Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
i kolejna prezentacja maturalna :)
Dzieje Polski i losy jednostek w pie¶niach i wierszach barda Solidarno¶ci Jacka Kaczmarskiego. Omów na dowolnie wybranych przyk³adach.

Oto mój temat. I¶cie historyczny, na moj± zgubê chyba, bo za histori± niestety nie przepadam. Ale wg mnie by³ to jeden z najciekawszych tematów (hm, skoro go wybra³am, w³a¶ciwie bez zastanawiania siê, to chyba NAJCIEKAWSZY :wzruszony: tak skromnie, wiem Tongue... niestety, wybra³am go jako jedyna ze szko³y... najbardziej rozchwytywany by³ temat o BUNCIE i BUNTOWNIKACH... co zrobiæ) jakie nam zaproponowano. Poza tym chc±c nie chc±c wi±¿e siê z muzyk±, któr± ja po prostu ¿yjê!
Je¶li chodzi o osobê Jacka Kaczmarskiego, muszê (ze wstydem przyznaæ), ¿e wcze¶niej siê nieszczególnie interesowa³am Sad... Ale ju¿ teraz, w trakcie przygotowañ do prezentacji widzê, ¿e to stanowczo nie jest mój ostatnio kontakt z jego twórczo¶ci±. Ju¿ zd±¿y³am siê zaraziæ Smile. To chyba dobrze, prawda Wink?

Chcia³am Was prosiæ o pomoc w wybraniu, a w³a¶ciwie w wyselekcjonowaniu tekstów, które pasowa³yby do mojego tematu. Ja narazie mam takie:
1.'Afganistan'
2.'Pobojowisko'
3.'Powrót z Syberii'
4.'Polityczne epitafium dla kandydata'
5.'M³odych Niemców sen'
6.'Meldunek'
7.'Rejtan, czyli raport ambasadora'
8.standardowo 'Mury' i w odniesieniu do tego 'Mury'87'

Niestety, czas prezentacji jak wiadomo jest ograniczony, wiêc nie mogê sobie pozwoliæ na tak± ilo¶æ tekstów.
Od razu zaznaczê, ¿e 'Mury' (co¶ czujê, ¿e spotkam siê z krytyk± z Waszej strony, ale nic to... prze¿yjê Tongue) omawiaæ bêdê, gdy¿ na samym pocz±tku chcê wykonaæ ten utwór na gitarze.

Z góry wielkie dziêki! SmileSmileSmile Pozdrawiam!
'sometimes we take chances
sometimes we take pills'
Odpowiedz
Ja bym zmienił "Mury" na "Katyń". Smile
A gdzie "Nasza klasa"? (nie wiem, czy wiesz, ale są trzy części!) - przy takim temacie, mi narzuca(ją) się od razu...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
panna z bagien napisał(a):1.'Afganistan'
Dzieje Polski i losy jednostek? :niepewny:
Jedno "Skądbykolwiek wracali..." to IMHO trochę mało - zwłaszcza przy ogromnej ilości znacznie bardziej adekwatnych piosenek.

Poza tym trochę mało tu "losów jednostek" - może "Starość Piotra Wysockiego",
"Ostatnie dni Norwida" czy "Stańczyk" - w skrócie utwory "z nazwiskiem" (czyli jednoznaczną identyfikacją bohatera - jak wybrany przez Ciebie "Rejtan")

Z ogromnego bogactwa utworów historycznych bardzo istotne (choć niestety - w kontekście prezentacji - długie) jest "Requiem rozbiorowe".

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
no tak, nad 'Nasz± klas±' siê mocno zastanawia³am... Czyli, ¿e warto?
co do Afganistanu... hm... w sumie to takie trochê nawi±zanie do Mickiewicza, czy¿ nie?
whatever! powiedzmy, ¿e ju¿ o jeden mniej... DZIÊKUJÊ Smile!

[ Dodano: 16 Marzec 2007, 13:34 ]
Zeratul napisał(a):choæ niestety - w kontek¶cie prezentacji - d³ugie
no w³a¶nie, D£UGIE... jest mnóstwo utworów, co racja, to racja, ale wszystkie s± d³ugie... najzwyczajniej w ¶wiecie, nie starczy mi czasu, by je wszystkie dok³adnie omówiæ... ale i tak baaaardzo dziêkujê Smile.
sometimes we take pills'
Odpowiedz
Co do losów jednostek to mnie narzuca się "Opowieść pewnego emigranta". Co o tym myślicie?
Miszel
Odpowiedz
dziêkuje Wam wszystkim! z ka¿dej wskazówki z pewno¶ci± skorzystam Smile! pozdrawiam ciep³o.

panna z bagien
sometimes we take pills'
Odpowiedz
Aleksander Wat
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu, a i świętym żyć będzie przyjemniej!
Odpowiedz
panna z bagien napisał(a):panna z bagien
Przepraszam za off topic:

Czy Ola Rosa ma dwa konta? Big Grin
Odpowiedz
Mało, że ma dwa konta (?), to jeszcze zdaje drugi raz maturę...
Pewnie nie może się oprzeć powabowi p. Ministra?
Odpowiedz
pkosela napisał(a):to jeszcze zdaje drugi raz maturę...
Wydaje mi się, że ona jest w tej sprawie jeszcze w lesie.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Wydaje mi się, że ona jest w tej sprawie jeszcze w lesie.
Rosa w lesie? Całkiem możliwe.
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Czy Ola Rosa ma dwa konta?
pkosela napisał(a):Ma³o, ¿e ma dwa konta (?), to jeszcze zdaje drugi raz maturê...
?
... ;] Ola Rosa? i panna z bagien (w sensie JA...) nie wiem kim jest Ola, ale raczej nie mamy ze sob± nic wspólnego 8o
Nie wiem, o co Wam chodzi, jestem tu nowa i bynajmniej nie mam na imiê Ola a maturê zdajê po raz pierwszy w ¿yciu Smile.
LoL. Pozdrawiam... ;].
sometimes we take pills'
Odpowiedz
panna z bagien napisał(a):nie wiem kim jest Ola
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=728">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/prof ... file&u=728</a><!-- m -->
Big Grin

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
och dziêkujê za u¶wiadomienie Wink.
jednak nadal twierdzê, ¿e nic mnie z t± osóbk± nie ³±czy =).
Pozdrawiam! panna z bagien, tj. anja Big Grin
sometimes we take pills'
Odpowiedz
kurczê, teksty ju¿ pozmienia³am id±c za rad± wspania³ych forumowiczów Smile.
Mianowicie s± to:
1. "Tradycja"
2"Meldunek" - zostawi³am
3."Nasza klasa"
4."Opowie¶æ pewnego emigranta"
5."Katyñ"
"Mury" tylko za¶piewam, bez g³êbszego omawiania (za Wasz± namow± Tongue).

No i fajnie jest. W³a¶nie próbujê skleciæ wstêp. Z prezentacj± postaci JK nie mia³am ¿adnych problemów, opar³am siê na artyku³ach z ró¿nych gazet z 2004 roku a tak¿e skorzysta³am z zamieszczonego na tej stronie "Wspomnienia o Jacku Kaczmarskim" Jaros³awa Lindernberga. Powybiera³am co ciekawsze - moim zdaniem - fragmenty i ca³kiem fajnie to wysz³o.
Ale jak ja mam zinterpretowaæ mój temat? Szczerze mówi±c nie czajê tego, a takie polecenie dosta³am od polonisty... INTERPRETACJA TEMATU, JAKIE CELE REALIZUJÊ W PREZENTACJI oraz SPOSÓB ICH REALIZOWANIA...?! I don't really understand. Co w³a¶ciwie mam z tym zrobiæ? Napisaæ, ¿e JK opisywa³ w swych utworach minione wydarzenia, jakie mia³y miejsce na przestrzeni wielu wieków, szuka³ w nich powi±zañ z ówczesn± sytuacj± w kraju?! Przedstawia³ w nich losy Polski i Polaków... Kurczê, nooooo... RATUNKU!!! ;( 8o :o :znudzony: :ups: :zly: ... esh... help!

[ Dodano: 22 Marzec 2007, 20:45 ]
proszê, niech kto¶ mi pomo¿e... :'(...
help, help, help! I need help...
esh, ¿a³osne to, wiem... No ale co zrobiæ :niepewny: :wstyd: :ups: ?!
sometimes we take pills'
Odpowiedz
Musisz po prostu napisać jak widzisz ten temat, jakie tezy zamierzasz postawić (i udowodnić) w Twojej prezentacji i jak to zamierzasz zrobić.
Np.
Teza:
U JK przedstawianie losów jednostek było tylko pretekstem do zobrazowania tła historycznego, pokazania konkretnych postaw ludzi wobec otaczającego ich świata.
Realizacja:
Jako przykład posłuży tu piosenka "Starość Piotra Wysockiego", gdzie JK pokazuje tragiczny los dawnego bohatera po powrocie z łagru - społeczeństwo nie pamięta mu już dawnych zasług i poświęcenia ("matki straszą nim dzieci") - przegrał, więc nie warto się nim interesować, nie warto pamiętać. Tłem są tu oczywiste nawiązania do powstania listopadowego i późniejszych zsyłek przez osobę głównego bohatera.

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
¶licznie dziêkujê za pomoc Smile).
pozdrawiam, anja.
sometimes we take pills'
Odpowiedz