Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaczmaro-podobni
Piszemy z kogo Jacek brał wzór, czyje piosenki śpiewał, kogo tłumaczył itp.
Ale nie zauważyłem (albo nie znalazłem Wink ) tematu gdzie przywołani mogli by być artyści biorący pełnymi garściami z jego twórczości.
Dlaczego akurat teraz?
Wpadła mi ostatnio (w piwnicy Wink ) w ręce: kaseta magnetofonowa niskoszumowa Big Grin wyprodukowana przez ZWCH "Stilon" Gorzów Wlkp. na której nagrałem parę piosenek z koncertu: "Piosenki II-go obiegu". Koncert odbył się w Kielcach w październiku (chyba) 1989 roku.
Powiem szczerze że w zasadzie pamiętam z tego koncertu tylko paru wykonawców. M.in. duet Piotr Mikołajczak/ Andrzej Ciborski.
Nie udało mi się nigdy dostać ich kasety z takimi piosenkami jakie wtedy śpiewali - może nie wydali (ale mam ich kasetę z kolędami Smile )
Posłuchajcie Link. Dwie piosenki: Krucjata i Krajobraz Etiopski

A to co Andrzej Ciborski robi współcześnie tutaj
Odpowiedz
O Andrzeju Ciborskim mówił w moim reportażu Piotr Bałtroczyk, że to jeden z tych, o których się myślało, że są kontynuatorami drogi Jacka Kaczmarskiego. Ale ta droga - jak dalej mówił Bałtroczyk - okazała się jednak osobną.
Bałtroczyk wspomnial też o "młodym" Bukartyku.
Fakt - kilka jego dawnych piosenek ma moc.

Dziś, myślę, że na poziomie przekazu, nieopodal Jacka, jest Przemek Bogusz.
Nie tak dawno - Tomasz Sulima i Krzysztof Ruciński.

Nie porównuję ich z Jackiem.
Dostrzegam jego wpływ na nich.
Ale czy są "kaczmaro-podobni"? Nie mam pojęcia.

Może lepiej, żeby nie byli?...

Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Tak, to była kiedyś ta droga. Nawet Jan Poprawa wspominając Studencki Festiwal Piosenki w książce "Trzynastu poetów", pisze o Andrzeju Ciborskim (...)Andrzej Ciborski (naśladujący nieco Kaczmarskiego w egzaltowanych odniesieniach do historii)(...)
Odpowiedz
Strefa Piosenki napisał(a):Dziś, myślę, że na poziomie przekazu, nieopodal Jacka, jest Przemek Bogusz.
seta/piwo/soczek/woda mineralna - wedle gustu Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
No tak. Przemek, rzeczywiście pasuje. A tak a propos. Słychać już coś o płycie Przemka?
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Próby koncertowe są czynione...

Najbliższa:
4 kwietnia 2007r.
DKŚ - Warszawa, ul. Smolna 9, godz. 19.00.

Koncert zatytułowany "Ostatnia korespondencja", w którym swoje piosenki z towarzyszeniem zespołu zaśpiewa Przemek Bogusz.

Wystąpią:
Przemysław Bogusz – śpiew, gitara klasyczna, Dominika Świątek – fortepian, Anna Bianka Banasiewicz – skrzypce, Piotr Gołębiowski – gitara elektryczna, Artur Krawczyk - kontrabas.

Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości