Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bibliografia -> Matura -> Pomocy
Witam Was Serdecznie
Musze oddac Bibliografie Przedmiotowa oraz podmiotowa z mojego tematu maturalnego jakim jest "Obraz Polski i Polaków w tekstach piosenek J. Kaczmarskiego i W. Młynarskiego.Przedstaw zagadnienia na wybranych przykładach".Chcialbym Prosic was o pomoc w zrobieniu tego.Mniej wiecej ma to tak wygladac:

Bibliografia do tematu:
„Obraz Polski i Polaków w tekstach piosenek W. Młynarskiego i J. Kaczmarskiego.
Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach. "

I. Literatura Podmiotu
-
-
-
-
-
-
II. Literatura Przedmiotu

1 encyklopedia multimedialna[dokument multimedialny] tryb dostępu :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Kaczmarski#.C5.BByciorys">http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Kacz ... .BByciorys</a><!-- m -->

2.

3.

4.

III. Pomoce

Z gory dziekuje za Wszelaka pomoc z waszej strony
Odpowiedz
No i co dalej?
Mamy wybrać Ci piosenki, znaleźć opracowania i jeszcze poszukać materiałów, którymi możesz uatrakcyjnić prezentację?
Odpowiedz
Zdaje się, że właśnie tak... :lol:

W ramach rady i pomocy od siebie dodam, że wikipedii tam raczej nie podawaj, to tak jakby przy materiałach na temat lektury podać "opracowanie Greg"...
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
witam,
ja tez mam problem z bibliografią.

tu są punkty z bibliografii
Cytat:• Kaczmarski. J.: Carmagnole. 1981. Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego
• Kaczmarski. J.: Krzyk. 1991. Obława
• Kaczmarski. J.: Scutum. 2000. Lot Ikara
• Kaczmarski. J.: Zbroja. 1982. Obława II
ale musze podac numer strony na której dany utwór występuje.
nie mam tych ksiązek. prosze jak macie je to napiszcie ktora to jest strona
Odpowiedz
stopawel sprawdziło się Big Grin -> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=91064&sid=f9b2dce31cbc478fdbf088688a6d2a16#91064">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 2a16#91064</a><!-- m -->

Zeratul napisz coś proszę, poczytałabym z chęcią Tongue
Odpowiedz
ale ja mowie serio,
prosze o numery stron zeby uwzglednic to bibliografii
inaczej mi nie przyjmą
Odpowiedz
hadziaj2 to nie było nawiązanie do Ciebie tylko założyciela tematu.
Swoją drogą, co najgorsze chyba, założyciel też mówi serio.

Wiem, że potrzebne są nr stron, ale nie mam tych książek, więc nie mogę pomóc.
Odpowiedz
a ja nie wierzyłem w ludzi :rotfl:
Odpowiedz
hadziaj2 napisał(a):ale ja mowie serio,
prosze o numery stron zeby uwzglednic to bibliografii
inaczej mi nie przyjmą
Hej miałam podobny problem, ale pytałam się polonistki i nie musisz podawać książki jeśli nie masz dojścia do takowej. Możesz to opisać jako utwór pochodzący z płyty- płytę chyba masz prawda?? Smile
wygląa to wtedy tak:
Kaczmarski Jacek:Wigilia na Syberii. [w:] Muzeum. Warszawa: Pomaton EMI, 2002.
(przykład z mojej bibliografii)
Odpowiedz
Włóczy-kij napisał(a):wygląa to wtedy tak:
Kaczmarski Jacek:Wigilia na Syberii. [w:] Muzeum. Warszawa: Pomaton EMI, 2002.
Albo tak:

Kaczmarski Jacek:Wigilia na Syberii. [w.] Muzeum.rar. <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.isohunt.com">www.isohunt.com</a><!-- w -->

Smile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
hadziaj2 napisał(a):ale musze podac numer strony na której dany utwór występuje.
A jeśli byś zamieścił poprostu adres do strony <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w --> . Ja w swojej bibliografii (wprawdzie dwa lata temu) zamieścilem w ten sposób dwa utwory i nie było z tym żadnych problemów.
Odpowiedz
Cytat:Opis dokumentu elektronicznego
Elementy opisu:
1.Autor
2. Tytuł
3. Nośnik w nawiasie kwadratowym [CD-ROM], [online]
4. Wydanie (wersja, miejsce wydania, wydawca, copyright, data aktualizacji)- o ile można ustalić
5.Tytuł fragmentu (przy opisie fragmentu dokumentu elektronicznego)
6. Warunki dostępu (dla dokumentów on-line)
Przykład:
Słowniki PWN [CD-ROM]. Edycja 2003 w.1.1. Warszawa: PWN 2002. Słownik poprawnej polszcyzny
Mickiewicz A.: Pan Tadeusz [on-line]. Skarbnica literatury polskiej. Dostępny w Internecie: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.literatura.zapis.net.pl/pan_tadeusz">http://www.literatura.zapis.net.pl/pan_tadeusz</a><!-- m -->
Bardel M.: Sen o nieśmiertelności. "Znak" [online] 2002 nr 580. Dostępne w internecie: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.znak.com.pl/znak/bardel.html">http://www.znak.com.pl/znak/bardel.html</a><!-- m -->
Ja coś takiego znalazłem
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
gmm isohunt raczej nie moge podac bo to by bylo
Cytat:Kaczmarski Jacek:Wigilia na Syberii. [ukradłem z:] isohunt
hm no tytuł plyty juz szybciej podam, jeśli do wieczora zadna dobra dusza mi nie pomoże ze stonami to użyje plyt
Odpowiedz
hadziaj2 napisał(a):witam,
ja tez mam problem z bibliografią.

tu są punkty z bibliografii
ale musze podac numer strony na której dany utwór występuje.
A nie możesz wszędzie powołać się na "Ale źródło wciąz bije..." ?
Bo z tego strony mogę Ci podać Tongue
Epitafium... - 426-429
Obława - 99-100
Lot Ikara - 385
Obława II - 149-150
Odpowiedz
hadziaj2 napisał(a):
Raczej:
Kaczmarski J. (choć sugeruję Jacek), Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego, [w:] nazwa zbioru, miejsce i rok wydania, strona lub nazwa programu, oznaczenie nośnika, wydawca i rok wydania, numer utworu.

(Przepraszam, sprzedałam oba boksy, nie mam źródeł :rotfl: )

Co to jest "Lot Ikara" w Scutum? Przeoczyłam jakieś wydanie?
Odpowiedz
no wiec z tym
Cytat:Kaczmarski J. (choć sugeruję Jacek), Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego, [w:] nazwa zbioru, miejsce i rok wydania, strona lub
to u mnie w LO są straszne jaja..
inne zdania ma:
- moja polonistka
- tak tora bedzie mnie egzaminowac
- dyrektorka
- CKE
- OKE
i giertych pewnie tez co innego...

w każdym razie musimy pisac Mickiewicz A lub Giertych R

[ Dodano: 3 Kwiecień 2007, 20:52 ]
aaa no i baaardzo dziekuje Pani Administrator

tzn ze one wszystkie są w "Ale źródło wciąz bije..."

jesli tak to super

[ Dodano: 3 Kwiecień 2007, 23:22 ]
tak widze.. wszystkie tam są.. Smile
dziękuje bardzo Smile

napewno jeszcze będę Was molestowac pytaniami Smile
Odpowiedz
...a moja prośba jest taka: nie wymaga podpowiedzi merytorycznych, także proszę się nie przerażać...; )

Po prostu wykorzystuję utwory Kaczmarskiego w prezentacji maturalnej, do której muszę oddać bibliografię, jak się okazało, zawierającą numery ISBN, do środy 11 IV.
Do tego czasu nie będę miała okazji odwiedzić biblioteki, gdzie jest książka "Ale źródło wciąż bije...", a nie mam jej w domu, dlatego prośba polega na tym, żeby ktoś z Was, kto jest szczęśliwym posiadaczem, zechciał do niej zajrzeć i podać mi:
- jej numer ISBN
- numery stron, na których znajdują się następujące utwory:
* Powrót z Syberii
* Wojna postu z karnawałem
* Tren spadkobierców
* Dzieci Hioba
* Dwadzieścia lat później

...z góry wielkie dzięki.
Odpowiedz
Cytat:"Ale źródło wciąż bije..."
Wydawnictwo Marabut
Warszawa 2002

Redakcja: Krzysztof Nowak
Przedmowa: Krzysztof Gajda
ISBN: 83-7233-019-0
ISBN: 83-919989-4-7
Nr stron nie podam, ale ISDN jest podany na stronie i można sprawdzić
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
joanna302 napisał(a):...a moja prośba jest taka: nie wymaga podpowiedzi merytorycznych, także proszę się nie przerażać...; )

Po prostu wykorzystuję utwory Kaczmarskiego w prezentacji maturalnej, do której muszę oddać bibliografię, jak się okazało, zawierającą numery ISBN, do środy 11 IV.
Do tego czasu nie będę miała okazji odwiedzić biblioteki, gdzie jest książka "Ale źródło wciąż bije...", a nie mam jej w domu, dlatego prośba polega na tym, żeby ktoś z Was, kto jest szczęśliwym posiadaczem, zechciał do niej zajrzeć i podać mi:
- jej numer ISBN
- numery stron, na których znajdują się następujące utwory:
* Powrót z Syberii
* Wojna postu z karnawałem
* Tren spadkobierców
* Dzieci Hioba
* Dwadzieścia lat później
To samo było na gronie... No niech będzie - tu też wkleję Tongue

ISBN 83-7233-019-0
83-916989-4-7
(są dwa - nie wiem który się podaje)

Wigilia na Syberii 81-82
Powrót z Syberii 83
Wojna postu z karnawałem 259
Tren spadkobierców 380-381
Dzieci Hioba 236-237
Dwadzieścia lat później 392-393
Odpowiedz
Czy tym nauczycielom to już na mózg padło?! Nie podaje się ISBN-ów. Może by się najpierw nauczyli, jak wygląda adres bibliograficzny.
Oba ISBN-y są ważne, bo już są nowe, trzynastki (unijne Smile ), ale podaje się je obok starych dziesiątek. Trochę jak z wymianą pieniędzy.
Odpowiedz
Karol napisał(a):Czy tym nauczycielom to już na mózg padło?! Nie podaje się ISBN-ów. Może by się najpierw nauczyli, jak wygląda adres bibliograficzny.
Wg strony zaprzyjaźnionej bilblioteki się podaje :]

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Nie podaje. ISBN-y są potrzebne do skatalogowania tekstów i - w istocie - interesują biblioteki, nie tylko zaprzyjaźnione. Ale w bibliografii w pracy się ich nie podaje. Zaprzyjaźniona biblioteka jest nadgorliwa. Może te zasady (?) są po to, żeby sprawdzić, czy maturzysta dotarł do dziełka, czy skopiował adres z czyjejś pracy Wink
Odpowiedz
Karol napisał(a):Ale w bibliografii w pracy się ich nie podaje. Zaprzyjaźniona biblioteka jest nadgorliwa. Może te zasady (?) są po to, żeby sprawdzić, czy maturzysta dotarł do dziełka, czy skopiował adres z czyjejś pracy Wink
No właśnie tak jest, ma to utrudnić przepisywanie... Moim zdaniem nie utrudnia chyba, ale obym sie myliła...
A ISBN-ów podawać do matury nie trzeba, tylko strony, które wydanie itp, ale ISBN to nadgorliwość.
Odpowiedz
O, głos rozsądku Smile. Piwko za to Smile :piwko: (takie, bo innego już nie mogę postawić Ci w tym wątku).
Odpowiedz
Jeśli to było do mnie, to ja wprawdzie nie dostałam piwa w tym wątku, ale dziękuję Wink
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):A ISBN-ów podawać do matury nie trzeba, tylko strony, które wydanie itp, ale ISBN to nadgorliwość.
jak masz całą książkę, a nie wybrane strony/rozdziały to trzeba - przynajmniej u nas
Odpowiedz
stopawel napisał(a):jak masz całą książkę, a nie wybrane strony/rozdziały to trzeba - przynajmniej u nas
Wątpię. Nigdzie w bibliografii nie podaję się ISBN-ów, to czemu przy maturze miałoby się podawać?
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):Jeśli to było do mnie, to ja wprawdzie nie dostałam piwa w tym wątku, ale dziękuję Wink
Ha, a jak wczoraj chciałam postawić Ci piwo, to nie mogłam. To dziś dostaniesz drugie Smile.

Ann - dobrze prawisz Smile

PS. Do AA - dlaczego po wejściu na wątek przy poście Kazi mam opcję piwa, a jak coś napiszę, to potem tej opcji nie mam :o ? Jakaś ustawa o wychowaniu w trzeźwości wpisana w skrypt forum czy jak Wink?

PPS. O, wreszcie się udało z piwkiem.
Odpowiedz
ann napisał(a):Nigdzie w bibliografii nie podaję się ISBN-ów, to czemu przy maturze miałoby się podawać?
bo Roman jest ministrem?
Odpowiedz
Karol napisał(a):To dziś dostaniesz drugie Smile
Pierwsze Tongue
stopaweł napisał(a):bo Roman jest ministrem?
Jak dla mnie to on nawet nie zna znaczenia słowa "bibliografia"... Ale pomijając to sądzę, że akurat z tym nie ma nic wspólnego, mimo całego zła, które czyni...
U nas nie trzeba.
Odpowiedz