03-07-2007, 04:25 PM
Hej..mam prosbe jak by ktos mogl napisac o co dokladnie chodzi w piosence ,,wedlug gombrowicza narodu obrazanie"..tylko prosilbym o szybka odpowiedz bo na dzis mi to potrzebne
,,wedlug gombrowicza nardou obrazanie" interpretacja
|
03-07-2007, 04:25 PM
Hej..mam prosbe jak by ktos mogl napisac o co dokladnie chodzi w piosence ,,wedlug gombrowicza narodu obrazanie"..tylko prosilbym o szybka odpowiedz bo na dzis mi to potrzebne
03-07-2007, 04:33 PM
Zadam nieśmiertelne pytanie. A jak ją rozumiesz Ty?
03-07-2007, 04:35 PM
wac napisał(a):Hej..mam prosbe jak by ktos mogl napisac o co dokladnie chodzi w piosence ,,wedlug gombrowicza narodu obrazanie"..tylko prosilbym o szybka odpowiedz bo na dzis mi to potrzebneidziesz na randke i chciales zablysnac?
03-07-2007, 04:37 PM
Musze napisac do szkoly na zadanie interpretacje.........
Jak ja ja rozumie , ze przedstawia polske jako kraj o duzych mozliwosciach i pomyslach ale ktora nigdy do konca ich nie spelnila.. hheee nie wiem czy dobrze mysle..
03-07-2007, 05:01 PM
Dla mnie to po prostu najlepsza liryczna krytyka Polaków, jaką czytałam.. Pokazuje głupie przywary, chełpliwość, dewocję, sztuczne pragnienie wolności. Ale jednocześnie jest obrazem naszego narodu jako giganycznego paradosku.. I to nie tylko w sprawach ww wolności..
Pozdrawiam
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
04-03-2007, 04:11 PM
zamocik_23 napisał(a):Dla mnie to po prostu najlepsza liryczna krytyka Polaków [...]Zgadzam się wszystkimi łapami z tym x] Jednakże chciałbym jeszcze się dowiedzieć co to ma z Gombrowiczem wspólnego... ponieważ twórczości Gombrowicza nie znam, a jakoś mnie nurtuje to zagadnienie. Czy Kaczmarski wzorował się jakimś tekstem Gombrowicza albo czymś takim?
04-03-2007, 05:23 PM
Shilven napisał(a):co to ma z Gombrowiczem wspólnego... ponieważ twórczości Gombrowicza nie znamJa proponuję poznać - to naprawdę dobra pozycja! A poza tym - to zdanie i jego wymowa mnie rozwalają totalnie! [ Dodano: 3 Kwiecień 2007, 19:24 ] Shilven napisał(a):Czy Kaczmarski wzorował się jakimś tekstem Gombrowicza albo czymś takim?Ps. Co to znaczy "czymś takim"?
04-03-2007, 09:58 PM
wac napisał(a):Hej..mam prosbe jak by ktos mogl napisac o co dokladnie chodzi w piosence ,,wedlug gombrowicza narodu obrazanie"..tylko prosilbym o szybka odpowiedz bo na dzis mi to potrzebneKaczmarski (jak to Żyd) obraża Polaków, a ci prości ludzie biją mu brawo. To tak na szybko.
04-04-2007, 12:32 AM
Piosenka z tematu (tak na przyszłość, to proszę o wielkie litery, tam gdzie trzeba) w dużej mierze opiera się na "Dziennikach" Gombrowicza. Wiem to z zapowiedzi na jednym z koncertów.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
04-10-2007, 03:44 PM
Według Gombrowicza -
"Zamiast przymierzać cudze gęby." Poza tym koniec: "Nie ma pana, nie ma chama - Jest bańka mydlana. Aż się słyszeć grom dał, Z bańki będzie bomba! Z bomby błysk, czyli blitz - Znowu nie ma nic." - kojarzy mi się z gombrowiczowskim: "Koniec i bomba a kto czytał, ten trąba!" Co to draństwo znaczy? Że żart taki, że niby jest coś - a naprawdę nic nie ma? Sama nie wiem. No i ogólnie krytyka Polaków - Gombrowicz też parę słabostek narodowi wytknął, a z tego co pamiętam z dzienników, to sporo jej tam. Ale w sumie to była jedyna rzecz Gombrowicza, którą przyswoiłam bez skrętu kiszek - reszta doprowadza mnie do załamania nerwowego i wykasowałam z pamięci - więc mam trochę mało danych. A na marginesie - w dziennikach jest duuuużo wspaniałych myśli, ale zachwyciło mnie: "Nie sztuka mieć ideały, sztuka - w imię bardzo wielkich ideałów nie popełniać bardzo drobnych fałszerstw." Powinno wisieć nad wejściem do sejmu. I do każdego kościoła. Gwoli przypomnienia Pozdrawiam natalia
04-13-2007, 06:33 PM
natalia napisał(a):Gombrowicz też parę słabostek narodowi wytknąłTudzież parę wymyślił nie mówiąc już o tym, że przejaskrawiał; co oczywiście jest świętym prawem pisarza. Nawet kiedyś mi to imponowało, bo przejaskrawia całkiem nieźle, a Gombrowicza czytałem tzw. jednym tchem... a potem mi przeszło. Tak to już jest, że na starość człowiekowi coraz bardziej zależy na ładnych formach :rotfl: .
in montibus veritas
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|