Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
,,wedlug gombrowicza nardou obrazanie" interpretacja
Hej..mam prosbe jak by ktos mogl napisac o co dokladnie chodzi w piosence ,,wedlug gombrowicza narodu obrazanie"..tylko prosilbym o szybka odpowiedz bo na dzis mi to potrzebneSmile
Odpowiedz
Zadam nieśmiertelne pytanie. A jak ją rozumiesz Ty?
Odpowiedz
wac napisał(a):Hej..mam prosbe jak by ktos mogl napisac o co dokladnie chodzi w piosence ,,wedlug gombrowicza narodu obrazanie"..tylko prosilbym o szybka odpowiedz bo na dzis mi to potrzebneSmile
idziesz na randke i chciales zablysnac?
Odpowiedz
Musze napisac do szkoly na zadanie interpretacje.........
Jak ja ja rozumie , ze przedstawia polske jako kraj o duzych mozliwosciach i pomyslach ale ktora nigdy do konca ich nie spelnila.. Big Grin
hheee nie wiem czy dobrze mysle..
Odpowiedz
Dla mnie to po prostu najlepsza liryczna krytyka Polaków, jaką czytałam.. Pokazuje głupie przywary, chełpliwość, dewocję, sztuczne pragnienie wolności. Ale jednocześnie jest obrazem naszego narodu jako giganycznego paradosku.. I to nie tylko w sprawach ww wolności..
Pozdrawiam
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):Dla mnie to po prostu najlepsza liryczna krytyka Polaków [...]
Zgadzam się wszystkimi łapami z tym x]

Jednakże chciałbym jeszcze się dowiedzieć co to ma z Gombrowiczem wspólnego... ponieważ twórczości Gombrowicza nie znam, a jakoś mnie nurtuje to zagadnienie.

Czy Kaczmarski wzorował się jakimś tekstem Gombrowicza albo czymś takim?
Odpowiedz
Shilven napisał(a):co to ma z Gombrowiczem wspólnego... ponieważ twórczości Gombrowicza nie znam
Ja proponuję poznać - to naprawdę dobra pozycja! A poza tym - to zdanie i jego wymowa mnie rozwalają totalnie!

[ Dodano: 3 Kwiecień 2007, 19:24 ]
Shilven napisał(a):Czy Kaczmarski wzorował się jakimś tekstem Gombrowicza albo czymś takim?
Ps. Co to znaczy "czymś takim"?
Odpowiedz
wac napisał(a):Hej..mam prosbe jak by ktos mogl napisac o co dokladnie chodzi w piosence ,,wedlug gombrowicza narodu obrazanie"..tylko prosilbym o szybka odpowiedz bo na dzis mi to potrzebneSmile
Kaczmarski (jak to Żyd) obraża Polaków, a ci prości ludzie biją mu brawo. To tak na szybko.
Odpowiedz
Piosenka z tematu (tak na przyszłość, to proszę o wielkie litery, tam gdzie trzeba) w dużej mierze opiera się na "Dziennikach" Gombrowicza. Wiem to z zapowiedzi na jednym z koncertów.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Według Gombrowicza -
"Zamiast przymierzać cudze gęby."

Poza tym koniec:
"Nie ma pana, nie ma chama -
Jest bańka mydlana.
Aż się słyszeć grom dał,
Z bańki będzie bomba!
Z bomby błysk, czyli blitz -
Znowu nie ma nic." - kojarzy mi się z gombrowiczowskim:
"Koniec i bomba
a kto czytał, ten trąba!"
Co to draństwo znaczy? Że żart taki, że niby jest coś - a naprawdę nic nie ma?
Sama nie wiem.

No i ogólnie krytyka Polaków - Gombrowicz też parę słabostek narodowi wytknął, a z tego co pamiętam z dzienników, to sporo jej tam. Ale w sumie to była jedyna rzecz Gombrowicza, którą przyswoiłam bez skrętu kiszek - reszta doprowadza mnie do załamania nerwowego i wykasowałam z pamięci - więc mam trochę mało danych. A na marginesie - w dziennikach jest duuuużo wspaniałych myśli, ale zachwyciło mnie: "Nie sztuka mieć ideały, sztuka - w imię bardzo wielkich ideałów nie popełniać bardzo drobnych fałszerstw." Powinno wisieć nad wejściem do sejmu. I do każdego kościoła. Gwoli przypomnienia Smile

Pozdrawiam
natalia
Odpowiedz
natalia napisał(a):Gombrowicz też parę słabostek narodowi wytknął
Tudzież parę wymyślił nie mówiąc już o tym, że przejaskrawiał; co oczywiście jest świętym prawem pisarza. Nawet kiedyś mi to imponowało, bo przejaskrawia całkiem nieźle, a Gombrowicza czytałem tzw. jednym tchem... a potem mi przeszło. Tak to już jest, że na starość człowiekowi coraz bardziej zależy na ładnych formach :rotfl: .
in montibus veritas
Odpowiedz