Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lekcja historii klasycznej z SFP'79
Mirek napisał(a):Prawdopodobnie grał na fortepianie
Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z osobą, która w końcu lat 70tych, współtworzyła z Jackiem grupę PIOSENKARIAT. Osobą tą był niejaki Stanisław Zygmunt, który potwierdził, iż Jacek rzeczywiście w tamtym czasie grywał podczas koncertów na fortepianie. Lekcję... z tamtego czasu i z umieszczonego przeze mnie nagrania, a także Tytanów i Hymn wieczorów kawalerskich, na fortepianie gra na pewno Jacek. Do gitary - jak to się Stanisław wyraził - Jacek siadał głównie przy Murach.
Usłyszałem także dość ciekawą(nie wiem czy nie była gdzieś publikowana), historię związaną z momentem kiedy Jackowi zaczął towarzyszyć Gintrowski: otóż zanim pojawił się wspomniany pan Przemysław, z Jackiem bardzo często występował Stanisław Klawe. Ten jednak w pewnym momencie, dostał od swojego ojca propozycję wyjazdu na kilka miesięcy za granicę, aby poznać "trochę świata" i zarobić parę groszy. No i niedługo potem, na miejscu Klawego pojawił się właśnie Gintrowski. Jednak kto wie, jakby się to wszystko potoczyło, gdyby Staszek nie skorzystał wówczas z propozycji wyjazdu... Wink
To tak z grubsza kilka wydaje mi się interesujących epizodów z tamtego czasu. Stanisław Zygmunt, który jak się okazuje, jest istną kopalnią wiedzy na temat występów Jacka z lat 70tych, obiecał podzielić się swoją jakże cenną wiedzą i mam nadzieję, że wkrótce uda mi się zamieścić obszerniejsze wspomnienia Stanisława.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Witam!
Wiem że to męczące ale czy mogł by ktoś ponownie to umieścić lub wysłać mi na mejla ? Albo PW ?
Odpowiedz
Chciałbym dołączyć się do prośby
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/kn/public/lekcja79.mp3">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... kcja79.mp3</a><!-- m -->

Pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
WIELKIE DZIĘKI!
Perełka szczególnie podoba mi się tudududududum! Stawiam piwo
Odpowiedz
Gorigon napisał(a):Perełka szczególnie podoba mi się tudududududum!
Chyba większości się to podoba. Big Grin
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Przepraszam jeśli to było, ale kto robi to niepowtarzalne Tudududum??
Odpowiedz
Wojciech Stronias i Stanisław Ledóchowski.
Odpowiedz
Czy istnieje jakiekolwiek nagranie video z czasów kiedy Jacek grał na fortepianie ?
To byłaby dopiero perełka Smile
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz