Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
22 marca płyta w "Dzienniku"
Cały czas mowa o płycie z Newsweeka? :evil:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Nie, z "Dziennika"... Piotruś, jak ładnie wyglądasz, kiedy się gniewasz!... Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Super! Nareszcie ktoś przeniósł...
Odpowiedz
Gadzik napisał(a):Szkoda tylko, że niektóre utwory ("Epitafium..." i "Zbroję") wybrano z płyty "Live", gdzie ich wykonanie (podejrzewam, że przez chorbę gardła Jacka)
Nie rozumiem. Przecież płyta LIVE była nagrywana podczas koncertów Jacka w 1990r. Toż to sa jedne z lepszych wykonań koncertowych. Od tego wykonania Epitafium dla WW, znam tylko jedno lepsze, a mianowicie z Opola'81.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
O kupowaniu płyty słów kilka.

Komuna upadła, kapitalizm żyje. Tak mówią w TV i ja im wierzę. Przeświadczony więc o powszechnej dostępności towarów i usług wysypiam się ładnie i z wychodzę z domu o 9. Pierwszy kiosk, pytam o "Dziennik" z płytą. Nie ma. Wyszedł. Przed chwilą. A podobno pani, która kupiła ostatni mówiła, że przeszła wcześniej pół miasta i nic.

Niedobrze. Kolejny kiosk ("Ja dostałam tylko 5 sztuk, co to jest, panie..."). I jeszcze jeden. W odrapanym sklepie spożywczym z aspiracjami do bycia salonikiem prasowym sklepikarka o romskiej urodzie uśmiecha się na mój widok. "Tak, jest" usłyszałem chyba jeszcze zanim zapytałem o "Dziennik". Pani bierze ze stosiku z gazetami gazetę, ze stosika z płytami płytę, ale jakoś chytrze jej z oczu patrzy, kiedy wsuwa ją do gazety i wyciąga szponiastą dłoń po zapłatę.

Czuję, że coś jest nie tak. Ignorując szponiastą dłoń zaglądam do dziennika. Sprawdzam płytę. "Magda M., sezon 1, odcinki 1-3".

"Aaa, a to Kaczmarski miał być? To nie ma".

Później dwa kolejne kioski, i następne dwa. Chyba szukam w nieodpowiedniej okolicy. Wsiadam w tramwaj i obieram kurs na dzielnicę, która słynie z alkoholowych libacji, trupów na śmietniku i nieprzyjemnego zapachu, ale na pewno nie z czytania prasy.

Bilans wycieczki - 5 kiosków sprawdzonych bez powodzenia. Zastanawiam się czy spekulant zza rogu (z rodzaju "załatwięwszystkopszepana" ) nie mógłby rozwiązać mojego problemu.

Rezygnuję z odwiedzenia spekulanta, jadę do centrum. Empik. Zeszły na pniu. Kiosk. Nic nie wiedzą o płycie. Kiosk II, zapytana o płytę do "Dziennika" pani kioskarka śmieje się pod nosem. Kilka kolejnych kiosków w centrum - także bez powodzenia.

Kończąc tę przydługą opowieść - Katowice wymiotło do czysta, od przedmieść po centrum. =) A płytę w końcu kupiłem na... dworcowym straganie =).
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Komuna upadła, kapitalizm żyje
i dlatego:
DuchX napisał(a):płytę w końcu kupiłem na... dworcowym straganie
Big Grin
W cenie odpowiednio wyższej, jak się domyślam?
Kiedyś na to mówiło się "spekulacja"...
Odpowiedz
pkosela napisał(a):
DuchX napisał(a):płytę w końcu kupiłem na... dworcowym straganie
Big Grin
W cenie odpowiednio wyższej, jak się domyślam?
Kiedyś na to mówiło się "spekulacja"...
W cenie normalnej, na szczęście. Po ostatnich akcjach straży miejskiej nawet kasy fiskalne się na owych straganach pojawiły Wink.
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Kończąc tę przydługą opowieść - Katowice wymiotło do czysta, od przedmieść po centrum. =) A płytę w końcu kupiłem na... dworcowym straganie =).
Łączę się z Tobą w bólu Smile . W Warszawie było podobnie jak w Katowicach, tyle, że ja byłam bardziej beztroska i wyszłam z domu około 11.
Odpowiedz
"Kto rano wstaje, temu kioskarz/rka daje" Big Grin
Odpowiedz
Płytka jest od rana do kupienia na Allegro. Cena wywoławcza 7,50 PLN.

PS. Ja miałam zamówioną gazetę od wczorajszego ranka, dzięki temu byłam pierwsza na liście i załapałam się na jedyny dostarczony egzemplarz. Swoją drogą: dzisiaj chyba Dziennik nie będzie miał zwrotów...
Odpowiedz
Dla poszukujących: Warszawa, około 13:00, Empik w Sadyba Best Mall, płytka do kupienia bez kłopotu, na stojaku widziałem około 30 egzamplarzy.

Pozdrawiam
tjk
Odpowiedz
Dziwny ten pęd za dziennikową płytką - wszak nic tu nowego. Ot składaczek.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Dziwny ten pęd za dziennikową płytką - wszak nic tu nowego.
Prawdziwych kolekcjonerów doskonale rozumiem. Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Okładka płyty z Dziennika napisał(a):Wiosną 2004 pada diagnoza: rak przełyku.
hmm, nie powinno byc 2002?
blad dosyc latwy do wychwycenia, wiec dziwie sie, ze nikt go nie poprawil.
Odpowiedz
Na spokoju kupiłem (ostatni) "Dziennik" w Kolporterze we wczesnych godzinach popołudniowych. Ale w Gdańsku, wiadomo. Próbowałem też czytać ten dziennik, ale się nie da.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
a w sklepiku koło mojej szkoly było tego dużo (około 15-20 sztuk) i rano sie załapałęm Smile

A błąd w sumie widoczny i rzeczywiście nie powinno go być, ale w suymie nie jest to nic az tak strasznego Wink

Pozdrawiam
Tomek
Odpowiedz
W Świdnicy jakoś nie było specjalnego popytu... Kupiłam Dziennik po 13:00 ale za sprzedawcą leżało jeszcze sporo płytek..
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
Ja za pomniałam kupić rano, a po południu w trzech okolicznych kioskach już nie było.
W jednym kiosku na moje pytanie "czy jest jeszcze Dziennik z Kaczmarskim", pan spojrzał się na mnie jakoś tak "dziwnie" i powiedział że w 5 minut się rozeszło...
Patrycja
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nie rozumiem. Przecież płyta LIVE była nagrywana podczas koncertów Jacka w 1990r. Toż to sa jedne z lepszych wykonań koncertowych. Od tego wykonania Epitafium dla WW, znam tylko jedno lepsze, a mianowicie z Opola'81.
Rozumiem, choć mnie jakoś bardziej do gustu przypadły wykonania obu tych utworów nagrane podczas koncertu w Chicago ("Chicago live" Smile ). Oczywiście moje zdanie może mieć wymiar czysto subiektywny, nie poparty żadnymi argumentami jednak w tamtych wykonaniach głos Jacka wydaje mi się mocniejszy i bardziej ekspresyjny Wink.
Odpowiedz
No, ja tez dostalam plyte - nic nowego, ale jednak... Zamowiono mi u znajomej pani w kiosku i jest! ( i tak mysle, ze w Legnicy nie bylo az tak wielu amatorow - a moze ?) Poza tym udalo mi sie kupic 'Pięć sonetów o umieraniu komunizmu. Piosenki z lat 1988-89. Wyd. II.'( za 'normalna' cene) - dla was mieszkajacych w Polsce pewnie nic wielkiego. Dla mnie to zdobycz!, bo przeciez nie wpadam do polskich ksiegarni na codzien.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
We Wocławiu o 10 rano dopiero w 9 kiosku znalazłem :/
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą
bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
a następnie wygra doświadczeniem"
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Poza tym udalo mi sie kupic 'Pięć sonetów o umieraniu komunizmu. Piosenki z lat 1988-89. Wyd. II.'( za 'normalna' cene) - dla was mieszkajacych w Polsce pewnie nic wielkiego. Dla mnie to zdobycz!, bo przeciez nie wpadam do polskich ksiegarni na codzien.
Ręczę Ci, że w Polsce to też zdobycz Wink
Odpowiedz
Mam od rana...obejrzałem i odstawiłem do kolekcji. Myślę, że to dość ciekawa kompilacja dla kogoś, kto mało zna JK. Zaskoczyły mnie miło "Listy", bo to raczej ani "hit", ani rzecz znana i popularna. Trochę zabrakło jakiejś dodatkowej broszurki. W końcu płyta załaczona w 50-ą rocznicę urodzin. Ale dobre i to.
Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci, jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć nośny temat do pieśni,
lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych
Odpowiedz
A mi się strasznie podoba wersja Murów** ze Stracenia Aniołów - w sumie też nie jakas najlepiej znana Wink

**dla wyjasnienia chodziło mi o Źródło (nie chcę zmieniać, żeby nie było bałaganu w cytatach Wink ), a Mury zresztą też ciekawe wybrali Smile

Pozdrawiam
Tomek
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):wersja Murów ze Stracenia Aniołów - w sumie też nie jakas najlepiej znana
Właśnie. Ukłon w stronę Dziennika także i za to, że zadali sobie trudu, aby umieścić na płycie, mniej znane wykonania popularnych piosenek Jacka. Mogli przecież pójść na łatwiznę i dać Mury z Murów czy z MwMR, jak to najczęściej bywa.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):
Tomek_Ciesla napisał(a):wersja Murów ze Stracenia Aniołów - w sumie też nie jakas najlepiej znana
Właśnie. Ukłon w stronę Dziennika także i za to, że zadali sobie trudu, aby umieścić na płycie, mniej znane wykonania popularnych piosenek Jacka. Mogli przecież pójść na łatwiznę i dać Mury z Murów czy z MwMR, jak to najczęściej bywa.
? Ja na okładce swojej płyty widzę "8. Mury z albumu Mury w Muzeum Raju"

Edit: I ta piosenka ewidentnie pobrzmiewa na wersję z MwMR właśnie Wink
Odpowiedz
Przepraszam, w takim razie niedomówienie. Myślałem, że Tomek ma na myśli nagranie z płyty Dziennika. No tak, w sumie mogłem się domyślić OT Tomka. Wink
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):No tak, w sumie mogłem się domyślić OT Tomka. Wink
Bezpotrzebny i kiepski sarkazm Smile

Niechcący zamiast źródłą (o którym miałem zamiar napisać) napisałem o Murach Smile wielkie wydarzenie Big Grin A osobiste wycieczki mógłbyś sobie daować chociaż w urodziny PATRONA tego forum Smile A wcześniej w sumie sam mogłeś sprawdzić czy się nie pomyliłem zamiast bezrefleksyjnie odpisywać, jednocześnie przytakując mi :'
Odpowiedz
Dajcie sobie lepiej po piwie. :Smile
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):Niechcący zamiast źródłą
Nie chcę być posądzony o sarkazm(na szczęście to już po urodzinach), ale pytam o co chodzi w powyższym sformułowaniu?
Tomek_Ciesla napisał(a):A wcześniej w sumie sam mogłeś sprawdzić czy się nie pomyliłem zamiast bezrefleksyjnie odpisywać, jednocześnie przytakując mi
To prawda. Zawierzyłem na słowo wybitnemu znawcy twórczości Jacka Kaczmarskiego.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz