04-30-2007, 09:05 PM
"Nokturn mitologiczny" - demo mp3
|
04-30-2007, 10:07 PM
Fantastyczne!
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja, a za mna już nikt."[/size][/b]
05-01-2007, 10:38 AM
Ja właśnie ściągam, ale piwo stawiam z góry, bo i tak wiadomo, że zaraz spadnę z krzesła przy słuchaniu...
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
05-01-2007, 04:38 PM
zamocik_23 napisał(a):piwo stawiamKolejna edycja Salonu niebawem.
05-01-2007, 06:21 PM
Ty cos za bardzo pewny jesteś Ale nie no- piwo masz
05-01-2007, 06:29 PM
zamocik_23 napisał(a):Ty cos za bardzo pewny jesteśPewny czego?
05-01-2007, 06:31 PM
Piwa Do zobaczenia w maju
05-01-2007, 06:37 PM
Przeca to Ty mnie w tym upewniasz:
zamocik_23 napisał(a):piwo stawiam
05-02-2007, 09:09 AM
Jeśli chodzi o komponowanie muzyki do wierszy - Trio jest moim zdaniem wyraźnie gorsze.
05-02-2007, 12:10 PM
Dowcipy się Was trzymają, prawda?
05-02-2007, 12:28 PM
MateuszNagórski napisał(a):Dowcipy się Was trzymają, prawda?Dlaczego? Ja np. bardziej lubię simonową "Alegorię malarstwa" niż "Łazienki zimą" TŁCh - to oczywiście moje subiektywne zdanie, ale nie widzę obiektywnych kryteriów oceny muzyki Może z tym "wyraźnie gorsze" i pewnym generalizowaniem Alek przesadził (tzn. w tym punkcie niekoniecznie się z nim zgadzam), ale ja również lubię kompozycje Simona Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
05-02-2007, 12:42 PM
Zeratul napisał(a):"wyraźnie gorsze" i pewnym generalizowaniem Alek przesadziłJa nie mówię o wykonaniu,głosie itp.,tylko o kompozycji. I choć nie mówię,że te o Tria mi się nie podobają (Łazienki!),to uważam,że te Simona są lepsze. Zresztą wiele tych od Tria nie słyszałem... Mateuszu - czy Ty uważasz,że to do Tria się nie umywa?
05-02-2007, 12:50 PM
Alek napisał(a):Jasne, że rozmawiamy tylko o kompozycji, a nie o wykonaniu i głosie. I po takim postawieniu sprawy mogę szczerze na Twoje pytanie odpowiedzieć - tak.Zeratul napisał(a):"wyraźnie gorsze" i pewnym generalizowaniem Alek przesadziłJa nie mówię o wykonaniu,głosie itp.,tylko o kompozycji. I choć nie mówię,że te o Tria mi się nie podobają (Łazienki!),to uważam,że te Simona są lepsze. Zresztą wiele tych od Tria nie słyszałem... Mam nadzieję, że nie zburzę tym wątłej nici antypatii między mną a Pawłem. M.
05-02-2007, 04:06 PM
Nie umywa? Teraz dopiero przesadzasz - nawet jeśli uważasz,że jest gorsze... Wierzę,że wiesz co mówisz - w końcu jesteś muzykiem,ale mi jakoś bardziej podchodzi Simon... Co nie znaczy,że nie lubię kompozycji Tria - szczególnie na koncertach!
05-02-2007, 05:43 PM
Alek napisał(a):Jeśli chodzi o komponowanie muzyki do wierszy - Trio jest moim zdaniem wyraźnie gorsze.Udostępniłeś komuś swoje konto, czy co.
05-02-2007, 05:51 PM
Ja przynajmniej nie mówiłem,że Ofiara Tria jest lepsza niż oryginału
A do tematu - tak uważam i co zrobić... Trzeba wziąć pod uwagę,że Trio ma kapitalny fortepian made by Tomek Susmęd...
05-02-2007, 05:52 PM
Wg mnie każde z nim tworzy inaczej. Podoba mi się jak pisze Simon i jak pisze Trio. Ciężko mi oceniać , kto lepiej. Alek ma bardziej wyrobone zdanie i ma do tego prawo.
Plus Leonardo i Mach
05-02-2007, 05:56 PM
Alek napisał(a):Ja przynajmniej nie mówiłem,że Ofiara Tria jest lepsza niż oryginałuMasz dobrą pamięć. NIe mogę Ci niestety równie miło odpowiedzieć, bo nie kojarzę Cię z niczym. Cóż zrobić. Masz rację. Alek napisał(a):Trzeba wziąć pod uwagę,że Trio ma kapitalny fortepian made by Tomek Susmęd...Talentów to TS ma niewątpliwie wiele, ale chyba fortepianu sobie nie złożył. [ Dodano: 2 Maj 2007, 20:08 ] Dobra, przesłuchałam. Najpierw jednak dokonałam wyboru między piwkiem od Simona a wyrażeniem nieskrępowanej opinii. Jestem niebywale zaskoczona, zachwycona nawet tym, że śpiewa Simon a nie ta koleżanka, która często śpiewała. Tak trzymać! Twoje melodie są bardzo przyjemne dla ucha, relaksujące. Ale jeśli chodzi o dopasowanie melodii do tekstu to - nie wiem. Zazwyczaj jestem na nie, melodie, które do tej pory słyszałam są tragicznie krainołagodnościowe i powinny się od JK trzymać z daleka. Wyjątkiem jest Trio. W ich melodiach zawsze jest błoto, złoto, krew. Nie wyrażam tym żadnego entuzjazmu. Chcę tylko powiedzieć, że bardziej niż inni (których słuchałam) zbliżają się do stylistyki JK. Moim zdaniem.
05-02-2007, 06:30 PM
Alek napisał(a):Nie umywa? Teraz dopiero przesadzasz - nawet jeśli uważasz,że jest gorsze... Wierzę,że wiesz co mówisz - w końcu jesteś muzykiem,ale mi jakoś bardziej podchodzi Simon... Co nie znaczy,że nie lubię kompozycji Tria - szczególnie na koncertach!Nie wiem, czy przesadzam. Może przesadzam, bo muzykiem nie jestem wcale. A jeśli już, to na pewno gorszym niż Simon (bez ironii). Mówię tylko, że mi się to nie za bardzo podoba, a w porównaniu do Tria - wyraźnie odstaje jakościowo. Oczywiście, MOIM ZDANIEM. :rotfl: M.
05-02-2007, 07:31 PM
To ja jeszcze dodam, choć może nie za bardzo mi wypada..., że muzyka Mateusza do Nokturnu bardziej mi się podoba niż Simona. Ta ostatnia jest jak dla mnie taka dość oczywista. Tzn., spodziewam się mniej więcej jak zabrzmi w następnym wersie czy zwrotce. A muzyka do tego wiersza, powinna być, mówiąc bez ogródek -tak posrana jak sam tekst. I wydaje mi się, że właśnie mateuszowa kompozycja spełnia powyższy warunek.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
05-02-2007, 07:47 PM
Edyta napisał(a):melodie, które do tej pory słyszałamPominęłam tu MN przez zapomnienie.
05-03-2007, 03:48 PM
Edyta napisał(a):NIe mogę Ci niestety równie miło odpowiedzieć, bo nie kojarzę Cię z niczym.Bardzo się staram. Edyta napisał(a):Talentów to TS ma niewątpliwie wiele, ale chyba fortepianu sobie nie złożył.Ekstremalnie cięta riposta. Edyta napisał(a):melodie, które do tej pory słyszałam są tragicznie krainołagodnościowe i powinny się od JK trzymać z dalekaTu akurat masz dużo racji,ten no - moim zdaniem Edyta napisał(a):bardziej niż inni (których słuchałam) zbliżają się do stylistyki JKI tu jak dla mnie tkwi właśnie problem. Ja bym chciał usłyszeć coś nowego przy tekstach JK. Trio jest świetne,kapitalnie czują tekst. Ale do Kaczmarskiego nie umywa tu się nikt - więc bliskość stylistyki JK zostawia u mnie trochę niedosytu...
05-03-2007, 07:20 PM
Alek napisał(a):Bardzo się staram Alek napisał(a):Ekstremalnie cięta riposta. Alek napisał(a):Tu akurat masz dużo racji,ten no - moim zdaniemAlek wrócił!!!!
05-04-2007, 08:11 AM
Alek napisał(a):Ja bym chciał usłyszeć coś nowego przy tekstach JK. Dlaczego? Pytam poważnie.
05-04-2007, 09:41 AM
Edyta napisał(a):Dlaczego? Pytam poważnie.Chyba dlatego,ze: Alek napisał(a):Ale do Kaczmarskiego nie umywa tu się nikt - więc bliskość stylistyki JK zostawia u mnie trochę niedosytu...Nie umywa Alku i moj 'beton kaczmarski' rosnie, rosnie, rosnie...
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
05-04-2007, 10:14 AM
Dokładnie
05-07-2007, 10:10 PM
Alek napisał(a):Jeśli chodzi o komponowanie muzyki do wierszy - Trio jest moim zdaniem wyraźnie gorsze.Nie zgadzam się. Dla mnie największym osiągnięciem dokonanym na tym polu jest "Pożytek z odmieńców" Tria. Na moje niewprawne ucho- Kaczmar jest tam w każdej nucie, w każdym takcie. Co do kompozycji do wierszy z Tunelu - trochę trudno mi mówić o zbliżaniu się do stylistyki JK, bo tak naprawdę nie wiemy jak widziałby umuzycznienie tych wierszy sam JK. Ale tu bardziej podobają mi się pomysły Triady. Z "Odą do mojego (wstydliwego) księgozbioru" na czele. Ale z kategorycznym przedkładaniem Triady nad Trio nie zgadzam się ani trochę.
05-15-2007, 01:36 PM
Ciekawą i trafioną nastrojem linię melodyczną stworzył Simon do tego mało komunikatywnie napisanego (nawet jak na JK) tekstu - gratuluję.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|