Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asterix
Rysunek pojawił się na grupie dyskusyjnej, ale warto go pokazać i tu Smile

Jest to strona z "Asterixa"
Odpowiedz
A to dopiero! Nawet w komiksie... Nie wiem co o tym sądzić i jak to odebrać, czy na przykład jako propagowanie muzyki Jacka czy też jakąś w pewnym sensie profanację... Chciaż dzieci które to czytały nawet nie miały pojęcia że to "Mury" Jacka... Mam jakieś mieszane uczucia... chociaż z drugiej strony może trzeba podejść z dystansem do tego komiksu? Nie wiem... :?
Odpowiedz
Bez przesady z ta profanacją. Ot zabawne skojarzenie tłumacza Smile
Odpowiedz
Od razu wyjaśnienie - to jest tylko w nowym tłumaczeniu; to stare jest nieco inne; tam nie ma murów Smile
Ale cytat pasuje Big Grin
Odpowiedz
A jakie jest stare tłumaczenie? Big Grin
Odpowiedz
Stare miało białe okładki, to nowe niebieskie sztywne. Mam wszystkie z białymi, ale nic Jackowego w nich nie było nigdy, wiec to kwestia tylko tłumacza.
Odpowiedz
:o Big Grin Nawet w Asterixie - Kakofonix jednak wie, co dobre Smile A tak z ciekawości - z którego to Asterixa? - tego akurat nie znam...
Odpowiedz
Jak uruchomie skaner, to zapodam Wam fotkami z Kaczora Donalda!!

Sa tam dwie sceny... w jednym numerze Donald musi uciec z aresztu i mówi coś w stylu: "Najpierw się rozejrzę, a potem wyrwę murom zęby krat", a w drugim siostrzency uciekajac przed oprawcami krzyczą "Obława, obława, na młode kaczorki obława!"

Smile
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Jak uruchomie skaner, to zapodam Wam fotkami z Kaczora Donalda!!

Sa tam dwie sceny... w jednym numerze Donald musi uciec z aresztu i mówi coś w stylu: "Najpierw się rozejrzę, a potem wyrwę murom zęby krat", a w drugim siostrzency uciekajac przed oprawcami krzyczą "Obława, obława, na młode kaczorki obława!"

Smile

Jak się trzymamy KD... W numerze 5/2000 GIGANTA (taki zbiór większych komiksów o Kacorze Big Grin ) Generał - kosita stara przywołać żołnierzy do porządku i zrezygnowany mówi : "Proste prośby żołnierzy te same są od lat" . To oczywiście kawałek z "Lekcji Historii Klasycznej"...
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Jak uruchomie skaner, to zapodam Wam fotkami z Kaczora Donalda!!

Smile

Czytałem to Big Grin W ogóle jakby się tak przyjrzeć to DUŻO tego jest... bylo jeszcze 'A Juliusz Cezar pisze swoje pamiętniki'
Odpowiedz
Ciekawe czy to wplatanie twórczości JK jest celowe, czt tłumaczowi tak po prostu do głowy przyszło i napisał. A tak przy okazji, czy te teksty nie są chronione jakimiś prawami autorskimi i czy można je tak bezkarnie używać? Nie mam zamiaru udowadniać tu jakis profanacji, nadużyć czy innch afer, ale mnie tak ciekawosć popchneła do postawienia tego pytanka. Orientuje sie ktoś w tym ?
Yet we lost though, again...
Odpowiedz
ja tego absolutnie nie uwazam za profanacje, wrecz przeciwnie - bardzo milo ze tlumacz propaguje poezje JK wsrod najmlodszych Smile

P.S. Petrvs - dlaczego masz w podpisie "jareq pozdrawiam Ciê"? Big Grin
Odpowiedz
Bo lubię wszystkich pozdrawiać! Kazdego pozdrawiam w ten sposób jak ciebie jareq, Big Grin
Odpowiedz
Dziwne, bo ja widzę "reuter pozdrawiam cię". Ach ten zdrowy egoizm Smile
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
reuter, jak wpiszesz
Kod:
you
to każdy widzi siebie.
:ot:
Odpowiedz
Przekopuje sie teraz przez moje naprawde duze archiwum Kaczora Donalda (wszysttkie numery z lat 1996-2001!!) i Giganta. Znalazlem juz prawie 10 odniesien do Kaczmara!!!!! Jak dobije do 15 poskanuje to i wyle Arturowi. Mozeby tak jakis dzial na stronie utworzyc?

Kod:
:>

(po przetlumaczeniu na rysunek, ten emot wyglada nieadekwatnie do niesionej tresci)
Odpowiedz
Grainne napisał(a)::o Big Grin Nawet w Asterixie - Kakofonix jednak wie, co dobre Smile A tak z ciekawości - z którego to Asterixa? - tego akurat nie znam...

Wydaje mi sie, ze to "Asteriks gladiator"... Nie dam glowy, bo nie mam teraz jak sprawdzic, ale palec spokojnie Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości