10-15-2004, 04:19 PM
Rysunek pojawił się na grupie dyskusyjnej, ale warto go pokazać i tu
Jest to strona z "Asterixa"
Asterix
|
10-15-2004, 04:19 PM
Rysunek pojawił się na grupie dyskusyjnej, ale warto go pokazać i tu
10-16-2004, 11:06 AM
A to dopiero! Nawet w komiksie... Nie wiem co o tym sądzić i jak to odebrać, czy na przykład jako propagowanie muzyki Jacka czy też jakąś w pewnym sensie profanację... Chciaż dzieci które to czytały nawet nie miały pojęcia że to "Mury" Jacka... Mam jakieś mieszane uczucia... chociaż z drugiej strony może trzeba podejść z dystansem do tego komiksu? Nie wiem... :?
10-16-2004, 02:33 PM
Bez przesady z ta profanacją. Ot zabawne skojarzenie tłumacza
10-16-2004, 03:57 PM
Od razu wyjaśnienie - to jest tylko w nowym tłumaczeniu; to stare jest nieco inne; tam nie ma murów
Ale cytat pasuje
10-16-2004, 06:19 PM
A jakie jest stare tłumaczenie?
10-16-2004, 06:20 PM
Stare miało białe okładki, to nowe niebieskie sztywne. Mam wszystkie z białymi, ale nic Jackowego w nich nie było nigdy, wiec to kwestia tylko tłumacza.
10-24-2004, 07:02 PM
:o Nawet w Asterixie - Kakofonix jednak wie, co dobre A tak z ciekawości - z którego to Asterixa? - tego akurat nie znam...
10-29-2004, 01:56 PM
Jak uruchomie skaner, to zapodam Wam fotkami z Kaczora Donalda!!
Sa tam dwie sceny... w jednym numerze Donald musi uciec z aresztu i mówi coś w stylu: "Najpierw się rozejrzę, a potem wyrwę murom zęby krat", a w drugim siostrzency uciekajac przed oprawcami krzyczą "Obława, obława, na młode kaczorki obława!"
12-11-2004, 04:54 PM
DuchX napisał(a):Jak uruchomie skaner, to zapodam Wam fotkami z Kaczora Donalda!! Jak się trzymamy KD... W numerze 5/2000 GIGANTA (taki zbiór większych komiksów o Kacorze ) Generał - kosita stara przywołać żołnierzy do porządku i zrezygnowany mówi : "Proste prośby żołnierzy te same są od lat" . To oczywiście kawałek z "Lekcji Historii Klasycznej"...
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on Like a bird that flew
12-11-2004, 08:59 PM
DuchX napisał(a):Jak uruchomie skaner, to zapodam Wam fotkami z Kaczora Donalda!! Czytałem to W ogóle jakby się tak przyjrzeć to DUŻO tego jest... bylo jeszcze 'A Juliusz Cezar pisze swoje pamiętniki'
12-12-2004, 08:38 PM
Ciekawe czy to wplatanie twórczości JK jest celowe, czt tłumaczowi tak po prostu do głowy przyszło i napisał. A tak przy okazji, czy te teksty nie są chronione jakimiś prawami autorskimi i czy można je tak bezkarnie używać? Nie mam zamiaru udowadniać tu jakis profanacji, nadużyć czy innch afer, ale mnie tak ciekawosć popchneła do postawienia tego pytanka. Orientuje sie ktoś w tym ?
Yet we lost though, again...
12-16-2004, 09:50 AM
ja tego absolutnie nie uwazam za profanacje, wrecz przeciwnie - bardzo milo ze tlumacz propaguje poezje JK wsrod najmlodszych
P.S. Petrvs - dlaczego masz w podpisie "jareq pozdrawiam Ciê"?
12-16-2004, 04:28 PM
Bo lubię wszystkich pozdrawiać! Kazdego pozdrawiam w ten sposób jak ciebie jareq,
12-16-2004, 06:12 PM
Dziwne, bo ja widzę "reuter pozdrawiam cię". Ach ten zdrowy egoizm
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on Like a bird that flew
12-16-2004, 06:59 PM
reuter, jak wpiszesz
Kod: you :ot:
12-19-2004, 11:08 AM
Przekopuje sie teraz przez moje naprawde duze archiwum Kaczora Donalda (wszysttkie numery z lat 1996-2001!!) i Giganta. Znalazlem juz prawie 10 odniesien do Kaczmara!!!!! Jak dobije do 15 poskanuje to i wyle Arturowi. Mozeby tak jakis dzial na stronie utworzyc?
Kod: :> (po przetlumaczeniu na rysunek, ten emot wyglada nieadekwatnie do niesionej tresci)
01-02-2005, 12:42 AM
Grainne napisał(a)::o Nawet w Asterixie - Kakofonix jednak wie, co dobre A tak z ciekawości - z którego to Asterixa? - tego akurat nie znam... Wydaje mi sie, ze to "Asteriks gladiator"... Nie dam glowy, bo nie mam teraz jak sprawdzic, ale palec spokojnie |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|