Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Tak używano mnie w potrzebie"....
Nie wiem, ale tam poetyckości za dużo nie było Big Grin Specjalnie przesadziłam z ilością metafor i więcej wsadziłam tam paranoii i ironii, która jednak chyba była za bardzo wtopiona w ten cały tort i zginęła pod polewami Wink Co spowodowało wiadome "ożesztowe" reakcje niektórych użytkowników Wink
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
Po głębszym zastanowieniu się nad tematem i prześledzeniu postów narzuca mi się jeden fragment...

... W tle pożądliwie brzęczy rój
komentatorów i pisarzy,
co myśl ostatnią zmienią w gnój,
byle w tysiącach egzemplarzy.

dalsze słowa są zbędne.
Odpowiedz
A kogo masz konkretnie na myśli?
Odpowiedz
domorosłych twórców, którzy zamiast tworzyć, szukają wszelakich sposobów nabicia sobie kabzy... brakuje jeszcze tylko tego, żeby Krawczyk w duecie z Mandaryną odśpiewali "Wygnanie z raju"....
Odpowiedz
A co byś powiedział np. na płytę z utworami Kaczmarskiego - ale tymi np. z Tunelu - takimi,dla których trzeba ułożyć muzykę?
zamocik_23 napisał(a):Specjalnie przesadziłam z ilością metafor i więcej wsadziłam tam paranoii i ironii, która jednak chyba była za bardzo wtopiona w ten cały tort i zginęła pod polewami
Kasiu - może Ty chodź do nas na polonistykę,zamiast kształcić się na dochtora,bo się zmarnujesz Tongue
Odpowiedz
Alek napisał(a):ale tymi np. z Tunelu - takimi,dla których trzeba ułożyć muzykę?
Pytanie co prawda nie do mnie... Do wierszy z Tunelu mozna ulozyc muzyke, a czy trzeba?
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):
Alek napisał(a):ale tymi np. z Tunelu - takimi,dla których trzeba ułożyć muzykę?
Pytanie co prawda nie do mnie... Do wierszy z Tunelu mozna ulozyc muzyke, a czy trzeba?
Pewnie nie trzeba, ale chyba nie o to Alkowi chodziło, po prostu nie dodał tu cząstki "by" (trzeba by), która pojawiła się za to w pierwszej części pytania.
Alek napisał(a):A co byś powiedział np. na płytę z utworami Kaczmarskiego
Pozdrawiam
"Najgorsze, że trzeba się zabić
Gdy drzewa, gdy morze, gdy maj"
Odpowiedz
DayneTane napisał(a):po prostu nie dodał tu cząstki "by" (trzeba by), która pojawiła się za to w pierwszej części pytania.
Zgoda.I nawet wiem kto potrafi to zrobic.
Odpowiedz
A kto taki?
"Najgorsze, że trzeba się zabić
Gdy drzewa, gdy morze, gdy maj"
Odpowiedz
Alek napisał(a):Kasiu - może Ty chodź do nas na polonistykę,zamiast kształcić się na dochtora,bo się zmarnujesz
Ale Ty jesteś okrutny..
Elzbieta napisał(a):Zgoda.I nawet wiem kto potrafi to zrobic.
Potrafi i robi Wink Ja już się nie mogę doczekać, kiedy faktycznie pojawi się jakaś informacja o tym, że płytka się szykuje. Pierwsza wylecę i zacznę okupywać sklep, byleby tylko dostać Big Grin
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):Ale Ty jesteś okrutny
Wcale nie - to nie miało szczególnie godzić w Twoją osobę Smile ale z tym tortem to dałaś czadu Smile
DayneTane napisał(a):A kto taki?
Też jestem ciekaw kogo masz na myśli...
Odpowiedz
DayneTane napisał(a):A kto taki?
Jest tu na forum troche osob, ktore umialyby to zrobic zachowujac ducha jackowej tworczosci, prawda? Jak dla mnie w tej chwili <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.trio.art.pl">www.trio.art.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Ja też myślałam o trio, ale.. trochę innym.. Wink
Poczekamy, zobaczymy Wink
Odpowiedz
Zrzeszenie twórców forumowo - listowych po prostu - już jest kilka bardzo dobrych propozycji Smile
Gdyby to kiedyś połączyć... :Smile :walkman:

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Kasiu, wracaj do wa-wy Big Grin ! Nie musisz studiować! Już Cię kochamy! Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Kasiu, wracaj do wa-wy ! Nie musisz studiować! Już Cię kochamy!
Ojej.. skąd ten zapał, co do mojej osoby..? Ale jeśli zapraszają- chętnie wpadnę Big Grin
Odpowiedz
Paweł:
Paweł Konopacki napisał(a):Po pierwsze, nie uwierzę, że Grabaż czy Habakuk biorą się za twórczość JK po to, by ktoś po ta twróczość sięgnął.
Po drugie, samo sięgnięcie po twórczość JK pod wpływem płyty Grabaża albo Habakuka jeszcze nie stanowi wartości.
Habakuk (teoretycznie):
"Po pierwsze, nie uwierzę, że TŁCh czy Warszawski Mini Salon biorą się za twórczość JK po to, by ktoś po ta twróczość sięgnął.
Po drugie, samo sięgnięcie po twórczość JK pod wpływem dokonań TŁCh albo Warszawskiego Mini Salonu jeszcze nie stanowi wartości. "

Tak mi się skojarzyło ....
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):"Po pierwsze, nie uwierzę, że TŁCh czy Warszawski Mini Salon biorą się za twórczość JK po to, by ktoś po ta twróczość sięgnął.
Po drugie, samo sięgnięcie po twórczość JK pod wpływem dokonań TŁCh albo Warszawskiego Mini Salonu jeszcze nie stanowi wartości. "
Spaldingu, proste postawienie innych wartości w czyjejś wypowiedzi (w tym wypadku mojej wypowiedzi) nie zawsze odnosi ten skutek, który Ty usiłujesz osiągnąć. Bo skutek miał być przecież taki, ze " o was można to samo powiedzieć", prawda?
Rzecz w tym, że my się przed krytyką naszego grania nie bronimy argumentami w stylu Habakuka. Nie mówimy, ze śpiewamy JK po to, by młodzi ludzie sięgnęli po twórczość Kaczmarskiego.
Nie mówimy też że, jeśli ktoś pod naszym wpływem sięgnął po twórczośc JK, to należy się z tego tylo cieszyć.
spalding napisał(a):Tak mi się skojarzyło ....
"żyjemy w kraju, w którym wszystko się wszystkim ze wszystkim kojarzy" Wink
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
No, dla mnie również powalająca jest szczerość wykonań ww. wykonwacy Big Grin

I bróń mnie przed tym żebym jakieś wypowiedzi wam wkładał w usta ... choć przyznam szczerze że przypisywałem Wam jakieś wyższe cele Tongue
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):choć przyznam szczerze że przypisywałem Wam jakieś wyższe cele
Są rozmaite wyższe cele. To, że nie mamy celów takich, jakie przypisuje się Habakukowi, to nie znaczy, ze żadnych nie mamy. Ale o te cele mniejsza, bo w tej wymianie zdań nie chodzi przecież o to, aby czegoś się dowiedzieć, prawda?
spalding napisał(a):No, dla mnie również powalająca jest szczerość wykonań ww. wykonwacy
O, znów się pojawiła moja ulubiona kategoria "szczerych wykonań". A jak ktoś maluje kopię Malczewskiego, to też można mówić, że szczerze lub nieszczerze maluje? A sam Malczewski? Czy jako autor malował szczerze?
"Szczerość wykonania" stoi na jednej półce z "autentycznością wykonania" oraz "Bogiem w piosence" :rotfl: Uwielbiam te określenia .
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):bo w tej wymianie zdań nie chodzi przecież o to, aby czegoś się dowiedzieć, prawda?
Prawda Smile Chodzi o to żeby nie zadawać niewygodnych pytań Wink nie czekać na odpowiedzi i nie angażować się w cudze motywy Smile "róbmy swoje" Wink
Paweł Konopacki napisał(a):O, znów się pojawiła moja ulubiona kategoria "szczerych wykonań".
Moja też, tylko że szczerze, gdyż dzięki tej subiektywnej ocenie potrafie określić co mi sie podoba i kto potrafi mnie przekonac do swojego wykonania danego utworu Smile jesli chodzi o malarstwo nie posiadam takich zdolnosci oceny Wink
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):Chodzi o to żeby nie zadawać niewygodnych pytań nie czekać na odpowiedzi i nie angażować się w cudze motywy "róbmy swoje"
Nie zadawać trudnych pytań? Z chęcią udzielę odpowiedzi na Twoje "trudne pytania". Tylko, z łaski swej, najpierw te pytania postaw! Chwilowo coś tam - dość nieadekwatnie zresztą do tematu - sugerujesz. Coś - odwracając słowa o Habakuku - chcesz zasygnalizować. No to może zwyczajnie i wprost postaw te "trudne" pytania.
spalding napisał(a):gdyż dzięki tej subiektywnej ocenie potrafie określić co mi sie podoba i kto potrafi mnie przekonac...
Otóż to! Kategoria tzw. "szczerego wykonania" vel "Boga w wykonaniu" vel "autentycznego wykonania" jest bardzo subiektywna. I to jest niestety jej słabość. Ten subiektywizm sprawia bowiem, ze - owszem - możemy sobie na swój własny użytek stosować ową kategorię, dzięki czemu łatwiej nam określić, co się podoba, a co nie. Ale jednocześnie w poważniejszej dyskusji, czy dla potrzeb bardziej zobiektywizowanej, merytorycznej recezji utowru - ta kategoria jest bezużeteczna.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Tylko, z łaski swej, najpierw te pytania postaw!
A jak nie wierzę w szerośc odpowiedzi na forum ? czy jest sens ? Smile Pawle ... toż to wasza sprawa , ja mogę z tym żyć , bez problemu Smile
Paweł Konopacki napisał(a):Ale jednocześnie w poważniejszej dyskusji, czy dla potrzeb bardziej zobiektywizowanej, merytorycznej recezji utowru - ta kategoria jest bezużeteczna
w takim wypaku tak Smile ale widz/słuchacz nie takie kryteria obiera Big Grin
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):A jak nie wierzę w szerośc odpowiedzi na forum ? czy jest sens ? Pawle ... toż to wasza sprawa , ja mogę z tym żyć , bez problemu
W takim po co to udawanie, że o coś Ci chodzi? Po co ta przeróbka mojej wypowiedzi o Habakuku? Po co to, skoro tak naprawdę nic szczególnego nie chciałeś powiedzieć, ani o nic nie chciałeś pytać?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Ot po prostu zdraźniła mnie wypowiedź ... po czym spojrzalem na moja miesieczna corke .... i co staje sie wazne ? Big Grin
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):Ot po prostu zdraźniła mnie wypowiedź ... po czym spojrzalem na moja miesieczna corke .... i co staje sie wazne ?
No widzisz - wniosek z tego taki, ze powinieneś więcej jeszcze przyglądać się swojej córce.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Pawełku, stawiam piwko, ale nie zgadzam się. Fakt, że poczucie "szczerości wykonania" jest kategorią wysoce subiektywną, utrudnia, owszem, dyskusję w temacie, ale nie przeczy jeszcze jej istnieniu i zasadności.
Odpowiedz
Krasny napisał(a):ale nie przeczy jeszcze jej istnieniu i zasadności.
Alez ja nie twierdzę, że taka kategoria istnieje. Owszem, istnieje. Nawet podałem jedną z jej głównych cech - subiektywność.
Czy ta kategoria jest zasadna? Też nie przeczę, że jakoś tam jest zasadna - jak wszystko, co pomaga jednostce poruszać się w gąszczu skomplikowanych spraw. Pewnie elementem tego gąszczu jest muzyka i koniczeność wyrobienia sobie zdania o tym, co słyszymy. Kategoria "szczerego wykonania" może pomóc wyrobić sobie takie zdanie.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):No widzisz - wniosek z tego taki, ze powinieneś więcej jeszcze przyglądać się swojej córce.
Big Grin i tak zrobie Big Grin

....

A ogólnie życzę jak najwięcej "szczerych wykonań", nie tylko tych deklarowanych Smile
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Otóż to! Kategoria tzw. "szczerego wykonania" vel "Boga w wykonaniu" vel "autentycznego wykonania" jest bardzo subiektywna. I to jest niestety jej słabość. Ten subiektywizm sprawia bowiem, ze - owszem - możemy sobie na swój własny użytek stosować ową kategorię, dzięki czemu łatwiej nam określić, co się podoba, a co nie. Ale jednocześnie w poważniejszej dyskusji
A czym jest ta "powaga" w dyskusji? W ogóle, co to jest obiektywizm w sztuce? Nie zawsze więszkość ma rację...
Odpowiedz