Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gospel
a tak z ciekawości zapytam,
czy ktoś z Was, kaczmarofile drodzy, słucha muzyki gospel? Albo ma jakąś z nią styczność?
Jak ktoś ma ochotę pogadać trochę o gospel, to zapraszam do dyskusjiSmile
Odpowiedz
Ja śpiewam w chórze. Ze słuchaniem gorzej, bo jakoś nie zetknąłem się z dobrymi wykonaniami fajnych kawałków gospel i negro spirituals na CD. A na youtube to trochę żenada...

No, jest jeszcze oczywiście zespół Take Six, ale oni są poza zasięgiem kogokolwiek innego śpiewającego tę muzykę. Jak ktoś nie zna - polecam. Nawet na youtube.

..::Zdravim::..
Tarko
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
A w jakim chórze śpiewasz?
Tarko napisał(a):Ze słuchaniem gorzej, bo jakoś nie zetknąłem się z dobrymi wykonaniami fajnych kawałków gospel i negro spirituals na CD.
Tu się nie zgodzę. Jest mnóstwo fenomenalnych płyt gospel. Choćby nagrania The PCF Choir z Londynu, The Kingdom Choir czy Kirk Franklin, Oslo Gospel Choir, Harlem Gospel Choir... Długo możnaby wymieniać.

EDIT:
OK, w łodzkim chórze śpiewasz Smile Ale w którym? (bo podobno są dwa)... I czy brałeś udział w warsztatach w Łodzi?
Ja jestem z Konin Gospel Choir i w Łodzi byliśmy już 3 razy na warsztatach... Smile
Odpowiedz
Przez 3 lata śpiewałam w krakowskim chórze gospel Joyful Voice. Rozminęliśmy się ideologicznie więc odeszłam.
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
Może nie dość dobrze szukałem. Częściej przeglądam płyty z jazzem.

Śpiewam generalnie w chórze Szkoły Muzycznej, ale spora część naszego repertuaru to gospel właśnie. Raz przed jakimś występem nas nawet chórem gospel ochrzcili na plakatach. Takiego miana nosić nie możemy, bo mamy szeroki wachlarz utworów. No i do gosplu brak nam grubych murzynek Tongue

PS. Nie, warsztaty były w nieodpowiednim dla mnie terminie. Ale kilka osób ode mnie z chóru, z tego co wiem, brało. No i chyba w przyszłym roku się wybiorę.

..::Zdravim::..
Tarko
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
partycja napisał(a):Przez 3 lata śpiewałam w krakowskim chórze gospel Joyful Voice. Rozminęliśmy się ideologicznie więc odeszłam.
A nie chciałaś śpiewać w Kraków Gospel Choir?
Lea jest świetna!

PS> A kojarzysz może szalonego franciszkanina o.Lecha Dorobczyńskiego? On teraz w Krakowie jest. Założyciel Przemyskiego chóru, no i naszego, konińskiego.
Odpowiedz
W Blues Brothers było Wink
Odpowiedz
jodynka napisał(a):A nie chciałaś śpiewać w Kraków Gospel Choir?

Nie.
jodynka napisał(a):Lea jest świetna!
Tak.
jodynka napisał(a):A kojarzysz może szalonego franciszkanina o.Lecha Dorobczyńskiego?

Kojarzę.
Smile

[ Dodano: 21 Kwiecień 2007, 23:34 ]
Jodynko, byłaś kiedyś na krakowskich warsztatach?
Odpowiedz
partycja napisał(a):Jodynko, byłaś kiedyś na krakowskich warsztatach?
Na warsztatach u Was nie byłam, bo tydzień po Krakowie jest Łódź, na której powtarza się większość kawałków. Smile
Kojarzysz Norrisa Garnera? On prowadził warsztaty chyba 3 lata temu Smile
Pytam, bo dziś w Koninie był festiwal "Gospel nad Wartą", i Norris był naszym gościem Smile
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Norrisa Garnera
Tak. Jest boski.
Odpowiedz
partycja napisał(a):
jodynka napisał(a):Norrisa Garnera
Tak. Jest boski.
Hmm, jest rzeźnikiem! Big Grin Wyciskał z nas ostatnie soki.
Ale rzeczywiście, jest niesamowity.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Hmm, jest rzeźnikiem! Big Grin Wyciskał z nas ostatnie soki.
Wiem coś o tym. Norris i Ruth Lynch wpadli kiedyś do nas na próbę Smile)
Odpowiedz
w ogóle to brodę zgolił (Norris). Wygląda teraz jak taki... chłopczyk Big Grin
Odpowiedz
jodynka napisał(a):w ogóle to brodę zgolił (Norris). Wygląda teraz jak taki... chłopczyk Big Grin
Jak nie wiedziałam, o czym jest wątek, to myślałam, że o Chucku Noriisie mówicie Big Grin
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
(Dawno coś się nie wypowiadałem na forum i jakoś tak trafiło na ten temat - taka mała dygresja)
Polecam dla miłośników (ale nie tylko) muzyki gospel, z przymróżeniem oka, Łowcy.B
<!-- m --><a class="postlink" href="http://kabarety.tworzymyhistorie.pl/441_lowcy_b_kawal_dobrego_gospla.php">http://kabarety.tworzymyhistorie.pl/441 ... gospla.php</a><!-- m -->
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości