03-22-2007, 10:08 AM
Cały czas mowa o płycie z Newsweeka? :evil:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
22 marca płyta w "Dzienniku"
|
03-22-2007, 10:08 AM
Cały czas mowa o płycie z Newsweeka? :evil:
03-22-2007, 10:13 AM
Nie, z "Dziennika"... Piotruś, jak ładnie wyglądasz, kiedy się gniewasz!...
![]()
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
03-22-2007, 10:18 AM
Super! Nareszcie ktoś przeniósł...
03-22-2007, 01:00 PM
Gadzik napisał(a):Szkoda tylko, że niektóre utwory ("Epitafium..." i "Zbroję") wybrano z płyty "Live", gdzie ich wykonanie (podejrzewam, że przez chorbę gardła Jacka)Nie rozumiem. Przecież płyta LIVE była nagrywana podczas koncertów Jacka w 1990r. Toż to sa jedne z lepszych wykonań koncertowych. Od tego wykonania Epitafium dla WW, znam tylko jedno lepsze, a mianowicie z Opola'81.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
03-22-2007, 01:07 PM
O kupowaniu płyty słów kilka.
Komuna upadła, kapitalizm żyje. Tak mówią w TV i ja im wierzę. Przeświadczony więc o powszechnej dostępności towarów i usług wysypiam się ładnie i z wychodzę z domu o 9. Pierwszy kiosk, pytam o "Dziennik" z płytą. Nie ma. Wyszedł. Przed chwilą. A podobno pani, która kupiła ostatni mówiła, że przeszła wcześniej pół miasta i nic. Niedobrze. Kolejny kiosk ("Ja dostałam tylko 5 sztuk, co to jest, panie..."). I jeszcze jeden. W odrapanym sklepie spożywczym z aspiracjami do bycia salonikiem prasowym sklepikarka o romskiej urodzie uśmiecha się na mój widok. "Tak, jest" usłyszałem chyba jeszcze zanim zapytałem o "Dziennik". Pani bierze ze stosiku z gazetami gazetę, ze stosika z płytami płytę, ale jakoś chytrze jej z oczu patrzy, kiedy wsuwa ją do gazety i wyciąga szponiastą dłoń po zapłatę. Czuję, że coś jest nie tak. Ignorując szponiastą dłoń zaglądam do dziennika. Sprawdzam płytę. "Magda M., sezon 1, odcinki 1-3". "Aaa, a to Kaczmarski miał być? To nie ma". Później dwa kolejne kioski, i następne dwa. Chyba szukam w nieodpowiedniej okolicy. Wsiadam w tramwaj i obieram kurs na dzielnicę, która słynie z alkoholowych libacji, trupów na śmietniku i nieprzyjemnego zapachu, ale na pewno nie z czytania prasy. Bilans wycieczki - 5 kiosków sprawdzonych bez powodzenia. Zastanawiam się czy spekulant zza rogu (z rodzaju "załatwięwszystkopszepana" ) nie mógłby rozwiązać mojego problemu. Rezygnuję z odwiedzenia spekulanta, jadę do centrum. Empik. Zeszły na pniu. Kiosk. Nic nie wiedzą o płycie. Kiosk II, zapytana o płytę do "Dziennika" pani kioskarka śmieje się pod nosem. Kilka kolejnych kiosków w centrum - także bez powodzenia. Kończąc tę przydługą opowieść - Katowice wymiotło do czysta, od przedmieść po centrum. =) A płytę w końcu kupiłem na... dworcowym straganie =).
03-22-2007, 01:14 PM
DuchX napisał(a):Komuna upadła, kapitalizm żyjei dlatego: DuchX napisał(a):płytę w końcu kupiłem na... dworcowym straganie ![]() W cenie odpowiednio wyższej, jak się domyślam? Kiedyś na to mówiło się "spekulacja"...
03-22-2007, 01:16 PM
pkosela napisał(a):W cenie normalnej, na szczęście. Po ostatnich akcjach straży miejskiej nawet kasy fiskalne się na owych straganach pojawiłyDuchX napisał(a):płytę w końcu kupiłem na... dworcowym straganie ![]()
03-22-2007, 01:19 PM
DuchX napisał(a):Kończąc tę przydługą opowieść - Katowice wymiotło do czysta, od przedmieść po centrum. =) A płytę w końcu kupiłem na... dworcowym straganie =).Łączę się z Tobą w bólu ![]()
03-22-2007, 01:21 PM
"Kto rano wstaje, temu kioskarz/rka daje"
![]()
03-22-2007, 01:35 PM
Płytka jest od rana do kupienia na Allegro. Cena wywoławcza 7,50 PLN.
PS. Ja miałam zamówioną gazetę od wczorajszego ranka, dzięki temu byłam pierwsza na liście i załapałam się na jedyny dostarczony egzemplarz. Swoją drogą: dzisiaj chyba Dziennik nie będzie miał zwrotów...
03-22-2007, 01:39 PM
Dla poszukujących: Warszawa, około 13:00, Empik w Sadyba Best Mall, płytka do kupienia bez kłopotu, na stojaku widziałem około 30 egzamplarzy.
Pozdrawiam tjk
03-22-2007, 01:41 PM
Dziwny ten pęd za dziennikową płytką - wszak nic tu nowego. Ot składaczek.
03-22-2007, 01:53 PM
Simon napisał(a):Dziwny ten pęd za dziennikową płytką - wszak nic tu nowego.Prawdziwych kolekcjonerów doskonale rozumiem. ![]()
Tam - Apokalipsa,
03-22-2007, 02:23 PM
Okładka płyty z Dziennika napisał(a):Wiosną 2004 pada diagnoza: rak przełyku.hmm, nie powinno byc 2002? blad dosyc latwy do wychwycenia, wiec dziwie sie, ze nikt go nie poprawil.
03-22-2007, 05:36 PM
Na spokoju kupiłem (ostatni) "Dziennik" w Kolporterze we wczesnych godzinach popołudniowych. Ale w Gdańsku, wiadomo. Próbowałem też czytać ten dziennik, ale się nie da.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
03-22-2007, 05:38 PM
a w sklepiku koło mojej szkoly było tego dużo (około 15-20 sztuk) i rano sie załapałęm
![]() A błąd w sumie widoczny i rzeczywiście nie powinno go być, ale w suymie nie jest to nic az tak strasznego ![]() Pozdrawiam Tomek
03-22-2007, 05:51 PM
W Świdnicy jakoś nie było specjalnego popytu... Kupiłam Dziennik po 13:00 ale za sprzedawcą leżało jeszcze sporo płytek..
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
03-22-2007, 06:05 PM
Ja za pomniałam kupić rano, a po południu w trzech okolicznych kioskach już nie było.
W jednym kiosku na moje pytanie "czy jest jeszcze Dziennik z Kaczmarskim", pan spojrzał się na mnie jakoś tak "dziwnie" i powiedział że w 5 minut się rozeszło...
Patrycja
03-22-2007, 06:07 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nie rozumiem. Przecież płyta LIVE była nagrywana podczas koncertów Jacka w 1990r. Toż to sa jedne z lepszych wykonań koncertowych. Od tego wykonania Epitafium dla WW, znam tylko jedno lepsze, a mianowicie z Opola'81.Rozumiem, choć mnie jakoś bardziej do gustu przypadły wykonania obu tych utworów nagrane podczas koncertu w Chicago ("Chicago live" ![]() ![]()
03-22-2007, 06:48 PM
No, ja tez dostalam plyte - nic nowego, ale jednak... Zamowiono mi u znajomej pani w kiosku i jest! ( i tak mysle, ze w Legnicy nie bylo az tak wielu amatorow - a moze ?) Poza tym udalo mi sie kupic 'Pięć sonetów o umieraniu komunizmu. Piosenki z lat 1988-89. Wyd. II.'( za 'normalna' cene) - dla was mieszkajacych w Polsce pewnie nic wielkiego. Dla mnie to zdobycz!, bo przeciez nie wpadam do polskich ksiegarni na codzien.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
03-22-2007, 06:55 PM
We Wocławiu o 10 rano dopiero w 9 kiosku znalazłem :/
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą
bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie wygra doświadczeniem"
03-22-2007, 07:08 PM
Elzbieta napisał(a):Poza tym udalo mi sie kupic 'Pięć sonetów o umieraniu komunizmu. Piosenki z lat 1988-89. Wyd. II.'( za 'normalna' cene) - dla was mieszkajacych w Polsce pewnie nic wielkiego. Dla mnie to zdobycz!, bo przeciez nie wpadam do polskich ksiegarni na codzien.Ręczę Ci, że w Polsce to też zdobycz ![]()
03-22-2007, 07:35 PM
Mam od rana...obejrzałem i odstawiłem do kolekcji. Myślę, że to dość ciekawa kompilacja dla kogoś, kto mało zna JK. Zaskoczyły mnie miło "Listy", bo to raczej ani "hit", ani rzecz znana i popularna. Trochę zabrakło jakiejś dodatkowej broszurki. W końcu płyta załaczona w 50-ą rocznicę urodzin. Ale dobre i to.
Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci, jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć nośny temat do pieśni, lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych
03-22-2007, 08:14 PM
A mi się strasznie podoba wersja Murów** ze Stracenia Aniołów - w sumie też nie jakas najlepiej znana
![]() **dla wyjasnienia chodziło mi o Źródło (nie chcę zmieniać, żeby nie było bałaganu w cytatach ![]() ![]() Pozdrawiam Tomek
03-22-2007, 08:29 PM
Tomek_Ciesla napisał(a):wersja Murów ze Stracenia Aniołów - w sumie też nie jakas najlepiej znanaWłaśnie. Ukłon w stronę Dziennika także i za to, że zadali sobie trudu, aby umieścić na płycie, mniej znane wykonania popularnych piosenek Jacka. Mogli przecież pójść na łatwiznę i dać Mury z Murów czy z MwMR, jak to najczęściej bywa.
Tam - Apokalipsa,
03-22-2007, 08:49 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):? Ja na okładce swojej płyty widzę "8. Mury z albumu Mury w Muzeum Raju"Tomek_Ciesla napisał(a):wersja Murów ze Stracenia Aniołów - w sumie też nie jakas najlepiej znanaWłaśnie. Ukłon w stronę Dziennika także i za to, że zadali sobie trudu, aby umieścić na płycie, mniej znane wykonania popularnych piosenek Jacka. Mogli przecież pójść na łatwiznę i dać Mury z Murów czy z MwMR, jak to najczęściej bywa. Edit: I ta piosenka ewidentnie pobrzmiewa na wersję z MwMR właśnie ![]()
03-22-2007, 09:23 PM
Przepraszam, w takim razie niedomówienie. Myślałem, że Tomek ma na myśli nagranie z płyty Dziennika. No tak, w sumie mogłem się domyślić OT Tomka.
![]()
Tam - Apokalipsa,
03-22-2007, 11:27 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):No tak, w sumie mogłem się domyślić OT Tomka.Bezpotrzebny i kiepski sarkazm ![]() Niechcący zamiast źródłą (o którym miałem zamiar napisać) napisałem o Murach ![]() ![]() ![]()
03-23-2007, 12:03 AM
Dajcie sobie lepiej po piwie. :
![]()
03-23-2007, 01:53 AM
Tomek_Ciesla napisał(a):Niechcący zamiast źródłąNie chcę być posądzony o sarkazm(na szczęście to już po urodzinach), ale pytam o co chodzi w powyższym sformułowaniu? Tomek_Ciesla napisał(a):A wcześniej w sumie sam mogłeś sprawdzić czy się nie pomyliłem zamiast bezrefleksyjnie odpisywać, jednocześnie przytakując miTo prawda. Zawierzyłem na słowo wybitnemu znawcy twórczości Jacka Kaczmarskiego.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest... |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|