Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co do magisterki
Ja jestem na II roku polonistyki i temat swojej pracy znalazłam już daaawno temu- Owołania historyczno- literackie w twórczości Jacka Kaczmarskiego. Obawiam się tylko, że mogę mieć problem ze znalezieniem promotora ale z tego co piszecie to może nie będzie tak żle.Pocieszyliście mnie troch. Dzięki i pozdrawiam wszystkich Big Grin
Odpowiedz
Będzie dobrze, trzymaj się Wink
"To, co czynimy za życia odbija się echem w wieczności."

Gitara płakała jak anioł, który właśnie odkrył, dlaczego stał po niewłaściwej stronie...
Odpowiedz
A można miec promotora z zupełnie innej uczelni ???
No i poza tym witam, koleżankę z mego województwa Smile)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Ja również witam Big Grin
No właśnie zastanawiam się czy można mieć promotora z innej uczelni, ale wydaje mi się że nie. Trudno, najwyżej na 4 roku zmienię uczelnię na taką, na której znajdzie się promotor Big Grin Nie dam się tak łatwoSmile
Odpowiedz
sewila napisał(a):Nie dam się tak łatwoSmile
I bardzo słusznie Big Grin Chwali się Smile
"To, co czynimy za życia odbija się echem w wieczności."

Gitara płakała jak anioł, który właśnie odkrył, dlaczego stał po niewłaściwej stronie...
Odpowiedz
sewila napisał(a):No właśnie zastanawiam się czy można mieć promotora z innej uczelni, ale wydaje mi się że nie. Trudno, najwyżej na 4 roku zmienię uczelnię na taką, na której znajdzie się promotor Big Grin Nie dam się tak łatwoSmile
Wydaje mi się, że nie można.

Ja jestem teraz na 3 roku, też chcę pisać magisterkę o JK. Ale ja o Kaczmarskim egzystencjalnym. I o teraźniejszym odbiorze jego twórczości. O festiwalach, koncertach jego piosenek, konferencji naukowej, Habakuku itd.
Też szukam promotora. Ale jestem dobrej myśli, że się taki ktoś znajdzie!
Odpowiedz
jodynka napisał(a):
sewila napisał(a):No właśnie zastanawiam się czy można mieć promotora z innej uczelni, ale wydaje mi się że nie. Trudno, najwyżej na 4 roku zmienię uczelnię na taką, na której znajdzie się promotor Nie dam się tak łatwoSmile
Wydaje mi się, że nie można.
I mnie się tak wydaję, ale jakby było inaczej to ja znam jednego, którego da się, choć z pewnym trudem, przekonać Wink
Odpowiedz
Cóż, mnie podobny problem też za parę lat czeka i mam nadzieję, że uda mi się znaleźć promotora, który pozwoli pisać pracę związaną mniej lub bardziej z twórczością Jacka. Póki co, powodzenia dla aktualnie poszukujących/piszących! Smile
[i]"Szczera i prawdziwa miłość między ludźmi dojrzałymi, bez względu na to, do jakiej płci należą i czy działa duchowo, czy cieleśnie zawsze okazuje się korzystną i twórczą."[/i]L. Hirschfield
Odpowiedz
ZoltaR napisał(a):Cóż, mnie podobny problem też za parę lat czeka i mam nadzieję, że uda mi się znaleźć promotora, który pozwoli pisać pracę związaną mniej lub bardziej z twórczością Jacka. Póki co, powodzenia dla aktualnie poszukujących/piszących! Smile
Dzięki, dzięki Smile
Człowiek, które sobie upatrzyłam jako swojego promotora do mgr-ki o JK zgodził się na mój temat, więc jest fajnie Smile

A co do tego, czy za kilka lat znajdziesz promotora na JK.
Po pierwsze - do tego czasu może Ci się odechce o nim pisać Smile
Po drugie - nie powinno być wówczas z tym problemu, bo coraz więcej osób przeciera te szlaki i wykładowcy widzą, że można z tego zrobić materiał naukowy.

Na początku nie chcieli się zgadzać na prace o JK, bo był on bardzo świeżym elementem polskiej kultury, o którym niewiele pisało się naukowo. Obawiali się, że może to być ciężki grunt, słaby trop itp. Stąd też wynika to, że póki co jest tylko jeden doktorat o JK, i to napisany przez człowieka, który znał go osobiście. I pisał swoją pracę za życia JK. Pani profesor Seweryna Wysłouch, opiekunka doktoranta Krzysztofa Gajdy, wykazała się wielką odwagą, wyrozumiałością i otwartością zgadzając się na taką pracę. Z resztą, podobnie mgr Krzysztof Gajda.

Teraz coraz więcej prac magisterskich powstaje o JK. Bo naukowcy widzą, że wszedł on bardzo głęboko do polskiej kultury, a nie był jedynie przejściowym artystą, który zrobił furorę, bo trafił w dobry czas ze swoim talentem. Kiedy taki wykładowca widzi, że młodzi ludzie żywo interesują się twórczością JK, rozmawiają o nim na korytarzach szkolnych i uczelnianych, chodzą po mieście z odtwarzaczami mp3, na który wgrane są piosenki JK albo wyjmują gitarę na parkingu przed uczelnią i śpiewają jego utwory, to myśli sobie: kurcze, on śpiewał do mojego pokolenia i dla nas było oczywiste, kim jest. A ci młodzi ludzie patrzą na niego zupełnie inaczej, a ciągle tak żywo, jak my! Czyli to był wielki gość ten Kaczmarski!

Nie zmyślam, wiem to, bo rozmawiałam z prof. Śliwińskim, tym, którego sobie upatrzyłam na promotora mojej magisterki o JK. To są jego słowa.
Odpowiedz
Mój promotor studiował polonistykę na UW w tym samym czasie co JK. Znali się zatem osobiście, ale fakt takiej znajomości działa(ł) raczej na moją niekorzyść.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):ciężki grunt, słaby strop
Oj, to może być słaba inwestycja budowlana; IRR i NPV wyjdą raczej mizernie.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
z tego co nam kiedyś na metodologii mówili, to można mieć promotora spoza uczelni, ale znaleźć go to już inna sprawa...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
witam

ja też piszę pracę mgr o Jacku pt. "Konfrontacja twórczości Jacka Kaczmarskiego z realiami społeczno-politycznymi PRL" z tym że jestem studentem politologii ( to chyba pierwsza politologiczna pracaSmile ).
Ciągle jestem na etapie zbierania materiałów ale widzę że na forum znajdę chyba wszystko co mi będzie potrzebneSmile. Niestety największą moją bolączką jest mój promotor. Niestety jest nim prof. Danuta Waniek przez co nie mogę liczyć z jej strony na pomoc :/ I tak to jakiś cud że sie zgodziła na ten temat Smile
Odpowiedz
alus84 napisał(a):Niestety jest nim prof. Danuta Waniek
Ta z KRRIT ?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Dlaczego niestety?
alus84 napisał(a):nie mogę liczyć z jej strony na pomoc
A tu tylko: dlaczego?
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):
Ta z KRRIT ?
tak dokładnie taSmile
Simon napisał(a):
Dlaczego niestety?
bo jest komuszkiem starym Smile i nie ma za bardzo pojecia o Jacku i ten temat na prawde jej "nie leży"
Simon napisał(a):
alus84 napisał(a):nie mogę liczyć z jej strony na pomoc
A tu tylko: dlaczego?
dlatego że nie zna sie na tej problematyce kompletnie Smile
Odpowiedz
alus84 napisał(a):nie ma za bardzo pojecia o Jacku
To jest argument.
alus84 napisał(a):bo jest komuszkiem starym
To natomiast - w zadnym wypadku. Smile
alus84 napisał(a):dlatego że nie zna sie na tej problematyce kompletnie
Czemu zatem zgodziła się na ten temat? To się kłóci nieco z instytucją promotora...
Odpowiedz
prawdę mówiąc nie wiem czemu sie zgodziła ale była moją ostatnią deską ratunku bo nikt inny nie chciał sie zgodzić na taki temat. A teraz tylko byle bardzo nie przeszkadzała to powstanie kolejna świetna praca o JK Smile
Odpowiedz
alus84 napisał(a):prawdę mówiąc nie wiem czemu sie zgodziła ale była moją ostatnią deską ratunku bo nikt inny nie chciał sie zgodzić na taki temat. A teraz tylko byle bardzo nie przeszkadzała to powstanie kolejna świetna praca o JK
Kłopot w tym, że promotor i przyszły recenzent będa oceniac pracę napisana na temat, o którym - jak mówisz - nie mają bladego pojęcia...
alus84 napisał(a):powstanie kolejna świetna praca o JK
Ciesze się i życzę powodzenia *-`-
Odpowiedz
alus84 napisał(a):nie ma za bardzo pojecia o Jacku i ten temat na prawde jej "nie leży"
alus84 napisał(a):A teraz tylko byle bardzo nie przeszkadzała to powstanie kolejna świetna praca o JK Smile
Życzę Ci, żebyś napisał tę pracę tak, by pani DW zakochała się w twórczości JK! Big Grin
To będzie wyczyn! Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
alus84 napisał(a):Kłopot w tym, że promotor i przyszły recenzent będa oceniac pracę napisana na temat, o którym - jak mówisz - nie mają bladego pojęcia...
To będą mieli okazję poszerzyć swoje horyzonty.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):To będą mieli okazję poszerzyć swoje horyzonty.
Jaaaasne....
Pierdzą w stołki wciśnięte między ścianę a biurko i wyczekują tylko okazji do poszerzania horyzontów... Smile
Odpowiedz
WitajcieSmile Miło wejść na forum po tak długiej nieobecności spowodowanej wieloma czynnikami, które na szczęście już minęły.
Chcę się podzielić z Wami swoją radością. Pisałam jakiś czas temu, że chcę pisać magisterkę o Jacku, ale mogę mieć problem z promotorem, bo nie wiem czy ktoś "weźmie" ten temat.
Właśnie dziś dowiedziałam się, że pani profesor, do której się zgłosiłam ze swoim pomysłem z zgodziła się zostać moim promotorem i nawet wyglądała jakby się sama ucieszyłaBig Grin
Nie mam jeszcze sprecyzowanego tematu ale będzie to być może ukazanie Jacka na tle tradycji romantycznej. To się jeszcze okaże.
Bardzo się cieszę, że mi się udało.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
P.S. Dziękuję za życzenia urodzinowe.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości