05-31-2007, 09:19 AM
stopawel napisał(a):forumJeśli już to strony - nie forum. :
Arka Noego - boks
|
05-31-2007, 09:19 AM
stopawel napisał(a):forumJeśli już to strony - nie forum. :
05-31-2007, 09:38 AM
(1)
Luter napisał(a):No to niezły komplement! I to od tak surowego krytyka jak Thomas! Dziękuję (również w imieniu Grabi).Uwazam ze bardzo zgrabnie poradziliscie sobie z wyjasnieniem definicji kaczmarowych “programow”. Wydaje mi sie to wazne bo dosc regularnie zdarza mi sie zauwazac (takze na tym forum) ze ludzie pisza o “Programie Krzyk” czy “programie 20(5) lat pozniej”. Tak jakby Program = Plyta = Koncert (a np taka plyta 20(5) to tylko wybor kilku piosenek z o wiele dluzszego koncertu w Harendzie…). Dlatego uwazalem za istotne umiescic ten tekst na Forum lub na Witrynie… (2) Ten wywiad z 1981 bez informacji jest ciekawy bo udzielony przed 13.12 i rozmawiali z cala trojka (choc nie podano kto udzielil ktorej odpowiedzi). W tekscie podano informacje ze jest to fragment wywiadu ktory udzielili miesiecznikowi “Paroles et musique”. Czyli przypuszczalnie czesciowy przedruk. Bede sie staral odszukac pelny wywiad w w/w miesieczniku, choc na razie nie wiem gdzie tego szukac. (3) Luter napisał(a):No przecież nie był na etacie, więc współpracował okazjonalnie. Fakt, audycje pojawiały się wcześniej, ale nieregularnie.Zauwaz prosze ze ja nic nie pisalem na temat regularnosci. Ja kwestionowalem tylko rok 1984 jako poczatek emitowania “Kwadransow”. Nie moge zagwarantowac ze w 1983 “Kwadrans” lecial w kazda srode (w latach 1984-2001 tez nie) ale lecial wystarczajaco regularnie i lecial od conajmniej 1983. A nie od 1984. Cytat:„Poza tym w maju lub czerwcu '82 zwrócił się do mnie Zdzisław Najder z propozycją współpracy z Radiem Wolna Europa w postaci kwadransu wypowiedzi autorskiej do młodych ludzi w Polsce. Zgodziłem się i przez półtora roku byłem współpracownikiem RWE. Po prostu gdziekolwiek byłem, w USA, w Kanadzie, (mieszkałem wtedy w Paryżu), czy na koncertach, przesyłałem swoje kwadranse lub przyjeżdżałem do Monachium i nagrywałem je. Natomiast w marcu '84 roku przyjąłem etat i od tego czasu jestem w Monachium.“ (wywiad z 1985 w „Przekazie“) Cytat:“Wyjazd do Monachium byl wzruszajacy. Wszyscy serdecznie nas zegnali (...)(4) Luter napisał(a):No tak, tylko który adres podać? Ten, Fundacji czy Pomatonu?Mogly byc wszystkie trzy. Na wznowionej plycie Cohena (z “perelkami”, pisalem juz o tym, w ramach analogii) figuruja adresy dwoch najwazniejszych witryn. (5) Luter napisał(a):1. Podczas prac nad antologią Jacek zdecydował, że Zbroja powinna otwierać rozdział.Niestety, rozdzial “Zbroja” w antologii to “Zbroja 15 lat pozniej”. Spodziewalem sie ze na plycie znajdzie sie “rekonstrukcja” koncertow z lat 1982-83 a nie chimerycznej konstrukcji na papierze, z roku 1998 (“chimera” nie jako potwor z mitologii ale : zbior ktorego wszystkie elementy sa prawdziwe ale ktory jako calosc prawdziwy nie jest). Czy (poza cytowana juz "Zbroja" w dwoch czesciach) Ty gdzies widziales/slyszales jakas “Zbroje” (program) ktora by sie zaczynala od “Zbroi” (piosenki) ? Bo kiedy przegladam slady z tamtych lat to widze ze JK ukladal te swoje “wojenne” piosenki w cykl na piosence “Zbroja” sie KONCZACY. Za bardzo interesujacy uwazam tomik “Wiersze i piosenki” z 1983, opracowany przez samego JK wlasnie w okresie gdy spiewal te utwory. Wtedy wygladalo to tak : Cytat:ProśbaA i przegladajac nagrania z tamtych lat widze ze piosenka “Zbroja” pojawia sie pod koniec, nie jako wstep. (6) Luter napisał(a):A wracajac do pytania, to co sadzisz o jakosci i zawartosci (glos, dynamika wykonania etc) nagrania Tomka Ciesli ?thomas.neverny napisał(a):Mam wrazenie ze nagrania udostepnione tutaj przez Tomka Ciesle sa o wiele lepszej jakosci niz te na plycie “Zbroja” z “Arki”…Wiesz, jest też coś takiego jak czystość nagrań - pojawiające się stuki, uciekanie kanałów, sztuczne podbicie dynamiki. Poza tym jest jeszcze kwestia artystycznej jakości wykonania.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres skonfiskowano Mówię tak to ja jeszcze ja Poznaję Co słychać Ano po staremu" [Jerzy Ficowski]
05-31-2007, 09:53 AM
Luter napisał(a):złe cytowanie, było z emotkąstopawel napisał(a):forumA dlaczego tak uważasz?
05-31-2007, 01:21 PM
Dla mnie oczywistym jest adres tego serwisu i ewentualnie fundacji. Pomaton podaje swój adres w wydawnictwach przy logu.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; "
05-31-2007, 03:05 PM
thomas.neverny napisał(a):A wracajac do pytania, to co sadzisz o jakosci i zawartosci (glos, dynamika wykonania etc) nagrania Tomka Ciesli ?Artystycznie jest to bardzo dobre nagranie. Brak na nim kilku istotnych piosenek (Przyjaciele, Artyści, Epitafium dla Brunona Jasieńskiego), a przede wszystkim jest strasznie przesterowane. Być może nastąpiło to na etapie wczytywania materiału z kasety do komputera - nie wiem.
08-13-2007, 05:00 PM
Na fali ostatniej popularności Arki Noego (i książeczki) zacząłem zastanawiać się nad "Świątecznym Koncertem Życzeń", a konkretnie nad otwierającą go piosenką "Weselmy się..."
W słynnej książeczce (i na kartce dołączonej) możemy przeczytać, że muzyka jest "tradycyjna" - brak natomiast informacji o autorze tekstu - domyślnie oznacza to, że jest nim JK - czy to prawda? Brak też informacji o wykonawcach - jeśli chodzi o głosy męskie, to są to zapewne prowadzący Koncert czyli JK i Marcin Idziński - a co z głosem żeńskim? Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
08-13-2007, 06:06 PM
Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jakie jest pochodzenie tej piosenki.
09-30-2008, 08:48 PM
Zeratul napisał(a):a co z głosem żeńskim?a to nie jest głos Inki?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A srać chodziłeś pod chałupę, Ty, wypasiony na Ikacu - całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
10-02-2008, 08:34 AM
Kłótnia przeniesiona (znów :/ )
Nie zamierzam jednak robić tego po raz trzeci - jeśli znów zaczniecie - będą ostrzeżenia. Zeratul
10-02-2008, 09:31 AM
berseis13 napisał(a):Po prostu poznaję po głosie, że to Inka, i tyle.Rozumiem. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|