Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marcin Pyda
Naprawdę nie wiedziałem, czy umieścić to tu, czy w HP (ale tam nie wszyscy zaglądają), czy w Ogłoszeniach. Postawiłem na dział, w którym niepodzielnie rządzi Dauri spodziewając się, nie ukrywam Wink , że przynajmniej On to przeczyta i coś poradzi...

Poza tekstami "poważnymi" chłopcy z gitarami w poprzedniej rzeczywistości (czasy peerelu) dawali upust swej żartobliwej naturze pozostawiając po sobie wiele tekstów kabaretowych. Czasem była to tylko parodia, czasem gorzka ironia, a czasem wręcz tekst pisany "dla jaj".
Jacek też ma w swoim repertuarze Balladę o powitaniu i Korespondencję klasową, które spełniają te kryteria. Niech choćby zaświadczy tytuł tej ostatniej, pod jakim JK zapowiadał ten utwór jeszcze w czasach sprzed stanu wojennego (List studenta Polaka do taty Plaka - hodowcy nowalijek i nierogacizny...)

Ostatnio wziąłem "na warsztat" Wink niejakiego Marcina Pydę, który (za nieścisłości z góry przepraszam, ale piszę "z głowy czyli z niczego" ) gdzieś pod koniec lat 70. wykonywał jako Marcin Pyda i Wykolegowane Przyjaciółki utwór "Wielbicielka".

Bardostwo to na pewno nie było, dziś może się Wam wydać infantylne, mało śmieszne, ale pointa piosenki wtedy - w czasach świetności radiowo-telewizyjnej owego pupilka PRL-u, któremu tekst zadedykowano, była przezabawna.

Przejdę do meritum: szukam nagrania tego utworu.

A oto tekst:

Wielbicielka

Wczoraj przyszła do mnie jedna
Mówiąc, że ją źle traktuję
I jak pan mnie nie pokocha
To się - mówi - otruję

I do stóp się mi rzuciła
Ogarnięta bólu szałem
A że zawsze jestem szczery
To jej tak odpowiedziałem

A ja pani nie pokocham...
A ja pani nie pokocham...

Ona na to łap siekierę
I się na mnie z furią rzuca
Ja za stołek i za tasak
Ona wali, a ja kucam

Ona zbliża się powoli
Nagle bierze zamach wielki
Jak mnie zaraz nie zabije
Straszne są te wielbicielki

A ja pani nie pokocham
Drę się do niej spod fotela
Ona wali, stołek pryska
Wazon w rękę i naciera

Dziewczę - krzyczę - nie trać głowy
Toż to wazon pamiątkowy!

Ona głucha na me słowa
Ryp wazonem o podłogę
A ja trzęsąc się jak w febrze
Spod fotela dałem nogę

Już w drugim siedzę pokoju
Już się mam barykadować
Ale jeszcze w wąską szparę
Krzyczę do niej prawdy słowa

A ja pani nie pokocham
Niech się pani uspokoi
Takiej ładnej dziewczynie
Gniewać się nie przystoi

Kochajże mnie! - ona na to
I jebut we drzwi łopatą

Niech się pani opanuje
Bo zaczynam się w tym gubić
Może jutro, a na razie
Już zaczynam panią lubić

Niech mi pani żyć pozwoli
A ja pani obiecuję
Że się jutro pobierzemy
Już się w pani zakochuję

A ja pana tak kocham
Ona na to mi wyje
I ledwo wyszedłem
Hop z ręcami na szyję

Nawet już nie protestuję
A ona furt mnie całuje

Nagle drzwi się otworzyły
Powiał wicher poprzez okno
I zanim się obejrzałem
Już dziewczynę hen wymiotło

Mnie z opresji wyratował
Silny wiatru powiew zbawczy
Miałem szczęście, a co z panem
Też pan cierpi, panie Krawczyk?

Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Nie mam tego nagrania, tekstu tego nie znałem Sad . Marcina Pydę widziałem ze 2-3 razy na Łódżstockach na początku lat 80, śpiewał m.in. "Ścierwojady", a także "Pytania, których nie zadam" Kelusa. Teraz podobno jest właścicielem agencji ochrony. Wink

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.slownik-niezaleznidlakultury.pl/lodz/index.php?page=wysyp_l&sel=P&klucz=34">http://www.slownik-niezaleznidlakultury ... P&klucz=34</a><!-- m -->
Odpowiedz
No! Nie zawiodłem się (przynajmniej częściowo Wink ). Może ktoś inny też to przeczyta i rozpozna utwór...

Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, jeśli przypomnę tu raz jeszcze utwór, który zamieściłeś w innym miejscu forum.
dauri napisał(a):
Cytat:Jestem młody szpanek
Wyszedłem na ganek
Z jedną młodą dziewczyną
Wypiłem piwa dzbanek

Jsem mladý špánek
Wyjehál na gánek
S jednou mladou divkou
Vypil včera pivko

Ich bin juner Schpanek
Gehe ich auf Ganek
Und mit eine Blonde
Trink ein Bier aus Dzbanek

I’m just a shpanek
Far away from ganek
With my pretty woman
Drink a beer from dzbanek

Je suis un jeune chpanec
Sorti sur le ganec
Avec une belle fille
J’ai bu une biere dans un brovar

Io cosi spano
E la ragazza mia
Piccolini, piano, piano
Drupi – Vado via

Я - молодой шпанек
Ввышёл я на ганек
С одной красивой комсомолкой (вместе)
Вынили граммов двести
Chyba Cię o to już pytałem, ale ciągle mam nadzieję, że ktoś nowy to przeczyta i odkryje na jakiejś starej kasecie te zapomniane utwory. Miałem kiedyś nagranie Szpanka, w której to wersji - o ile mnie pamięć nie myli - nie było zwrotki "francuskiej" i "włoskiej", ale była za to "szwedzka". Coś mi kołacze w zakamarkach pamięci:
Cytat:Jestem se kurde bladet
Dette skurwensen unt tadek
Jakoś tak to leciało, a dalej nie pamiętam...
Może to nagranie jest dostępne?
Odpowiedz
Mam 4 nagrania Marcina Pydy... a być może jeszcze jakieś - nieopisane, na taśmach, bo czasem bierze on udział w "przechowalnianych" koncertach.

Nagrania, które "mam pod ręką":
Socyalizm;
Ścierwojady;
Na swojską nutę;
Mecortolon N.

Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Piosenkę kojarzę, ale nagrań z tamtego okresu nie mam, niestety Sad . Maćku, fajnie, że przypominasz takie " kawałki"
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Mecortolon - czyli "Antidotum" (wraz z zapowiedzią) to prawdziwa perełka. Mam to na kasecie. A autor rzeczywiście jest właścicielem świetnie prosperującej agencji ochrony (dane z 2003 roku) pod Łodzią (tylko nie pamiętam nazwy agencji).
Odpowiedz
Karol napisał(a):Mecortolon - czyli "Antidotum" (wraz z zapowiedzią) to prawdziwa perełka. Mam to na kasecie.
A można prosić o podzielenie się nagraniem? Wink
Odpowiedz
Ja mam Marcina Pydy (nagranie z Łódźstock 84):
- Seksuolog radzi
- Złote ręce
- Noc na campingu
- Krowy
- Ścierwojady
- Czy mamy jeszcze czas
- Nagi król
- Cena umowna
- Żabusia
- Ala Baba i 40 doboczyńców
- Złoty kaczor
Trzy ostatnie to takie krótkie bajeczki.

A "Szpanek" nie jest Marcina Pydy.

Tytuł wątku zmieniłem zgodnie z tematem - pomijając Maćkową preambułę tudzież "Szpanka".
Odpowiedz
dauri napisał(a):A "Szpanek" nie jest Marcina Pydy.
A że "Szpanek" nie jest Marcina Pydy to i ja wiem Big Grin
natomiast
dauri napisał(a):Tytuł wątku zmieniłem zgodnie z tematem
niepotrzebnie, bo zamysłem moim było przypomnienie właśnie różnych "innych", niekoniecznie bardów, a jeśli już, to w ich dokonaniach mniej poważnych.
Ale cóż - Ty tu gospodarz....
Odpowiedz
MacB napisał(a):
Karol napisał(a):Mecortolon - czyli "Antidotum" (wraz z zapowiedzią) to prawdziwa perełka. Mam to na kasecie.
A można prosić o podzielenie się nagraniem? Wink
Jasne! Podaj mi na priv adres, wyślę Ci - tyle że na kasecie, nie mam możliwości zamienić to na mp3 :wstyd:
Odpowiedz
MacB napisał(a):zamysłem moim było przypomnienie właśnie różnych "innych", niekoniecznie bardów, a jeśli już, to w ich dokonaniach mniej poważnych
Proponuję abyś robił jeden temat per bard - będzie bardziej przejrzyście. Bardowie (?)mniej poważni są mile widziani - jest już wątek o Staszewskim, o Kleyffie, więc niech będzie o Pydzie i innych takich.
Odpowiedz
Karol napisał(a):asne! Podaj mi na priv adres, wyślę Ci - tyle że na kasecie, nie mam możliwości zamienić to na mp3
To lepiej wysłać komuś kto mógłby to na mp3 przerobić. Bo chętnych jest więcej Wink
Odpowiedz
dauri napisał(a):Proponuję abyś robił jeden temat per bard - będzie bardziej przejrzyście.
Ale chyba będzie to wyglądało tak, że będzie to trochę pisz de novo, mocium panie Big Grin - ja będę z uporem maniaka zakładał temat "I inni" (bo najczęściej nie znam autorstwa!), a Ty najwyżej będziesz to ubierał w odpowiednie tytuły. Zgoda? Wink
Odpowiedz
Możemy spróbować...
Odpowiedz
Jeżeli ktoś jeszcze chce usłyszeć Mecortolon z zapowiedzią, proszę o kontakt na priv.

PS. Czy mogę Was uznać za grono bliskich znajomych, żeby mieć świadomość, że nie łamię prawa autorskiego Big Grin ?
Odpowiedz
a gdzie w ogóle Mecortolon został zaśpiewany i nagrany?
Odpowiedz
Perełki na kasetach można śmiało wysyłać do mnieSmile Przyjmuję wszystko i nie jestem wybredny. Mam możliwość poempetrójkowania i odesłania w tej formie nadawcySmile Jakby co, zapraszam na priv
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Mam możliwość poempetrójkowania i odesłania w tej formie nadawcySmile
a innym chętnym też ? Wink
Odpowiedz
za zgodą nadawcy jak najbardziejSmile . Samemu nadawcy, kiedy już otrzyma materiał w mp3 też przecież nikt nie broni się dzielićSmile
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
no niech ten mój post nie pozostanie bez odzewuSmile
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):no niech ten mój post nie pozostanie bez odzewuSmile
daj ogłoszenie, że przyjmiesz zbłąkane, zakurzone kasety Wink
Odpowiedz
no przecież takie właśnie dałem ogłoszenie w Kosmos! Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
Krowy
słowa i muzyka: Marcin Pyda

Krowa trzyma trawę w pysku,
Patrzy wkoło wzrokiem tępym,
Stoi głupia na pastwisku
I nie idzie za postępem.
Jej inteligencja nikła
Budzi pusty śmiech nie raz.
Za to krowa zwykła zwykła
Uszczęśliwiać mlekiem nas.

Krowy mają życie przykre,
Bo przez roje much są cięte.
Mam na myśli krowy zwykłe,
Bo są także krowy święte.
By mieć obraz prawidłowy,
Jasno tu powiedzieć czas:
My - doimy zwykłe krowy,
Święte krowy - doją nas.
Odpowiedz
Seksuolog radzi
słowa i muzyka: Marcin Pyda

W jednym "ITD" pan Starowicz
zapodał skorowidz.
Przeróżnych zboczeń czyli dewiacji
Ciąg seksualnych aberracji.
Teraz na przykład wiemy już dokładnie
Jak zdefiniować koprofagię
I nie stanowi tajemnicy
Oralizm ani transwestytyzm
Uretralizm, nekrofilia
Kazirodztwo, pedofilia
Biseksualizm, malionizm
Sadyzm, ekshibicjonizm
Promiskuityzm, gerontofilia
Fetyszyzm i zoofilia

Taki ciekawy był ten spis
Że spać nie mogłem kilka dni
Bo w nocy.. to ja...
Naturalnie się erotyzuję
[-Ale fajnie! - A jak!]

I choć mnie bardzo, bardzo zachwyca
Spostrzegawczość pana Starowicza
To jak go huknę, to poleci jak Honda!
Bo ja, kurde, nie lubię, jak mnie któś podgląda!!!

Posiadam to nagranie z któregoś festiwalu YAPA. (i muszę przyznać, że coraz bardziej lubię pana Marcina)
Odpowiedz