Liczba postów: 32
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Witam wszystkich.
Zaglądam ten temat gdyż liczę że być może ktoś życzliwy wytłumaczy/wyjaśni mi to o co poproszę, a ktoś spostrzegawczy i z dobrym słuchem zaspokoi moją ciekawość.
Chciałem się dowiedzieć jak naprawde dobrze zagrać utwór zamieszczony w temacie czyli Dwie Skały.
Nie koniecznie rozumiem zapis tabów na stronie, ale to dlatego że w pewnych kwestiach jestem jeszcze laikiem (urok bycia samoukiem na dodatek gdy nie ma nikogo kto by mógł wyjaśnić:/) w pewnych kwestiach. Dlatego jakaś łopatologiczna pomoc - może być apropo tylko utworu a nie tłumaczenia tabów! - była by mile widziana.
A druga kwestia to akordy. I tu wszyscy pomyślą: "Kolejny idiota który nie potrafi wejść w dział prac Tomka i sprawdzić akordów... Wytłuc takich!" Otóż... Byłem w dziale Tomka Mnie chodziło jakimi akordami gra to Mistrz, gdzie można to zobaczyć na przykład na YouTube. Są tam miejsca gdzie nie jestem w stanie się domyślić jaki to akord, być może dlatego że kiepsko u mnie z wyobraźnią. Czy ktoś życzliwy obejrzał by to nagrania i powiedział mi jakie są tam akordy..? Gdyż jest ich tam nieco więcej niż podaje Tomek, tak więc jestem ciekaw oryginalnego wykonania Jacka.
You Tube - Dwie Skały
Z góry dziękuje za uwagę.
Pozdrawiam.
"To, co czynimy za życia odbija się echem w wieczności."
Gitara płakała jak anioł, który właśnie odkrył, dlaczego stał po niewłaściwej stronie...
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
MSW napisał(a):nie chodziło jakimi akordami gra to Mistrz, gdzie można to zobaczyć na przykład na YouTube. A nie gra tymi co są w nutach albo w tabach? :o
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
fizol napisał(a):A nie gra tymi co są w nutach albo w tabach? :o No jak on mógł po prostu - przecież Tomek tak się starał 8o
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. P, NMSP
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
MSW napisał(a):Gdyż jest ich tam nieco więcej niż podaje Tomek, tak więc jestem ciekaw oryginalnego wykonania Jacka. a może tam Mistrz trochę modyfikuję akordy, żeby melodia lepiej brzmiała. Może wystarczy czasem dostawic palec na strunę, albo odjąc...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):może tam Mistrz trochę modyfikuję akordy, żeby melodia lepiej brzmiała. Może wystarczy czasem dostawic palec na strunę, albo odjąc... Modyfikowanie akordów dokładając i zabierając palec/palce również ale to jeszcze można się wpatrzeć i zobaczyć bo to pojedyńcze struny ale na to mniejszą uwage zwracam... Ale gdy łapie po kolei akordy na 2, 6, 3, 1 progu... To mnie to zastanawia...
Gitara płakała jak anioł, który właśnie odkrył, dlaczego stał po niewłaściwej stronie...
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
MSW napisał(a):Ale gdy łapie po kolei akordy na 2, 6, 3, 1 progu... To mnie to zastanawia... O to może byc ten sama akord, tylko grany w różnych pozycjach. Tomek nie pisał na którym progu się gra dany akord, trzeba to samemu wyczaic.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):O to może byc ten sama akord, tylko grany w różnych pozycjach. Tomek nie pisał na którym progu się gra dany akord, trzeba to samemu wyczaic. I popatrzyć na zerówki, których rozpiska jest na stronie, bo można zagrać je w różnych pozycjach (jak wszystkie akordy)
za Tobą ja,
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Pamietaj, ze Jacek trzymał gitarę "do góry nogami"
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Reputacja:
0
Z tego co widzę to tak:
G dur jest grane w pozycji z barre (tzn. wskazujący wszystkie struny na trzecim progu, resta układa E dur dalej)
H dur też barre
F0 grane jak D0 tj na pierwszym progu pierwsza i trzecia wiolinowa
Potem z tego co mi się wydaje jest pół tonu w górę (po ...jasknie szaleństwa...)
Z tego wynika że:
G jest Gisem (tj IV próg)
C jest Cisem (jw)
d jest disem (tj barre Iv próg, resta palców układa a-moll)
H7 jest C7 (jak H7 tylko na 3 progu się zaczyna)
i z tego Ci wynika to jak powiedziałeś
MSW napisał(a):Ale gdy łapie po kolei akordy na 2, 6, 3, 1 progu.. Pozdrawiam
za Tobą ja,
Reputacja:
0
fizol napisał(a):Pamietaj, ze Jacek trzymał gitarę "do góry nogami" Pamiętam o tym zawsze i wszędzie, nawet jak jestem z dziewczyną
fizol
Dziękuje niezmiernie !!
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
MSW napisał(a):jestem z dziewczyną Jesteś dziewczyną???
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
MSW napisał(a):Dziękuje niezmiernie Nie ma sprawy, jak jeszcze można coś z załączonego obrazka spisać to nie ma sprawy
za Tobą ja,
Reputacja:
0
gredler napisał(a):MSW napisał(a):jestem z dziewczyną Jesteś dziewczyną??? hmm... Obawiam się że nie wiem o co Ci chodzi..? 8o :o
Reputacja:
0
Napisałaś (eś?), że jesteś dziewczyną, więc pytam, czy jesteś dziewczyną, bo według tego, co masz w profilu wynika, że nie jesteś dziewczyną.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
napisał że jest z
za Tobą ja,
Reputacja:
0
O kurka, faktycznie. No, w przyszłą środę idę do okulisty.
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Napisałaś (eś?), że jesteś dziewczyną, więc pytam, czy jesteś dziewczyną, bo według tego, co masz w profilu wynika, że nie jesteś dziewczyną. :co?:
:torba:
MSW napisał(a):jestem ||
||
\/
MSW napisał(a):jestem z ||
||
\/
MSW napisał(a):jestem z dziewczyną
Z
mam nadzieje że teraz zobaczysz wyraźnie gredler... Pragne zauważyć że nawet zacytowanym przec Ciebie kawałku jest wszystko dobrze a co za tym idzie... Musiało być dobrze bo swój post mogłem zmienić ale Twojego już nie.
... :zakpij: ...
Edited: gredler dał post jak ja pisałem ten tak więc sprawe możemy już uznać za nieaktualną i nieważną
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Widzę, że faktycznie Warszawa wywołuje silne wrażenie na niektórych :rotfl:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
Chłopaki, nie ma co się śmiać. Siatkówka mi się odkleja i w ogóle coraz słabiej widzę. ;(
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Siatkówka mi się odkleja
No to nie fajnie, współczuje gredler :/ wiem co to są kłopoty z oczami... :|
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Ja się przywitam na początku, bo to mój pierwszy post na tym forum, zatem... witam wszystkich
Mam nadzieję, że ten post nie zostanie uznany za próbę odgrzania topicu. Chciałbym się dowiedzieć jakichś szczegółów na temat bicia do tej piosenki. Ja próbuję ostatnio bić paznokciami i tłumić po chwili dłonią, wychodzi to średnio. Czy ktoś może się podzielić wiedzą na ten temat ze wszystkimi ?
Pozdrawiam
Reputacja:
0
No taki standardowy marsz (w refrenach oczywiście): bang bang od góry.
Reputacja:
0
Też tak właśnie myślę. Kwestia wyczucia i cierpliwości w nauce jak sądzę ;]
I tak nigdy nie będzie brzmieć jak w oryginale. Ale dzięki
Reputacja:
0
A po co ma brzmieć jak w oryginale?
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
gredler napisał(a):A po co ma brzmieć jak w oryginale? Choćby z szacunku dla autora.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 2,306
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Brzmieć jak w oryginale nie będzie nigdy, ale zawsze brzmieć może podobnie albo i bardzo podobnie
"In the city od blinding lights..."
--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Elessar napisał(a):Brzmieć jak w oryginale nie będzie nigdy, Zgadza się.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Ja nie mówię, że "ma brzmieć jak w oryginale", tylko "nigdy nie będzie brzmieć jak w oryginale", a to jest pewna różnica
Pozatym lepiej postawić sobie pewną poprzeczkę, niż grać byle jak. Chyba się zgodzicie.
|