko napisał(a):jaka miałoby to przynieść Ci korzyść, 'Kolekcjoner' (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.imdb.com/title/tt0059043/">http://www.imdb.com/title/tt0059043/</a><!-- m -->) 'A man kidnaps a woman and holds her hostage just for the pleasure of having her there.'
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 29
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Czy ja nie moge tego znaleźć czy tego tam poprostu nie ma ??
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Hej,
Również przegapiłem ten temat, z powodu długiego weekendu majowego... Strata jest o tyle większa że przeczucie jest jednym z moich ulubionych utworów  , czy mógłby ktoś kto ściągnął od Kuby to wykonanie na chwilkę je gdzieś zamieścić?
Proszę....
pozdrawiam!
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Sprawdź teraz.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 1,018
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Gdyby się pojawił człowiek, który potrafi podrobić głos Jacka nie do odróżnienia, to byłaby to najwieksza możliwa porażka.
Jest to do zrobienia, raz byłem tego świadkiem i zapytałem się, czy to leci z kasety, a potem zobaczyłem człowieka, który ubrał się jak Jacek, siedział jak Jacek, śpiewał tak, że słyszałem głos Jacka.
Wolę być interpretatorem, który lepiej czy gorzej prezentuje własne wersje, jednym się podoba, innym nie, ale to co robię jest moje, robię to dla siebie, wszystkich co mnie słuchają i dla pamięci Jacka (wytrzeć nadmiar patosu proszę).
Kopiowanie zabija wszystko to zawierają te utwory.
NestSite
http://www.arturkaczorek.pl
Liczba postów: 705
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Reputacja:
0
Wal jak w kibel
NestSite
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
dzikakaczka napisał(a):Kopiowanie zabija wszystko to zawierają te utwory. I właśnie dlatego oryginalnego tekstu też nie zawsze się trzymasz?
A tak w ogóle, to jaki związek z tematem wątku mają Twoje refleksje, Arturze?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Oryginalnego tekstu się czasem nie trzymam bo mi się rypnie 
Zrobił się z tego mały wodny pajączek bo odniosłem się do fragmentu wyrwanego z kontekstu tematu.
NestSite
Liczba postów: 419
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Ciekawy temat... Ja też uważam na dzień dzisiejszy, że nie ma lepszych wersji piosenek Kaczmarskiego od wersji Kaczmarskiego. Ale niejednokrotnie ktoś tak się "wstrzelił" w interpretację różnych utworów (i nie chodzi tylko o Jacka), że słuchając czegoś takiego, czas się zatrzymywał. Przykładów podaliście wyżej kilka. Ja bym może dorzucił jeszcze Kultową wersję utworów St. Staszewskiego - po prostu mistrzostwo! Bajdełej, to Jacek też przecież wykonywał Staszewskiego, ale chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że trochę Mu brakowało do Kultu np. przy Celinie. Dlatego nie będę się zarzekał, jak Elżbieta, że beton tężeje, bo a nuż pojawi się Ktoś, kto rzuci na kolana całe rzesze Forumowiczów, którzy uciekną, żeby nie dać się omamić tej syrenie.
A tak teraz wpadło mi na myśl, że chętnie posłuchałbym Jacka w wykonaniu cięższym, rockowym lub delikatnie metalowym. Tylko kto się odważy? A Habakuk marniocha, marniocha...
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
liptus napisał(a):trochę Mu brakowało do Kultu np. przy Celinie Tak?
Nic to.
A ktoś ma może nagrania autorskie tychże piosenek?
liptus napisał(a):A tak teraz wpadło mi na myśl, że chętnie posłuchałbym Jacka w wykonaniu cięższym, rockowym lub delikatnie metalowym. Moze taki "Czerwony autobus". Albo... "Obławy"... No, to chyba wszystko.
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):liptus napisał(a):A tak teraz wpadło mi na myśl, że chętnie posłuchałbym Jacka w wykonaniu cięższym, rockowym lub delikatnie metalowym. Moze taki "Czerwony autobus". Albo... "Obławy"... No, to chyba wszystko. Czerwony autobus będzie najpewniej na płycie wydanej przez Strachy Na Lachy, czyli w wykonaniu rockowym (choć nie hard rockowym) przyjdzie nam posłuchać.
Obławy z nagrania Kaczmarski - Miłosz przypominają dość mocno wykonania rockowe
Sam jestem jednocześnie fanem metalu, i to bardzo ciężkich odmian, ale mimo to uważam że Jacek z metalem, to nie byłoby dobre połączenie... po prostu w tych gatunkach chodzi zupełnie o co innego, tekst w rocku zawsze pozostaje na miejscu dalszym, chodzi o emocje, o szybkość, technikę, itd. a tekst wystarczy jeśli się stylistycznie wpasuje w resztę kompozycji.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
liptus napisał(a):chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że trochę Mu brakowało do Kultu np. przy Celinie Oczywiście, że nie wszyscy. Ja na przykład uważam, że jest dokładnie odwrotnie.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
liptus napisał(a):Bajdełej, to Jacek też przecież wykonywał Staszewskiego, ale chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że trochę Mu brakowało do Kultu np. przy Celinie. Nie słyszałeś chyba jeszcze poznańskiej Pro Formy - to raczej Kazimierzowi S. sporo brakuje
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):A ktoś ma może nagrania autorskie tychże piosenek? Jeśli chodzi o S. Staszewskiego, to ja gdzieś chyba mam, ale musiałbym to sprawdzić.
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Nie słyszałeś chyba jeszcze poznańskiej Pro Formy - to raczej Kazimierzowi S. sporo brakuje 
Sorki za OT, ale czy macie może jakieś nagrania Pro Formy? Mam ich Ciężki Deszcz (demo), i to co jest na stronce dostępne, ale czy krążą między fanami jakieś zapisy koncertów itp. ?
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
raven87 napisał(a):Mam ich Ciężki Deszcz (demo) "Gorzki płacz"?
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Nie róbmy OT - odezwij się na priv, to coś się pomyśli.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):"Gorzki płacz"? 
:rotfl: Sorry, pokręciło mi się coś :rotfl:
w sumie klimaty obydwu piosenek podobne
Liczba postów: 419
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Co do autorskich nagrań Staszewskiego S., to swego czasu wyszła płyta z piosenkami wykonywanymi przez niego.
No dobra, może trochę przesadziłem z tym "wszyscy" - w końcu o gustach się nie dyskutuje, a jeśli chodzi o Pro Forma, to przyznam - nie słyszałem, ba!, nawet nie wiedziałem, że na poletku Staszewskiego orają, stąd nie mam porównania do Kazelota.
A dla mnie w muzyce rockowej tekst jest równie ważny jak muzyka, powiedziałbym raczej, że to w poezji śpiewanej i twórczości Jacka tekst ma przewagę nad muzyką. Mimo wszystko jestem zdania, że do przeróżnych tekstów można dopasować muzykę w różnych brzmieniach, również ciężką, acz patetyczną. Mało tego - Jacek ze swoimi niektórymi wierszami na pewno nadałby tej muzyce dodatkowego blasku.
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Liczba postów: 1,705
Liczba wątków: 67
Reputacja:
1
Kiedys bylo tutaj :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://rapidshare.com/files/37741388/Staszek_Staszewski_-_Oryginalne_nagrania.rar">http://rapidshare.com/files/37741388/St ... grania.rar</a><!-- m -->
...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Liczba postów: 935
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):Nie słyszałeś chyba jeszcze poznańskiej Pro Formy - to raczej Kazimierzowi S. sporo brakuje Kwestia gustu. Co do wokalu Kazika, to nie będę zagorzałym obrońcą (choć i tak znacznie przewyższa ojca, a w połowie lat 90, w okresie nagrywania płyt "Tata Kazika" i "Tata 2", osiągnął swój najlepszy poziom), ale i tak wolę aranżację Kultu.
A co do wykonania Kaczmarskiego, to w znanych mi wersjach (z "Bankietu") za bardzo upodabnia się do oryginału, a to moim zdaniem w tym przypadku nie najlepszy pomysł. Ostatecznie więc nawet ProForma w tej części repertuaru okazuje się moim zdaniem lepsza od JK (ale gorsza od Kultu).
ATSD
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=3674">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=3674</a><!-- m -->
A strażak także był Sam
|